Стелі для житлових комплексів
12 Червня, 2023
1186  

Стелі для житлових комплексів

Оздоблення внутрішнього простору житлових комплексів покликане вирішити цілий ряд завдань – від маскування комунікацій до забезпечення приміщенню привабливого зовнішнього вигляду. І стелі тут не є винятком: конструкції, встановлені на стельовому перекритті, виконують кілька функцій. Ось чому до підбору стель, які будуть встановлюватися в різних житлових комплексах, необхідно підійти максимально відповідально.
У цій статті ми коротко опишемо основні вимоги, яким повинні відповідати стельові конструкції, а також дамо рекомендації щодо вибору стель для приміщень різних типів.

potolok (11)

Нормативні документи

В Україні встановлення підвісних металевих стель у житлових комплексах регулюється рядом нормативних документів, зокрема:

  • ДБН В.2.2-4-2014 “Будинки і споруди житлові. Загальні вимоги до проектування”.
  • ДБН В.2.2-15-2010 “Будинки і споруди громадського призначення”.
  • ДБН В.2.2-3-2006 “Будинки та споруди. Норми проектування”.
  • ДБН В.2.6-31:2016 “Конструкції будинків та споруд. Металеві конструкції. Загальні положення”.

Ці ДБН встановлюють загальні вимоги та рекомендації, які слід враховувати при проектуванні та монтажі підвісних металевих стель у житлових комплексах. Для конкретного випадку рекомендується звернутися до спеціалістів із проектування та будівництва для отримання детальної інформації та конкретних рекомендацій.

Загальні вимоги до стелі

На сьогоднішній день де-факто стандартом стала установка підвісних конструкцій. Їх каркаси закріплюються на капітальних перекриттях, а на несучих елементах фіксуються деталі, що формують плоскість стелі – панелі, рейки, касети, модулі і т.д.

До підвісних стельових конструкцій висувають такі вимоги:

  • Вимоги до конструкцій: Підвісні металеві стелі повинні відповідати вимогам щодо міцності, стійкості та довговічності. Вони повинні бути спроектовані та виготовлені з урахуванням навантажень, які діють на конструкцію, включаючи вагу стелі, навантаження від інших систем (освітлення, вентиляція, електрика) та зовнішні впливи.
  • Привабливий зовнішній вигляд. Основна функція стелі в житловому комплексі – естетична. Це означає, що плоскість повинна бути ідеально рівною, а окремі елементи повинні бути зовні красивими.
  • Міцність і довговічність. В принципі, стельова підвісна система не повинна бути розрахована на серйозні навантаження. Але певна міцність необхідна, інакше навіть незначні дії приведуть до деформації стелі.
  • Стійкість до зовнішніх впливів. В першу чергу покриття повинне мати вологостійкість – саме потрапляння вологи найчастіше призводить або до деформації, або до погіршення зовнішнього вигляду стельового покриття.
  • Безпека. Пріоритет тут – захист від вогню. Дуже часто в житлових комплексах за стельовими перекриттями розташовуються комунікації, в тому числі електропроводка. Використання негорючих матеріалів при виготовленні стель дозволяє звести ризик загоряння до мінімуму.
  • Акустична ефективність: Підвісні металеві стелі можуть бути використані для покращення акустичних характеристик приміщень. Вони можуть мати спеціальні властивості звукоізоляції та звукопоглинання, що сприяє комфортному звуковому середовищу у житлових приміщеннях.

Всі вироби заводу «Мехбуд» в повній мірі відповідають цим вимогам. Але асортимент стельових конструкцій великий, так що відмінності у різних варіантів все ж є. Щоб вам було простіше підібрати стелі для різних приміщень житлових комплексів, в наступному розділі ми наведемо ряд рекомендацій від наших експертів.

Стельові конструкції для різних приміщень

Організація внутрішнього простору житлових комплексів передбачає поділ усіх приміщень на кілька категорій:

  1. Власне житлові приміщення.
  2. Приміщення із загальним доступом.
  3. Підсобні та технічні приміщення.

Вибір стелі в житлових приміщеннях визначається інтересами і уподобаннями їх власників. А ось для приміщень 2 і 3 категорії стельові конструкції вибираються за спільною схемою.
Вибір типу конструкції і конкретної моделі визначається умовами, в яких стеля буде експлуатуватися. У різних приміщеннях ці умови різні, тому саме тип приміщення буде пріоритетним при виборі стелі.

Стелі для коридорів

Коридори в житлових комплексах – це приміщення, яке експлуатується чи не найчастіше. Коридорна стеля повинна відповідати досить високим вимогам: сюди підійде практична конструкція, що відрізняється простотою, лаконічним дизайном і довговічністю

Ідеальний варіант – рейкова коридорна стеля:

  • Основна перевага спеціалізованої коридорної системи від компанії «Мехбуд» – відсутність необхідності в монтажі підконструкції. Це означає, що в невеликих типових коридорах елементи стельового покриття просто укладаються на кути, закріплені на стінах, без установки підвісів.
  • Така схема монтажу не тільки здешевлює коридорну стелю (а це важливо – довжина коридорів в ЖК може бути значною), але і спрощує її експлуатацію. Для доступу до комунікацій в будь-якому місці коридору можна в лічені секунди демонтувати будь-яку рейку.
  • В якості основних елементів використовуються довгі рейки товщиною до 1 мм, виготовлені або з алюмінію, або зі сталі з цинковим покриттям. При необхідності можливе фарбування панелей захисно-декоративними речовинами.

Cтелі для холів та фойє

На відміну від комерційної нерухомості, для фойє і холів житлових комплексів не характерне високе експлуатаційне навантаження. І все ж в цих приміщеннях стелі потрібно робити досить довговічними, надійними і красивими. Крім того, варто врахувати і технічний аспект: часто холи проектуються дуже високими, тому варто вибирати стельові конструкції, які можна зафіксувати на певній відстані від перекриття.

Відмінним вибором для фойє або холу житлового комплексу стане касетна або панельна стеля.

Стелі такого типу монтуються на підконструкцію з металевих напрямних.

  • Підконструкція фіксується на стельовому перекритті або за допомогою кронштейнів, або (якщо потрібно опустити стелю на значну висоту) – за допомогою підвісів.
  • При монтажі підконструкції враховуються розміри основних елементів стелі – касет або панелей.
  • Елементи укладаються на направляючі, формуючи плоскість стелі.
    Зовнішній вигляд стелі в холі або фойє житлового комплексу визначається в першу чергу типом використовуваних елементів:
  • Панелі, що укладаються на направляючі, можуть бути як плоскими, так і об’ємними. У першому випадку ми отримуємо рівну поверхню, у другому – нижні частини панелей виступають за плоскість стелі, утворюючи чітко видимий рельєф.
  • Для виготовлення панелей використовується тонколистовий метал (алюміній 0,4-0,8 мм або оцинкована сталь 0,45-0,7 мм).
  • Лицьова поверхня покривається декоративними речовинами, колір і текстура яких можуть бути обрані в залежності від дизайнерського оформлення приміщення. Крім декоративної функції, такі речовини забезпечують додатковий захист металевої основи від корозії.
  • Стельові панелі найчастіше роблять у стандартних габаритах – 600х600 мм. Це полегшує монтаж підконструкції і, крім того, спрощує підбір світильників. У фойє і холах можна встановлювати стандартні лампи, які підходять для стельових систем типу «Армстронг».

Основна відмінність стельових касет від описаних вище панелей – велика товщина металу (до 2 мм). З одного боку, використання товстих касет підвищує навантаження на перекриття, та й підвісна система повинна бути більш міцною. З іншого боку, касетні стелі відрізняються кращою довговічністю: через використання товстої металевої основи їх окремі елементи менш схильні до деформацій.
Крім того, касетна стеля надає більше можливостей для декорування холу або фойє. Пов’язано це з тим, що касети, на відміну від стельових панелей, можуть мати різні розміри. Це значно розширює дизайнерський потенціал таких стель.

Стелі для ліфтів

У будинках економ-класу ліфти зазвичай використовуються без додаткових стельових конструкцій. Але в житлових комплексах досить часто практикують оздоблення ліфтів в індивідуальному стилі, і це оздоблення зачіпає в тому числі і стельові конструкції.

potolok (8)

Стельові конструкції в ліфті виконують дві основні функції:

  1. Роблять більш привабливим зовнішній вигляд ліфта.
  2. Захищають комунікації і технічні люки на стелі від несанкціонованого проникнення.

Для оздоблення стель в ліфтах житлових комплексів найчастіше використовують касетні або рейкові стелі:
Металеві касети – відмінне рішення для досить просторого ліфта. Оздоблення стелі касетами стає надійним і довговічним рішенням. Ще одним плюсом стельових касет фахівці вважають їх високу вандалостійкість.
Альтернативою металевим стельовим касетам є рейки. Рейкова стеля – це хороший варіант для ліфтів з невеликою площею. При цьому і практичність, і дизайнерські якості у рейкової конструкції будуть на висоті.

При оформленні ліфта слід не забувати про ефективне освітленя. Якщо використовується касетна стельова конструкція, то в неї зазвичай вбудовують панельні світильники. Оптимальним рішенням для рейкових конструкцій буде використання декількох вбудованих точкових ламп.

Стелі для підвалів, комор та інших технічних приміщень

При оформленні житлового комплексу важливо приділяти увагу не тільки зонам із загальним доступом. Установка сучасної підвісної стелі і покращує зовнішній вигляд технічних приміщень, і нормалізує мікроклімат.

У технічних приміщеннях – складах, підвалах, коморах і т.д. – основною проблемою є висока вологість. Саме через це альтернатива металевим підвісним стелям практично відсутня.

  • Штукатурка, яка використовується для вирівнювання перекриттів, рано чи пізно відсиріє.
  • Панелі з гіпсокартону або мінерального волокна теж відрізняються високою гігроскопічністю.

Виходом є установка металевої конструкції. Вибір варіанту залежить від того, наскільки вам важливий декоративний потенціал. Якщо потрібно максимально просте рішення, то можна вибрати касетну або рейкову стелю. Касети і рейки з покриттям, що захищає від корозії, добре переносять експлуатацію у вологому середовищі, і можуть прослужити більше 10 років без втрати зовнішнього вигляду.

Тренди 2023 для оформлення стельових просторів в ЖК

У 2023 році в оформленні стельових просторів житлових комплексів буде актуальним використання кубоподібних і прямокутних стель, які надають сучасного та елегантного вигляду. Такий вид стель має низку переваг, таких як довговічність, надійність і простота в установці.

Також популярною буде текстура дерева, що створює затишну та природну атмосферу в інтер’єрі. Саме металеві стелі можуть імітувати різні текстури, такі як дерево чи камінь, що робить їх універсальними та популярними серед дизайнерів.

Крім того, в тренді будуть стелі з підсвічуванням, які допомагають створити унікальний світловий ефект і надати простору додаткового акценту.

Загалом, у 2023 році в оформленні стельових просторів ЖК буде актуальним поєднання мінімалізму, функціональності та краси.

Висновок

Широкий асортимент металевих виробів, які пропонує компанія «Мехбуд» для виготовлення стель в житлових комплексах, дозволяє підібрати оптимальний варіант буквально для будь-якого приміщення. Рейкові, касетні, панельні і інші конструкції поєднують в собі такі якості як довговічність, стійкість до зовнішніх впливів і простоту монтажу. Крім того, підвісні стелі, виготовлені з якісних матеріалів, відмінно виглядають в сучасних інтер’єрах.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі