Автоматика для воріт: огляд ринку
21 Квітня, 2021
293  

Автоматика для воріт: огляд ринку

zabor

Ручне відкривання воріт, особливо при великій площі стулки – завдання непросте. Щоб не витрачати сили, не проводити час під дощем, не бруднити руки і одяг, варто оснастити ворота системою автоматичного відкривання. Благо, на ринку таких пристроїв досить багато, тому вибирати безумовно є з чого.

Розпашні та відкатні ворота

Для початку варто визначитися, які ворота у вас будуть встановлені. Між розпашними та відкатними конструкціями є ряд принципових відмінностей – тому й автоматика для них потрібна різна:

2 7
  • Стулки воріт розпашного типу відкриваються класичним способом – повертаючись на петлях. Для їх приведення у рух на кожну стулку встановлюють привід. Найчастіше застосовують лінійні / черв’ячні приводи, але розпашні ворота можуть комплектуватися також важільними системами або гідравлічними приводами.
  • Для воріт ситуація спрощується: практично вся автоматика працює за єдиним принципом. Привід надає руху зубчасту шестерню, яка, обертаючись, починає рухати зубату рейку на стулці. Чим могутніше привід, тим більшою буде маса стулки, яку він може відкрити або закрити. Шестерні можуть бути виготовлені з полімеру, силуміну або сталі – від цього залежить і надійність системи, і її вартість.

1 7

Автоматику і для розпашних, і для відкатних воріт виробляють багато компаній. Відрізняються пристрої дизайном, ціною і експлуатаційними характеристиками, тому вибирати варто максимально уважно.

Основні виробники автоматики

Велика частина автоматики, представленої на ринку України, виробляється в трьох країнах. Це Китай (там роблять навіть деякі комплектуючі для європейських систем), Італія і Німеччина. Поділ на дві великі групи досить очевидний, але не варто думати, що китайська автоматика сильно поступається виробам європейського виробництва. Практично всі перераховані в цьому огляді бренди мають непогану репутацію і в українському кліматі демонструють хорошу працездатність.

ROTELLI

Незважаючи на «італійську» назву автоматика ROTELLI виробляється в Китаї. При цьому якість виготовлення – навіть без знижки на походження продукції – цілком гідна. З іншого боку, система справляється з великими і важкими стулками не кращим чином – все-таки вона не розрахована на сильні навантаження і на інтенсивну експлуатацію. Тому вибір на користь ROTELLI варто робити в тому випадку, якщо вам потрібно укомплектувати досить компактні легкі ворота, які будуть відкриватися / закриватися один-два рази на день.

¦¦¦ ¦ ¦¦¦¬ ¦ ¦ ¦¬¦ ¦ ¦ ¦¬TП

Безперечний плюс ROTELLI – доступна ціна: автоматика коштує значно дешевше більшості конкурентів на ринку.

Miller Technics

Miller Technics – ще один китайський виробник автоматики для воріт. При цьому заявлені технічні характеристики приводів досить серйозні: проблем з роботою великих і важких стулок бути не повинно навіть в тому випадку, якщо протягом дня вони будуть регулярно відкриватися і закриватися.

Зверніть увагу! Номінальні показники продуктивності автоматики Miller Technics трохи нижче заявлених виробником. Тому вибирати модель потрібно з великим, ніж зазвичай, запасом по потужності.

¦¦¦ ¦ ¦¦¦¬ ¦ ¦ ¦¬¦ ¦ ¦ ¦¬TП 1

Ціна на автоматику Miller Technics теж доступна: у всякому разі, якщо Італія чи Німеччина не по кишені, то Miller Technics буде цілком гідною альтернативою.

CAME

Переходячи від Китаю до Європи, варто почати з автоматики для воріт CAME – власне, саме про неї ведуть мову, коли говорять про автоматичні системи з Італії «за замовчуванням». Завдяки високій популярності на ринку автоматика стала свого роду стандартом, тому що саме з нею порівнюють більшу частину моделей при виборі.

¦¦¦ ¦ ¦¦¦¬ ¦ ¦ ¦¬¦ ¦ ¦ ¦¬TП 2

До плюсів можна віднести компактні розміри приводів при їх великій потужності, хорошу відмовостійкість, широкий діапазон температур. Важливий нюанс – техніка CAME дуже чутлива до стабільності електроживлення, тому при підключенні в конструкцію варто включити стабілізатор напруги.

NICE

Під брендом NICE приводи для воріт і хвірток випускаються більше 30 років, близько 12 років бренд представлений на ринку України. Спочатку компанія спеціалізувалася на виробництві автоматичних шлагбаумів. Але сьогодні в асортименті у неї є і рішення для приватних домоволодінь.

¦¦¦ ¦ ¦¦¦¬ ¦ ¦ ¦¬¦ ¦ ¦ ¦¬TП 3

Плюси:

  • Висока потужність приводів.

  • Регульована швидкість закривання стулки.

  • Значний запас надійності.

Важливо! Корпуси приводів автоматики NICE роблять із застосуванням металевих деталей, тому система обов’язково вимагає заземлення.

FAAC

Приводи FAAC – як стандартні, так і підземні, призначені для прихованого монтажу – використовуються для комплектації воріт в приватних будинках, комерційних організаціях або на промислових об’єктах. Лінійка включає як електромеханічні, так і гідравлічні моделі, що полегшує підбір пристрою. Термін експлуатації – від 10 років, відмінна робота зі стулками до 7 метрів.

¦¦¦ ¦ ¦¦¦¬ ¦ ¦ ¦¬¦ ¦ ¦ ¦¬TП 4

Важлива особливість – автоматика FAAC може бути заряджена як від мережі, так і від акумулятора. Це дозволяє ефективно використовувати її на ділянках, для яких характерні перебої з енергопостачанням.

Roger

Італійську автоматику для воріт Roger вибирають з різних причин, але найчастіше вибір на користь цих (недешевих) виробів роблять з міркувань безпеки. Першою перевагою автоматики є цифровий двигун Brushless, здатний працювати як від мережі, так і від акумулятора.

Другий плюс Roger – висока захищеність радіоканалів, за якими здійснюється управління системою відкривання воріт. Перехопити сигнал або використовувати стороннє обладнання для управління відкриванням практично неможливо. Крім того, установка додаткової антени дозволяє збільшити радіус дії пульта відкривання до 100-150 метрів.

¦¦¦ ¦ ¦¦¦¬ ¦ ¦ ¦¬¦ ¦ ¦ ¦¬TП 5

Максимальна вага стулки, з якою може працювати автоматика Roger – 2 тонни. Причому. На відміну від китайських приводів, ця цифра цілком відповідає реальності і не завищується виробником.

Hormann

Німецька компанія Hormann виробляє не тільки автоматику для воріт, але і самі ворота. Системи по праву відносяться до преміум-класу:

  • Гарантія досягає 10 років.
  • Система безпеки BiSecur може блокувати рух стулки воріт при виявленні перешкоди.
  • Приводи мають компактні розміри.
  • При правильному налаштуванні фурнітури автоматика працює практично безшумно.

Єдиний істотний мінус автоматики Hormann для воріт – це її висока ціна.

Висновок

У ніші автоматики для воріт є цілий ряд рішень, які можна використовувати для комплектації конструкцій. Причому відрізняються вони – і за ціною, і за функціональністю – досить сильно. У базову комплектацію воріт зазвичай включають якісні китайські вироби, які при належному догляді можуть прослужити не один рік без нарікань і збоїв навіть в режимі щоденної інтенсивної експлуатації. Якщо ж потрібен підвищений запас надійності і продуктивності, то італійські і німецькі бренди будуть пріоритетом. Але, на жаль, ціни на них значно вище – тому переплачувати за автоматику варто тільки тоді, коли це дійсно виправдано.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі