Альтернативи паркану з профнастилу
30 Березня, 2019
849  

Альтернативи паркану з профнастилу

Профнастил (профільований сталевий лист) в останні роки став розглядатися багатьма як чи не єдиним  матеріалом для монтажу сучасного паркану. В цілому ця  думка має під собою основу – профлист коштує недорого, виглядає досить охайно , а його монтаж можна зробити з мінімальними витратами часу та коштів.

І все ж не варто обмежувати свій вибір, тим більше що на ринку представлені й інші гідні варіанти  – як в тій же ціновій категорії, так і в інших нішах.

zabor-ne-iz-profnastila

Огорожа з профлиста: цінова політика та  що впливає на ціну?

Для початку розберемося з ключовим аспектом – ціновій політиці в сегменті огорож з профнастилу. Розрахунок вартості ускладнюється тим, що для монтажу огорож може використовуватися різний профнастил, а марки цього матеріалу значно відрізняються за вартістю та за експлуатаційними якостями.

zabor-ne-iz-profnastila

З цієї причини тут і далі ми будемо порівнювати ціни на встановлення паркану під ключ в перерахунку на 1 погонний метр при висоті 1,5-1,8 м. Це – стандартна висота більшості огорож, тому можна буде отримати порівнянні цифри для різних матеріалів.
Звичайно, варто також врахувати, що ціни на будь-який матеріал можуть відрізнятися в рази – вони залежать як від регіону, так і від особливостей монтажу та цінової політики конкретного постачальника. Тому всі цифри, наведені в цій статті, варто розглядати виключно як орієнтири – навіть для попереднього розрахунку бюджету бажано брати дані, актуальні для вашого регіону.
На даний момент (березень 2019 роки) середня вартість 1 погонного метра паркану з профнастилу під ключ становить від 500 до 1000 гривень. У цю суму входять:

  • Вартість самого матеріалу.
  • Вартість додаткових елементів (каркас, кріплення).
  • Вартість закладки фундаменту (точкового або стрічкового – другий варіант дорожче).
  • Вартість монтажних робіт.

Частково заощадити можна за рахунок самостійного монтажу, але в будь-якому випадку порядок цифер буде приблизно таким.

Паркан зі зварної сітки

Які ж альтернативи паркану з профнастилу можна знайти? У більш дешевому сегменті варто придивитися до паркану зі зварної сітки з полімерним покриттям: вартість погонного метру «під ключ» складатиме від 250 грн. для найдешевших варіантів до 450-50 грн. для досить дорогих та міцних огорож.

zabor-ne-iz-profnastila

Порівняти профнастил та  зварену сітку за експлуатаційними показниками складно: аж надто сильно ці матеріали відрізняються. Головна відмінність стосується високої прозорості ґратчастих огорож – вони не перешкоджають природному освітленню та вентиляції, але при цьому ніяк не обмежують огляд. Для приватних територій це може стати істотним недоліком.

Бетонні єврозабори

Ще один варіант – огорожа з бетону:

  1. Для стандартних бетонних плит ціни стартують приблизно з 400 грн. за погонний метр. Але це стосується найпростіших конструкцій, які зазвичай використовуються в якості огорожі для промислових об’єктів.
  2. Бетонні єврозабори з встановленням  коштують від 600-700 гривень за погонний метр. Ця ціна справедлива для нефарбованих виробів з литого бетону – кольорові та  дизайнерські модифікації будуть коштувати дорожче.

Другий різновид – один з основних конкурентів для паркану  з профнастилу, особливо в сегменті приватного будівництва. При відносно невеликій ціні бетонні єврозабори досить просто монтуються, забезпечуючи хороший захист ділянки від проникнення та  сторонніх поглядів. Зовнішній вигляд їх досить охайний, а при невеликій переплаті можна придбати якісну імітацію дерев’яної огорожі або цегляної кладки.

zabor-ne-iz-profnastila

Дерев’яний паркан

Дерев’яні паркани – це досить специфічна категорія огороджувальних конструкцій. Вся справа в тому, що в цій категорії «розмах» цін колосальний – від примітивних щитових огорож з обапола або необрізної дошки до парканів преміум-класу з деревини дорогих порід.
Якщо ви не визнаете  профнастил, та  готові періодично витрачати час і гроші на догляд за дерев’яною огорожею, то розглянути дерев’яний паркан як альтернативу цілком можливо. Ціна від 700 до 1000 гривень за погонний метр  з  встановленням  в середньому сегменті цілком порівнянна, в одночас ви можете  обирати:

  • Суцільний паркан, який по функціоналу буде максимально наближений до огорожі з профнастилу.
  • Паркан або гратчастий паркан, що забезпечує природну вентиляцію та освітлення ділянки.
zabor-ne-iz-profnastila

Металевий штахетник

Порівняно недавно на ринку з’явилася такий  різновид парканів як металевий паркан. По суті це спрощена версія панельного металевого паркану, яка збирається з окремих металевих профілів на загальному каркасі.
При вартості від 700-900 грн. за погонний метр з встановленням такі конструкції мають ряд переваг:

  • Невеликою масою.
  • Гарною вентиляцією та світлопропусканням.
  • Простотою монтажу.
  • Довговічністю.

Втім, останній пункт прямо пропорційний ціні: чим нижче собівартість матеріалу, тим вище ризик, що під впливом вологи штакетіни почнуть швидко іржавіти через низьку якість протикорозійного покриття.

Дешевші та більш дорогі варіанти

Вище ми говорили про паркани, які можна порівняти з профнастилом за вартістю (знову ж таки – в середньому). Але ринок огороджувальних конструкцій представлений також більш дорогими та більш дешевими варіантами.

Якщо ви захочете заощадити, то варто звернути увагу на:

  • Паркани з металевої сітки (зварна, рабиця).
  • Прості дерев’яні паркани (підходять в якості тимчасового огородження).

У більш дорогому сегменті (від 900-1000 грн. За погонний метр з встановленням  та більше) різноманітність значно ширша:

  • Огородження з композиту (ДПК).
  • Ковані металеві паркани.
  • Паркани з цегли та каменю.
  • Габіонні огорожі.
  • Панельні огорожі з металевих ламелей з захисно-декоративним покриттям (огорожі модульного типу).

Об’єднує їх велика міцність та довговічність, а також привабливий зовнішній вигляд. Саме тому купівля таких огорож може розглядатися в якості довгострокової, але від того не менш вигідною інвестиції в комфорт та безпеку ділянки.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі