10 речей, які важливо знати при заміні фасаду
18 Лютого, 2022
644  

10 речей, які важливо знати при заміні фасаду

Якщо ви міняєте стару фасадну обробку, або хочете просто «оновити» зовнішній вигляд вашого будинку, то почати варто з роботи над проектом. При правильному підході та  дбайливому ставленні фасад може прослужити вам не один десяток років – так що є сенс продумати процедуру заміни до дрібниць. Якщо  ж мова йде про фасади промислового або комерційного об’єкту, то планування і розробка проекту – обов’язковий етап по визначенню. Велика площа поверхні та  значні експлуатаційні навантаження призводять до зростання витрат, тому важливо все прорахувати, щоб значні витрати були не марними. В ідеалі до роботи над фасадом залучають професійних дизайнерів та інженерів. Але навіть якщо ви будете приймати рішення самостійно – варто прислухатися до порад, наведеним нижче.

Порада 1. Оцініть початковий стан будівлі

Zamena-fasada

Перше питання, яке повинен ставити собі проектувальник – «а чи треба це взагалі робити?». Досить часто при зовнішньої непривабливості фасад зберігає  міцність, та відмінні експлуатаційні якості. Це досить характерно для металевих касетних фасадів, які монтувалися в середині 90-х років – технології того часу не могли забезпечити потрібної корозійної стійкості, але при мінімальному ремонті та заміні пошкоджених касет конструкція зможе простояти ще не один десяток років.

Якщо  ж знос дійсно серйозний, то заміну фасаду все-таки доведеться виконувати. В одночас при виборі варіанту обробки варто обов’язково врахувати, від чого постраждала встановлене  ​​раніше обшивання.

Порада 2. Правильно проведіть демонтаж старого фасаду

Стара фасадна обробка обов’язково демонтується. Навіть якщо ви хочете змонтувати навісний фасад поверх пофарбованої стіни, необхідно:

  • Простукали поверхню для виявлення  підлостей та порожнин.
  • Видалити  слабо тримаються фрагменти штукатурки та шпаклівки  Зчистити відшаровуючу фарбу.
  • Демонтувати навісні елементи.

Якшо  цього не зробити, то руйнування фасаду подовжиться за встановленим обшиттям, що в майбутньому стане причиною для нового ремонту.

Крім того, при демонтажі потрібно стежити, щоб основа та комунікації не були пошкоджені. Іноді непродумані роботи призводять до руйнування несучих конструкцій та значного зниження їх міцності.

Порада  3. Не нехтуйте підготовкою основи.

Основа, яка буде прихована за фасадною обробкою, багато в чому визначає її надійність та  довговічність. Щоб мінімізувати ризик, потрібно:

Zamena-fasada

Виявити та усунути всі дефекти конструкції (як мінімум – розшити та закрити тріщини) .

Обробити  поверхню зміцнюючою  грунтовкою.

Обробити  основу  антисептиками та  фунгіцидами (протигрибковими препаратами).

Так навіть при попаданні вологи за обшивку там не оселяться колонії патогенних мікроорганізмів, а ризик руйнування несучої конструкції знизиться .

Порада 4. Ефективна теплоізоляція – запорука комфортного мікроклімату

С точки зору будівельної теплотехніки. Зовнішнє утеплення фасаду значно ефективніше в порівнянні з монтажем теплоізоляційних матеріалів всередині приміщення. Саме тому заміна фасадної обробки – відмінний привід для того, щоб утеплити будинок

Zamena-fasada

Монтаж теплоізоляційного контуру дозволить:

  • Знизити тепловтрати об’єкта, забезпечивши комфортний мікроклімат всередині.
  • Скоротити витрати на обігрів (для багатьох промислових та офісних будівель економія може бути колосальною).
  • Знизити ризик промерзання зовнішнього шару стінового огородження, уповільнивши його руйнування.

Для фасадної теплоізоляції (особливо при монтажі навісних фасадних конструкцій) бажано обирати щільні плити на основі мінеральної вати. Використання полімерних утеплювачів (пінопласт, полістирол та  аналоги) теж допускається, але менш бажано – низька теплопровідність цих матеріалів веде до зростання вологості в приміщенні.

Порада 5. Не плутайте паро- та гідроізоляцію

При монтажі фасадної обробки під рейкові панелі, сайдинг або касети часто укладають мембрани, що захищають стіну та  утеплювач від вітру і вологи. Тут важливо врахувати ось що:

  • Використання поліетилену та інші матеріалів з мінімальною проникністю для водяної пари призводить до порушення природної вентиляції і формування парникового ефекту.
  • Для того щоб забезпечити нормальний мікроклімат в приміщенні, потрібно монтувати паропроникні (супердифузійні) мембрани – вони випускають водяну пару назовні та  не призводять до зростання вологості в приміщеннях.
Zamena-fasada

Порада 6. Підбирайте обробку для фасаду з урахуванням несучої здатності стін

Одне з важливих обмежень при виборі фасадної обробки – несуча здатність стіни. При досить великій площі матеріали, які будуть використовуватися в оформленні фасаду, можуть важити чимало. І в подальшому вони просто почнуть відвалюватися під власною вагою, або (що набагато гірше) стануть причиною деформації несучої частини будівлі. Щоб уникнути цього, оцініть несучу здатність стін, а також їх міцність – від неї залежить, яке кріплення варто обрати при монтажі. Також бажано обирати легкі, але міцні фасадні матеріали , такі як рейкові  фасади на основі тонколистової оцинкованої сталі від заводу «Мехбуд», або ж фасадні касети від того ж виробника.

Zamena-fasada

Порада 7. Враховуйте дизайн та  кольорову  гамму об’єкту

Для приватного будинку колір нового фасаду – це лише питання естетики. А ось для комерційних об’єктів важливо, щоб фасади будівель:

  • Гармоніювали з ландшафтом.
  • Відповідали корпоративній кольоровій гамі.
  • Дозволяли реалізувати ті чи інші дизайнерські задумки.
  • Довго зберігали яскравість відтінків.

Ідеальним варіантом для сучасних фасадів буде використання навісних конструкцій, забарвлених порошковими пігментами. Таке рішення більш практично в порівнянні з фарбуванням оштукатурених  поверхонь: палітра порошкових фарб значно багатша, а стійкість до УФ-випромінювання, що провокує вицвітання, у них вища.

Zamena-fasada

Порада 8. Вибір матеріалу – з урахуванням навантажень та  зовнішніх чинників

Ключовий момент – вибір матеріалу для фасадної обробки. Що стосується штукатурних фасадів, то їх застосовують або в приватному будівництві, або при максимально економному утепленні багатоквартирних будинків старої споруди. Оздоблення по мокрій технології має безліч недоліків, тому сьогодні все частіше віддають перевагу навісним конструкціям.

Як матеріали для обшиття можуть бути використані:

  • Вініловий сайдинг. Коштує недорого. Важить трохи, але не має достатню міцність, так що застосовується в основному при обробці приватних котеджів.
  • Керамограніт – досить дорогий важкий матеріал, який використовується в оздобленні громадських будівель. У більшості випадків застосовується в якості обшивки для цоколя або нижніх поверхів.
  • Рейкові, касетні та  панельні фасади – універсальне рішення як для житлових, так  і для комерційних будівель. Вибір виробів для обшивки величезний (в усякому разі, в каталозі заводу «Мехбуд»), так що модно знайти варіант підходить і за ціною, та  за дизайном.
Zamena-fasada

Останній різновид – металеві навісні фасади – буде кращою  з точки зору практичності, та  з точки зору стійкості до зовнішніх впливів.

Порада 9. Довірте монтаж професіоналам

Правильний вибір конструкції, матеріалу та  кольорової гами фасаду – це тільки половина справи. Дуже важливо, щоб фасадна обробка була правильно змонтована. В цей час ключовими нюансами будуть:

  • Монтаж підконструкції – несучого каркасу, який кріпиться на основі  та служить основою для оздоблювальних матеріалів.
  • Вирівнювання всіх елементів оздоблення – як по площинах, так і по відношенню до основних елементів фасаду.
  • Якість кріплення каркаса до основи та оздоблення до каркасу (важливо при сильних вітрових, вагових та експлуатаційних навантаженнях) .
  • Поєднання окремих елементів оздоблення між собою – наприклад, прозорих скляних панелей та металлокассет.
  • Облік непередбачених особливостей в конструкції будівлі. які можуть ускладнити монтаж.
Zamena-fasada

Всі ці фактори можуть врахувати тільки кваліфіковані фахівці. Вони ж, як правило, використовують при монтажі фасадної обробки спецтехніку та сучасне обладнання – це знижує тимчасові витрати на заміну фасаду.

Порада 10. Якісна обробка – економія на догляді

Нарешті, важливо подумати про те, як буде виглядати фасад через тиждень, місяць, та рік після монтажу:

  • Якщо є можливість, обирайте для обробки немаркі матеріали, на яких забруднення не так видно.
  • Світлі та темні фасади дуже швидко починають виглядати неохайно, тому мити їх доведеться часто. Це ж стосується прозорих скляних фасадів.
  • Щоб полегшити догляд за конструкцією, відразу оберіть матеріали, які легко відмиваються від бруду. Антивандальні властивості порошкових фарб, які використовує завод «Мехбуд» при виробництві фасадних рейок та панелей, тут дуже знадобляться!
Zamena-fasada

Звичайно, дотримання цих рекомендацій не замінить вам допомоги професійного проектувальника. Але якщо ви приймете до уваги всі ці поради, а при виборі моделі матеріалів для фасадної обробки будете прислухатися до консультацій експертів – то оновлена будівля збереже свою красу протягом багатьох років!

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі