Металевий фасад з профнастилу VS рейковий металевий фасад
31 Січня, 2022
1527  

Металевий фасад з профнастилу VS рейковий металевий фасад

При монтажі вентильованого фасаду в якості оздоблювального матеріалу використовуються найрізноманітніші вироби, але перше місце за популярністю займають металеві конструкції. Вони можуть мати різну форму, починаючи від простих металевих листів та закінчуючи фасадними касетами досить складної конфігурації з декількома ребрами жорсткості. Однією з особливостей фасадних металевих елементів – рейок, панелей та касет – вважається їх досить висока вартість. Саме тому з метою економії їх іноді замінюють іншими металевими виробами з відповідною конфігурацією. Лідером тут може по праву вважатися профнастил – його часто застосовують для обшивки різних конструкцій. Однак економія не завжди буває виправданою, тому питання доцільності застосування профнастилу як альтернативи металевим (в першу чергу рейковим) фасадам варто розглянути максимально докладно.

Особливості конструкції

Профільовані металеві листи оцинковані або покриті захисним полімерним шаром застосовуються для обшиття  вентильованих фасадів з метою економії в якості заміни рейковим конструкціям. Щоб оцінити перспективи такого рішення, варто розібратися в конструкції обох різновидів фасадів.

Фасад з профнастилу

При обшивці профнастилом фасад обробляється за таким алгоритмом:

metalizeskiy-fasad
  1. Основа готується до обшивки – обробляється антисептиком, гідроізолюється та утеплюється.
  2. Поверх теплоізоляційного шару кріпиться паропроникна мембрана, яка захищає стіни від вітру та  вологи.
  3. Далі монтується каркас – підконструкция, призначена для фіксації обшиття .
  4. На каркас встановлюються профнастільні листи. Для кріплення профнастилу використовуються спеціальні саморізи з полімерними шайбами, що забезпечують герметизацію місця стику.
  5. При обшивці фасаду листи підрізають за розмірами та  розміщують так, щоб стики між листами в сусідніх рядах не збігалися (тобто в шаховому порядку).
  6. Для того щоб забезпечити максимальну герметичність, листи укладаються внахлест. Місця нахлесту профнастилу додатково фіксуються кріпильними елементами.

В результаті виходить обшивка, що складається з великогабаритних листів, закріплених на каркасі саморізами.

Рейковий фасад

Рейкові конструкції також активно використовуються в фасадній обробці. Їх монтаж здійснюється за таким алгоритмом:

metalizeskiy-fasad
  • Підготовку до встановлення фасадних елементів виконуємо так само, як і у випадку з профнастилом, захищаючи основу  від вологи та втрат тепла.
  • Для монтажу рейок використовуємо несучу конструкцію зі сталевого профілю на металевих кронштейнах. Якщо рейки будуть розташовуватися вертикально, то профіль встановлюється горизонтально та  навпаки.
  • На відміну від профнастилу, який потрібно підганяти за розмірами, рейки досить просто підрізати по довжині (якщо вони не були виготовлені з потрібними габаритами). Після цього рейки закріплюються на несучої підконструкції – кожна деталь ретельно вирівнюється й  фіксується до каркасу кріпильними елементами.
  • Головною особливістю такої конструкції буде часткова стикування сусідніх рейок. Конфігурація рейкового профілю така, що при монтажі забезпечується зачеплення замкових елементів на каркасі, що гарантує підвищення міцності та жорсткості фіксації.
metalizeskiy-fasad

В результаті рейковий фасад являє собою площину, утворену лицьовими поверхнями окремих рейок, з’єднаних як між собою, та  з несучим каркасом. Розмір зазорів між рейками (рустів) визначається як конфігурацією профілю, так й  специфікою монтажу та  може становити від 2 до 30 мм –  завдяки цьому візуально рейковий фасад може виглядати  практично суцільним та  зібраним з окремих елементів.

Переваги та  недоліки.

Подібність в конструктивних схемах забезпечує майже повну взаємозамінність профнастилу та  фасадних рейок. Однак не можна сказати, що ці матеріали еквівалентні за експлуатаційними якостями. Щоб полегшити вам вибір, нижче ми проаналізуємо їх переваги та недоліки.

Фасад з профнастилу

metalizeskiy-fasad

Профнастил матеріал досить поширений, тому почати варто саме з нього. Переваг у профільованих металевих листів достатньо:

  • По-перше, використання великогабаритного профнастилу дозволяє порівняно швидко обшивати фасади великої площі. Так, на підгонку та кріплення витрачається час, але все одно монтаж значно прискорюється.
  • По-друге, застосування листів з великими габаритами мінімізує кількість стиків. А це означає, що обшивка повинна виходити більш герметичною

Важливо! Це не зовсім так, але причину ми пояснимо нижче.

  • По-третє, велика номенклатура профнастилу дозволяє підібрати матеріал практично під будь-яке завдання. Правда, тут  криються ризики завжди є спокуса заощадити та  взяти для оздоблення  фасаду трохи дешевший профлист (як правило, проблеми «вилазять» не відразу, а через деякий час).
  • Нарешті, головна перевага   ціна. Профнастил відносно дешевий, тому  часто використовуюеться, якщо потрібно обшити велику площу з мінімальним бюджетом.
metalizeskiy-fasad

Тепер – недоліки, яких досить багато:

  • Схильність до деформацій. Для великих листів характерні значні коефіцієнти температурного розширення, тому рано чи пізно профнастільна обшивка починає «гуляти». Звідси йпорушення герметичності на стиках, та «повні» по поверхні.
  • Відкрите кріплення. Капелюшки саморізів, якими фіксується профлист, знаходяться на огляді , тому навіть полімерні прокладки не дають 100% гарантії герметичності в місцях кріплення.
  • Парусність. Якщо вітер почне задувати під обшивку, ймовірність того, що лист буде зірваний з кріплень, дуже висока. Боротися з цим можна тільки додатковим зміцненням стиків та монтажем кутових накладок.
metalizeskiy-fasad

Також багато фахівців відзначають, що профнастил, який використовується в оздобленні фасадів, більш схильний до корозії, ніж рейки, касети або панеліжалюзі. Як правило, корозія починається в місцях підрізування та в точках кріплення тобто там, де захисний шар пошкоджується механічним способом.

Рейковий фасад

Рейкові конструкції, нехай поки що не настільки популярні в порівнянні з профнастилом, також мають ряд переваг:

metalizeskiy-fasad
metalizeskiy-fasad

Що стосується недоліків, то серйозних експлуатаційних проблем рейковий фасад немаєЗаради справедливості варто згадати:

  • Більш трудомісткий монтаж. Кріплення рейок вимагає виконання великого обсягу робіт. Крім того, важливий професіоналізм майстрів, що виконують встановлення, інакше на стиках рейок можуть залишитися ділянки зі зниженою герметичністю.
  • Висока вартість. Рейковий фасад коштує дорожче обшивки з профнастилу, але це подорожчання компенсується більшою надійністю та  в рази більше тривалим терміном експлуатації.

Незважаючи на те, що у профнастилу є цілий ряд об’єктивних переваг, розглядати його як основний варіант для обробки вентильованих фасадів все ж не варто. Так, використання профлиста може забезпечити помітну економію – но в той же час експлуатаційні переваги рейкових фасадів роблять їх кращими (та й служать вони довше, а значить, пізніше зажадають ремонту та заміни). Якщо ж говорити про зовнішній вигляд, то дизайнерський потенціал рейкових фасадів значно вищий, ніж у профнастилу, який можна рекомендувати хіба що для обшиття тимчасових споруд та господарських будівель.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі