Чому варто обрати «німця»?
7 Вересня, 2019
389  

Чому варто обрати «німця»?

Для виробництва профнастилу, металочерепиці, фасадних касет, панелей та  ламелей для металевих огорож використовується тонколистовий метал – оцинкований, або оцинкований та покритий захисним полімерним шаром. Вибір такого металу багато в чому визначає собівартість готової продукції та її експлуатаційні якості.

Критерії якості тонколистового металу

При виробництві виробів з тонколистового металу важливі такі критерії:

  • Загальна міцність матеріалу.
  • Міцність після механічної обробки (в першу чергу гнучкої).
  • Відповідність заявленої товщини фактичній товщині металу.
  • Відсутність різнотовщинності (однакова товщина по всій площі листа або рулону).
  • Якість цинкового покриття (маса цинку на одиницю площі).
  • Адгезія цинкового покритія.
  • Склад  та  адгезія полімерного покриття.

Ці та інші критерії потрібно враховувати при виборі матеріалу для виробництва виробів, що застосовуються в будівництві та  обробці. Але ще одним важливим фактором стає ціна: чим дешевше буде метал, тим нижче буде собівартість продукції, а значить – і потенційна рентабельність виробництва.

Всі пропозиції тонколистового металу на ринку можна умовно розділити на 3 групи:

  • Найдешевші – Китай.
  • Середня цінова категорія – Європа (в основному східна) та частково Туреччина.
  • Найдорожчі – Німеччина.

Різниця в ціні очевидна, та  все ж компанії, які піклуються про репутацію, обирають в основному сировину з Німеччини. Причини такого вибору легко зрозуміти, проаналізувавши ключові особливості тонколистового металу від різних виробників

tonkolistovoi- metall

Метал з Китаю

Китай – найбільший постачальник металу (не тільки тонколистового) в доступному ціновому сегменті. Особливості виробничих циклів дозволяють китайським компаніям виробляти метал з невисокою собівартістю, тому і відпускні ціни на нього тримаються на низькому рівні.
При цьому низька ціна китайського металу сусідить з такими особливостями :

  • Перша проблема – завищення фактичної товщини. За документами метал може мати товщину 0,45 мм, по факту – 0,4-0,35 мм з відповідними наслідками для міцності. Якщо врахувати різну товщину, яка для китайського металу – норма, а не виняток, доведеться або постійно перенастроювати устаткування, або миритися з браком.
  • Друга особливість – низька якість оцинковки. Якщо для європейських різновидів металу нормою буде приблизно 180 г / м2, то в Китаї і 80 г на квадратний метр – не межа економії. Природно, швидкість розвитку корозії буде дуже високою.
  • Полімерне покриття страждає від тих же проблем, що й оцинковка – низька якість нанесення та  економія на всьому, на чому можна. Як наслідок – відшарування полімерного покриття при згинанні та  температурних перепадах, руйнування полімеру під впливом УФ-променів. Вигоряння та  втрата зовнішнього вигляду через 1-2 роки після монтажу.
tonkolistovoi- metall

Метал з Європи

Туреччина, а також європейські країни – в першу чергу Польща, Румунія та Італія – ​​також постачають тонколистовий метал з цинковим або полімерним покриттям на ринок України. Ціна – вище ніж у Китаї, але і за якістю продукція відрізняється:

  • Відхилення від товщини – незначні. Вони зустрічаються, але все одно 0,1-0,2 мм це не 0,5 мм.
  • Оцинкування – зазвичай якісне, нехай і з невеликою економією на цинковому  покритті (від 170 г на квадратний метр). Якість оцинковки середня , але в цілому глобальної проблеми немає – зустрічаються браковані партії, іноді на обмежених ділянках знижуется  адгезія.
  • Якість  полімерного покриття – залежить також від конкретного заводу виробника, та  від конкретної партії металу. Надійність можна  охарактеризувати як середню: системних проблем немає, але при тривалій експлуатації або при використанні у належному кліматі проблеми з довговічністю захисного шару або збереженням відтінку можуть «вилазити».

Для умовно «європейського» металу основною проблемою є не стільки низька якість, скільки його непередбачуваність. Відповідно, це потрібно враховувати при плануванні виробництва, та  при ціноутворенні.

Метал з Німеччини

Незважаючи на високу ціну, тонколистовий  метал з Німеччини відрізняється мало не найбільшою затребуваністю на ринку. Пояснюється це тим, що в Німеччині:

  • Дійсно висока культура виробництва.
  • Дійсно ефективний контроль якості.
  • Дійсно (а не тільки на папері) дотримуються екологічні стандарти.

Як наслідок:

  • Товщина металу, заявлена ​​в документах, відповідає фактичній товщині з мінімальною похибкою (причому допуски по товщині теж прописуються в документації). Різнотовщинність, тим більше здатна вплинути на якість гнучкості  та  міцності  виробу, практично не зустрічається. Звідси – максимальна міцність та  мінімум браку  при виробництві.
  • Якість та  довговічність захисних покриттів (цинкового та  полімерного) теж стабільно високі. Водночас  для оцинковки характерна масова частка не менше 190-250 г на квадратний метр, щоб забезпечує високу стійкість до корозії.
tonkolistovoi- metall

В якості  полімерного  шару німецькі виробники використовують більш сучасні склади, які поєднують вологостійкість високу адгезію, механічну міцність та  еластичність. Тому, незважаючи на високу ціну сировини, метал з Германії  краще використовувати для виробництва конструкцій, чий термін експлуатації яких  перевищує 5 та  більше років. Там, де «Китай» почне іржавіти, а «Польща» частково втратить зовнішній вигляд, «Німеччина» буде стояти – як ніби її змонтували на минулому тижні.

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі