Брак у виробах з тонколистового металу
20 Липня, 2021
365  

Брак у виробах з тонколистового металу

Виробництво виробів з тонколистового металу передбачає проходження заготівлею циклу з кількох операцій, що включають обрізку в розмір, механічну обробку на верстаті для згинання металу і т.д. При цьому в ряді випадків вироби виходять бракованими – тобто не відповідають заявленим характеристикам.

Причин появи окремих дефектів і бракованих виробів може бути кілька. При цьому кожна виробнича компанія вживає заходів для мінімізації кількості браку – однак успішність таких заходів у різних компаній може відрізнятися в рази.

У нашій статті ми поговоримо про те, що відносять до виробничого браку з тонколистового металу, про причини браку, а також про ефективні заходи щодо запобігання випуску бракованої продукції.

Брак і дефект: в чому різниця?

Дуже часто потенційні покупці плутають поняття «брак» і «дефект». Різниця між ними є, і вона досить істотна – так що ці терміни варто розмежовувати.

Почнемо з дефекту. Дефектом вважається будь-яка невідповідність характеристик продукції заявленим характеристикам. Таким чином дефектом може бути порушення конфігурації деталі, її пошкодження або відступ від заявленого розміру. При цьому:

  • Явні дефекти – це дефекти, які можуть бути виявлені засобами візуального або метрологічного контролю. Якщо невідповідність можна виявити до початку експлуатації виробу, то дефект визнається явним.
  • Приховані дефекти, на відміну від явних, не можуть бути виявлені на етапі контролю якості. Вони проявляються при експлуатації виробу, але уникнути їх появи все ж можна (про це – в розділі про профілактику браку).

Важливо! Варто окремо виділити дефекти, які виникають в результаті неправильної експлуатації виробу – наприклад, при недотриманні технології монтажу або впливі не передбачених проектною документацією навантажень. Такі дефекти не відносяться до виробничих і гарантійні зобов’язання виробника на них не поширюються.

За ступенем вираженості дефекти умовно ділять на незначні, значні і критичні. Незначний дефект може (не обов’язково) погіршувати зовнішній вигляд виробу, але не впливає на його експлуатаційні характеристики. Значний дефект знижує експлуатаційні характеристики продукції. Критичний дефект робить експлуатацію продукції практично або повністю неможливою.

Важливість і усунення дефекта:

  • Якщо невідповідність можна усунути з розумними витратами часу, сил і засобів, то дефект визнають переборним.
  • Непереборний дефект прибирати неможливо – або економічно недоцільно.

На відміну від дефекту браком називають дефектну одиницю продукції або сукупність таких одиниць. Явний брак помітний при контролі якості і при прийманні продукції замовником, прихований брак годі й виявити без спеціального технічного оснащення – але і в цьому випадку прояв прихованого браку можливо тільки через деякий час після початку експлуатації виробу. Як і у випадку з дефектами, потрібно мати на увазі, що мова йде саме про виробничий брак – якщо конструкція або її елементи отримали пошкодження в результаті неправильної експлуатації, претензій до компанії-виробнику бути не повинно.

Якщо зовсім коротко, то дефект – це причина, по якій виріб може стати бракованим, тобто непридатним до відвантаження, монтажу і експлуатації.

Основні дефекти при виробництві металевих виробів

Вироби з тонколистового металу можуть мати різні дефекти. У цьому розділі ми коротко охарактеризуємо ці дефекти і проаналізуємо причини, за якими вони виникають.

Види дефектів

Дефект – це практично будь-яка невідповідність характеристики вироби проектним значенням. Основні групи дефектів металовиробів:

  1. Порушення розмірів (в більшу або меншу сторону за межами допустимої похибки).
  2. Різнотовщинність або зміна товщини металу.
  3. Поява вм’ятин або опуклостей на поверхні.
  4. Невідповідність форми закладеної в проект конфігурації деталі.
  5. Наявність подряпин, відколів, відшарувань або інших пошкоджень захисно-декоративного полімерного покриття.
  6. Відсутність або неправильне розміщення кріпильних отворів (якщо їх наявність передбачена конструкцією).
  7. Порушення на лініях згину – складки, тріщини, нерівності.
  8. Пружні деформації деталі через недостатньо якісного згину і т.д.

До прихованих дефектів також можна віднести:

  1. Відшарування полімерного покриття в ході експлуатації.
  2. Корозію металевого підстави.
  3. Зміна кольору, текстури, інших характеристик полімерного декоративного покриття.

Як правило, такі дефекти виявляються вже після установки і експлуатації конструкції.

Причини появи дефектів

Дефекти, що призводять до появи браку, можуть виникати з цілого ряду причин. Найбільш актуальні:

  • Низька якість сировини. Використання дешевого неякісного металу може стати причиною різнотовщинності, відшарування захисного покриття і неправильної гнучкі.

Важливо! Іноді застосування металу з меншою товщиною призводить до появі експлуатаційних дефектів – наприклад, деформації довгомірних ламелей під власною вагою. Така ситуація говорить скоріше не про низьку якість сировини, а про помилки інженера, що виконував проектування.

  • Використання примітивного обладнання. Якісна гнучка й різання металу можливі тільки на сучасних верстатах – особливо якщо мова йде про великосерійному випуску. Використання верстатів для металообробки економ-класу призводить до того, що якість виробу постійно і неухильно знижується.
  • Порушення технології виробництва. Тут все залежить від культури виробництва на підприємстві. Дотримання технічних рекомендацій по обслуговуванню верстатів та обробленні металу дає можливість уникнути появи бракованої продукції.
  • Низька кваліфікація персоналу. Ця причина тісно пов’язана з попередньою. Некваліфіковані робітники без повинно мотивації не зацікавлені виконувати роботу якісно – або просто не можуть це робити. Результат – систематичне поява дефектів.

Способи зменшення кількості браку при виробництві: досвід заводу Мехбуд

Всі заходи, які компанія Мехбуд проводить для зниження обсягів браку, можно умовно розділити на три групи:

  • Попередній етап. Тут важлива роль проектувальників, які заздалегідь розраховують характеристики виробів з урахуванням їх відчувають навантажень і умов експлуатації. Крім того, компанія використовує тільки якісну сировину європейського виробництва (метал закуповується в основному в Німеччині), що дозволяє звести до мінімуму частку дефектів через неякісну стали або алюмінію.
  • Етап виробництва. На цьому етапі важливі правильна організація виробничих процесів, своєчасне переоснащення робочих цехів (чим вище автоматизація – тим нижче роль людського фактора), а також – підбір кваліфікованого персоналу і його мотивація.
  • Етап контролю якості. Навіть дотримання всіх стандартів на 1 і 2 етапах не дає 100% гарантії відсутності браку – тому на підприємстві діє багатоступенева система контролю якості. Якість перевіряється на всіх етапах – від прийому сировини на склад до відвантаження готової продукції замовнику. Така система «фільтрів» дозволяє звести до мінімуму кількість дефектних виробів, які надходять на склад готової продукції. Відправлення ж браку кінцевого споживача виключається практично повністю.

Дефекти і браковані вироби – на жаль, є невід’ємною частиною будь-якого виробничого процесу. Однак грамотна організація виробництва і контролю якості дозволяє звести до мінімуму відсоток браку. Крім того, компанія строго дотримується взятих на себе гарантійні зобов’язання, що стосуються якості та комплектації вироблених виробів.

Mehbud logo
Элла
Про автора:

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі