Ідеальний фасад в 2019: тренди наступного року
10 Грудня, 2018
1661  

Ідеальний фасад в 2019: тренди наступного року

trendu-fasad-2019

Оздоблення фасаду повинно вирішити відразу кілька завдань, до того ж  вирішити на найближчі десятиліття. І якщо для житлового будинку зовнішній вигляд фасаду не настільки важливий (хоча кожен з нас бажає жити в гарному будинку), то для комерційних об’єктів привабливість обробки виходить на перший план. Вибір матеріалу та  дизайну, підбір кольорової схеми, забезпечення гармонійного поєднання з освітленням – все це важливо, оскільки багато в чому забезпечує комерційну привабливість об’єкту.

Плануючи обробку фасаду чи його реконструкцію в 2019 році, варто вивчити основні тренди, які будуть актуальні найближчим часом. Радикальних змін в тенденціях поки не передбачається, але все ж дуже важливо використовувати максимально сучасні рішення – вони будуть застарівати значно повільніше.

3 головні тенденції

Якщо говорити про тенденції, на які потрібно орієнтуватися при виборі проекту фасадної обробки, то їх можна сформулювати досить лаконічно:

  • «Фасад – рекламна вивіска». У меншій мірі це стосується житлових будинків, але й тут важливо, щоб оздоблення  мало ознаки індивідуальності. А ось для комерційних будівель (кафе, ресторани, готелі, ТРЦ) та навіть для промислових об’єктів (агрохолдинги, склади, логістичні центри) оздоблення фасаду в корпоративних кольорах стає свого роду стандартом.
trendu-fasad-2019
  • «Більше витрат на обробку – менше витрат на догляд». Оздоровлення економіки (поки ще тільки намічене, але вже помітне) спричинило до збільшення  інвестицій в капітальне будівництво та  реконструкцію будівель стали більш значних сум. У такій ситуації оптимальним рішенням буде максимально «вкластися» в обробку, зробити її довговічною та невибагливою у догляді. Так ви гарантуєте, що в найближчі 10-15 років будівля буде виглядати досить привабливо, і капітальні вкладення в ремонт не будуть потрібні.
  • «Поєднуємо непоєднуване». Звичайно, тут не йдеться про еклектичний дизайн – навіть найсміливіші рішення в обробці повинні бути витриманими та  продуманими. Але якщо ви хочете, щоб обробка дійсно привертала увагу, то вам варто бути готовими до експериментів з формою, кольором і текстурою фасадної обробки.
trendu-fasad-2019

Тепер проаналізуємо, як ці тенденції можуть бути реалізовані на практиці.

Фасади житлових будинків

В обробці приватних будинків тренди, що встановилися приблизно в 2014-15 році, практично не зазнають змін. У наступаючому році актуальними будуть все ті ж технології:

  • Штукатурний фасад під фарбування.
  • Облицювання декоративними панелями, що імітують цегельну або кам’яну кладку.
  • Обшиття вініловим сайдингом.
  • Обшиття  металосайдингом або рейковими панелями.

Останній варіант набирає популярність в першу чергу через довговічність та  практичність: саме металеве обшиття максимально надійно захищає теплоізоляційний шар.

Вибір рішень при оздобленні  багатоквартирних будинків буде більш обмеженим. Навіть при реконструкції старого житлового фонду в 2019 році багато хто планує відмовлятися від теплоізоляції фасадів за вологою  технологією. Тому тут, як і раніше в 2018 році, буде збільшуватися частка касетних фасадів з металевим облицюванням.

Що ж стосується первинної обробки фасадних конструкцій, то тут більше третини всіх об’єктів, здача яких планується в 2019 році, оснащуються навісною обробкою на базі металлокассет та фасадних панелей з утеплювачем.

Фасади комерційних будівель

У комерційному секторі основним трендом буде більша різноманітність елементів оздоблення за кольором, формою та текстурою:

  • Скло та конструкції на його основі (панелі з броньованого скла, триплекс) як і раніше будуть використовуватися при будівництві та обробці класичних будівель. Так, це дорого, та для скляного фасаду потрібна несуча конструкція великої потужності – але дзеркальні або напівпрозорі поверхні великої площі виглядають дуже стильно.
  • Знаковою тенденцією 2019 року комбінування скла з напівпрозорими металевими конструкціями, наприклад, фасадами-жалюзі. Панелі з похилими ламелями будуть використовуватися не тільки на відкритих ділянках, а  як фальш-обшивка: розміщене за ними скло створить потрібну ілюзію наскрізного отвору.
trendu-fasad-2019
  • Якщо скляні панелі орієнтовані на преміум-сегмент, то металеві фасадні касети та панелі, покриті захисно-декоративним складом на основі полімерів, в 2019 році будуть використовуватися практично повсюдно. Разом с тим  їх можна застосовувати  для обробки невеликих об’єктів, та для обшиття великих поверхонь на фасадах в комбінації зі склом – виглядати вони будуть однаково доречно.

В якості допоміжних елементів у фасадній обробці можуть використовуватися також інші матеріали:

  • Панелі з ДПК, що імітують натуральну деревину.
  • Акрилові та пластикові панелі.
  • Рейкові панелі з оцинкованої сталі та алюмінію.

Вони можуть грати чисто функціональну роль або ж доповнювати основну обробку, підкреслюючи та відтіняючи ключові елементи дизайну.

Оздоблення об’єктів в промисловому секторі

Раніше (10, а подекуди і 5 років тому) оформленю фасадів промислових об’єктів практично не приділяли уваги. Фасадні конструкції були суто утилітарними: захищають стіну від руйнування – ну і нехай ! У 90% випадків обмежувалися відновленням штукатурного шару або утепленням пінополістиролом з наступним оштукатурюванням та забарвленням.

trendu-fasad-2019

В останні роки (це безпосередньо пов’язано з приходом значних обсягів інвестицій з країн ЄС), підхід власників до обробки фасадів промислових об’єктів змінився. Фасад складу, цеху або агрохолдингу став сприйматися як елемент корпоративної культури та як рекламний носій – тому оформленю таких поверхонь почали приділяти увагу (та виділяти кошти).

Трендом останніх років є оформлення промислових фасадів як мінімум в корпоративних кольорах, а в ідеалі – з використанням корпоративної айдентики. Залежно від масштабів об’єкта це реалізується з використанням:

  • Рейкових панелей.
  • Металосайдингу.
  • Фасадних панелей прямокутної, трикутної або нестандартної форми.
  • Фасадних касет.

Використання металевої фасадної обробки в корпоративних кольорах в 2019 році дозволить не тільки вирішити завдання підвищення комерційної привабливості об’єкту, а й дасть можливість скоротити витрати на обслуговування фасаду. Пов’язано це з тим, що полімерні покриття, які сьогодні застосовуються при виробництві касет та панелей, мають високу стійкість – і можуть перенести навіть інтенсивну експлуатацію без наслідків для міцності та зовнішнього вигляду.

trendu-fasad-2019

У 2019 при обробці фасадів будівель потрібно орієнтуватися перш за все на призначення об’єкту. За великим рахунком, основні тренди минулого року будуть актуальними – але якщо вам важливо бути «на вістрі прогресу» (а для комерційного сектору це – один з пріоритетів), то варто розглянути позиції, які тільки з’явилися, або заплановані до введення в асортимент у компаній , які виробляють навісні фасадні системи.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі