Стеля у підвалі та цокольному поверсі приватного будинку
16 Серпня, 2022
225  

Стеля у підвалі та цокольному поверсі приватного будинку

Облаштування підвалів та цокольних поверхів приватних будинків сьогодні стало значно актуальнішим — насамперед через повномасштабне вторгнення Російської Федерації та постійну загрозу ракетних/артилерійських ударів. Але навіть якщо не брати до уваги цей факт, то мати вдома впорядкований підвал чи цокольний поверх — ідея більш ніж здорова. За потреби ці приміщення служитимуть притулком, решта часу — складом для продуктів, інвентарю чи матеріалів.

Але щоб підвал або цокольний поверх були досить комфортними, їх потрібно впорядкувати. Процес благоустрою досить складний і трудомісткий, так що в рамках нашої статті ми зупинимося на конкретному і вузькому аспекті – виборі стельового оздоблення. Якою вона має бути і які матеріали для цього потрібно використати – розглянемо у нашій статті.

index

Вимоги до стелі підвального приміщення

Отже, якою ж має бути обробка стелі в підвальному приміщенні? Вимог кілька, причому останнім часом пріоритети явно змістилися:

  • Механічна міцність. На жаль, сьогодні цей параметр виходить на перше місце. Так, основну захисну функцію виконує саме перекриття, але і стельове оздоблення має бути стійким до механічних впливів. Тому перевагу варто віддавати матеріалам, які добре справляються із навантаженнями.

Зверніть увагу! Невелика вага оздоблення буде плюсом. З одного боку, так знижується навантаження на перекриття. З іншого —легкі оздоблювальні елементи мають меншу травматичність, що сьогодні важливо.

  • Вологостійкість. Не варто забувати, що йдеться про підвал, а там зазвичай вологість вища, ніж в інших приміщеннях (навіть з урахуванням вентиляції). Тому для обробки стелі варто підбирати матеріали, які не гниють, не деформуються при дії вологи і не піддаються корозії, що руйнує.
  • Вогнестійкість. Оскільки йдеться про приватний будинок, то стійкість до спалаху має бути максимальною. І навіть якщо підвів не використовується як притулок – важливо, щоб стельове оздоблення не постраждала при випадковому короткому замиканні або при перегріві з’єднання проводки. Чим нижча горючість матеріалу – тим краще!

Крім того, до списку пріоритетних характеристик стельового оздоблення варто включити:

  • Можливість прихованого монтажу комунікацій – проводки, труб та повітроводів.
  • Можливість теплоізоляції для мінімізації втрат тепла.
  • Простоту монтажу – якщо обробку ви плануєте робити своїми руками.
  • Естетичний зовнішній вигляд.

Насправді на ринку не так багато рішень, які задовольняють перераховані вимоги. Тому матеріали для обробки стелі в підвалі або цокольному поверсі необхідно вибирати прискіпливо.

Варіанти оздоблення стелі у підвалі

Отже, вимоги до стелі сформовані – варто проаналізувати доступні варіанти обробки. Їх не так багато — наприклад, від популярної пластикової вагонки варто відмовитися через низьку міцність і високу горючість.

Гіпсокартон

Гіпсокартонний лист – матеріал, який традиційно використовується для монтажу недорогих та легких підвісних стель. Для підвальних приміщень, хай і з застереженнями, підійде лише вологостійкий гіпсокартон – при помірній вологості він не набухатиме і деформуватиметься. Переваги:

  • Простий монтаж
  • Низька горючість
  • Доступна ціна
  • Можливість обробки із застосуванням різних матеріалів

Але, на жаль, міцність гіпсокартону залишає робити найкращого. Крім того, у вологому середовищі підвалу сам гіпсокартон може не руйнуватися – але обробка відшаровуватиметься від основи.

гипсокартон

Штукатурка

Штукатурне оздоблення стелі в підвалі – ще одне традиційне рішення. Але, на жаль, крім того, що це негорючий матеріал, переваг у неї практично немає:

Для вирівнювання стелі потрібен великий об’єм штукатурки – так що навіть за низької ціни сировини витрати на обробку будуть більшими.
Сам процес оштукатурювання стелі трудомісткий, і чим вище вимоги до якості обробки, тим довше ви штукатуритимете.
У вологому середовищі штукатурка може набухати і відшаровуватись – а перепади температури тільки посилять процес.

Висновок простий – штукатурне оздоблення для стелі навряд чи буде кращим рішенням.

Штукатурка

Дерев’яна підшивка

Підшивка стелі в підвалі або цокольному поверсі дошками – не найгірше рішення. Конструкція виходить досить міцною, та й естетичні показники у неї непогані. Але є низка нюансів:

  • Дерево боїться вологи — тому на вологозахисному просоченні заощаджувати не варто. Чим вище вологість, тим ефективнішим має бути обробка (звідси + до витрат).
  • Дерево потрібно захистити від вогню та пошкодження грибками, бактеріями та комахами. Висновок – потрібне вогнебіозахисне просочення.
  • Для достатньої міцності стелі необхідно використовувати досить товсті дошки. Вони будуть важкими, а це додаткове навантаження на несучі конструкції та додатковий ризик травматизму.

Загалом дерево — це хороший варіант, але він вимагає вкладень і серйозного підходу.

дерево

Металеві панелі

Монтаж стелі на основі легких металевих касет, панелей або рейок – мабуть, один із найбільш найкращих варіантів. Так, такий матеріал (особливо при виборі якісних виробів) коштує не надто дешево. Але при цьому:

  • Конструкція виходить міцною та жорсткою за рахунок використання каркасу та ребер жорсткості на панелях – але при цьому залишається досить легкою.
  • Металеві панелі з полімерним захисно-декоративним покриттям не бояться тривалого перебування у вологому середовищі та не піддаються корозії.
  • Металева обробка стелі не горить, тому навіть при проблемах з проведенням можливість поширення полум’я зводиться до мінімуму.

Плюсом буде і сама конструкція металевої стелі. Можливість вибору довжини підвісів дозволяє не лише регулювати висоту приміщення. Формуючи досить великий проміжок, ми можемо приховати труби, проводку, елементи вентиляційної системи, а також замаскувати шар теплоізоляції на стелі підвалу.

Металл

Металеві стелі для підвалу від заводу “Мехбуд”

В асортименті металевих стель від заводу «Мехбуд» є достатньо рішень, які дозволяють ефективно обробити стелю в підвальному або цокольному приміщенні. Звернути увагу варто насамперед на:

  • Прямокутні стелі. Стельові панелі кількох розмірів комбінуються в єдину площину, формуючи стелю із цікавим малюнком. Така конструкція буде кращою, якщо підвал або цоколь потрібно капітально впорядкувати, перетворивши на майже повноцінне житлове приміщення. Якщо в підвалі ви облаштовуєте більярдну, тренажерний зал, ігрову кімнату – то оздоблення стелі із застосуванням прямокутних стельових панелей буде чудовим вибором!
  • Кубоподібна стеля. Ще один варіант для упорядкованого підвалу. Варто мати на увазі, що кубоподібна стеля проглядається, тому стельовий простір потрібно теж упорядкувати. З іншого боку, це буде чудовим вибором для приміщення в стилі «лофт» – труби та дроти, видимі в зазори між рейками кубоподібної стелі, доповнять загальний дизайн.
  • Касетні, панельні та рейкові стелі. Це трохи менш оригінальні, але не менш практичні рішення для стель у підвальних приміщеннях. Вони добре справляються з маскуванням стельового перекриття, при цьому не руйнуються і не деформуються у вологому середовищі.

Якщо ви не можете розібратися, яка саме стеля буде оптимальною для вашого підвалу або цокольного поверху, ви завжди можете звернутися до представників заводу «Мехбуд» за консультаціями.

Висновок

Якісна стеля в підвальному приміщенні – це не забаганка. Навіть якщо виключити використання підвалу як укриття, дуже важливо, щоб оздоблення було довговічним, надійним і стійким до зовнішніх впливів. На ринку є кілька рішень, які задовольняють цим вимогам, але фахівці все частіше схиляються саме до використання підвісних конструкцій на основі металевих елементів.

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі