Високі паркани: огляд конструкцій
2 Листопада, 2021
681  

Високі паркани: огляд конструкцій

6 4

Оскільки паркан – це перш за все захисна конструкція, то однією з її найважливіших характеристик є його висота. Традиційно до високих відносять паркани більше 2 метрів: їх варто виділяти в окрему групу хоча б тому, що і за характеристиками, і за функціоналом вони сильно відрізняються від інших конструкцій.
У нашій статті ми розглянемо найбільш важливі особливості високих парканів. Крім того, проаналізуємо різні технічні рішення з їх перевагами та  недоліками.

Переваги високих парканів

Паркани висотою 2 м і більше зазвичай ставлять там, де потрібно максимально обмежити доступ на огороджену територію. Використання високих конструкцій  забезпечує цілий ряд переваг:

vusokie -zaboru
  •  Перша  перевага  очевидна  – чим вище паркан, тим складніше його подолати навіть цілеспрямовано (про випадковость і мова не йде). Тому високий паркан захищає територію від небажаних  гостей, а також – не дає домашнім улюбленцям залишати межі двору.
  •  Друга перевага – приватність. Якщо ви не хочете, щоб сторонні бачили, що відбувається на ділянці, території підприємства або складу, то вихід один – захистити їх, встановивши високий глухий паркан.
  • Захист від зовнішніх чинників. Суцільні, а також (нехай і в меншій мірі) вентильовані огорожі також захищають ділянку від вітру та  сонця. Чим вище паркан, ті менш руйнівними будуть наслідки навіть сильного вітру, а тінь  огорожі може бути досить густою, щоб в ній можна було сховатися в літню спеку.

Об’єкти, на яких доцільно встановлювати високі паркани

Де ж буде виправданим  встановлення  високого паркану? Так в принципі, скрізь, де потрібно отримати згадані переваги. З використанням високих конструкцій захищають:

  • Приватні домоволодіння, особливо розташовані  окремо  (за межами котеджних селищ) або, навпаки, що виходять на жваві міські вулиці. У першому випадку пріоритетом буде безпека та обмеження доступу сторонніх, у другому – приватність.
  • Житлові комплекси з власною автономною територією. Тут встановлення  високої  огорожі теж цілком логічне – потрібно запобігти потраплянню на територію комплексу будь-яких сторонніх.
  • Заміські готелі, пансіонати, ресторани та  ін. Крім того, щоб високий  паркан тут виконував  свої основні функції, він ще і забезпечує психологічний комфорт гостей. Вони можуть повністю розслабитися, знаючи, що місце відпочинку захищено  від візитів сторонніх та  від небажаної уваги ззовні.
  • Складські та виробничі майданчики. Тут наявність високого паркану цілком логічна – він виступає в якості основного рубежу в боротьбі з розкраданнями (а іноді і з промисловим шпигунством).
    Режимні об’єкти.
    Автостоянки, парковки та ін.

Крім того, високими практично завжди роблять тимчасові паркани, які зводять навколо будівництв, реконструйованих будівель та  монтованих пам’ятників. Крім обмеження доступу паркан захищає новий об’єкт від передчасного уваги з боку ЗМІ.

Що потрібно врахувати при проектуванні та  монтажі

У високих парканів є досить багато переваг,  але все ж значна висота – це ще й обмежуючий  фактор. Тому тут потрібно врахувати цілий ряд нюансів:

  • По-перше, висока конструкція піддається значним навантаженням, в першу чергу вітровим. Це справедливо як для вентильованих огорож, а тим більше – для глухих парканів. Щоб уникнути їх деформації, потрібно подбати про встановлення потужного каркасу та  закладаню  надійного фундаменту. Та й самі секції повинні бути досить міцними (наприклад, профнастил з досить тонкого металу з невеликою висотою профілю парусит дуже сильно, аж до зриву з кріплення).
vusokie -zaboru
  • По-друге, високі конструкції зазвичай (хоч і не завжди) відрізняються значною масою. Прямий наслідок цього – значне зростання навантаження на основу  чи  фундамент. Щоб уникнути просідання грунту, доводиться закладати глибший фундамент, армувати його та  вживати інших заходів – все це безпосередньо впливає на вартість реалізації проекту.
  • По-третє, встановлення  високого паркану впливає на циркуляцію повітря на ділянці. Це в першу чергу стосується суцільних (глухих) огороджень, а  деякі вентильовані паркани теж можуть впливати на перерозподіл повітряних потоків. Так що, з одного боку огорожа захищає від вітру, але з іншого – може стати причиною нестачі свіжого повітря або появи протягів.
  • Нарешті, затінення прилеглої до огорожі території. Глухий паркан дає суцільну тінь, вентильовані огорожі – розріджену. У будь-якому випадку затінення може позначитися на ефективності освітлення зон, прилеглих до огорожі – а значить, зробити їх повністю або частково непридатними для вирощування рослин.
vusokie -zaboru

Все це потрібно враховувати ще на етапі проектування високого паркану. Крім того, важливі і законодавчі обмеження, що стосуються в першу чергу висоти парканів на кордоні двох ділянок. Закон забороняє встановлювати огорожі, які можуть затінювати сусідню територію або завдавати інші незручності – тому встановлення  високої огорожі обов’язково узгоджується з сусідами.

Варіанти реалізації: переваги  та недоліки

Тепер варто проаналізувати, які конкретні рішення можуть бути використані. Взагалі, паркан  висотою 2 м та  більше можна виготовити з будь-якого матеріалу, але в кожному випадку  є переваги та  недоліки.

vusokie -zaboru
  • Дерево – коштує недорого, легко  обробляється. Можна поставити високий штахетник або щитовий  паркан (такі конструкції часто використовуються в якості тимчасових огорож). Основний недолік  – недовговічність та  схильність до набухання при контакті з вологою.
  • Бетон – відмінний та недорогий (порівняно) варіант для промислових об’єктів. Для приватного домоволодіння підійде не кращим чином з двох причин: не надто привабливий зовнішній вигляд та  значна маса. Другий варіант ускладнює монтаж (для встановлення паркану  потрібно залучати важку техніку) і здорожує конструкцію за рахунок підвищених вимог до міцності  основи.
  • Цегла – виглядає красиво, але важить дуже багато. Крім того, зведення цегляної огорожі великої висоти вимагає часу, та  може бути виконано тільки кваліфікованими мулярами.
vusokie -zaboru
  •  Ґратчасті та  сітчасті конструкції – значно відрізняються за вартістю та  зовнішнім виглядом (наприклад, сітка-рабиця стоїть на порядок дешевше кованої  сталевої  або литої  чавунної огорожі). Основний недолік  – проглядність: ні сітка. Ні ґрати не захищають ділянку від сторонніх поглядів.
  • Паркани з профнастилу – легкі та  досить міцні, при цьому не занадто дорогі. Мінуси – схильність тонких сталевих листів до корозії і дуже велика парусність.

Окрему – і дуже велику – групу складають високі паркани, основу яких складають сталеві панелі з захисно-декоративним полімерним покриттям. На основі таких панелей можуть виробляти:

vusokie -zaboru

Суцільні / глухі паркани (приклади – «Брус» і «Горизонт» від заводу «Мехбуд»). Незважаючи на те, що секції збирається з окремих панелей, вони мають високу міцність рахунок використання замків особливої ​​форми (ці ж замки грають роль ребер жорсткості). Крім того, складова конструкція суцільної  секції робить її менш вразливою до вітрових навантажень.

  •  Вентильовані огорожі ( «Ранчо»). В принципі, і зовні, та  за характеристиками такі паркани схожі з парканами з дерева. Але є одна важлива відмінність – металевий профіль з полімерним покриттям куди краще протистоїть зовнішнім впливам, і тому висока огорожа довгий час збереже  міцність та  зовнішній вигляд.
  • Паркани-жалюзі. Мають високу міцність, відмінно перекривають огляд, але при цьому навіть при значній висоті (2 метра та  більше) не блокують циркуляцію повітря та  природне освітлення. З іншого боку, секції-жалюзі ефективно зупиняють сильний вітер і дають розсіяну тінь в літню спеку.
vusokie -zaboru

Саме металеві паркани з окремих ламелей дозволяють за принципом конструктора нарощувати висоту секцій практично без обмежень. При цьому вони володіють відмінним поєднанням невеликої маси та  високої міцності. Вентильовані конструкції та  паркани-жалюзі ще й не страждають від вітрових навантажень – тому при встановлені  високих огорож навколо приватних та  комерційних об’єктів все частіше обирають саме такі споруди.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі