Стелі підвісні перфоровані касетні й рейкові Функциональность, привлекательный внешний вид и долговечность.
18 Лютого, 2022
1024  

Стелі підвісні перфоровані касетні й рейкові

Серед існуючих варіантів оформлення стель як одних з кращих можна виділити перфоровані підвісні стелі. Звання однієї з найкращих металевих стель, вони заслужили завдяки таким перевагам, як функціональність, привабливий зовнішній вигляд та довговічність.

Potolki_perforirovannue

ЧОМУ САМЕ ПЕРФОВАНА СТЕЛЯ?

Підвісні стельові конструкції традиційно роблять з цілісних деталей – будь то плити з волокнистого матеріалу, металеві касети, панелі або рейки. Але цілісна конструкція, особливо металева (сталева чи  алюмінієва) не позбавлена ​​певних недоліків:

  • По-перше, суцільне стельове покриття майже повністю блокує циркуляцію повітря. Через це порушується вентиляція застельового простору, а при певних умовах там може підвищуватися вологість. Це викликає прискорення корозійних процесів (від них в першу чергу страждають підконструкції та  підвісні системи), й до розвитку колоній патогенних грибків та бактерій.
  • По-друге, суцільна металева поверхня відбиває звукові хвилі. Іноді це не критично, але в приміщеннях з високим рівнем шуму (магазини, торгові центри) це може створювати певний дискомфорт. Це ж стосується приміщень зі специфічною акустикою, наприклад, басейнів – оздоблення стелі цільними металевими панелями викликає  характерне багаторазове відлуння.
perforirovana-stelya

Обидві ці проблеми вирішуються встановленням  перфорованих стельових панелей – тобто деталей, виготовлених з металевого листа з отворами. Завдяки своїй структурі, переформовані касети та рейки:

  • Забезпечують ефективний повітрообмін, перешкоджаючи підвищенню вологості в проміжку між підвісною стелею та перекриттям.
  • Зменшують акустичне навантаження на приміщення, дозволяючи ефективно боротися з луною (посилити ефект може використання звукоізоляційних матеріалів – про це ми розповімо нижче).
  • За рахунок меншої маси знижують навантаження на елементи кріплення, стіни і перекриття, тому такі стелі можна ставити на слабких несучих підставах.

В цілому ж перфоровані елементи для підвісних стель – гарна альтернатива суцільнометалевим конструкціям, яка в ряді випадків перевершує їх по багатьом параметрам.

perforirovana-stelya

РІЗНОВИДИ ПЕРФОРОВАНИХ ПІДВІСНИХ СТЕЛЬ

Завод «Мехбуд» випускає перфоровані деталі для монтажу підвісних стельових систем в двох видах:

  • Стельові панелі, розміри яких збігаються з розмірами типових елементів для обробки стелі.
  • Рейки, конфігурація яких дозволяє встановлювати їх на ті ж направляючі, що і стандартні рейкові конструкції.
perforovana-stelya

ОСНОВНІ  ХАРАКТЕРИСТИКИ

Матеріал, з якого виробляються перфоровані підвісні стелі на заводі «Мехбуд» – сталь оцинкована та алюміній.

  • Товщина листів становить 0,45-2,0 мм, в залежності від площі, форми перфорації та матеріалу.
  • Панелі пофарбовані порошковою емаллю, у широкій гамі кольорів за шкалою RAL.
  • Перфоровані панелі виготовляються розмірами: 1200 × 600, 900 × 600, 600 × 600 і 300х300 мм.
  • Конфігурація отворів та відкрита частина перфорації, обирається за таблицями виробника для кожної товщини листа та типу металу, вимірюється в%. Є технологічні обмеження на площу перфорації та діаметри отворів.
  • Рейкові стелі монтують з профільованих ламелей шириною 50-600 мм, довжиною до 6000 мм. Рейки кріплять на гнутих чи пресованих профілях, розташованих на відстані близько 600-1200 мм.
perforirovana-stelya

ПЕРЕВАГИ

Основні переваги перфорованих стельових панелей:

  • Покращені акустика та вентиляція, в порівнянні з іншими типами стель.
  • Розмежування  житлового простору та  технічної зони, приховуючи технологічні комунікації та безумовно, це невіддільний елемент загального дизайну приміщення.
  • Цей вид стель стійкий до вологи , завдяки хорошим властивостям матеріалу з якого вони виготовлені, повітря в приміщенні свіже та чисте.
  • Перфоровані стелі дозволяють створити ексклюзивний дизайн та  різноманітні варіанти освітлення приміщення, завдяки гарній здатності пропускати світло.
  • Перфорована стеля з металевих касет, повністю гігієнічний, матеріал за яким легко доглядати, при утворенні нальоту або забруднення ви з легкістю видалите його за допомогою вологої ганчірки.
perforirovanа-іstelya

CФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Підвісні стелі, зроблені з перфорованого пофарбованого металу в формі касет або рейок, широко застосовуються в цивільних та промислових будівлях.

Цей вид стель особливо ефективний там, де в приміщеннях потрібне видалення парів вологи, неприємних або шкідливих запахів, суспензій пилу в повітрі, а також ─ прискорення  повітрообміну.

Оздоблення з перфорованих панелей добре зарекомендувало себе в таких приміщеннях, як:

  • басейни;
  • торгово-розважальні центри;
  • нічні- та боулінг клуби, ресторани;
  • виставкові центри;
  • концертні та конференц-зали;
  • ванні та кухні в житлових приміщеннях.
perforirovanа-stelya

АКУСТИЧНІ СТЕЛІ

Найбільшого поширення набули акустичні стелі, які складаються з перфорованих панелей або рейок, зроблених з алюмінію або оцинкованої сталі, звукопоглинальних волокнистих плит та системи підвісок, що регулюють розташування стельових панелей по висоті.

Поверхня панелей акустичних стель зазвичай плоска, з перфорацією різної форми.

І панелі, і рейки з перфорацією можуть встановлюватися за різними схемами:

  • Використання перфорованих деталей як елементів системи вентиляції: панелі з отворами ставляться тільки навпаки повітропроводів, прихованих за обшивкою. І виконують функцію повітрозабірних решіток.
  • Перфоровані панелі комбінуються із суцільними, формуючи на стелі оригінальний малюнок і при цьому забезпечуючи нормальний повітрообмін.
  • Уся стеля обробляеться  перфорованими панелями.
perforirovanа-stelya

Сам монтаж проводиться за типовим алгоритмом:

  • Підготовка основи (важливо зміцнити  поверхні які вже обсипаються , щоб дрібне сміття не потрапляло у отвори перфорації, та обробити всі поверхні антисептиками).
  • Розмітка основи  та монтаж підконструкції з підвісів та  несучих профілів (для панельної стелі – каркас з прямокутними або квадратними осередками, для рейкової – напрямні на стінах та несучі шини-стрингери).
  • Встановлення самих перфорованих деталей.
    Для підвищення ефективності звукоізоляції потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

    ОСОБЛИВОСТІ МОНТАЖУ

Для усунення реверберації та  відлуння  в широкому діапазоні звукових хвиль, за допомогою акустичних стельових систем, рекомендується використовувати листи з діаметром отворів 2,0 та 2,7 мм з встановленим кроком перфорації 2,5 мм, а також ─ з діаметром 5,0 мм та кроком 6 мм і, зміщенням послідовно-суміжних рядів на половину діаметра отворів.

За металевим екраном, зазвичай встановлюються шумоізоляційні волокнисті мати.

Не рекомендується використовувати для шумозаглушення пінопласт через високу горючість та як наслідок, великої кількості виділень токсичних речовин, при горінні.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ВЛАСНИКІВ КОМЕРЦІЙНОЇ НЕРУХОМОСТІ

Перфоровані стельові панелі та рейки – гарна  альтернатива цільним підвісним конструкціям. Їх можна використовувати  як основний матеріал для оздоблення стелі, так і в поєднанні з суцільнометалевими панелями – в другому випадку застосування перфорації дозволить створити оригінальний дизайн з чергуютчими  квадратами або прямокутниками з різною текстурою.

Вибір деталей для перфорованої стелі обумовлюється вимогами до їх зовнішнього  вигляду, а також необхідним рівнем звукоізоляції приміщення. При необхідності інженери заводу «Мехбуд» допоможуть вам не тільки підібрати оптимальний  варіант, але і оптимізувати конструкцію каркаса з включенням в неї додаткових елементів (звукоізоляційних матів та ін.).

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше