Фасад Жалюзі – красиво чи практично?
6 Березня, 2023
271  

Фасад Жалюзі – красиво чи практично?

Навісні вентильовані фасади сьогодні монтуються на самих різних будівлях. Різноманітність фасадних конструкцій теж зростає – починаючи від традиційних фасадних касети і закінчуючи сучасними лінеарна фасадами і фасадами Жалюзі.

Саме фасади Жалюзі в останні роки стають все більш популярними і затребуваними. Поєднання відмінних механічних характеристик, довговічності, повітропроникності і естетичного зовнішнього вигляду роблять фасад Жалюзі одним з пріоритетних рішень в обробці житлових і громадських будівель, а також комерційної нерухомості.

Конструкція фасадів Жалюзі

На відміну від суцільних навісних фасадів фасад Жалюзі є більш складною конструкцією:

  • Як і в класичній схемі, основа фасаду представлена ​​металевими направляючими, які кріпляться до капітальної огороджувальної конструкції.
  • Сам фасад формується з окремих ламелей, які кріпляться на напрямних вертикально або горизонтально.
  • Класична конструкція фасаду Жалюзі передбачає фіксацію готельних ламелей під кутом. Однак можливо і застосування рівних ламелей з прямим кріпленням – отримана ґратчаста конструкція буде мати аналогічними характеристиками.

Для виготовлення фасадів Жалюзі зазвичай використовують метал – оцинковану стали або алюміній. У рідкісних випадках виробляються фасадні елементи з дерева – але така конструкція вимагає захисної обробки і не відрізняється довговічністю.

Фасади Жалюзі від заводу Мехбуд

Завод Мехбуд виробляє фасади Жалюзі вже досить давно. З моменту включення таких конструкцій в асортимент підприємства попит на них залишався стабільно високим. Основні причини – строгий контроль якості і великий асортимент панелей.

Такі фасади мають не лише естетичне значення, а й захищають будівлю від негативних впливів навколишнього середовища, а також забезпечують гарну вентиляцію приміщень. Завод “Мехбуд” пропонує різні варіанти фасадів Жалюзі, які можуть бути підібрані під будь-який дизайн будівлі та завдання, які потрібно вирішити.

Асортиментна лінійка

В каталозі заводу Мехбуд – фасади Жалюзі як з вертикальним, так і з горизонтальним розміщенням ламелей. Основу асортименту складають класичні ламелі, які відрізняються габаритами, конфігурацією і використовуваним для виробництва матеріалом:

  • Стандарт
  • Ексклюзив
  • Преміум
  • Міні

Це – класичні ламелі, які припускають діагональне розміщення за допомогою прихованого кріплення. Регулюючи крок між ламелями, можна вибирати прозорість фасаду ефективність затінення і обсяг воздухопропусканія.

Крім класичних ламелей для виготовлення фасадів Жалюзі завод Мехбуд використовує ламелі іншого типу:

  • Ранчо
  • Куб
  • Реп

Вони можуть бути встановлені як вертикально, так і горизонтально. При цьому виходить ґратчаста конструкція, яка добре затінює фасад, але при цьому не заважає природної циркуляції повітря і зберігає природну освітленість.

Для виготовлення комплектуючих фасадів Жалюзі використовуються:

  • Оцинкована сталь з захисно-декоративним полімерним покриттям.
  • Екструдірвоанний алюміній.

Матеріали для виготовлення

Товщина металу, який застосовується для формування ламелей, досягає 2, іноді 3 мм. Використання досить товстого металу – будь то оцинкована сталь або алюміній – дозволяє виробляти ламелі з великими лінійними розмірами, які при цьому будуть достатньо стійкими до деформації під власною вагою. Крім того, захист від провисання і деформації ламелей забезпечує їх продумана конфігурація – точно розраховані ребра жорсткості сприймають вагові навантаження і запобігають зміна форми деталі навіть якщо її довжина наближається до 3 м.

Окремої згадки стоять лінеарні фасади від заводу Мехбуд. Лінеарний фасад може бути виготовлений не тільки за фіксованими розмірами, але і за параметрами, вказаними замовником. Можливість виробництва на заводі Мехбуд нестандартних фасадів – лінеарних, жалюзі і інших – розширює перелік доступних для реалізації фасадних і архітектурних рішень.

Вартість якісного металевого фасаду Жалюзі може бути досить високою. Це в першу чергу стосується нестандартних ексклюзивних конструкцій. Але покупка таких виробів стає інвестицією в надійність і естетику самої будівлі, причому інвестицією більш ніж довгостроковій.

Кольорова гама

Варто також звернути увагу дизайн фасадів Жалюзі та інших фасадних конструкцій від заводу Мехбуд. В каталозі підприємства є кілька базових кольорів для фарбування ламелей фасаду – вибір досить великий, тому підібрати відтінок можна без праці.

Крім того, є можливість фарбування ламелей, профілів і допоміжних елементів в будь-які відтінки по каталогу RAL. Це також дозволять виробляти унікальні, ексклюзивні фасади для обробки будинку з нестандартним дизайном.

Де застосовуються фасади Жалюзі?

Є ще одна, вузькоспеціалізована схема монтажу. В цьому випадку фасадні конструкції жалюзі монтують поверх стінових висновків вентиляційної системи. Жалюзі грають роль решітки, розсікаючи повітряні потоки і запобігаючи потрапляння сміття в вентиляції. При цьому проникність для повітря залишається високою – вона не змінюється ні при горизонтальному, ні при вертикальному положенні ламелей.

Монтаж фасаду-жалюзі можливий за однією з трьох схем:

  • Перекриття широкого отвору зі збереженням вентиляції і часткового природного освітлення.
  • Установка конструкції поверх капітального підстави для маскування нерівностей стіни.
  • Установка фасаду-жалюзі поверх засклених поверхонь

Об’єкти, на які можна встановлювати фасади Жалюзі, дуже багато. Найчастіше такі конструкції застосовуються при обробці:

  • Багатоповерхових житлових будинків.
  • Приватного житла – будинків, котеджів, таунхаусів.
  • Комерційних об’єктів.
  • ТРЦ, офісних центрів та інших будівель з великою площею фасадів.
  • Громадських і державних будівель.

Крім того, елементи фасадів Жалюзі можуть з успіхом використовуватися при зведенні або обробці малих архітектурних форм. Це можуть бути перголи, навіси для машини, огороджувальні конструкції для сміттєвих баків і т.д. В цьому випадку ламелі жалюзі виконують функцію стінового огородження з хорошою просмтарвіаемостью і проникністю для повітря.

Переваги фасадів Жалюзі:

  • Міцність конструкції. Вона залежить від обраної конфігурації ламелей і товщини металу. При дотриманні рекомендацій проектувальників ламелі виходять досить міцними і стійкими до навантажень, вони не провисають під власною вагою і надійно захищають фасад (в тому числі засклений).
  • Довговічність. Використання заводом Мехбуд екструдованого алюмінію, а також оцинкованої сталі з полімерним покриттям дозволяє запобігти окисленню металевого підстави фасаду. Навіть в достатньо суворому кліматі (наприклад, в приморських регіонах України) фасад не іржавіє десятиліттями, зберігаючи привабливий зовнішній вигляд і високу міцність протягом всього терміну експлуатації.
  • Естетика. Широкий модельний ряд і багата палітра дозволяють підібрати фасад Жалюзі практично до будь-якого архітектурного вирішення. Конструкція їх окремих ламелей – вертикальних або горизонтальних – виглядає дуже естетично і органічно вписується в фасад будівлі.
  • Проникність для повітря і світла. Проміжки між ламелями забезпечують фасаду високі показники повітро-і світлопроникності. Це дає можливість використовувати фасад Жалюзі там, де потрібно забезпечити вентиляцію або природне освітлення.

Також не варто забувати, що установка будь-якого навісного фасаду – нехай і вентильованого, такого як Жалюзі – підвищує теплоізоляційні характеристики будівлі. Так, ефективність теплоізоляції буде нижче, ніж при використанні утеплювачів, але якась частина тепла буде зберігатися за рахунок прошарку повітря між основною стіною і фасадною конструкцією.

З іншого боку, фасад забезпечує часткове затінення стіни. При фарбуванні Жалюзі в світлі відтінки це дозволить знизити перегрів приміщень в теплу пору року і зменшити витрати на кондиціонування.

Фасад Жалюзі – це одне з найбільш привабливих зовні, і при цьому практичних рішень для зовнішнього оформлення будівель. При виборі фасадів від перевіреного виробника (в число таких компаній входить і завод Мехбуд) ви отримаєте гарантію того, що конструкція прослужить не один десяток років, і весь цей час буде зберігати презентабельний зовнішній вигляд.

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі