5 речей, які потрібно знати для встановлення стелі
10 Жовтня, 2020
774  

5 речей, які потрібно знати для встановлення стелі

Ystanovka - potolka

Встановлення стелі, особливо в приміщенні з досить великою площею – завдання досить трудомістке. Крім того, для реалізації такого проекту доведеться залучати значні кошти, тому щоб уникнути даремних витрат варто все ретельно продумати. Нижче ми наведемо 5 рекомендацій, які потрібно враховувати на етапі проектування та підготовки до монтажу стельової конструкції.

1.Основа  для стельового перекриття

Перш ніж обирати матеріали для оздоблення стелі та планувати роботу, потрібно усвідомити, на чому буде триматися вся підвісна система. В одночас  слід врахувати такі фактори:

Ystanovka - potolka
  • Висоту стельового перекриття. Як правило, підвісна стеля фіксується не тільки на стінах, але і на стельової плиті або системі балок. При цьому зазор між несучою частиною та  підвісною стелею може залежати і від проекту (наприклад, стелю потрібно опустити для створення пропорційного приміщення), і від товщини комунікацій, які потрібно замаскувати. У будь-якому випадку від висоти перекриття залежить вибір кріплення для каркасу, на якому буде триматися оздоблення.
  • Несучу здатність. Якщо перекриття слабке, то підвісна стеля з важких панелей воно може просто не втримати. В цьому випадку доведеться встановлювати додаткові точки кріплення або вибирати матеріали для оздоблення стелі з мінімальною вагою – наприклад, рейкові конструкції від заводу «Мехбуд».
  • Матеріал підстави. Ця характеристика безпосередньо пов’язана з несучою здатністю, але все ж її потрібно враховувати окремо. Практично всі стельові підвісні конструкції монтуються на каркасі, який жорстко фіксується на стелі і на верхніх частинах стін. Стандартний варіант – це бетонне перекриття, але іноді підвісну стелю доводиться монтувати на перекритті з деревини по дерев’яних балках. У першому випадку використовується стандартне кріплення, по-другому – спеціальні кріплення для дерева, які забезпечують досить міцну фіксацію.

  • Потреба в ремонті або реконструкції. Навіть легку металеву стелю не варто монтувати на підставі з тріщинами або іншими дефектами – рано чи пізно вони стануть причиною зниження міцності конструкції. Це ж стосується плям цвілі: спочатку потрібно обробити стельову підставу антисептиками і усунути причини появи грибків. І тільки потім можна монтувати каркас.

Зверніть увагу! При установці підвісної стелі не обов’язково ідеально вирівнювати стельове перекриття. Але якщо планується монтаж конструкції, яка проглядається знизу (наприклад, кубоподібної стелі або решітки «Гріліато»), то привести перекриття в відносний порядок все ж потрібно.

Ystanovka - potolka

2. Площа та конфігурація приміщення

Наступний важливий фактор – площа приміщення, в якому буде встановлюватися стеля, та  його конфігурація. Ці параметри важливо врахувати при виборі:

  • Тип деталей для стельової конструкції (рейки, касети, панелі) .
  • Їх габаритів (наприклад, для створення пропорційно малюнка на стелі в приміщенні шириною 7 метрів доцільніше купувати 2 набори  рейок довжиною по 3,5 м, чим комбінувати рейки довжиною 6 м та 1 м).
  • Елементів каркасу. Якщо стеля монтується в широкому приміщенні, то бажано встановлювати додаткові несучі профілі, щоб уникнути провисання довгих стельових рейок під власною вагою.

Правильна оцінка площі і конфігурації стелі важлива і при виборі дизайну. Це беруть до уваги ще на етапі проектування конструкції: малюнок, сформований стельовими панелями, не повинен порушувати пропорції приміщення. Для об’єктів, в яких максимально важливий дизайн, це стає одним з пріоритетів – так, наприклад, стелі в бізнес-центрах, ТРЦ або ресторанах проектують з таким розрахунком, щоб малюнок з панелей або рейок з різними кольорами органічно вписувався в загальну колірну гаму приміщення.

Ystanovka - potolka

3. Особливості мікроклімату

  • Мікроклімат в приміщенні безпосередньо впливає на вибір матеріалів для обробки стелі та  підбір конструктивних рішень. Тут є два ключові параметри: вологість та перепади температури.
  • Вибір стельової обробки в залежності від вологості обумовлений різною стійкістю матеріалів до корозії і до накопичення вологи. Використання пористих стельових плит або гіпсокартону у вологому середовищі обмежене через набухання. З цієї причини там, де є ризик впливу вологи (періодичного або постійного) бажано монтувати металеві підвісні стелі з антикорозійним захисно-декоративним покриттям.
Ystanovka - potolka
  • Що стосується температурних деформацій, то вони характерні для абсолютної більшості приміщень. При цьому величина цієї деформації прямо пропорційна габаритам  деталей які використовуються. З цієї причини на стелях великої площі недоцільно використовувати пластикові панелі, які значно змінюються в лінійних розмірах, що в підсумку призводить до деформації всього оздоблення.

Крім того, важлива також циркуляція повітря. Якщо необхідно забезпечити максимально ефективну вентиляцію, то може знадобитися встановлення повітропроводів  в застельовому просторі. В цьому випадку стельову обробку доцільно робити або з перфорованих панелей, чи  з кубоподібних рейок, або з ґратчастих секцій ( «Грільято»). Така конструкція забезпечить максимально ефективний повітряобмін.

Облік мікроклімату дуже важливий не тільки при проектуванні, а й при монтажі. В умовах підвищеної вологості не тільки самі стельові панелі, але і елементи каркаса, і кріплення піддаються підвищеному ризику корозії. Тому:

  • Дуже важливо мінімально підганяти панелі за розмірами при монтажі, а всі лінії обрізки обробляти антикорозійними складниками.  
  • Для установки підконструкції використовувати профілі з оцинкованої сталі і кріплення з високою стійкість до корозії.

Вимоги до професіоналізму майстрів, які будуть виробляти установку підвісної стелі в приміщенні зі складним мікрокліматом, також зростають. На перший план виходить акуратність: навіть невеликі пошкодження захисно-декоративного полімерного покриття призводять до швидкого розвитку корозії.

Ystanovka - potolka

4. Ризик загоряння

Факторами, що підвищують ризик загоряння стельової обробки, можуть бути:

  • Комунікації (в першу чергу дроти), прокладені в застельовому просторі.
  • Джерела відкритого полум’я в приміщенні (каміни, печі, газові або електричні плити).
  • Встановлені на стелі освітлювальні прилади великої потужності.
Ystanovka - potolka

Крім того, вимоги щодо вогнестійкості стель містяться і в нормативних документах. В першу чергу це стосується стель громадських будівель та комерційних приміщень з великими скупченнями людей (магазини, ТРЦ). Для дотримання цих вимог і зниження ризику загоряння стельової обробки важливо обирати матеріали з мінімальною горючістю. В одночас  стельове оздоблення повинно бути негорючим як з лицьового, так і з виворітного боку. Це дозволить убезпечити конструкції від загоряння, а крім того – зупинити поширення полум’я, якщо в результаті короткого замикання відбудеться займання проводки.

Підвищені вимоги до вогнестійкості стельових конструкцій стають одним з чинників, які серйозно обмежують вибір матеріалів. Там, де не можна застосовувати горючу обробку, не монтують стелі з:

  • Гіпсокартону.
  • Деревини і її похідних.
  • МДФ.
  • Пластика.
  • Тканини.
  • Вінілових полотен.

Вимогам протипожежної безпеки задовольняють тільки:

  • Деякі різновиди ДПК і інших композитних панелей.
  • Скляні панелі (ламіноване / загартоване скло або триплекс).
  • Металеві рейки, панелі і касети.

Таким чином, при обробці стель в приміщеннях з одночасним перебуванням великої кількості людей і високими вимогами до пожежної безпеки потрібно вибирати один з трьох перерахованих вище варіантів.

5. Якою буде обробка приміщення?

Рекомендації, перераховані вище, стосувалися в першу чергу питань функціональності стелі. Але не варто забувати і про дизайн:

Ystanovka - potolka
  • Якщо в обробці приміщення планується використовувати натальні матеріали, то і для оформлення стелі доцільно застосовувати панелі, що імітують натуральне дерево (рейки та касети з покриттям Printech)
  • Форма і розміщення елементів стельової обробки повинні гармоніювати з орієнтацією елементів оздоблення стін та підлоги.
  • Важливий і збіг кольорово гами. Традиційно стелю роблять світлішою у порівнянні зі стінами та  підлогою. Але можливі й інші дизайнерські рішення -наприклад, зменшення візуальної висоти приміщення за рахунок встановлення  більш темної матової стелі або, навпаки, збільшення висоти шляхом монтажу дзеркальних панелей (полірований «металік»).

Важливо мати на увазі, що дизайнерське проектування (вибір кольорової гами та текстури) доцільно проводити після того, як будуть обрані матеріали для обробки та їх конфігурація. Пов’язано це в першу чергу з можливими технологічними обмеженнями. З іншого боку, актуальність таких обмежень постійно знижується – так, наприклад, завод «Мехбуд» може фарбувати  панельні, рейкові або кубоподібні  стелі практично в будь-який колір по каталогу RAL, що повністю «розв’язує руки» дизайнерам.

Ystanovka - potolka

Додаткові фактори, які потрібно враховувати

Є і ще кілька чинників, які потрібно брати до уваги, вибираючи конструкцію стелі для того або іншого приміщення. А саме:

  • Вимоги до відбивної здатності. Те, як стеля буде відбивати світло, дуже важливо. Так, наприклад, для комерційних об’єктів часто вибирають дзеркальні стелі або стельові панелі з глянцьовою текстурою – відображення і відблиски створюють потрібний дизайнерський ефект. А ось в виробничих приміщеннях, на кухнях або в лабораторіях бажано оформити стелі світлими матовими панелями: мінімальна якість відображень призведе до того, що очі співробітників будуть менше втомлюватися (звідси – підвищення концентрації і зростання працездатності).
  • Наявність комунікацій в застельовому просторі. Провід, труби і повітроводи можна приховати за стельовою обробкою – якщо висота приміщення це дозволяє. Але якщо комунікації будуть замасковані стелею, то до них потрібно забезпечити доступ. А це означає, що при проектуванні потрібно віддавати перевагу модульним конструкціям, окремі елементи яких легко демонтуються.

  • Можливість частих ремонтів. Деякі матеріали (наприклад, ГКЛ) не відрізняються довговічністю, тому стеля на їх основі буде регулярно вимагати ремонту. Якщо реставрація приміщення раз в 2-3 роки не входить у ваші плани, вибирайте більш довговічні рішення – так, наприклад, сталь з полімерним покриттям при мінімальному догляді служить десятиліттями.

Замість висновку: рекомендації по підбору стельової конструкціі

Стельова  конструкція – це важливий дизайнерський та  функціональний елемент будь-якого приміщення. При підборі технологічних рішень та  матеріалів потрібно враховувати всі фактори, починаючи від доступного бюджету (ціни різних рішень можуть відрізнятися на порядок) і закінчуючи режимом експлуатації приміщення.

В будь-якому випадку при виборі матеріалів варто орієнтуватися на найсучасніші вироби: вони і більш технологічні, і більш довговічні. Та й з точки зору дизайну їх використання буде цілком виправданим: застосування металевих підвісних елементів з захисно-декоративними полімерними покриттями відкриває значно більше можливостей для декорування приміщень.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі