Фарбування тонколистового металу: важливі нюанси
3 Червня, 2019
465  

Фарбування тонколистового металу: важливі нюанси

okrashivanie-metalla

Для виготовлення стельових підвісних конструкцій, металевих огорож та інших виробів використовується тонколистовий метал, пофарбований полімерними складами – поліестером, пуралом, ПВДФ та інші. Крім суто естетичної функціі полімерне забарвлення вирішує завдання захисту сталевої основи від корозії, тому її якість – важливий критерій при виборі сировини.
Нижче ми розповімо, на що звернути увагу при оцінці якості забарвлення, а також зупинимося на деяких дуже важливих нюансах.

Навіщо фарбують метал?

Тонколистовий метал, навіть оцинкований, має один важливий  недолік  – при механічних впливах оцинковка пошкоджується, та  сталева основа починає іржавіти. Це актуально і для виробів, які використовуються всередині приміщень (підвісні панельні, касетні та  рейкові стелі). А якщо деталі монтуються під відкритим небом, то поява іржі – це питання дуже недовгого часу.
Так що основне завдання забарвлення – це саме захистити метал від контакту з вологою та  окисленням. Для цього на поверхню наносяться шар полімеру з високою адгезією, який твердне та не пропускає вологу.

Природно, ще одна важлива функція фарбування металу – естетична:

  • Оцинкована сталь не рідко  вписується в дизайн, крім того, з часом оцинковка тьмяніє.
  • При формуванні загального дизайну важливо, щоб всі елементи гармоніювали за кольором та відтінком  – саме для цього тон фарбування металу підбирається максимально точно, по каталогу RAL.

Технологія фарбування

Залежно від масштабів підприємства та  форм випуска деталей фарбування може проводитися за різними схемами. При виробництві листових заготовок з полімерним покриттям найчастіше застосовується конвеєрна методика:

okrashivanie-metalla
  • Метал розмотується з рулону та  готується до фарбування – очищується від бруду та  олії, обезжирюется та  обробляється праймером.
  • Потім на сталевий рулон зверху напилюється тонкий шар полімерного порошку. Гранули утримуються на металі за рахунок контакту з праймером та  електростатичної  взаємодії.
okrashivanie-metalla

Полімеризація фарби забезпечується за рахунок високої температури. У спеціальній камері рулон нагрівається, гранули полімеру плавляться та  формують монолітне покриття, надійно зчеплене з основою.
Далі полімерний розплав охолоджується – поступове зниження температури забезпечує формування щільного покриття.

При такій технології обробка ведеться із застосуванням спеціальних кольорових порошків. Це дозволяє забарвити метал в будь-який колір по каталогу

okrashivanie-metalla

Відмінності у відтінках – чим вони обумовлені?

Технологія порошкового фарбування дуже ефективна – вона забезпечує максимальну міцність адгезії полімерної фарби з металевою основою. Але є у неї ряд важливих особливостей:

  • По-перше, використання сухих пігментів ускладнює колеровку. При використанні рідкої фарби відтінок видно наочно, а при змішуванні полімерних гранул та кольорових  компонентів виробнику доводиться орієнтуватися в першу чергу на вагові пропорції.
  • По-друге, точний відтінок визначається тільки після завершення всього циклу обробки. Це означає що і якість підготовки металу, температура нагріву, та  темп охолодження впливають на кінцевий результат. Тому навіть при фарбуванні одним і тим же пігментом різні зразки металу можуть мати різний відтінок (при точному збігу рецептури по RAL).
okrashivanie-metalla

Чому ці два аспекти дуже важливі? В першу чергу тому що вони пояснюють різницю у відтінках металу з однаковим маркуванням кольору з різних партій або від різних виробників:

  • Два зразка з однаковим (за документами) відтінком можуть візуально помітно відрізнятися.
  • Особливо гостро це видно, якщо з цих зразків будуть виготовлені однотипні деталі, наприклад, фасадні касети або розміщені  поруч ламелі.
  • З цієї причини колір конструкції на сайті може відрізнятися від кольору зразка, а колір зразка – від кольору готового виробу.

Чи можна уникнути такого розвитку подій? Можна, та  саме для цього завод «Мехбуд» приймає ряд заходів. По-перше, всі вироби, що входять в одне  замовлення, виробляються з однієї партії металу, тобто ймовірність «розбіжності відтінків» зводиться до мінімуму. По-друге, метал під кожне замовлення (особливо це стосується великих виробів) закуповується заздалегідь, до надходження замовлення в роботу. Саме для цього береться передплата – кошти, отримані від замовника, йдуть саме на закупівлю матеріалу, що гарантує єдність кольорової гами всіх елементів.

okrashivanie-metalla

Фарбування металу має масу нюансів. Знання специфіки технологічного процесу дозволяє інженерам компанії «Мехбуд» передбачити можливі складності та  уникнути їх, гарантуючи ідеальний результат!

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі