Високі грядки: урожай у порядку!
16 Лютого, 2022
980  

Високі грядки: урожай у порядку!

Хочешь собрать отличный урожай – высокую грядку покупай!

Бажаєте отримувати задоволення від обробки грядок? Високі грядки – чудове рішення для вашого саду чи городу!

Цей спосіб посадки стає дедалі популярнішим серед дачників. Він ідеально підходить для вирощування як овочевих культур та ягід, так і квітів.

Єдина рекомендація – не висаджувати на такі грядки високорослі види, наприклад, соняшник.

vusoka-gryadka

Що таке висока грядка?

Зазвичай сільськогосподарські культури вирощуються на грядках, розбитих лише на рівні землі. З одного боку, це не потребує додаткових витрат, але з іншого боку — не завжди зручно. Крім того, таке розміщення грядок не дозволяє регулювати мікроклімат у прикореневій зоні – навіть у тепличних умовах вплив на коріння рослини складно контролювати.

Альтернативою стає використання так званих високих грядок, що являють собою насипні багатошарові конструкції в спеціальних каркасах:

  • У вибраному місці встановлюється короб для ґрунту.
  • Короб заповнюється почвосмесью, склад якої можна регулювати залежно від клімату, місця посадки, культури, що вирощується або інших завдань.
  • Стінки короба утримують ґрунт від обсипання, тому така конструкція по надійності та довговічності багаторазово перевищує насипну грядку.

Піднімаючи грядку над рівнем ґрунту та самостійно формуючи склад ґрунту, ми можемо регулювати умови, у яких зростатимуть сільськогосподарські чи декоративні культури. Це дає можливість значно розширити асортимент культур, що вирощуються, і підвищити їх врожайність.

1 3

Конструкція високих грядок: дерево, цегла або метал

Основний елемент високої грядки – це її каркас. Грунт зазвичай насипають у широкі короби з фіксованою висотою, при цьому сама конструкція має бути досить міцною та довговічною.

  • Найдешевший і найпростіший у виготовленні варіант — дерев’яний короб для високої грядки. Такі конструкції зазвичай роблять своїми руками для вирощування сільськогосподарських культур на присадибних ділянках. Мінуси дерев’яних високих грядок очевидні: при контакті з вологим ґрунтом дерево спочатку набухає та деформується, а потім починає гнити. Використання різних просочень для деревини тут не завжди припустимо — речовини, що входять до їх складу, можуть негативно вплинути на зростання сільськогосподарських культур.
  • Другий поширений кустарний варіант – висока грядка з цегли. Цегляна конструкція будується в обраному місці, а потім заповнюється ґрунтосумішчю. При використанні якісної червоної цеглини така грядка може служити десятиліттями. Але ціна її буде досить високою, та й будівництво займе чимало часу. Ще один мінус – неможливість перенесення з місця на місце.
  • Найбільш практичні металеві високі грядки, які роблять або із оцинкованої сталі, або із сталі із захисно-декоративним полімерним покриттям. Протикорозійна обробка металу запобігає появі іржі при контакті з вологим грунтом, та й такі грядки виглядають на городі або полі значно акуратніше. Розбірна конструкція дозволяє швидко збирати грядки та переносити їх з місця на місце.

Саме металеві грядки для вирощування різних сільськогосподарських культур виготовляє завод «Мехбуд». Використання якісного металу з надійним протикорозійним покриттям продовжує термін служби таких виробів, а продумана конструкція запобігає деформації стінок грядки навіть у тому випадку, якщо вона повністю засипається щільним чорноземом.

Застосування високих грядок у сучасній агротехніці

Використання високих грядок буде максимально ефективним за таких умов:

  • Місце для грядок вибирають з таким розрахунком, щоб поверхня ґрунту добре освітлювалася. Те. Що грунт при цьому виявляється піднятим, дозволяє рослинам отримувати більше природного освітлення.
  • Залежно від необхідної потужності ґрунтового шару вибирають грядки висотою 17,5 см, 35 ​​см, або 52,5 см. Це дозволяє регулювати товщину ґрунту та забезпечити рослини максимально комфортними умовами для розвитку.
  • Розміри грядок також відрізняються. При стандартній ширині 1 метр довжина конструкції може становити 2, 4 або 6 метрів. Найкоротші моделі купують для невеликих дач або городів, шестиметрові грядки (стандартні або здвоєні) використовують при промисловому вирощуванні рослин на фермах або в теплицях.

Зверніть увагу! Можливе також застосування подвійних або потрійних грядок, двох- та триярусних конструкцій, а також спеціальних тепличних або компостних грядок. Такі вироби також входять до асортименту заводу «МехБуд», і ви можете замовити їх, зв’язавшись з нами.

  • Склад грунту для високих грядок підбирають індивідуально з урахуванням культури, що вирощується. При цьому фахівці рекомендують укладати на основу шар дренажу – так сформується максимально сприятливий водний режим, і рослини швидше набиратимуть масу без ризику загнивання коренів.

Крім контрольованого складу ґрунту та управління вологістю при вирощуванні високих грядок можна економити на добривах. За рахунок концентрації корисних речовин витрата їх буде меншою, а ефект від внесення стане більш вираженим.

2 3

Хто використовує високі грядки?

Популярність такої технології як вирощування с/г культур на високих грядках, сьогодні зростає. Їх активно застосовують:

  • Тепличне господарство.
  • Фермери.
  • Великі агрохолдинги.
  • Компанії, що займаються вирощуванням декоративних рослин та квітів.

Крім того, високі грядки – особливо розбірні конструкції з оцинкованого металу з полімерним покриттям – активно купують садівники та городники. Які вирощують рослини на присадибних ділянках чи дачах.

vusokie-zryadki

Переваги високих грядок:

  • Можливість раннього посіву та продовження періоду вегетації аж до глибокої осені.
  • Поліпшений дренаж ґрунту.
  • Обсяг урожаю вищий, ніж на стандартних грядках.
  • Збереження форми грядок (кордони захищають від обсипання).
  • Обробка не потребує нахилів корпусу садівника; ґрунт зберігає пухкість, тому що на грядку не наступають.
  • Необхідність прополювання виникає набагато рідше.
  • Борта грядки утримують мульчу та добрива від обсипання та вивітрювання.
  • Оптимальна температура ґрунту зберігається протягом усього періоду культивації.
  • Наявність корисного рослинам ґрунтового мікроклімату.
  • Можливість створити спеціальний ґрунт для кожного виду посадок.
    Зручність догляду садових доріжок.
    Естетика та краса конструкцій.
visokie-grjadki

Особливості влаштування високих грядок

  • Висота конструкції. Насипні або підняті грядки можна робити заввишки від 17,5 см і вище, залежно від виду посадок. Оптимальна величина для більшості овочевих представників – 35 см. Для компостних рядів ідеальний варіант – 52,5 см. Вузькі гряди радять робити на рівні попереку, широкі – такої висоти, щоб зручно було дістати до середини.
  • Довжина та ширина конструкції. Довжина грядки зазвичай обмежується бажанням садівника або повноваженнями ділянки від 2 до 6 метрів. Ширина рядів – величина «стриманіша», за рекомендаціями фахівців – від 90 до 120 см. У нашому випадку метрова.
  • Розташування високих грядок. Плануючи влаштування таких конструкцій на ділянці, зверніть увагу на наступні моменти: необхідно розташувати гряду так, щоб на неї падали прямі сонячні промені (не менше 6 годин на добу). При організації насипної гряди на ґрунті захистіть коріння рослин від нападів гризунів, попередьте проростання бур’янів. Не використовуйте дерев’яні настили як основу конструкції (вода сприяє гниття та набухання деревини).
raspolozenie--zryadok

Таким чином, високі грядки – ідеальне рішення для вашого городу! Обсяг урожаю зростає, а особливого догляду за рослинами не потрібно. І, найголовніше, жодного болю в попереку чи втоми від обробки рядів!

Насипні грядки “працюють” за вас!

Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі