Пергола: елемент декору або функціональна конструкція
3 Лютого, 2022
1264  

Пергола: елемент декору або функціональна конструкція

Пергола – це один з традиційних елементів садового дизайну. Вона являє собою легкий гратчастий навіс на вертикальних опорах. Головною особливістю перголи є конструкція покрівлі: вона робиться не суцільною , а ажурною, утвореною  паралельними елементами, або їх перетинами.

Незважаючи на те, що пергола – це досить архаїчний елемент, сьогодні такі конструкції повертають собі колишню популярність. Більш того, все частіше при їх монтажі використовують сучасні матеріали, так що перголи цілком гармоніюють з іншими елементами ландшафтного дизайну.

Переваги пергол

Класична пергола – це або низька арок, з’єднаних поперечними елементами, або, як ми зазначили вище, легкий навіс. У будь-якому випадку, встановлення  такої конструкції у дворі або на присадибній ділянці забезпечує цілий ряд переваг:

pergola
  • По-перше, пергола, особливо спроектована професійними дизайнерами та правильно виготовлена, сама по собі добре виглядає.
  • По-друге, такі конструкції добре вписуються в ландшафтний дизайн.
  • Нарешті, решітчастий  дах перголи забезпечує затемнення  ділянки в сонячні дні, та  при цьому не знижує його освітленість увечері, вранці й в похмуру погоду.

Основні різновиди

Незважаючи на те, що при проектуванні та  будівництві перголи можна дати волю фантазії, втіливши будь-яке дизайнерське рішення, різновидів таких конструкцій не так багато:

  • Найпростіший варіант – пристінна пергола. По суті, це той же навіс або широкий піддашок, але з гратчастим  дахом. Як правило, пристінні перголи встановлюють на фасадах з одного боку від входу, створюючи щось на кшталт тераси.
  • Арочні перголи майже завжди ставлять на доріжках. Вони виступають в основному як декоративний елемент, формуючи прохід, частково затемнений, а частково прикрашений кучерявими рослинами.
  • Квадратні та  кутові перголи з рівним  або похилим дахом – це аналоги альтанок. Вони зазвичай займають невелику площу, хоча при проектуванні парків та скверів можуть встановлюватися й досить просторі перголи.

Зверніть увагу! У таких різновидів часто закладають не тільки перекриття, але й  бічні стінки, які захищають людей під навісом від вітру та  створюють додаткову тінь.

pergola
  • Нарешті, велику групу складають нетрадиційні варіанти – віялові, напівкруглі, багаторівневі та  інш. Загальна конструктивна схема у них одна, а відмінності полягають лише в конфігурації окремих елементів.

Функціональні та  декоративні перголи

Багато дизайнерів розглядають перголу виключно в якості декоративного елементу. Так, декоративний потенціал у таких конструкцій високий – але й  функціональне навантаження цілком допустиме:

  • Варіант на стику функціональних та декоративних конструкцій – арочна пергола як опора для кучерявих рослин. По-перше, біля неї можна висадити виноград або ліани, та  вже скоро вся конструкція буде повністю затягнута зеленню. По-друге, на ній можна розміщувати вазони для рослин, доповнюючи комбінацію більш яскравими квітами.
  • Наступне традиційне рішення – пергола-альтанка або пергола-тераса. У будь-якому випадку тут важливо передбачити два аспекти: по-перше, достатню площу під навісом, по-друге – захист стінок від вітру та пилу.
pergola
  • Останнім часом популярністю стали користуватися відкриті гаражі-перголи. Це ідеальне рішення для заміських готелів, ресторанів та  пансіонатів: пергола  виглядає красиво, та  забезпечує машині більш ефективний захист в порівнянні з відкритою стоянкою. Також гаражі-перголи почали з’являтися на дачних та  присадибних ділянках. Закритий гараж вони не замінять, але в літній час під таким навісом можна без побоювання залишати автомобіль.
pergola

Вибір матеріалу: дерево або метал

Плануючи встановити перголу на ділянці, крім її призначення та конструкції бажано обрати також матеріал, з якого вона буде виготовлена. Тут є 3 основні варіанти:

pergola
  • Традиційно перголи роблять з дерева. Як правило, навіс спирається на круглі стовпи або бруси, а дах робиться з рейок – досить тонких, щоб звести до мінімуму навантаження. Також можна робити покрівлю з дощок, поставлених на ребро – в цьому випадку навіс даватиме тінь, коли сонце опиниться під кутом. Бічні стінки перголи роблять гратчастими – для цієї мети ідеально підійдуть тонкі дерев’яні планки

Зверніть увагу! Недоліком  дерева є його мала стійкість до вологи. Через це конструкція швидко виходить з ладу, та ще швидше втрачає привабливість. Щоб уникнути такого розвитку подій, деревину потрібно обробляти водовідштовхувальними складами та  антисептиками. Також допомагає періодичне забарвлення  із застосуванням вологостійких пігментів, або просочення маслами для дерева.

  • Другий варіант – зварні / ковані арки з чорного металу (профільована та  кругла труба, пруток). Вони міцніше дерев’яних, але складніші у виготовленні, оскільки для їх монтажу потрібне спеціальне обладнання. Крім того, чорний метал піддається корозії, тому періодично доведеться витрачати час на зачистку перголи від іржі та відновлення захисного покриття.
pergola
  • В останні роки для виготовлення пергол в сучасному стилі стали активно використовувати металопрофіль з оцинкованої сталі з захисно-декоративним полімерним покриттям. Такі профілі застосовуються й  для монтажу навісу, та  для обробки бічних стінок (особливо вдалим рішенням буде використання профілів для парканів-жалюзі). Застосування профілю робить конструкцію досить легкою при збереженні міцності, крім того, оцинкована сталь з полімерним шаром добре переносити зовнішні впливи та  не іржавіє.

Технологія монтажу

Процес встановлення  перголи не відрізняється особливою складністю – особливо при правильному проектуванні та  підборі відповідних матеріалів. Нижче ми наведемо алгоритм монтажу на прикладі навісу з металевого профілю:

pergola
  • Майданчик для встановлення  вирівнюється, з нього знімається родючий шар грунту.
  • На вирівняному майданчику наноситься розмітка, після чого робляться поглиблення для монтажу опорних стовпів.
  • Опорні стовпи з профільованої або круглої труби встановлюються, вирівнюються та  бетонуються. Для захисту від корозії нижня частина труб обертається руберойдом або аналогічним матеріалом.
  • Зверху монтується обв’язка, яка з’єднує опорні стовпи. Обв’язка використовується в якості рами, на яку встановлюється поздовжні та  поперечні профілі – вони формують площину навісу.
  • На бічні стінки монтуються панелі для огороджувальних конструкцій (профіль «Ранчо» або «Жалюзі». Якщо пергола велика, то є сенс робити відстань між опорами таким, щоб вона точно відповідала розмірам секції огорожі.

На фінальному етапі формується підлога під навісом та  за його межами. Зазвичай використовується багатошарова конструкція: спочатку на утрамбований грунт засипається шар дренажу, потім шар піску, а зверху – гравій, по якому ми й будемо ходити. У цьому випадку поверхня вийде рівною, а дренаж забезпечить її швидке висихання.

pergola

Пергола не обов’язково повинна бути архаїчною: насправді це цілком сучасна конструкція, яка може прикрасити будь-яку  присадибну ділянку. Більш того – використання сучасних матеріалів, таких як профілі з оцинкованої сталі або алюмінію з покриттям кольоровими полімерами, полегшує монтаж пергол та робить їх більш довговічними в порівнянні з дерев’яними різновидами

Пергола від заводу Мехбуд: огляд ексклюзивного проекту

Завод Мехбуд спеціалізується на виробництві різних виробів з металопрофілю – і перголи входять в їх число. Попит на такі конструкції постійно зростає, крім того, крім споруди пергол з нуля, ми регулярно реконструюємо старі об’єкти.

Хорошим прикладом буде проект, виконані нашими інженерами і майстрами.

Вихідна конструкція

Спочатку досить великогабаритна пергола була виготовлена з дерева і спиралася на досить масивні бетонні стовпи. Згодом конструкція помітно зносилася, але якщо стовпи легко можна було відреставрувати, то дерев’яний гратчастий навіс прийшов в поганий стан.

Основними проблемами були:
• Деформація довгих дерев’яних брусів через провисання, вигину і набухання під впливом вологи.
• Руйнування дерев’яних деталей в точках опори на бетонні стовпи.
• Часткове гниття деревини.
• Поразка деревини грибком.

Крім того, тривалий вплив ультрафіолету і вологи при перепадах температур призвело до потемніння дерева. Періодична обробка конструкції захисними складами вирішила проблему лише частково: руйнування деревини сповільнилося, але не зупинилося.

Проектування перголи

Проект перголи з металопрофілю було доручено розробити фахівцям заводу «Мехбуд». При цьому було прийнято рішення використовувати існуючу конфігурацію сонцезахисного навісу зі збереженням існуючих опор.

В ході проектування:

• Були розраховані оптимальні параметри горизонтальних і вертикальних сонцезахисних елементів.
• Як заповнення були обрані жалюзі Ексклюзив в кольорі «темний дуб». *

* Використання технології Printech дозволило зробити панелі і самі елементи навісу практично однаковими з дерев’яними. При цьому конструкція придбала значний запас міцності за рахунок ребер жорсткості на кожній ламелі, і максимальну стійкість до корозії.

Вибір на користь панелей-жалюзі був зроблений замовником для отримання максимально густої ​​тіні в середині дня і збереження природного освітлення в ранкові години.

Індивідуальне проектування перголи дозволило оптимізувати її конструкцію і максимально раціонально розподілити матеріал для отримання балансу між освітленістю і затіненням. Також професійний підхід до проектування пергол дає можливість точно розрахувати їх несучу здатність і вибрати конструкцію, яка ефективно справляється з вітровим та експлуатаційним навантаженням. Практика показує, що у пергол, зведених за нашими проектами, невідомі такі проблеми як провисання ламелей під власною вагою або деформація панелей в місцях кріплення.

Монтаж перголи з металопрофілю

Незначна маса сталевих ламелей з захисно-декоративним покриттям значно полегшує монтаж пергол. При цьому роботи виконуються за наступним алгоритмом:

• Виготовлення металевих деталей перголи з дотриманням розмірів, зазначених в проекті.
• Доставка ламелей і допоміжних елементів на об’єкт.
• Установка несучої конструкції з профільної або круглої труби (в даному випадку використовувалися відреставровані опори).
• Монтаж навісу – збірка решітки з металевих профільованих ламелей, фіксація конструкції на опорних стовпах за допомогою кріплення.

Висока кваліфікація майстрів дала можливість виконати збірку перголи з металопрофілю максимально швидко. При цьому акуратний монтаж забезпечив повне збереження захисно-декоративного покриття.

Металеві перголи, спроектовані і виготовлені майстрами заводу Мехбуд, стануть відмінною заміною і традиційним навісам, і старим дерев’яним перголам. При цьому вони будуть відмінно справлятися зі своїми завданнями, прослуживши не один десяток років без втрати привабливості.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі