Уроки локдауна: обробка приміщень, які підлягають консервації
5 Лютого, 2021
180  

Уроки локдауна: обробка приміщень, які підлягають консервації

1 4

Карантинні обмеження, які активно вводилися в 2020 і в 2021 роках урядами більшості країн світу, з високою ймовірністю можуть повторитися. І в першу чергу вони будуть стосуватися бізнесу – великі комерційні об’єкти, для яких характерні великі скупчення людей, цілком закономірно розглядаються як одні з джерел поширення інфекції.

Якщо рішення про черговий локдаун буде прийнято, то уникнути тимчасового (іноді дуже тривалого) закриття бізнесу навряд чи вийде. Саме тому так важливо заздалегідь передбачити таку можливість, і вжити всіх заходів, які допоможуть мінімізувати збитки від припинення діяльності компанії.

Особливості консервації комерційного об’єкта

2 4

Не торкаючись юридичних та фінансових аспектів локдауна, зосередимося на тому, в чому розбираємося досить добре – на мікрокліматі приміщень. Будь-який комерційний об’єкт являє собою досить складну інженерну систему, і саме взаємодія всіх компонентів цієї системи дозволяє підтримувати об’єкт в робочому стані. З іншого боку, для цієї підтримки необхідно виділяти ресурси – і чим більшим буде об’єкт, тим більше ресурсів буде потрібно.

У звичайний час витрати на підтримку функціонування – обігрів, вентиляцію, кондиціювання – покриває прибуток. Але коли прибутку немає через обмеження на роботу, витрати нічим не компенсуються, тому для їх мінімізації велика частина інженерних мереж на об’єкті просто припиняє роботу. Залишаються елементи критичної інфраструктури – але найчастіше опалення і вентиляцію відключають в першу чергу.

Це дійсно дає можливість зменшити витрати, причому істотно. Але в холодну пору року, і навіть в весняно-осінній період відмова від обігріву приміщень, а також від примусової циркуляції повітря призводить до радикальних змін в мікрокліматі. Основних факторів буде два:

  • Зниження температури нижче певної межі.
  • Підвищення вологості (як за рахунок зменшення температури, так і за рахунок відключення циркуляції).

Обидва ці чинники призводять до того, що законсервований об’єкт починає руйнуватися в рази швидше, ніж при самій інтенсивный експлуатації.

3 3

Загрози для традиційної обробки

При відключенні опалення з вентиляцією і супроводжуючими, це відключення високої вологості, обробка приміщень в комерційних об’єктах страждає в першу чергу. Найбільш характерні проблеми:

  • Корозія металевих конструкцій.
  • Відшарування лакофарбового покриття.
  • Відшарування шпалер.

Але «перший удар» приймають на себе стелі з волокнистих плит ( «Армстронг» і аналоги). Вся справа в тому, що таке стельове оздоблення має максимальну пористість, і тому відрізняється високою гігроскопічністю. Підвищення вологи в умовах перепадів температур призводить до набухання стельових панелей. Стелі деформуються, втрачаючи міцність і набуваючи зовсім неприйнятний зовнішній вигляд. В результаті вже через кілька тижнів без опалення, особливо у вологому весняному або осінньому кліматі стеля приміщення вимагає або капітального ремонту, або повної заміни покриття. Витрати на виконання цих робіт будуть значно вищими за витрати на обігрів – тому вся економія піде прахом.

4 3

Металеві стелі як універсальне рішення

У ситуації, коли неможливо передбачити, чи буде проводитися повторний локдаун (сподіваємося що ні, але надія ця заснована приблизно ні на чому), варто заздалегідь прогнозувати розвиток подій за найгіршим сценарієм. І саме щоб уникнути описаної вище ситуації, коли руйнування обробки через відсутність опалення зводить нанівець всі спроби економити на комунальних платежах, краще заздалегідь подумати про те, які матеріали використовувати при оформленні приміщень.

6 4

Якщо мова йде про стелі, тим більше – про стелі великої площі, то тут оптимальним вибором буде використання металевих касет і панелей. Аргументів на користь такого рішення кілька:

  • По-перше, підвісна стельова конструкція з обшивкою з металлокассет монтується за тим же принципом, що і плитна стеля «Армстронг». Це дозволяє мінімізувати витрати на проектування, а іноді дає можливість використовувати елементи каркасної системи.

  • По-друге, металеві касети з алюмінію або оцинкованої сталі з захисно-декоративним полімерним покриттям мають максимальну стійкістю до дії вологи. Навіть в самому вологому середовищі якісний метал касет не іржавіє, що дозволяє їм тривалий час зберігати високу міцність і привабливий зовнішній вигляд.

  • По-третє – і це так само важливо, як і стійкість до корозії – металлокассети не деформуються під впливом вологи, на відміну від пористих плит стелі «Армстронг». Тому для такої стелі неактуальна ключова проблема будівель з відключеним опаленням – деформація обробки через підвищену вологість і перепади температур.

5 3

Зверніть увагу! Стійкість до вологи характерна також для пластикової стельової обробки. Але такі матеріали в оформленні комерційних приміщень використовувати не слід через їх підвищену горючість.

Вартість металевих стельових касет досить висока – це їх ключовий мінус. Але практика показує, що вибір на користь металевої обробки для комерційного приміщення стає вигідною інвестицією і окупається вже в середньостроковій перспективі. Якщо ж враховувати високу ймовірність форс-мажорів, то ставка на більш дорогі, але при цьому максимально стійкі до кліматичних впливів металеві касетні стелі стає єдино виправданою.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі