Як виправити вм’ятини в металі?
26 Січня, 2021
597  

Як виправити вм’ятини в металі?

6 2

Тонколистовий метал з захисно-декоративним полімерним покриттям на основі ПВДФ, поліестеру або інших матеріалів має цілу низку експлуатаційних переваг. Але поряд з очевидними перевагами у цього матеріалу є одна неприємна особливість – через малу товщину метал піддається появі вм’ятин. Вм’ятини на металі не тільки погіршують його зовнішній вигляд, а й стають причиною поступового відшарування захисного покриття від сталевої основи – тому потрібно уникати їх появи, а при виявленні виправляти якнайшвидше.

Причини появи вм’ятин

Вм’ятини на металевих виробах – деталях парканів або огорож, стельових панелях, фасадних касетах і т.д. – з’являються при різних впливах:

  • Найпоширеніша причина – ударний точковий вплив. При цьому метал деформується в місці прикладання сили, і після зникнення впливу не вирівнюється назад. Ударні вм’ятини утворюються при спробах несанкціонованого проникнення, впливу граду (особливо великого), при недбалій експлуатації або монтажі металевих деталей. 
  • Друга за поширеністю причина появи вм’ятин – деформація при вигині. Ця проблема характерна для довгомірних деталей – рейок або ламелей. При неправильному транспортуванні, складуванні або монтажі навантаження на краю деталі без фіксації центральної частини призводить до появи вм’ятини.
7 1
  • Нарешті, вм’ятини виникають при вагових навантаженнях, які не компенсуються ребрами жорсткості. Основна причина – порушення правил складування або монтажу: при дотриманні всіх стандартів деталі не повинні м’яти, але це справедливо тільки для досить якісних виробів.

Види пошкоджень

Вм’ятини на металі бувають різними. Автомобілісти це добре знають, а ось власникам парканів з металу або будівель з металевою обробкою – внутрішньою чи зовнішньою – варто більш детально розібратися у відмінностях таких пошкоджень:

5 2
  • Невеликі вм’ятини, які супроводжуються тільки деформацією металевої основи, найменш небезпечні. До певного моменту їх можна навіть ігнорувати, але бажано їх все ж вирівняти – інакше з часом в пошкодженому місці почнеться відшарування захисно-декоративного покриття.
  • Для більших вм’ятин характерна не тільки деформація металу, але і його розтягнення. Поведінка деталі в цьому випадку складніша для прогнозування і залежить в першу чергу від ступеня розтягування металу. При незначній лінійній деформації ймовірність відшарування захисного покриття буде невелика, при сильному розтягуванні – майже зі 100% ймовірністю утворюються області слабкого контакту ЛКП з металом.
  • Найбільш небезпечні вм’ятини з гострими краями і видимими ушкодженнями захисно-декоративного полімерного покриття до основи (м’яття + ударне навантаження). Пошкодження полімерного шару майже відразу призводить до початку корозійних процесів, а на гострих краях вм’ятини утворюються злами, які значно знижують міцність металу навіть після вирівнювання.
4 2

Виправлення вм’ятин зі збереженням фарби

Технологія відновлення вм’ятини на металі залежить від товщини підстави, збереження полімерного покриття і характеру самого ушкодження. Можуть використовуватися такі методики:

  • При незначній товщині металу і невеликому розмірі вм’ятини без гострих країв можна спробувати вирівнювання за допомогою температурних впливів. Пошкоджена ділянка прогрівається будівельним феном (так, щоб не почалося плавлення полімеру), а потім різко охолоджується. Невеликі дефекти на деталях з товщиною підстави 0,4-0,5 мм можна виправити швидко і без сліду.

3 2
  • Також на тонколистовому металі можна використовувати прийоми, які використовуються при вирівнюванні автомобільних деталей. В цьому випадку вм’ятина на огородженні або металевій панелі обшивки вирівнюється за допомогою потужної присоски або (при відсутності інструментів) декількох шарів скотча.
  • Механічне вирівнювання застосовують в тому випадку, якщо інші методики не допомагають. Для цього бажано використовувати спеціальні молотки з м’якими насадками. Таким молотком вм’ятина акуратно обстукується з тильного боку, причому при вирівнюванні її країв удари наносяться досить сильно, а при виправленні центральної частини діяти потрібно максимально акуратно – сильний удар по розтягнутому металу часто призводить до появи опуклості.

2 2

Зверніть увагу! При механічному вирівнюванні бажано прогріти метал для часткового (нехай і незначного) відпуску. Також з лицьового боку деталі встановлюється щільна, але не занадто жорстка підпора – вона запобіжить зворотній деформації з появою горбів і полегшить отримання ідеально рівної поверхні.

Варто мати на увазі, що навіть при успішному вирівнюванні вм’ятини лакофарбове покриття на цій ділянці може постраждати. Тому через деякий час потрібно обстежувати відреставровану ділянку для виявлення потенційних проблем.

22

Фарбування після виправлення вм’ятини

Іноді відновити форму металевої ламелі, рейки, касети або панелі зі збереженням захисно-декоративного полімерного покриття не виходить – або покриття пошкоджується спочатку. У цьому випадку висока ймовірність корозії, яка також посилюється мікроскопічними ушкодженнями металу, які зачіпають не тільки полімер, але і цинковий шар.

В цьому випадку можлива реставрація пошкодженої ділянки. Для цього:

  • Відшароване полімерне покриття видаляють (можливе застосування прогріву промисловим феном).
  • Поверхні ретельно зачищаються абразивом для видалення окислів і слідів корозії.
  • На пошкоджену ділянку наноситься грунтовка для металу з антикорозійними компонентами.
  • Виконується фарбування в кілька шарів, при цьому фарбу підбирають з таким розрахунком, щоб вона максимально збігалася з відтінком деталі.
1 2

Варто мати на увазі, що це – компромісний метод, який допустимий тільки при усуненні вм’ятин на металевих конструкціях з невисокими вимогами до зовнішнього вигляду. В інших випадках доцільною буде заміна деталей, тому що точно «потрапити в колір» при відновленні породженого ділянки дуже складно.

Порада! Можна застосувати невелику хитрість. Відреставрована деталь демонтується і встановлюється на місце цілої деталі, яка знаходиться в кутку, біля стіни або на задній частині фасаду – в загальному, аби не на виду. А знята з цього місця ціла деталь ставиться на місце відреставрованої. Така заміна можлива не завжди, але вона виправдана, якщо потрібно терміново відновити зовнішній вигляд поверхні, яка постійно знаходиться перед очима.

Що впливає на збереження металу при виправленні вм’ятин?

Навіть при максимально акуратному і професійному виправленні вм’ятин зменшується і міцність металевої деталі, і її довговічність – зчеплення металу з декоративним покриттям все одно зменшиться, а значить, металева основа раніше почне іржавіти. Тому, приймаючи рішення про доцільність ремонту (або доцільності повної заміни пошкодженого елемента), потрібно враховувати:

  • Початкову товщину металу. Чим товще метал, тим рідше на ньому з’являються вм’ятини. Крім того, товстий метал володіє власною міцністю, тому при відновленні механічні характеристики підстави будуть достатніми для того, щоб ламель або фасадна касета виконували свої функції.
  • Якість полімерного покриття. Чим вище адгезія захисного полімеру з металом, тим нижча ймовірність відшарування.
  • Наявність ребер жорсткості. Самі по собі ребра забезпечують захист від м’яття. Крім того, при дотриманні правил реставрації ребро жорсткості може запобігти повторну деформацію ослабленого металу в тому ж місці.

Все це – аргументи на користь вибору якісних деталей, при виробництві яких використовувалася сировина з хорошими експлуатаційними показниками, і суворо дотримувалася технологія. Для таких конструкцій як фасадна обшивка, стельове оздоблення або огорожа відновлення вм’ятин небажано, тому що міцність деталі буде знижена. Але якщо мова йде про вироби заводу “Мехбуд” (товстий метал з мінімальною різнотовщинністю, якісна оцинковка і полімерна обробка, ребра жорсткості на всіх навантажених елементах) – то виправлення вм’ятин буде цілком допустимим, а відновлені частини конструкції справно прослужать протягом всього терміну експлуатації.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі