Фасади для паркінгу: традиційні та інноваційні рішення
10 Лютого, 2022
998  

Фасади для паркінгу: традиційні та інноваційні рішення

fasad-parkinga

Паркінги, відкриті та напіввідкриті парковки – це об’єкти, які або спочатку призначалися для стоянки автомобілів, або були реконструйовані для цієї мети. У будь-якому випадку при виборі матеріалу для обробки фасаду паркінгу потрібно враховувати не тільки зовнішній вигляд матеріалу, але і його експлуатаційні якості.

Яким повинен бути фасад паркінгу: вимоги, що визначають вибір матеріалу.

Усередині паркінгу протягом тривалого часу перебувають автомобілі, тому й  конструкція приміщення безпосередньо визначається цією особливістю. Як правило, паркінги мають досить велику площу, тому й протяжність їх фасадів значна.

Обираючи  матеріал для обробки фасаду потрібно мати на увазі такі вимоги:

  • Механічна міцність. Так, фасадна частина паркінгу  не отримує значних експлуатаційних навантажень, а ось вітрові навантаження будуть великими (особливо для верхніх поверхів багаторівневих паркувальних комплексів). Відповідно, потрібно обирати матеріали,які  добре протистоять деформаціям.

Важливо! Ще один аспект, який потрібно  враховувати обираючи  матеріал по міцності захист від проникнення. Бажано, щоб фасад не можна було швидко демонтувати або зламати, інакше на територію паркінгу майже гарантовано проникнуть сторонні.

  • Стійкість до кліматичних впливів. Фасади будь-яких будівель піддаються впливу вологи, УФ-випромінювання та перепадам температури. Все це негативно позначається  на їх міцності, та на зовнішньому вигляді, тому важливо обирати матеріали, які переносять такі дії з мінімальними наслідками.
  • Вандалостійкість. Навіть паркінги, розташовані на охоронюваних територіях, періодично страждають від вандалів – а про об’єкти, які знаходяться на відстані від центральних вулиць, говорити не доводиться. Ось чому так важливо, щоб фасадна обробка була стійкою до пошкоджень та дозволяла з мінімальними витратами  змивати написи, залишені вандалами.
  • Можливість реалізації різних дизайнерських рішень. Як правило, паркінги належать великим комерційним компаніям, тому їх фасади оформляють в корпоративних кольорах.
  • 10 1
  • 2jpg 1
  • 9 1
  • 11 1
  • галерея 1
  • 3 1
  • 4 1
  • 5 1
  • 6 1
  • 7 1
  • 1 1
  • 8 1
  • 12 1
  • 14 1

Якщо говорити про надземні паркінги, то сьогодні найбільш популярним оздоблювальним матеріалом виступають металеві панелі. Асортимент таких виробів досить великий, тому можна підібрати варіант майже для будь-якого дизайнерського та інженерного рішення. Нижче ми розглянемо найбільш популярні варіанти обробки фасадних частин паркінгів, звертаючи увагу на переваги  та  недоліки таких рішень.

Суцільне  оздоблення фасаду

Фасад паркінгу може оброблятися  двома способами –  обшивати панелями встик, без просвітів, або з невеликими відстанями між ними. У першому випадку конструкція називається глухою або суцільною,  отже її особливості ми проаналізуємо в цьому розділі.

Fasad-sdania

Монтаж глухого фасаду доцільний у таких ситуаціях:

  1. Під паркінг переробляється об’єкт, який раніше використовувався в інший спосіб. В цьому випадку потрібно замаскувати глухі стіни, приховавши їх від стороннього погляду.
  2. У паркінгу знаходяться не тільки паркувальні місця, а й інші об’єкти – наприклад, офіси транспортної компанії. У подібній ситуації важливо забезпечити теплоізоляцію, тому фасад утеплюється та  обшивається без просвітів.

У суцільний обшивці є ряд переваг – вона міцніше та  надійніше вентильованого, крім того, при її монтажі забезпечується додатковий захист паркінгу від вітру, пилу та дощових крапель. Але є і недоліки:

  • По-перше, при суцільній обробці фасаду порушується природна вентиляція паркінгу, та  виникає необхідність у монтажі потужної системи примусового повітрообміну.
  • По-друге, суцільна обшивка блокує природне освітлення, тому витрати на енергопостачання освітлювальних приладів будуть вище.
fasad-parkinga

Які ж матеріали можна використовувати для глухої обшивки фасаду паркінгу:

  • Металлосайдинг. Досить простий варіант, який підійде для невеликих об’єктів. Панелі можуть кріпитися практично на будь-яку підставу оснащене підконструкцією. Незважаючи на простоту, активно використовується в оздобленні паркувальних комплексів, забезпечуючи їм довговічність та  привабливий зовнішній вигляд.
  • Рейковий фасад. Перевершує металлосайдінг по міцності і й жорсткості, тому застосовується на великих площах. Окремі рейки або панелі, зібрані з рейок (горизонтальних або вертикальних) надійно захищають стіни паркінгу від зовнішніх впливів. При цьому виглядає така конструкція цілком сучасно.

Як і  при використанні металлосайдингу,  так і при монтажі рейкового фасаду важливо правильно підібрати кольорову гамму. Занадто темний фасад буде перегріватися у спеку (це може завдати шкоди автомобілям та потягне  за собою додаткові  витрати на кондиціонування), світлі потребують регулярного очищення. Незважаючи на переважне використання корпоративних кольорів, найчастіше глухі фасади паркінгів роблять в синьому, зеленому, помаранчевому та  інших подібних відтінках.

Вентильовані фасадні системи

Fasad-parkinga

І все ж глухе  оздоблення фасаду – це не найпоширеніший варіант для паркінгу. Як правило, паркувальні комплекси будують з таким розрахунком, щоб по периметру залишалися великі вільні простори  – по суті, змикаються віконні прорізи на всю висоту приміщення (або рівня, якщо мова йде про багаторівневий паркінг). Їх можна склити, але куди частіше такі отвори перекривають вентильованими фасадними панелями.

фасад.

fasadu-dlya-parkingу

У такого рішення є ряд переваг:

  • Ефективна вентиляція приміщення.
  • Додаткове природне освітлення паркінгу.
  • Привабливий зовнішній вигляд фасаду.

З іншого боку, при виборі саме вентильованих фасадних конструкцій важливо приділяти увагу додатковому обігріву простору всередині паркінгу в холодну пору року (хоча б у найлютіші морози). Також конструкція прорізів повинна передбачати захист від пилу та  опадів, які можуть проникати через вентильований

fasad-parkinga

Для монтажу вентильованих конструкцій використовуються такі профілі:

  • Ранчо. Універсальне рішення, яке частіше застосовується все ж в приватному будівництві. Металеві профілі «Ранчо» розміщуються горизонтально з невеликими проміжками –  забезпечуючи вентиляцію та захист від пилу.
  • Жалюзі. Мабуть, кращий варіант саме для вентильованого напіввідчиненого паркінгу. Ламелі, розташовані під кутом, пропускають повітря та  сонячне світло. При цьому вони ж залишаються майже не продувними , непрониклими для пилу та опадів – пил, краплі дощу, що переносяться вітром, просто осідають на жалюзі. Крім того, така конструкція захищає внутрішній простір паркінгу від перегріву в літню спеку, ефективно розсіюючи світло.
Fasad-parkinga

Кольорові рішення тут підбирати легше, ніж в попередньому випадку. Вентильовані фасади менш схильні до перегріву, тому їх частіше роблять в більш темних відтінках. Крім того (у випадку з фасадами-жалюзі) з’являється можливість реалізації цікавих дизайнерських ідей, пов’язаних з різним видом фасаду при огляді під різним кутом.

Паркінги для приватних домоволодінь

Та все це стосувалося типових міських паркінгів – як однорівневих, які перебувають на перших поверхах комерційних об’єктів, так і багаторівневих, що займають багатоповерховий будинок. Але в приватному секторі теж є необхідність в організації паркінгів- наприклад, біля ресторанів, готелів та  аналогічних об’єктів:

  • Закриті конструкції тут використовуються рідко – все-таки необхідність в повній ізоляції автомобіля майже відсутня. Так що і металлосайдінг й рейкові профілі використовуються в основному для обшиття  окремих елементів конструкції.
  • Профіль «Ранчо» відмінно підходить  для огородження  відкритої парковки та  для формування стін напіввідчиненого паркінгу під легким дахом. З одного боку, стіни виходять легкими та вентильованими, з іншого – досить міцними (це гарантує захист від проникнення).
  • Ну, і системи «жалюзі» в приватному секторі можуть використовуватися дуже широко – в тому числі й для монтажу невеликих паркінгів. Тут їх переваги реалізуються навіть більш яскраво, ніж в міському середовищі, тим більше що відносно невеликий розмір паркінгу дає можливість для зменшення витрат
Fasad-papkinga

Оздоблення фасаду паркінгу, якою б воно не було  зачинене  або вентильоване  повинно  відповідати ряду важливих вимог. Це ж стосується вибору обраного матеріалу: металлосайдінг, рейкові панелі, профіль «Ранчо», фасадижалюзі можуть використовуватися для вирішення цього завдання, при цьому кожен варіант буде володіти своїми перевагами.

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі