НВФ для будівель ТЦ і ТРЦ Реконструювання і спорудження
15 Лютого, 2022
848  

НВФ для будівель ТЦ і ТРЦ

НВФ для будівель, що реконструюються і будуються ТЦ і ТРЦ

У комплексі заходів, спрямованих на привернення уваги покупців та потенційних орендарів, фасад торгової будівлі відіграє одну з головних ролей.

Технологія швидкого будівництва на основі металевих каркасних конструкцій та використання теплоізолюючих навісних вентильованих фасадів (НВФ) сприяла появі в Україні кількох швидко зростаючих мереж супермаркетів та торговельно-розважальних центрів (ТРЦ). Їх зовнішній вигляд добре пізнаваний, що безсумнівно, сприяє залученню більшої кількості покупців.
Суцільні однобарвні площини фасадів торгових центрів (ТЦ) не викликають бажання зайти всередину магазину, тому власники будівель ТЦ та ТРЦ створюють додаткові елементи для привернення уваги відвідувачів – брендова реклама, яскрава ілюмінація. Тим не менш, оригінальний навісний фасад, зроблений у фірмовому стилі, запам’ятовується і стає впізнаваним.

Реконструкція фасаду будівлі – один з ефективних способів відновлення будівлі, без залучення значних засобів. Це підтверджує й зарубіжний досвід.

fasad-trc

Фасад будівлі при будівництві та реконструкції: ключові вимоги

Фасадне оздоблення – це той елемент будівлі, який найактивніше контактує з навколишнім середовищем. Вона виконує відразу кілька функцій, починаючи від захисту несучих конструкцій і закінчуючи декоративною роллю, і саме цими функціями багато в чому зумовлені вимоги до оздоблення фасадів:

  • Механічна міцність. Незважаючи на те, що фасад сучасної будівлі не має систематичних навантажень, обробка повинна бути міцною. Для будівель з великою площею фасадів, таких як ТРЦ, це найбільш актуально – тут важлива стійкість до вітрових навантажень.

Важливо! При великій площі фасаду забезпечити потрібну міцність за збереження малої маси обробки досить складно. Тому що легше буде конструкція при порівнянні міцності, тим краще. Це ж стосується будівель ТРЦ, що реконструюються: використання надто важкого оздоблення призводить до необхідності посилювати фундамент і несучі конструкції, а це вже зовсім інші суми у видатковій частині бюджету на реконструкцію.

  • Стійкість до кліматичних дій. Фасад не повинен руйнуватися або втрачати привабливість при контакті з вологою, ультрафіолетом або перепадами температур.
  • Енергоефективність. Знову основним фактором є велика площа фасаду ТРЦ: якщо його теплопровідність буде високою, витрати на обігрів взимку і кондиціювання влітку зростуть. Чим вище буде опір фасаду теплопередачі, тим краще.
  • Безпека. Для фасадних конструкцій ТРЦ пріоритетом є мінімальна горючість. Використання в обробці негорючих матеріалів дозволить забезпечити потрібний рівень захисту від займання або розповсюдження вогню.

Крім того, для будівель, що реконструюються, дуже важлива простота і швидкість монтажу фасадної обробки. Час на реконструкцію зазвичай обмежений (чим воно довше, тим більшим буде простий об’єкт). Крім того, потрібно врахувати можливість прокладання комунікацій за фасадним оздобленням.

Для таких будівель як ТЦ та ТРЦ естетичність фасаду та його дизайнерський потенціал виходять на перший план. Зовнішній вигляд самого об’єкта вступає як реклама — тому дуже важливо, щоб фасадні конструкції виглядали привабливо. Актуальна також можливість виготовлення фасадних конструкцій у корпоративних кольорах – наприклад, при ребрендингу ТРЦ.

Сучасні навісні фасади: тренди 2022

Теми та напрями розвитку будівельної галузі останніми роками залишаються незмінними, і фасадне оздоблення тут не буде винятком. При проектуванні нових торгових центрів і реконструкції існуючих ТРЦ інженери приділяють значну увагу вибору матеріалів для зовнішнього оформлення, враховуючи вимоги, які ми привели вище.

Тренди, актуальні для 2022 року, тут досить очевидні.

  • Як і в минулих роках, частка засклених фасадів поступово знижуватиметься. Тут відіграє роль комплекс факторів: і динаміка цін на ринку світло-прозорих конструкцій, і розширення асортименту інших навісних фасадів.
  • Основним варіантом фасадного оздоблення для ТЦ/ТРЦ залишаються металеві касети та панелі. Вони можуть додатково комплектуватися теплоізоляційними матеріалами або звукоізоляційними прокладками, але альтернативи металу у відділі поки що немає.
  • У дизайні все частіше віддають перевагу яскравим кольоровим рішенням – благо, цьому сприяє можливість фарбування металокасет для фасадів у будь-який відтінок по RAL. Співпраця дизайнерів та інженерів компаній, що виробляють НВФ з металу з полімерним покриттям, дозволяє робити зовнішній вигляд торгових комплексів по-справжньому унікальним.
  • Ще один тренд останніх років – кортенівська сталь (Cor-Ten, «іржавий метал»). Панелі з металу з імітацією іржі можуть використовуватися як акцент або виступати в ролі основного елемента фасадного оздоблення.
  • Зрештою, не можна ігнорувати і такий тренд, як зростання популярності панелей-жалюзі. Вони можуть перекривати як відкриті ділянки фасадів (парковки, тераси), так і засклені частини. Розміщення ламелів під кутом захищає конструкції від перегріву, при цьому не обмежує проходження природного освітлення. Виглядають панелі-жалюзі теж цілком сучасно, тому їх монтують і на відкритих ділянках, і там, де потрібно приховати комунікації (наприклад, ґрати повітрозабірників).

Вигідні пропозиції щодо НВФ від заводу “Мехбуд”

Навісні вентильовані фасади – найефективніше рішення від заводу «Мехбуд», реальна перспектива змінити зовнішній вигляд корпусу промпідприємства на стильну будову торгового центру.

Переваги НВФ від заводу “Мехбуд“:

  • НВФ – система облицювальних металевих елементів у вигляді касет та рейкових панелей. Вони, як екран, закривають усі видимі дефекти, надають старому будинку сучасний, гарний вигляд. Крім того, гарантований захист від природних впливів, а ефективна теплоізоляція – продовжує життєвий ресурс будівлі.
  • Системи НВФ, які виробляє завод «Мехбуд», мають величезну різноманітність фарбування облицювальних касет або рейкових панелей із оцинкованої сталі або алюмінію.
  • У систему НВФ від заводу “Мехбуд” також включаються підсистема металевих профілів для кріплення облицювання та мінераловатний теплоізолюючий утеплювач.
  • Гнучкість та універсальність технології заводу «Мехбуд» дозволяє виконувати фасадне облицювання будь-якої складності.

Характерні властивості НВФ:

  • невелика вага системи, що підходить для будь-яких типів стін будівлі,
  • швидкий монтаж, незалежно від пори року,
  • тривалий термін служби.
1 3

Вентильований фасад-жалюзі від заводу «Мехбуд» здатний не тільки приховати виходи вентиляційним каналам, але додати певний шарм будівлі, що стала модною тенденцією сучасних фасадів.

Весь комплекс зовнішнього облицювання будівлі ТЦ, включаючи вхідні групи, навіс над входом та автостоянкою, входить до сфери виробничих можливостей заводу «Мехбуд».

У комплекс пропозиції заводу входять:

  • обробка вхідної групи, що включає козирок над входом;
  • колони;
  • підшивка стелі.
author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі