Підвісна стеля для тераси
29 Березня, 2024
1584  

Підвісна стеля для тераси

Відкрита або напівзакрита (частково або повністю засклена) тераса – це відмінне місце для відпочинку в теплу пору року. Такі тераси облаштовують як власники приватних будинків, так і керівники комерційних підприємств – в першу чергу кафе та ресторанів. Зверху над терасою може розташовуватися невеликий навіс, який перекриває її частково, або повністю закриваюча  терасу стеля – але в будь-якому випадку з боку приміщення таку конструкцію потрібно обробляти.

Майже в 100% випадків в якості основного рішення обирають підвісну стелю. Такі стелі легко монтуються, створюючи  мінімальне навантаження на несучу конструкцію та  дозволяють приховати комунікації. Останнє дуже важливо саме для терас: стін у таких конструкцій немає, тому комунікації (повітроводи систем обігріву та вентиляції, дроти та ін.) доводиться приховувати під стелею.

Вимоги до підвісної стелі терраси

При виборі матеріалу та  конструктивного рішення для підвісної стелі потрібно керуватися двома основними нормативними документами:

Крім них є ще ряд документів, ніг більша частина вимог в цих нормативах дублюється або є менш суворою в порівнянні з зазначеними СНіПамі.

Якщо  коротко систематизувати перелік нормативних вимог та  практику монтажу таких стель, то список  вимог до них буде приблизно таким:

  • Висока механічна міцність.
  • Стійкість до зовнішніх впливів (особливо актуальна для терас без засклення) .
  • Збереження  геометрії під навантаженням (мінімальна схильність до прогину під власною вагою) .
  • Можливість монтажу на різній відстані від несучої конструкції (в зазорі розміщуватимуться комунікації) .
  • Вогнестійкість (тераси в громадських будівлях та комерційних об’єктах необхідно обробляти матеріалами, які не займаються та не підтримують горіння) .
  • Естетічний зовнішній вигляд
teraca 6

Деяким вимогам з цього списку відповідають майже всі оздоблювальні матеріали. Але складність вибору полягає саме в тому, щоб знайти матеріал, що задовольняє всім пунктам.

Види стельових рішень підвісних стель

Перед тим, як обрати матеріал з якого повинна бути зроблена стеля на відкритій терасі заміського будинку, треба розібратися, які види стельових рішень підвісних стель, пропонує сучасний ринок.

Прі обробці стель терас найчастіше використовуються такі різновиди матеріалів:

  • Панелі з ПВХ .
  • Матеріали на основі деревини – натуральне дерево, МДФ та композіт.
  • Металеві панелі.

Коротко охарактеризуємо кожну із згаданих разновідностей.

Пластік

Один з, найбільш доступних за ціною, варіантів – пластикова вагонка. У неї є свої переваги, які роблять її затребуваною серед споживачів:

  • хороша декоративність
  • простота монтажу
  • відносна довговічність, не схильна до дії гризунів
  • легкість у  догляді.

Но обираючи пластик на стелю для тераси, слід пам’ятати і про недоліки такої стелі:

  • вона «боїться» перепадів температур
  • від впливу нагрівальних приладів, деформується;
  • крихка, легко тріскається при демонтажі;
  • вигорає від сонячних променів та  дуже горюч.

Так що, час вирішувати чергове «стельове питання», доведеться дуже скоро.

3 2

Матеріали на основі деревини

Для любителів натуральності це, безумовно, дерево. Дерев’яна вагонка ─ міцна, екологічна, добре дихає, надає простір для дизайнерських вирішень – від вибору виду деревини до різноманітності візуальних ефектів, які досягаються за допомогою різних варіантів розташування рейок на стелі.

Хоча, у цього варіанту підвісної стелі для тераси є свої, істотні недоліки: дерево це натуральний матеріал, який реагує на перепади температури, воно може всихатись або навпаки, насичуватися вологою, на ньому можуть з’явитися тріщини. Загалом, щоб зберегти таку стелю надовго в гарному стані, за ним потрібно постійно доглядати, витрачати свій час і, безумовно, гроші. І, це при тому, що ціна дерева й так, досить висока.

Окрім натуральної деревини при обробці терас можуть використовуватися також і інші матеріали:

Панелі МДФ – «вагонка» на основі целюлозного волокна з паперовим обклеюванням. Незважаючи на те. що  зовні МДФ-панелі виглядають схожими на натуральну деревину, по міцності оздоблювальні різновиди МДФ значно поступаються масивній дошці. Крім того, навіть при обробці спеціальними складами МДФ «боїться» води, розбухаючи у вологому середовищі, та не відрізняється високою вогнестійкістю.

Зверніть увагу! МДФ можна використовувати для обробки стелі терас при дотриманні деяких умов: це повинен бути приватний будинок, тераса повинна бути засклена, та на ній не повинно знаходитися джерел відкритого вогню.

ДПК – це деревно-полімерний композіт, який поєднує целюлозне волокно та полімерні компоненти. Зовні панелі з ДПК нагадують дошку або блок-хаус. Найчастіше цей матеріал використовують для виробництва підлогової терасної дошки, але тонкі та легкі панелі також можна застосовувати при обшиті стелі тераси. Основний недолік – висока ціна.

Металева підвісна стеля для тераси

Металева підвісна стеля для тераси – вдале поєднання переваг своїх конкурентів і, практично, позбавлена вищевказаних недоліків. Це зумовлене високою якістю матеріалів ─ оцинкованої сталі з полімерним покриттям, нержавійки й алюмінію, з якого виробляються підвісні стелі підприємством «Мехбуд».

Металева підвісна стеля чудово поєднується з усіма видами освітлення, що важливо при створенні сучасного інтер’єру.

teraca 5

Види підвісних стель для тераси

Асортимент стельових конструкцій, доступних для замовлення на заводі «Мехбуд», може ускладнити вибір відповідного різновиду. Насправді все досить просто: потрібний варіант визначається в першу чергу умовами експлуатації та  вимог до зовнішнього вигляду.

Яку  ж металеву підвісну стелю обрати?

  • Безумовне рішення для невеликих терас – рейкові стелі. Вони охайні, практичні та  довговічні, крім того, рейкова конструкція візуально виглядає так само, як стеля, обшита дошкою. При цьому у рейкових підвісних стель є всі переваги  металевих виробів – вони не деформуються під власною вагою та  добре протидіять як дії вологи та високим температурам.
5 2
  • Касетні та панельні стелі підійдуть для просторих терас в комерційних будівлях. Використання великоформатних стельових касет дозволить з мінімальними витратами часу та коштів обробити стелю великої площі.

Зверніть увагу! На терасах такого типу можна монтувати як суцільні, так і перфоровані стелі. Використання перфорованих касет та панелей зі звукоізоляційній підкладкою буде виправданим, якщо на терасі розташований ресторан з караоке або концертним майданчиком – така обробка позбавить від непотрібного відлуння.

  • Якщо тераса має капітальний піддашок з великими габаритами, можна розглянути монтаж кубоподібної стелі або стелі «Гріліато». В цьому випадку підвісна конструкція ховається за обшивкою піддашка  з фасадної сторони, візуально зменшуючи відстань між підлогою тераси та стелею. Ну, а про переваги таких рішень з точки зору дизайну говорити, напевно, зайве – виглядає оздоблення дуже стильно.
6 2

Переваги металевих підвісних стель для тераси

  • Довговічність. Його зовнішній вигляд залишиться незмінним після морозної зими, дощової осені й жаркого літа. Металеві панелі не вигорають, не тріскаються й не деформуються. Гарантія металевих підвісних стель від «Мехбуд» ─ більша 50 років.
  • Стійкість покриття. Металеві рейки добре миються, без шкоди для зовнішнього вигляду.
  • Пожежна безпека – це погано горючі матеріали, з найнижчим ступенем горючості Г1.
  • Міцність. При необхідності демонтажу рейок для доступу до схованих комунікацій можна не побоюватися їхнього пошкодження.
  • Широкий вибір кольорової гами (більше двох тисяч відтінків за каталогом RAL) і різних фактур для архітектурних вирішень.
  • Необмежені можливості у виборі світильників. Вуличні ліхтарики на залізних ланцюгах, вбудовані квадратні або круглі лампочки, кулясті люстри на штанзі. Загалом все, що буде добре освітлювати й доповнювати інтер’єр тераси, можна встановлювати на металеву підвісну стелю.
  • teraca 1
  • teraca 2
  • teraca 3
  • teraca 4

Рішення від заводу Мехбуд

Завод Мехбуд пропонує інноваційні підвісні стелі, які ідеально підходять для облаштування тераси будинку. Наші стелі поєднують у собі стильний дизайн та високу функціональність, створюючи затишне та комфортне простору для відпочинку на відкритому повітрі. Завдяки використанню високоякісних матеріалів та сучасних технологій, наші підвісні стелі відзначаються надійністю, довговічністю та стійкістю до зовнішніх впливів.

Наш проєкт – Т-подібна стеля для навісу котеджу

Саме в цьому проекті ми впровадили інноваційне рішення, що є Т-подібною стелею, яка ідеально підходить для навісу котеджу. Ексклюзивні рейки, використані в цьому проекті, є універсальними і можуть застосовуватися як для внутрішніх стель, так і для терас.

Висновок

Оздоблення тераси може бути виконане з використанням самих різних матеріалів. Але все ж саме металеві підвісні стелі володіють тим набором переваг, який дозволяє повністю врахувати всі вимоги ГОСТ / СНиП, і при цьому створити унікальний інтер’єр, що гармонує із загальним дизайном об’екта.

Великій  вибір рішень від заводу «Мехбуд» буде очевидною перевагою: ви – самі або за допомогою наших консультантів – легко знайдете той варіант, який підійде вам як  за ціною, так і за зовнішнім виглядом, і за функціоналом.

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше