Тонколистовий метал: основні різновиди на ринку України
22 Червня, 2019
741  

Тонколистовий метал: основні різновиди на ринку України

tonkolistovoi-metall

Ринок тонколистового металу в Україні досить інтенсивно розвивається. Багато компаній – як «гранди», так і невеликі виробники – постачають  досить велику номенклатуру продукції, яка може бути використана для виробництва найрізноманітніших виробів. Одночасно  поряд з самими популярними  різновидами тонколистової сталі можна знайти доволі  екзотичні позиції, які також   знаходять своє застосування в виробничих процесах.

Використання тонколистового металу

Тонколистовий метал – матеріал з високою універсальністю. Він досить легко ріжеться, гнеться без зниження міцності, піддається формуванню та фарбуванню. Завдяки цьому багато компаній використовують тонколистовий прокат та  заготовки на його основі для виробництва:

tonkolistovoi-metall
  • Фасадних, стінових та стельових панелей.
  • Металлокассет (як цілісних, так і перфорованих, як пустотілих, так і заповнених теплоізоляційним матеріалом).
  • Елементів металевих огорож (опорні стовпи, ламелі, парапети, ковпаки).
  • Добірних елементів для покрівлі та віконних отворів (водовідливні, карнизні, вітрові, конькові планки, нащільники, піддашки, софіти).

Всі ці вироби відрізняються поєднанням малої маси та високої міцності. Застосування тонколистового металу із захисною від корозії забезпечує їм ще й тривалий термін служби, а також естетичний зовнішній вигляд.

tonkolistovoi-metall

Форми виробів

Розмірна сітка металопрокату на основі тонколистової сталі досить широка. А от форм випуску у такого матеріал небагато. На ринку найбільше користуються попитом:

tonkolistovoi-metall
  • Тонколистовий метал в рулонах. Використовується на великих та середніх підприємствах, постачаеться  у вигляді кільцевих рулонів різної ширини та  довжини. Компактна упаковка дозволяє економити місце при складанні. Крім того, конструкція більшості ліній з переробки тонколистового металу орієнтована саме на роботу з рулонним матеріалом  – використання спеціальних розмотувачів дозволяє організувати безперервний виробничий цикл.
  • Тонколистовий метал в штрипсах. Штрипс – це вузька смуга, яка виникає шляхом розкрою сталевого рулону. Закупівля металу в штрипс дозволяє відмовитися від встановлення  пристосування з розкрою: в верстат для профілювання або формовки іншим способом відразу подається деталь потрібної ширини. Штрипси (смуги) застосовуються в основному для виробництва довгомірних виробів з невеликою шириною.
tonkolistovoi-metall
  • Сталевий лист. Матеріал, який використовується при кустарному виробництві виробів, а також при дрібносерійному виготовленні різних конструкцій. Не дивлячись на невеликий формат та зручність в переміщенні є у нього важливий недолік – при роботі з листами виходить більше відходів, ніж при використанні стали в штрипсах чи  в  рулонах. З іншого боку, в ряді випадків застосування саме листів із заданими розмірами більш раціональне.
tonkolistovoi-metall

Матеріали та їх особливості

Гаряча  та холоднокатана сталь без захисного шару при у виробництві металовиробів та  будівництві сьогодні практично не використовуется  – вона занадто вразлива до корозії. Тому основу асортименту у компаній-виробників складають:

tonkolistovoi-metall
  • Оцинкована сталь. Найпоширеніший матеріал, який сьогодні все частіше використовується в якості сировини для додаткової протикорозійного обробки. При виготовленні сталеві листи обробляють по методу гарячого або холодного цинкування. Цинковий шар, який в цей час утворюється на поверхні, запобігає корозії сталевої основи. Недоліки – малий термін служби покриття, низька міцність цинкового шару та не найпривабливіший зовнішній вигляд.
  • Сталь з гальфановим покриттям. Гальфан – це цинковий сплав з додаванням алюмінію (від 5% по масі). Алюміній, що входить до складу сплаву. Швидко окислюється, та  формує оксидну плівку з високою міцністю. Вона не тільки не пропускає кисень, але і запобігає стиранню цинкового покриття.
тонколистовой металл
  • Сталь з алюцинковим покриттям. Алюцинк або алюмоцинк – склад на основі 55% алюмінію, 43% цинку та приблизно 1,5% кремнію. Завдяки додаванню алюмінію до складу захисного покриття його міцність багаторазово зростає, що дозволяє збільшити термін експлуатації металевого виробу в 4-5 разів у порівнянні зі звичною оцинковкою. Крім того, у алюцинковому покритті вища адгезія. Тому полімерні захисні матеріали тримаються на ньому в рази міцніше.
  • Сталь з цинк-титановим покриттям. На відміну від гальфана і алюцинка. Цинк-титан – це матеріал, в якому більше 99% становить чистий цинк. В той же час  проблема з його механічною міцністю вирішується за рахунок введення легуючих добавок на основі титану та  міді. Завдяки цьому матеріал отримує додатковий захист від корозії, а ще – стає більш пластичним. В результаті при формуванні та згинанні сталеві рулони та  смуги не втрачають захисні якості на згинах, що позитивно позначається на стійкості і довговічності готової продукції.
тонколистовой металл
  • Сталь з полімерним покриттям. Цей матеріал в останні роки стає найбільш популярним  при виробництві будівельних та  оздоблювальних матеріалів. В якості основи використовується оцинкований метал або метал з покриттям на основі алюцинка. На базовий захисний шар наноситься фосфатующий  матеріал, потім праймер, а в якості фінішного покриття використовується полімер. Найбільш популярні склади на ринку України – глянцевий  та  матовий поліестер, пурал, матовий пурал, пластизол і ПВДФ.
  • Алюцинк та  цинк-титан – покриття з максимальною міцністю, тому їх застосовують при виробництві виробів, до яких висуваються підвищені вимоги по стійкості до зношування та пошкодженням . В цей  же час  полімери не набагато поступаються цим складам по міцності. Але мають дуже важливу перевагу – привабливий зовнішній вигляд. Тому саме тонколистовий метал з полімерним покриттям є найбільш жаданим  матеріалом в цьому сегменті українського ринку. Компанії-переробники – в тому числі і завод «Мехбуд» – активно використовують його при виробництві будівельних матеріалів та  допоміжної продукції.

Тенденції на ринку в 2020 році

Вище ми перерахували основні різновиди тонколистового металу, які користуються попитом на ринку України. При цьому час вносить свої корективи в структуру ринку, тому їх варто враховувати, плануючи як відкриття виробництв так і закупівлю виробів оптом чи вроздріб.

  •  На думку більшості експертів, світовий ринок тонколистового прокату, а разом з ним і ринок України, знаходяться в стані зрілості. Найближчим часом не планується виведення на ринок нової продукції або вихід досить потужних гравців, тому середнє зростання обсягів складе до 4-6%. Отже, споживачам не варто розраховувати на значне зниження цін. Коливання якщо і будуть, то в межах 5-10%, і будуть вони залежати не від зовнішніх чинників, а від маркетингової стратегії конкретних виробників.
    Другий важливий аспект – зміна структури ринку. В останні місяці значно скоротилася експансія китайських виробників, тому більшу частину тонколистового прокату представлятиме продукція вітчизняних компаній, а також заводів зі східної Європи і Туреччини.
  •  З іншого боку, експерти відзначають зростання (невеликий, але стабільний) попиту на метал з Німеччини. При очевидній різниці в ціні німецька продукція помітно перевершує європейську (Польща, Італія, Угорщина) за якістю. Крім того, автоматизація виробництва, яка триває в 2020, дозволяє використовувати досить дорогий метал з мінімумом шлюбу – це дозволяє затонів трохи знизити собівартість продукції преміум-сегмента.

Основними споживачами тонколистового прокату, як і раніше, є будівельні організації, а також компанії-переробники. При цьому частка  останніх зростає: попит на такі вироби як металеві панелі для стель та  фасади , а також металеві паркани призводить до того, що заводи активно закуповують тонколистовий метал.

Попит на метал з декоративними покриттями

Відносно недавно велика частина як виробленого, так і імпортованого прокату з невеликою товщиною листа була представлена ​​сталлю з цинковим покриттям (нанесеним гарячим чи  холодним способом). Тепер же акцент змістився в напрямку виробництва виробів з хорошим декоративним потенціалом – так що значна частина ринку належить металу з полімерним захисно-декоративним покриттям.

Тут грають роль такі фактори:

  • Зростання якості покриттів, що знижує обсяг шлюбу при підрізуванні та  формуванні виробів (в першу чергу на автоматичному і напівавтоматичному обладнанні).
    Поява нових полімерних складів з більшою вологостійкістю та  стійкістю до дії УФ-випромінювання.
  • Крім того, важливо і активне впровадження багатьма підприємствами технології PRINTECH. Ще кілька років до того вироби з текстурою і малюнками виглядали як екзотика, та й ціни на них були дуже високі, то сьогодні метал з покриттям PRINTECH використовують навіть невеликі компанії.

Висновок

Ринок тонколистового металу в Україні вже практично повністю оформлений – навіть в нинішньому 2020 році експерти не пророкують серйозних змін. І все ж поділ на компанії, що використовують дешеву сировину, та  заводи, що працюють з якісним металом, залишаєються. Тому в найближчі роки варто чекати поділу ринку на сектори – шляхом традиційного «голосування покупця гривнею».

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі