Полімерні покриття для листового металу
30 Вересня, 2021
462  

Полімерні покриття для листового металу

Листовий метал, який використовується для виробництва різних виробів (металочерепиця, профнастил, металеві огорожі, фасадні панелі, металеві підвісні стелі) має одну важливу особливість. Незважаючи на те, що для виготовлення такої продукції використовується в основному оцинкована сталь (рідше – алюміній), матеріал піддається корозії. Інтенсивність корозії залежить від якості сировини і від умов експлуатації, але рано чи пізно зовнішній вигляд виробу, а також його експлуатаційні характеристики погіршуються.

Щоб уникнути цього, на поверхню металу наносять захисно-декоративне полімерне покриття. Від складу цього покриття залежить не тільки зовнішній вигляд виробу, але і те, наскільки ефективно конструкція буде протистояти корозії.

1

Функції та основні характеристики полімерних покриттів

Полімерні покриття наносяться на метал і металеві вироби для вирішення двох завдань. Обидві вони цілком очевидні:

  • Захист металу від корозії. Шар полімеру запобігає контакт металу з киснем, що перешкоджає утворенню іржі або окислів на алюмінієвій поверхні.
  • Додання виробу естетичного зовнішнього вигляду. Полімерне покриття виконує функцію фарби (по суті, воно нею і є), і тому іменного використовують для додання забору, металочерепиці або профнастилу потрібного відтінку.

Зверніть увагу! Є у полімерного покриття і кілька додаткових функцій – наприклад, за рахунок певної еластичності полімер захищає метал від мікроскопічних пошкоджень при механічних впливах.

Ключовими характеристиками полімерних покриттів є:

  • Відтінок – зазвичай використовується класифікація за RAL
  • Текстура – глянсовою, матове, сатинова, фактура (з певним малюнком).
  • Температурний діапазон, в якому покриття зберігає свої характеристики (максимальна і мінімальна температури експлуатації).
  • Стійкість відтінку до впливу УФ-променів.
  • Хімічна стійкість (покриття повинні витримувати впливу кислот, лугів, розчинників).
  • Мінімальний радіус вигину деталі (чим вище еластичність і механічна міцність покриття, тим меншим може бути радіус).
  • Термін експлуатації (а також гарантійний термін).

Таким чином, ефективність полімерних покриттів, які використовуються для обробки металевих виробів, оцінюється за цілим рядом параметрів.

Різновиди полімерних покриттів

При виробництві виробів з листового металу використовуються різні полімерні склади. Вони відрізняються один від одного за різними характеристиками, а також за ціною. При цьому вони все непогано захищають метал від окислення – а й міцність, і надійність, і довговічність у них можуть бути дуже різними.

До переліку найбільш популярних полімерних покриттів включають:

Поліестер

Мабуть, один з найпопулярніших матеріалів, який використовується для захисту металу від корозії. Товщина поліестерового покриття зазвичай не перевищує 25-30 мкм, оброблена поверхня має глянсову текстуру.

Крім високої корозійної стійкості у поліестерових покриттів можна відзначити високу стійкість до вигорання під впливом прямих сонячних променів. Також очевидні переваги – невисока ціна і велика палітра.

До мінусів поліестерового покриття можна віднести невисоку механічну міцність – полімерний шар відносно легко пошкоджується при транспортуванні, монтажі та експлуатації. Гарантійний термін на вироби з поліестеровим покриттям рідко перевищує 5-10 років.

Матовий поліестер

Різновид попереднього покриття, яке варто згадати окремо. Включення до складу тефлону і збільшення товщини покриття до 35 мкм мінімум забезпечують матовому поліестеру цілий ряд переваг:

  • Велику стійкість до механічних пошкоджень.
  • Більший термін служби (термін гарантії може досягати 15 років).
  • Велику стійкість до знебарвлення під впливом ультрафіолетового випромінювання.

Через це вартість матового поліестеру вище, ніж у глянцевого. Крім того, до числа недоліків можна приписати і меншу палітру – втім, різноманітності відтінків в 90% випадків більш ніж достатньо.

Полистер

Пурал

Пурал – це найпопулярніше з поліуретанових покриттів, хоча компанії, які виробляють листовий метал і вироби на його основі, використовують близько десятка аналогів. До переваг поліуретанових складів можна віднести:

  • Високу стійкість до агресивних хімічних впливів
  • Стійкість до механічних пошкоджень і стирання
  • Стійкість до перепадів температур – ні при сильній спеці, ні на морозі пураловим покриття не втрачає своїх якостей.
    Стійкість до ультрафіолетового випромінювання.

Незважаючи на більш високу (у порівнянні з поліестеру) вартість пурал користується все більшою популярністю і активно використовується при виробництві металовиробів.

Пурал

PVDF

Полівінілдефторід (PVDF) – полімерне покриття, що складається з акрилу (20% по масі) і полівінілфториду (до 80%). Орієнтовна товщина покриття – близько 30 мкм, але при цьому PVDF:

  • Відмінно протистоїть механічним впливам – не відшаровується, практично не дряпається і не стирається.
  • Має високу хімічну стійкість – тому вироби з покриттям на основі PVDF довго служать навіть в досить несприятливому для металу приморському кліматі.
  • Має велику колірну гамму, і при цьому не вигорає під впливом ультрафіолетового випромінювання.

Основний мінус PVDF висока, в порівнянні з деякими іншими матеріалами, ціна. Однак в преміум-сегменті альтернативи покриттю практично немає: саме ПВДФ забезпечує найкращий захист при тривалому збереженні естетичних характеристик.

пфф

Пластізол

Пластизол – це полімер, основу якого складає ПВХ, доповнений пластифицирующими добавками. На відміну від попередніх покриттів, пластизол наносять досить товстим шаром – до 200 мкм. При цьому:

  • Покриття на основі ПВХ добре протистоїть хімічних і механічних впливів.
  • Палітра практично не обмежена.
  • Велика товщина полімерного шару дозволяє ефективно імітувати текстур деревини, натурального каменю або навіть шкіри.

Основний мінус пластизола – порівняно мала термостійкість: під високими температурами він стає текучим і може відшаровуватися від основи. Через це пластізоловим покриття для зовнішніх виробів частіше роблять в світлих відтінках – так полімер менше нагрівається.

Палистозол

Порівняльні характеристики полімерних покриттів, що використовуються різними виробниками

Компанії, які виробляють вироби на основі листового металу – від металочерепиці до парканів, фасадів і стель – використовують різні полімерні покриття. Їх експлуатаційні характеристики зручно порівнювати за наведеними нижче таблицями:

Ruukki

укр1

U.S. Steel Kosice (Словаччина)

укр2

ТОВ «Метали і полімери»

укр-4

Звичайно, це не повний перелік доступних покриттів – але при цьому аналіз табличних даних дозволяє отримати уявлення про те, як формуються асортиментні лінійки, а також про ключові експлуатаційні характеристики таких складів.

Якісне полімерне покриття – важливий компонент будь-якої металевої конструкції. Використання складів з високими показниками міцності, адгезії, хімічної / корозійної стійкості, а також стійкості до ультрафіолету дозволяє значно продовжити термін служби виробу. А значить – покупка конструкцій, які виробляються із застосуванням якісних покриттів, стає більш вигідною довгостроковою інвестицією.

укр-4
Элла
Про автора:

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі