Мокрий або вентильований фасад: що і коли обрати?
31 Січня, 2022
4370  

Мокрий або вентильований фасад: що і коли обрати?

При проектуванні будівлі доводиться заздалегідь вирішувати цілий ряд принципових питань. І коли черга доходить до зовнішньої обробки, важливо визначитися – мокрий або вентильований фасад буде оптимальним рішенням у ситуації, що склалася?Без аналізу вихідних даних відповісти на це питання неможливо, тому нижче ми постараємося максимально докладно розібратися в використанні технології фасадної обробки, проаналізувати їх сильні і слабкі сторони, а також навести рекомендації по вибору того чи іншого варіанту

Мокрий фасад

Технологія облаштування.

mokruy-fasad

Спочатку мокрий фасад був базовою технологією зовнішньої обробки будівель – оштукатурювання застосовувалося, напевно, стільки ж, скільки людина будує будинки. Але сучасна технологія утеплення та декорування фасаду мокрим способом відрізняється куди більшою складністю:

  1. На першому етапі виконується підготовча обробка фасаду. Вона зазвичай включає ремонт дефектів поверхні (тріщин, щілин), нанесення грунтовки та встановлення цокольного профілю. Цокольний профіль фіксується з використанням механічного кріплення і служить опорою для теплоізоляційного шару.
  2. Потім підготовлена поверхня утеплюється. Для цього на стіни наноситься клей на цементній основі, і наклеюються теплоізоляційні панелі. При монтажі мокрого фасаду можуть використовуватися як синтетичні (пінопласт, пінополістирол), так і мінеральні (базальтова вата та аналоги) матеріали.
  3. Після того як клейова суміш полимеризуется, виконується механічна фіксація утеплювача з використанням тарілчастих дюбелів.

Зафіксований теплоізоляційний шар обробляється клейовим складом, а потім штукатуриться із застосуванням армуючої сітки. Оштукатурена поверхня декорується – її або фарбують, або обробляють спеціальною штукатуркою.

Всі матеріали, використовувані для облаштування мокрого фасаду, повинні відповідати вимогам ДБН В.2.6-31 діє до: 2016 «Теплова ізоляція будівель».

Матеріали для мокрого фасаду

Зовнішній вигляд та  експлуатаційні параметри обробленого по мокрій технології фасаду безпосередньо визначаються тим, які матеріали застосовуються для його обробки. Вище ми відзначили, що поверх утеплювача, укріпленого армуючої сіткою і вирівняного складом на цементній основі, найчастіше наноситься штукатурка. Якими ж можуть бути фасадні штукатурки,які застосовують  в зовнішній обробці:

mokruy-fasad
  • Цементні склади – найпоширеніший різновид штукатурок, який підходить для обробки великих поверхонь. Основу становить суміш портландцементу та піску, в штукатурці можуть додаватися мінеральні гранули, що забезпечують підвищення міцності і поліпшення зовнішнього вигляду. Основний недолік – невелика кількість відтінків, тому фасад, оздоблений цементним штукатурних складом, потрібно обов’язково фарбувати фарбою для зовнішніх робіт.
  • Силікатні склади теж відносяться до мінеральних штукатурок (основу складає рідке скло). Кварцовий пісок і мінеральна крихта використовуються в якості добавок, які визначають міцність і фактуру обробленого фасаду. Штукатурки на основі силікатної суміші підходять для обробки фасадів, які піддаються інтенсивним навантаженням, але є у них недоліки – складність якісного нанесення та  висока ціна.
mokryu-fasad
  • Акрилові та силіконові штукатурки. Використовуються в основному при обробці фасадів малоповерхових будівель, хоча останнім часом набувають популярності акрилові суміші з підвищеною міцністю – їх можна застосовувати та при обробці фасадів комерційних об’єктів. Матеріали на основі акрилу і силікону легко наносяться і без зусиль вирівнюються або формуються – це значно прискорює обробку. Перевагою є  можливість попередньої колеровки штукатурної суміші, що скорочує тимчасові витрати на обробку мокрого фасаду.

Важливо! Під силіконовий склад поверх теплоізоляційного шару обов’язково укладається основа з нейтральної цементної штукатурки. В іншому випадку досить швидко матеріал почне відшаровуватися від основи.

За зовнішнім виглядом штукатурки, яка використовуеться при завершенні обробки  мокрого фасаду можна розділити на 3 основні групи:

  • Гладкі – тонуються в масі, або фарбуються вже після нанесення і шліфування.
  • Текстуровані – штукатурки, зовнішній вигляд яких визначається закладеними в них мінеральними елементами. Сюди можна віднести як штукатурні суміші з видимими мінеральними гранулами, так і популярні склади, в яких текстура виявляється при нанесенні особливим способом ( «Короїд», «Баранчик» і т.д.).
  • Фактурні – штукатурки, у яких рельєф формується за рахунок особливого укладання пластичної маси. Можуть бути одношаровими і багатошаровими, одноколірними і тонованими (більш глибокі ділянки мають більш темний відтінок).

Переваги мокрої технології.

Існують ситуації, коли вибір мокрого фасаду буде оптимальним рішенням. Тут на перший план виходять переваги таких фасадів:

  • Відносно мала мала вага фасадної обробки, що знижує навантаження на несучі конструкції.
  • Меньша – в порівнянні з вентильованими фасадами – складність монтажу.
  • Хороші теплоізоляційні показники.
  • Додаткова звукоізоляція та захист від вібрації.
  • Великий дизайнерський потенціал: можна фарбувати в будь-який колір, наносити структурну або мінеральну штукатурку і т.д.

Також до переваг мокрих фасадів можна віднести відносно невисоку ціну, тому в умовах обмеженого бюджету частіще обирають саме цю технологію.

mokruy-fasad

Вентильовані фасади

Структура фасаду

Дискусія про те, що краще – мокрі або вентильовані фасади – була б неповною, якби ми не розглянули другий варіант так само докладно.

Вентильований фасад є багатошаровою конструкцією, яка монтується поверх будівлі. Головна її особливість є наявність повітряного зазору, що забезпечує збереження природної вентиляції стінового огородження:

  1. Основою вентильованого фасаду є каркас, який за допомогою системи кронштейнів закріплюється на стінах.
  2. В осередку каркаса закладається теплоізоляція. При облаштуванні вентильованого фасаду практично завжди використовуються матеріали на мінеральній основі – цим забезпечується паропроникність і низька горючість.
  3. Для захисту від продування поверх теплоізоляції укладається вітрозахисна мембрана. З односторонньої паропроникністю: вона випускає вологу назовні, але не пускає її всередину теплоізоляційного шару.
  4. На каркас кріпиться оздоблення фасаду – це можуть бути теплоізоляційні касети з металу або пластику, панелі з керамограніта, фіброцементні плити і т.д.
ventfasad

Оздоблення монтується на каркас поверх утеплювача – обов’язково з формуванням зазору.

Зазор, який формується між обробкою та вітрозахисною мембраною, дуже важливий: всередині обробки формуються висхідні потоки повітря, які ефективно видаляють вологу яка конденсується. Завдяки цьому в приміщенні з вентильованого обробкою мікроклімат буде більш сприятливим.

Матеріали для вентильованого фасаду

Вентильований фасад, як було зазначено вище, монтується на каркасі. Як каркас використовується жорстка конструкція зі сталевого оцинкованого профілю або (рідше) з дерев’яного бруса, просоченого вологовідштовхувальними складами.

На каркас поверх утеплювача та вітрозахисної мембрани можуть кріпитися такі матеріали:

  • Дерев’яні панелі – вагонка, фальш-брус, блок-хаус і т.д. Використовуються в основному в приватному будівництві та при обробці заміських об’єктів.
  • Панелі з деревинно-полімерного композиту (ДПК). До складу матеріалу входить целюлозне волокно і полімер, що робить ДПК «гібридом» деревини і пластику. Сьогодні цей матеріал поступово нарощує популярність, витісняючи деревину в тому числі і зі сфери фасадної обробки.
  • Фіброцементні плити. До складу матеріалу входить портландцемент та волокнисті матеріали,які дозволяють забезпечити плитам високу міцність та добрі теплоізоляційні показники. Дуже часто зовнішня поверхня фасадної фіброцементной плити покривається декоративним шаром з ПВХ або поліуретану, тому такі конструкції не вимагають забарвлення.
  • Панелі з керамограніта. Цей штучний камінь дуже популярний в фасадній обробці, і тому застосовується не тільки для облицювання, але й для монтажу поверх каркаса.При цьому на сегодняшний день  активно використовуються системи прихованого монтажу, що дозволяють зробити навісний керамогранітний фасад візуально монолітним, який не можливо відрізнити від облицованих .
mokruy-fasad
  • Панелі з ПВХ. Ця група виробів представлена в основному сайдингом, який широко застосовується в приватному будівництві.

Окрему – і досить велику групу – матеріалів для монтажу вентильованих фасадів складають металеві вироби. Сюди можна віднести:

  • Металлосайдинг.
  • Фасадні касети та панелі (можуть бути як просто металевими, так і з інтегрованими теплоізоляційними матеріалами).
  • Панелі-жалюзі.

Для металевих касет та панелей, які використовуються в оздобленні фасадів, характерні висока міцність, довговічність та  привабливий зовнішній вигляд. Крім того, можливість нанесення захисно-декоративних покриттів в різних кольорах дозволяє обробляти фасади комерційних об’єктів в корпоративних відтінках.

Зверніть увагу! Скляні панелі в обробці фасадів теж використовуються. Але їх монтують не поверх утепленої стіни, а напроти віконних прорізів. В цьому випадку теплоізоляція забезпечується за рахунок встановлення герметичних склопакетів з низькою теплопровідністю.

Переваги вентильованих фасадів

Питання про те, коли обрати вентильований фасад, теж варто вирішувати після ретельного аналізу переваг:

  • Встановлення навісної вентильованої конструкції дозволяє приховати всі дефекти основного фасаду (аж до маскування кривизни стін).
  • Багатошарова структура забезпечує ефективну теплоізоляцію, гідроізоляцію та захист від продування.
  • Використання міцних матеріалів для обробки підвищує стійкість фасаду до зовнішніх чинників і продовжує термін його служби.
  • Теплоізоляція із застосуванням мінеральних матеріалів робить фасад пожежобезпечним.

Справедливості заради, варто відзначити і мінуси. За умови використання якісного утеплювача, а також гарних та довговічних матеріалів для обробки, вартість вентильованого фасаду буде вище ніж у фасаду, обробленого за мокрою технологією. Та й кваліфікація майстрів, які виконують роботу, при монтажі вентильованих конструкцій грає куди більш важливу роль.

ПОРІВНЯННЯ ВИМОГ ПО МОКРОМУ  ТА ВЕНТИЛЬОВАНОМУ  ФАСАДУ

Нормативні вимоги

При проектуванні фасадної обробки необхідно брати до уваги також вимоги до фасадів. Єдиного нормативу тут немає, тому враховувати потрібно відомості розміщенні в декількох джерелах.

Для мокрих фасадів найбільш важливими будуть:

ДБН В.2.6-31 діє до: 2016 «Теплова ізоляція будівель» (вже згадувався вище).
ДБН В.2.6-33-2008 «Конструкції зовнішніх стін з фасадні теплоізоляцією. Вимоги до проектування, улаштування та експлуатації ».
ДСТУ Б В.2.6-36: 2008 «Конструкції будинків і споруд. Конструкції зовнішніх стін Із фасадні теплоізоляцією та опорядження штукатурками ».
Для вентильованих фасадів:

ДБН В.2.6-31: 2016 і ДБН В.2.6-33-2008 (зберігають актуальність).
ДСТУ Б В.2.6-35 «Конструкції будинків та споруд. Конструкції зовнішніх стін з фасадні теплоізоляцією та опорядження індустріальнімі елементами з вентільованім повітрянім прошарком ».
ДСТУ Б В.2.6-34 «Конструкції будинків та споруд. Конструкції зовнішніх стін з фасадні теплоізоляцією. Класифікація й загальні технічні вимоги “.
При цьому металеві вироби для вентильованих фасадів повинні відповідати вимогам таких нормативів:

ГОСТ 24767-81 «Профілі холодногнуті з алюмінію та алюмінієвих сплавів для огороджувальних будівельних конструкцій».
ДСТУ Б В.2.6-3-95 (ГОСТ 22233-93) «Конструкції будинків та споруд. Профілі пресовані з алюмінієвих сплавів для огороджувальних будівельних конструкцій ».
ДСТУ Б В.2.7-58-97 (ГОСТ 30246-94) «Прокат тонколистовий рулонний із захисно-декоративним лакофарбовим  покриттям для будівельних конструкцій».
Окрему групу вимог складають вимоги до пожежної безпеки фасадних конструкцій. Вони будуть загальними  як для мокрих так і для вентильованих систем:

СНиП 21-01-97 «Пожежна безпека будівель та  споруд».
ДБН В.1.2-7-2008 «Система забезпечення надійності та безпеки будівельніх об’єктів. Основні вимоги до будівель та споруд. Пожежна безпека ».
Крім того, при виборі фасадної системи та проектуванні обробки будівлі необхідно дотримуватися також  іншіх нормативних вимог. Саме з цієї причини  проектування та реалізацію робіт варто довіряти кваліфікованим фахівцям.

Вимоги до основи

Якщо ж говорити про порівняння вимог до мокрих і вентильованих фасадів, то варто звернути увагу на те, яким має бути основа в першому і другому випадку.

Щоб мокрий фасад ефективно  функціонував, необхідно:

  • якомога ретельніше вирівняти поверхню основи, забезпечивши щільне прилягання теплоізоляційного матеріалу до стінового огородження;
  • максимально зміцнити основу, видаливши всі фрагменти які слабо тримаються або відшаровуються;
  • повністю виключити рухливість основи  в результаті осідань та інших деформацій ,щоб уникнути розтріскування штукатурного шару;
  • забезпечити гідроізоляцію підстави та його захист від ураження грибками та  бактеріями під шаром утеплювача.

Важливо! При монтажі мокрого фасаду з використанням пінопласту, пінополістиролу та інших теплоізоляційних матеріалів з низькою паропроникністю порушується природна вентиляція стінового огородження. Це обов’язково потрібно враховувати, вносячи зміни в конструкцію внутрішньої вентиляційної системи будівлі – інакше є ризик різкого підвищення вологості.

Порівняння технологій: робимо остаточний вибір

Розібравшись з основами технологій обробки і проаналізувавши їх переваги, ми маємо повне право порівнювати їх між собою. Отже, що ж вибрати – вент фасад чи  мокрий фасад?

Для початку – параметри, за якими ці варіанти еквівалентні:

  • Теплоізоляція. Як  при штукатурній  обробці так  і при монтажі навісних конструкцій можна підібрати оптимальну товщину теплоізоляційного шару, яка забезпечить необхідний рівень енергозбереження.
  • Шумоізоляція. Як і у випадку з захистом від тепловтрат, на ефективність ізоляції від зовнішніх гучних звуків в першу чергу впливає структура панелей, які монтуються на стіну. Обидва варіанти обробки добре захищають стіни від проникнення вуличного шуму.
  • Пожежна безпека. Якщо матеріали, які використовуються для обробки фасадів, відповідають вимогам ДБН В.1.1-7 діє до: 2017 «Пожежна безпека об’єктів будівництва» та  іншим нормативам, то про горючость обробки турбуватися не доведеться. У випадку з мокрою технологією захист забезпечує штукатурний шар, а при монтажі вентильованого фасаду майже завжди використовуються негорючій утеплювач та  оздоблення.
    Тепер розглянемо ситуацію, коли той чи інший варіант буде кращим.

Зверніть увагу! Застосування при монтажі вентильованих фасадів полімерного утеплювача – пінопласту, полістиролу та аналогів – не бажано саме в силу їх високої горючості.

panelno-reechnuy-fasad

Вимоги до основи для вентильованого фасаду менш суворі:

  • фасадна обробка відмінно компенсує всі нерівності, тому попереднє вирівнювання не потрібно. Досить демонтувати конструкції, які будуть заважати виробництву фасадних робіт;
    міцність основи повинна бути достатньою, щоб утримувати вагу несучої конструкції, утеплювача і обробки. Наявність  обробки яка відшаровуеться небажане, але на загальну міцність конструкції особливо не впливає;
    конструкція вентильованого фасаду передбачає нормалізацію  режиму вологості  за рахунок провітрювання, тому роботи з гідроізоляції та захисту від грибків можна проводити в менших обсягах.

Аналіз цих вимог показує, що вентильовані фасади менш вимогливі до якості підстави, а це значить, що вони підходять для обробки більшого числа будівель, що знаходяться в самому різному стані.

Вимоги до готової обробки

Заключна частина аналізу передбачає порівняння вимог до оброблених поверхонь. Велика частина їх буде збігатися – як для вентильованих фасадів, так і для поверхонь, оброблених за  мокрою  технологією:

  • відсутність перепадів площини;
  • ефективна теплоізоляція;
  • пожежна безпека;
  • механічна міцність.

При цьому мокрі фасади:

Повинні оброблятися  із застосуванням штукатурних складів, які  добре протидіять  механічним впливам.
Не повинні відшаровуватися від основи (а також не повинно відбуватися розшарування теплоізоляційного і штукатурного шарів).
Не повинні тріскатися в результаті усадки штукатурного шару або декоративного покриття.

Вентильовані фасади:

Повинні монтуватися з мінімальними зазорами між елементами оздоблення (допустима величина зазору визначається проектом і типом використовуваних оздоблювальних матеріалів).
Повинні забезпечувати можливість заміни елементів оздоблення при їх пошкодженні.
При використанні металевих деталей обробки зобов’язані добре протистояти корозії (для цього використовуються алюмінієві або оцинковані сталеві деталі з захисно-декоративним полімерним покриттям).
Дотримання цих вимог обов’язково контролюється при зарахуванні об’єкту.

mokruy-fasad

Мокрий фасад можна робити тільки в теплу пору року.

Коли обрати мокрий фасад?

  1. Якщо необхідно мінімізувати витрати на зовнішню обробку.
  2. Якщо потрібно звести до мінімуму навантаження на несучі поверхні.
  3. Якщо стіни досить рівні і не вимагають великих витрат для підготовки.
  4. Якщо немає особливих вимог до міцності та зносостійкості фасаду (тобто ризик руйнуютчих механічних впливів, в тому числі вандалізму, мінімальний).
  5. Якщо необхідно реалізувати дизайнерський проект, який передбачає виконання розпису або нанесення декоративної штукатурки.
    Коли обираємо вентильований фасад?
ventfasad

Використання навісного  обшивання дозволяє компенсувати нерівності стін.

  1. Якщо потрібно виконувати роботи при мінусовій температурі (при монтажі немає «мокрих» процесів, тому не буде проблем з полімеризацією клею).
  2. Якщо необхідно замаскувати дефекти існуючого фасаду з мінімальними витратами.

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ  ТЕХНОЛОГІЙ ОБРОБКИ

Резюмуючи наведені в попередньому розділі рекомендації, можна виділити основні сфери використання мокрих та вентильованих фасадів.

mokryu-fasad

Мокрі фасади частіше застосовуються:

  1. При обробці приватних малоповерхових будинків і господарських будівель.
  2. При бюджетному утепленні багатоповерхових житлових будинків.
  3. При обробці державних установ і громадських будівель з метою максимального зниження їх тепловтрат

Сфера застосування вентильованих фасадів значно ширша. Вона включає:

  1. Обробку приватних будинків.
  2. Оформлення новобудов в області багатоповерхового житлового будівництва.
  3. Обробку фасадів громадських будівель.
  4. Оформлення комерційних об’єктів – магазинів, кафе, ресторанів, ТРЦ, готелів та ін.

У першому випадку зазвичай використовується вініловий сайдинг, металлосайдінг або рейкові конструкції, у другому – недорогі металеві касети. Громадські будівлі часто облицьовують  керамогранітом, або тими ж металлокассетами. Що стосується комерційної нерухомості то тут перелік матеріалів для монтажу вентильованого фасаду найширший – від скляних панелей до металевих касет самої різної форми та фасадів-жалюзі.

mokruy-fasad

Висновок

Як і у  мокрого так і у  вентильованого фасаду є як переваги, так і недоліки. Вивчивши технології обробки та скориставшись порадами, наведеними в цій статті, ви зможете зробити усвідомлений вибір, зупинившись на тому варіанті, який максимально відповідає вашим вимогам та очікуванням від підсумкового результату.

  1. Якщо потрібно забезпечити фасаду міцність, довговічність і вандалостійкість.
  2. Якщо необхідно нормалізувати вологість в приміщенні за рахунок підвищення ефективності природної вентиляції.
  3. Якщо необхідно реалізувати сучасний дизайн, наприклад, органічно об’єднати фасадну обробку з склінням (в тому числі безрамним).
author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі