Фасад-жалюзі як рішення для вентиляційних виходів
18 Лютого, 2022
513  

Фасад-жалюзі як рішення для вентиляційних виходів

При оздобленні  будівель з великою площею виникає складність в оформленні вентиляційних виходів. І якщо у випадку з покрівельними конструкціями вона вирішується досить легко , то оформлення настінних повітрязабірників та  аналогічних систем може вимагати  значних вкладень та трудовитрат.

Одне з найбільш популярних останнім часом рішень – монтаж вентильованих фасадних панелей-жалюзі. Вони володіють  достатною міцністю та  стійкістю до зовнішніх факторів, одночасно  не перешкоджаючи  вентиляції. Короткий огляд практики застосування панелей-жалюзі в оформленні повітропроводів ми розглянемо  в нашій статті.

Вентиляційні виходи: основні вимоги до оздоблення

Вентиляційні виходи використовуються для забору повітря або виведення відпрацьованих повітряних мас з вентиляційних ходів приміщення. У великих будівель – комерційних чи  виробничих об’єктів, складів, житлових багатоквартирних комплексів – площа виходу може бути значною, і тому конструкція вимагає обробки з урахуванням кількох факторів.

Оздоблення вентиляційного ходу повинно  вирішувати кілька завдань:

  • Основна проблема – зниження повітропроникності при частковому перекритті воздуховоду. Більшість рішень зменшують обсяг поступаючого повітря, тому знижують ефективність роботи вентиляційної системи будівлі в цілому. Обираючи конструкцію для обробки, цей фактор потрібно враховувати в першу чергу.
  • Наступний нюанс – міцність та безпека. Конструкція, яка закриває отвір воздуховоду, повинна бути стійкою до навантажень та пошкоджень, в іншому випадку її можна буде вибити при спробі несанкціонованого проникнення. Також важливо, щоб вона надійно перекривала повітропровід, захищаючи вентиляційні ходи від проникнення птахів, дрібних тварин, та  хоча б частково – від попадання крупного сміття.
  • Зносостійкість та  стійкість до корозії теж важливі. Згодом матеріал буде зношуватися, але він зобов’язаний зберігати міцність та  привабливий зовнішній вигляд, не руйнуючись при контакті з вологою, УФ-випромінюванням та  при перепадах температур.

Ще один аспект, який часто залишається поза увагою виробників конструкцій – зовнішній вигляд обробки для вентиляційного виходу. Конструкція повинна гармоніювати з обробкою фасаду, та в цей же час  не кидатися в очі та не привертати зайвої уваги. З цієї точки зору ідеальним рішенням будуть фасадні панелі-жалюзі, конструкцію яких ми детально розглянемо в наступному розділі.

Конструкція фасадів-жалюзі

При монтажі вентильованого фасаду будівля оздоблюється  легкими металевими панелями, закріпленими на несучому каркасі. Для оформлення повітроводів, вентиляційних виходів, повітрозабірних шахт та інших об’єктів з високими вимогами до повітропроникності використовуються панелі-жалюзі.

Конструкція панелі досить проста:

  • Несуча основа – видима або прихована рамка з міцного металлопрофіля.В якості заповнення використовуються профільовані сталеві або алюмінієві ламелі.
  • Ламелі закріплюються під кутом, що створює структуру, схожу на напівзакриті жалюзі.
  • Для захисту від корозії, а також для додання панелям естетичного зовнішнього вигляду всі елементи конструкції покриваються захисно-декоративним полімерним шаром. Декоративне покриття може бути виготовлено в будь-якій кольоровій гамі по каталогу RAL.

Як і звичайні фасадні панелі, панелі-жалюзі монтуються гранично просто. Вони закріплюються на каркасі напроти вентиляційного виходу, забезпечуючи його маскування, захист, але не перешкоджаючи при цьому вільному повітрообміну.

Переваги рішення для житлових та  комерційних об’єктів

Використання панелей-жалюзі може стати оптимальним рішенням для оформлення виходів вентиляційних шахт. Найбільш виправданим застосування таких конструкцій буде при розміщенні вентиляційних ходів на фасадах та інших видимих поверхнях будівель.

Переваги такого підходу очевидні:

  • Перша перевага – мінімальний вплив на повітропроникність. Діагональні ламелі практично не чинять опору при проходженні повітряного потоку, тому ефективність роботи вентиляційної системи при перекритті ходів панелями-жалюзі не знижується.
  • Друга перевага  – органічна інтеграція в фасадну обробку. Навіть в якості самостійного елементу панелі-жалюзі виглядають досить охайно .  Водночас їх можна комбінувати з класичними фасадними касетами. Ще одне популярне рішення – повне або часткове оформлення фасаду із застосуванням панелей-жалюзі. В цьому випадку воздуховод просто маскується за основною обробкою та  ніяк не виділяється на стіні.
  • Є і суто експлуатаційні переваги – міцність, надійність та  довговічність. Незважаючи на невелику товщину металу, який використовується для виробництва ламелей, завдяки продуманій конструкції профілю вони мають високу жорсткість та  стійкість до деформації. Якісне полімерне покриття захищає металеву основу від корозії, тому навіть в складному кліматі (наприклад, в прибережних кліматичних зонах) панель-жалюзі служить довго, не втрачаючи міцності та привабливості.

Мала маса кожної панелі теж буде перевагою , оскільки фасадна обробка не надає додаткове навантаження на несучі конструкції будівлі. Каркас по периметру вентиляційного ходу теж не потребує посилення: можна використовувати стандартні деталі без побоювання їх пошкодження чи  деформації.

На ринку є кілька рішення для обробки фасадних виходів вентиляційних систем. Воднач , з точки зору естетики, надійності та  практичності саме панелі-жалюзі будуть оптимальним вибором.

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі