Касетні стелі: універсальне рішення з масою можливостей
10 Лютого, 2022
1114  

Касетні стелі: універсальне рішення з масою можливостей

Касетна стеля з типовими осередками 600х600 мм сьогодні розглядається в якості універсального рішення для багатьох приміщень. І дійсно, конструкція такої стелі об’єднує простоту з надійністю та  великими можливостями для модифікації. Та й функціональність касетної стельової системи на висоті. Саме тому її обирають для встановлення  в самі різні приміщення – від офісів до кафе та  ресторанів.
Коли в якості основного варіанту для обробки стелі  розглядають касетну конструкцію, в першу чергу мають на увазі стелю «Армстронг» з заповненням з волокнистих панелей. На практиці ж варіантів заповнення набагато більше – в одночас саме від того, які стельові касети / панелі будуть обрані, багато в чому залежать експлуатаційні характеристики самої стелі.

kasetnuy potolok

Конструкція касетної стелі

Незалежно від того, який матеріал буде використовуватися для формування стельового перекриття, касетна стеля має єдину конструкцію. Вся система складається з 3 основних елементів:

  • Підвіси або кронштейни. Вони використовуються для кріплення стелі до капітального перекриття з достатньою несучою здатністю. Якщо відстань між перекриттям та  проектним рівнем підвісної системи невелика, то використовуються пластинчасті підвіси. Для формування великого проміжку  застосовуються тросові або стрижневі підвіси (останні можуть мати регульовану довжину) .
  • Підконструкція (каркас). Являє собою систему з симетричних профілів, яка виступає в якості опори для стельових панелей. Профілі збираються в решітку з розміром осередку 600х600 мм, кріпляться до підвісів та  додатково фіксуються на стінах приміщень. Для виготовлення каркасу зазвичай використовуються оцинкована сталь, що дозволяє захистити метал від корозії при збереженні невеликої маси.
  • Заповнення. В осередок каркасу вкладаються стельові панелі 600х600 мм. Конструкція осередків та  панелей зазвичай допускає монтаж виробів без додаткового кріплення – елементи перекриття просто утримуються в осередках під власною вагою.
kasetnuy potolok
  • Таким чином, касетна стеля монтується за принципом конструктора: спочатку на стелю та стіни кріпиться підконструкція, яка швидко заповнюється окремими деталями фіксованого розміру. Саме вибір цих деталей уявляє основну складність при проектуванні касетної стелі.

Варіанти заповнення касетної стелі

При монтажі підвісних стель використовуються стельові касети з різних матеріалів. Найчастіше використовуються:

  • Касети з мінерального волокна. Це – найпоширеніший, та водночас  найдоступніший  за ціною різновид. При виробництві мінеральне та  целюлозне волокно змішують з клеєм і крохмалем, формуючи пористі плити. Основні недоліки  – схильність до накопичення пилу та  механічна крихкість. Фонову вологість мінеральне волокно переносить непогано – але при тривалому перебуванні у вологому середовищі або при намоканні касети майже гарантовано почне набухати.
kasetnuy potolok
  • Касети з пластику. Вони легкі та  досить міцні, в одночас  коштують порівняно недорого. На жаль, пластик досить горючий, що  обмежує застосування цих касет у внутрішній обробці приміщень. Ще один важливий недолік – помітні температурні деформації: при різких перепадах температур через зміни лінійних розмірів в стелі можуть з’являтися проміжки , або ж його поверхня піде хвилями.
  • Древесіна та МДФ. Через досить велику масу та малу вологостійкість ці матеріали досить рідко застосовували в якості заповнення для касетних стель. В одночас  у них є одна незаперечна перевага – текстура натурального дерева відмінно вписується в класичні інтер’єри.
kasetnuy potolok
  • Скло. Панелі з триплексу, загартованого та ламінованого скла можуть встановлюватися в стандартні осередки 600х600 мм. При відсутності різких ударних впливів та  дотриманні правил монтажу скляні панелі служать дуже довго та легко переносять перепади температури і вологості. Але при встановлені  такої стелі важливо правильно підібрати дизайн – наприклад, зробивши підсвічування застельового простору.
  • Металеві стельові касети. Панелі 600х600 мм, виготовлені з тонколистового металу, відмінно підходять для обробки більшості стель. Вони легкі, міцні та  не схильні до деформацій, крім того, вони не горять і не підтримують горіння – це робить підвісну стелю пожежобезпечною. Основний недолік металу – потенційний ризик корозії, але захисно-декоративні склади, які використовуються, наприклад, заводом «Мехбуд», ефективно протистоять окисленню сталевої або алюмінієвої основи касети.
kasetnuy potolok

Крім самих касет в стандартні осередку стельового каркаса можуть встановлюватися:

  • Світильники (повнорозмірні LED-панелі).
  • Грати повітрязабірників вентиляційних систем.
  • Грати, за якими надходить тепле повітря з систем обігріву.
  • Інші елементи.

Переваги касетних стель

Касетні стелі можуть бути встановлені:

  • В офісі.
  • У виробничому приміщенні (цех, склад).
  • В лабораторії.
  • У приміщенні харчової промисловості.
  • У коридорі або фойє житлового або громадського будинку.

Крім того, використання нестандартних касетних конструкцій дозволяє використовувати їх в якості дизайнерських елементів при обробці комерційних об’єктів. Для цієї мети найчастіше застосовуються скляні стельові панелі, а також металеві стельові касети – або виготовлені з полірованої сталі, або пофарбовані в різні кольори по RAL з використанням атмосферостійких пігментів.
Такий великий спектр застосування обумовлений експлуатаційними перевагами підвісних касетних конструкцій:

  • По-перше, практично відсутні обмеження по площі та конфігурації стелі. Використовуючи стельові панелі 600х600, можна «замостити» практично будь-яку площу,водночас  підгонка потрібна в мінімальних обсягах.
  • По-друге, конструкція підвісної системи відрізняється високою універсальністю. Стелю можна встановити на будь-якому рівні, і це відкриває великі можливості при реконструкції приміщень з надмірно високими перекриттями.
kasetnuy potolok
  • По-третє, безсумнівною перевагою  буде асортимент стельових касет. Навіть якщо обмежитися найбільш універсальним матеріалом – металом – то на стелю можна встановити як перфоровані касети з природною вентиляцією, так і суцільні панелі, пофарбовані в різні кольори.
  • Простота монтажу та  ремонту теж буде перевагою. Стельова конструкція збирається дуже швидко, а при пошкодженні однієї або декількох касет їх можна просто замінити новими.

Не варто забувати і про комунікації. При монтажі підвісних стель часто виникають складнощі з доступом до труб та  дротів в застельовому просторі. В даному випадку ніяких складнощів немає: будь-яка панель легко знімається та так само легко повертається  на місце. Тому знайти дріт або трубу для ремонту чи  ревізії можна без зусиль.

Крім того, виробники освітлювальних та  вентиляційних приладів випускають деталі, адаптовані під встановлення  в касетні стелі. Так що монтаж вентиляційних решіток та світильників буде гранично спрощений: потрібний елемент досить просто закріпити у відповідній комірці.

Висновок

Касетна  стеля з панелей стандартного розміру (600х600 мм) – це дійсно універсальне рішення. Багато хто недооцінює можливості таких конструкцій. Але якщо не обмежуватися стандартними панелями з волокнистого матеріалу, а обрати касети з металу з захисно-декоративним покриттям або з термоуміцненого  скла, то підвісна система вийде куди більш міцною, надійною та довговічною.

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі