Високі грядки: оптимальне рішення для вашого городу
8 Лютого, 2022
2178  

Високі грядки: оптимальне рішення для вашого городу

Урожайність сільськогосподарських культур напряму залежить не тільки від асортименту насіння або розсади, і не тільки від характеристик ґрунту. Дуже важливою є правильна агротехніка: використання сучасних технологій вирощування дозволяє отримувати значно більші врожаї при вкладенні відносно невеликої кількості часу, сил і засобів.

До таких інноваційних методик відноситься використання високих грядок. Ця технологія була розроблена в Канаді, де і продемонструвала свою високу ефективність. Сьогодні високі грядки використовуються для отримання сільськогосподарської продукції в усьому світі – в тому числі й у нас.

vusokie-zryadki

Застосування високих грядок в агротехніці

Особливості методики

Технологія вирощування рослин на високих грядках досить проста. Її впровадження дозволяє позбутися необхідності перекопування ґрунту, що значно знижує трудовитрати. Працює схема так:

vusokie-gryadki
  • На обрану і вирівняну ділянку встановлюються каркаси високих грядок. Вони являють собою дерев’яні або (частіше) металеві рамки, які і надають грядці форму.
  • Габарити грядок можуть бути самими різними. Висота залежить від того, якою має бути мінімальна потужність родючого шару для вирощування тієї чи іншої культури. Стандартна висота грядок – 17,5, 35 або 52,5 см.
  • Одинарні грядки роблять шириною 1-1,2 м і довжиною до 2 м. При масовому вирощуванні сільськогосподарських культур використовуються грядки довжиною до 4 або навіть 6 м.
  • Грядки розміщуються таким чином, щоб між ними залишалися проходи. Ширина проходу визначається особливостями обробки: іноді досить зробити так, щоб в міжрядді можна було прокатити тачку, а іноді варто зробити проміжок ширше –для вільного проїзду сільськогосподарської техніки.
  • Дно грядки застеляють щільним матеріалом. Можна використовувати картон або старий папір (бажано не газетний – в типографській фарбі є досить багато важких металів). Ідеальний варіант – щільний геотекстиль, який не перешкоджає дренажу.
  • Далі всередину грядки поміщається ґрунтосуміш. Склад ґрунтосуміші підбирається індивідуально, залежно від того, які види і сорти рослин ви вирощуєте. Ґрунтосуміш не вимагає сильного ущільнення.
vusokie-gryadki

Після підготовки високих грядок ґрунт зволожується, і через деякий час проводиться висадка розсади або висівання насіння. Для підвищення ефективності вирощування шар ґрунту всередині грядки мульчують або покривають агроволокном.
Для захисту грядок від пошкоджень їх бажано обгородити, встановивши металевий паркан по периметру. Наявність металевого паркану дозволяє уберегти рослини і від пошкодження, і від розкрадання.
Ефективним методом захисту грядок є також установка парканів-жалюзі. Такі конструкції з похилих ламелей забезпечують не тільки механічний захист – вони ще й запобігають ушкодженню молодих рослин сильним вітром, а також виступають своєрідною страховкою від перегріву в яскравий сонячний день.

Переваги методики

У порівнянні з традиційним вирощуванням у відкритому ґрунті високі грядки, особливо правильно виготовлені за всіма стандартами якості, забезпечують цілий ряд переваг:

  • Зниження трудовитрат на обробку ґрунту. Не потрібно витрачати час на перекопування землі на зиму або перед початком вирощування рослин: кожен раз перед висадкою грядки заповнюються свіжої сумішшю. Після збору врожаю ґрунтосуміш просто збирається та або складається, або відправляється на переробку для збагачення поживними речовинами.
  • Економія на поливі і добривах. І вода, і добрива (мінеральні та органічні) залишаються всередині грядки. Це означає, що нам потрібно обробляти значно менший обсяг ґрунту, ніж при вирощуванні на відкритих грядках – звідси і менші витрати.
  • Можливість регулювання складу ґрунту. Вам не доведеться шукати відповідне місце на ділянці: досить просто заповнити грядку сумішшю, яка підходить для вирощуваних рослин.
  • Створення оптимального ґрунтового режиму. Це стосується як вологості (конструкція грядок забезпечує хороший дренаж), так і температури (піднесена над рівнем ґрунту ґрунтосуміш швидше прогрівається). В результаті високі грядки дозволяють вирощувати більш примхливі рослини і отримувати урожай раніше, ніж при вирощуванні на ґрунті.
vusokie-gryadki

Використовуючи технологію вирощування на високих грядках, ми отримуємо:

  1. Підвищення врожайності.
  2. Істотне зниження робочих навантажень.
  3. Поліпшення зовнішнього вигляду городу.

На що звернути увагу при виборі

Плануючи використовувати високі грядки, потрібно дуже уважно поставитися і до підготовки ділянки, і до вибору самих виробів. Варто прислухатися до таких рекомендацій:

  • Місце розташування грядок вибираємо так, щоб на поверхню ґрунту сонячні промені потрапляли протягом 6 годин в день або більше. Якщо необхідно розбити грядки вздовж межі ділянки, варто відмовитися від суцільної огорожі, встановивши паркан-жалюзі – він добре пропускає сонячне світло.
  • Ґрунт, на який будуть встановлені грядки, бажано вирівняти. Під грядку можна насипати шар дрібного гравію товщиною до 10 см – він забезпечить ефективний дренаж.
  • Ставити грядки на дерев’яні піддони небажано: по-перше, деревина розбухне і почне гнити, по-друге, порушиться водовідведення, і коріння рослин постраждають від підвищеної вологості.
  • Ширина грядок робиться стандартною – 1м. Між рядами високих грядок бажано залишати проходи не менше 40-50 см для пересування.
  • Довжина визначається габаритами ділянки, а також тим, які саме рослини ви будете вирощувати. На невеликих городах використовують грядки 1х2м, при масовому вирощуванні довжина може досягати 6м.
  • Стандартна висота грядки – 17,5 або 35см. Перший варіант підійде для розсади, другий – для вирощування більшості сільськогосподарських культур. Якщо ви плануєте вирощувати великі коренеплоди або хочете закласти кілька компостних грядок, вибирайте вироби висотою 52,5 см.

Зверніть увагу! Високі грядки відрізняються універсальністю. Їх не варто використовувати тільки в дуже посушливих місцях. Вся справа в хорошому дренажі насипного ґрунту: вода з піднятих грядок буде швидко зникати, і рослини постраждають від пересихання.

vusokie-gryadki

Високі грядки від заводу «Мехбуд»

Рамки для закладки високих грядок можна виготовити і самостійно. Але у саморобних варіантів є ряд недоліків:

  • Дерев’яні вироби (з досить товстої дошки) мають обмежений термін експлуатації. Навіть при просочуванні дерева антисептиками і речовинами, які захищають від вологи, дошки з часом почнуть гнити.
  • Грядки в цегляних корпусах більш довговічні, але у них відсутній головний плюс – мобільність. Крім того, цегляна кладка виступає в якості теплового акумулятора, що може привести до перегріву ґрунту. Навесні це може бути і плюсом, але влітку прогрів ґрунту до високої температури майже гарантовано знищить посадки.

Саме тому сьогодні все більшим попитом користуються високі грядки з металу. У металевих виробів такого типу від заводу «Мехбуд» є ряд особливостей, які роблять високі грядки затребуваними:
В якості матеріалу для виготовлення використовується оцинкована сталь, яка сама по собі непогано протистоїть окисленню. Для додання грядкам естетичного зовнішнього вигляду і для забезпечення ефективного захисту від корозії металеві заготовки покриваються полімерним складом.

Важливо! Якісне антикорозійне покриття з гарною адгезією збільшує термін служби металевих високих грядок до 20 років і більше.

  • Грядки робляться розбірними, що полегшує їх транспортування і зберігання. При необхідності грядку можна зібрати за 5-10 хвилин і встановити в будь-якому місці, а після завершення сезону так само швидко демонтувати.
  • Плюсом є і широкий асортимент виробів. Грядки випускаються в стандартній ширині (1 метр) з довжиною 2, 4 або 6 метрів. По висоті ви можете вибрати моделі 17,5 см, 35 ​​см або 52,5 см.
  • DSC 0737 min min min
  • 102
  • 5 min 1 1
  • 1389801
  • 19 2
  • 105

У переліку виробів від заводу «Мехбуд» представлені одинарні, подвійні і потрійні грядки, одно-і двоярусні конструкції, вироби, сконструйовані спеціально для використання в теплицях і т.д.

Висновок

Використання високих грядок (а також інших виробів від заводу «Мехбуд», таких як металеві паркани, огорожі-жалюзі і т.д.) дозволить не просто змінити зовнішній вигляд вашого городу. Крім естетичного дизайну, у високих грядок є і цілком функціональні переваги, так що застосування цієї інноваційної технології вирощування сільськогосподарських культур дає можливість отримувати більш високі врожаї з відчутно меншими витратами сил і засобів!

Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі