Як впливає паркан на ціну ділянки
30 Травня, 2020
448  

Як впливає паркан на ціну ділянки

Опитування, проведене The Telegraph, свідчить про те, що доглянутий сад, гарна огорожа та навіси преміум-класу, якщо вони встановлені професійно та вписуються в архитектуру будинку, можуть  підвищити вартість будинку приблизно на 20%.

chena -zabora

При купівлі-продажі земельних ділянок важливо оцінювати всі фактори, які можуть вплинути на вартість землі. І одним з таких чинників стає наявність паркану. Огорожа може бути встановлена навіть на ділянці під забудову – а якщо ви купуєте (або продаєте) територію з готовим будинком, то паркан на ній повинен бути з імовірністю 99%.
Як же впливає паркан на ціну, та як продати / купити ділянку максимально вигідно – розберемося в нашій статті.

Ділянка з парканом або без: аналіз аргументів

Якщо мова йде про продаж простої земельної ділянки, то питання встановлення паркану стає дискусійним. При чому для продавця та  для покупця аргументи будуть принципово різними.

З точки зору продавця

З одного боку, власник ділянки зацікавлений в тому, щоб мінімізувати всі витрати. Це означає, що можна залишити ділянку без огорожі взагалі або обмежитися «відбиттям» кордонів – наприклад, натягнувши шнури між кілками на кутах території.

bezopasnuy-zabor

З іншого боку, на користь встановлення  паркану – нехай і самого легкого – є кілька аргументів:

  • По-перше, ділянка з огорожею виглядає більш презентабельно, тому власник може заявити ціну на 5-10% вищу.
  • По-друге, встановлення огорожі дозволяє зняти претензії до межування. Це особливо актуально, якщо «нарізка» проведена досить щільно, і є ризик, що з боку сусідів виникнуть претензії до проведення кордонів.
  • Нарешті, паркан – це захист від присутності сторонніх на ділянці, навіть якщо там нічого не побудовано. Вкрасти, звичайно, нічого не вкрадуть – але ось сміття звалювати можуть. Крім того, може постраждати грунт ( «домовитий», але нечисті на руку сусіди можуть красти чорнозем) або дерева.
vidu-zaboa-zhaluzi

З точки зору покупця

При купівлі земельної ділянки цікавість  покупця очевидна – чим нижчою  буде ціна, тим краще. Тому ділянка без паркану, здавалося б, стане найвигіднішою покупкою. Але при цьому:

  • Паркан все одно доведеться ставити, і скоріше    за все – двічі: тимчасовий на етапі будівництва та постійний, який буде гармоніювати з побудованим будинком та ландшафтним дизайном.
  • Встановлена огорожа – нехай вона і буде суто функціональною – дозволить відразу приступити до завезення матеріалу та будівельних робіт. Тут важливо оцінити, наскільки більше грошей та  часу доведеться витратити на огорожу ділянки. Якщо наявність огорожі не дуже здорожує покупку, можна купляти.
zabor brus

Купівля ділянки з будинком: важливі аспекти

Ділянки з будинками під заселення або під обробку («коробка» з чорновою обробкою та утепленням) теж іноді продають без парканів. Але тут потрібно врахувати ось що:

  • Купівля ділянки без огорожі здатна викликати проблеми з межуванням та труднощами в охороні території. Паркан все одно доведеться встановлювати , причому в терміновому порядку – так що зазвичай фінансова вигода виявляється мінімальною.
vorota i kalitki
  • Якщо паркан є – варто оцінити його характеристики. Коли планується вести масштабні будівельні роботи, оптимальним буде наявність тимчасового огородження з сітки, решітки або дерев’яних щитів. Якщо будинок готовий до заселення, або можна обмежитися тільки чистовою обробкою – варто відразу обирати ділянку з повноцінним парканом, який прослужить мінімум кілька років без ремонту та  реконструкції.

Як і у випадку з порожньою ділянкою, однозначної відповіді на питання, краще з парканом або без, немає. Все залежить від точного розрахунку, але в більшості випадків наявність огорожі все ж буде виправданою. Так продавець може продати ділянку з більшою вигідною для себе, а покупець буде позбавлений необхідності терміново шукати підрядника для виготовлення та монтажу конструкції, що огороджує.

chena -zabora

Який паркан вибрати для побудови?

Якщо ви – власник ділянки, яку плануєте продавати, то варто все ж подумати про встановлення паркану. Тут важливо врахувати кілька факторів:

  • Для порожньої ділянки під забудову найкраще підійде недороге легке огородження із сітки, решітки чи дерев’яних щитів. Масивний фундамент не просто не потрібен, а протипоказаний – частини паркану майже з гарантією будуть демонтуватися при проведенні будівельних робіт.
chena -zabora
  • Для ділянки з будинком потрібно вибирати паркан з універсальної конструкцією та гарною стійкістю до корозії. Продаж може затягнутися, при цьому – якщо ви самі не живете в будинку – паркан буде піддаватися впливу вологи і кліматичних факторів. Без регулярного чищення є ризик, що на поверхні почне розвиватися корозія – а це відразу приведе  до зниження ціни при продажі (виключно через візуальні неохайності огорожі). Висновок – обирайте огорожі в не марких відтінках зі стійким захисно-декоративним полімерним покриттям.
  • Що стосується конструкції огорожі, то тут варто віддавати перевагу універсальним, але сучасним моделям. Головний ваш аргумент повинен полягати тому, що покупцеві не доведеться міняти або ремонтувати огорожу, а значить – витрачати додаткові кошти. Якщо ви оберете паркан «Ранчо» або «Жалюзі», то витрати на його монтаж можна буде додати  в ціну будинку – при продажі вони майже з гарантією окупляться.
zabor-dlya-kotedga
  • Ну, і нарешті важливо співвідносити якість огорожі з «рівнем» самої ділянки. Якщо це невеликий клаптик землі з досить старим будинком, то нерозумно витрачатися на огорожу з його сучасною конструкцією – витрати не «відіб’ються». А ось для сучасного котеджу надійний паркан, що входить в передпродажний комплект. Майже обов’язковий – більш того, часто його наявність стає вирішальним аргументом на користь купівлі.

Як би там не було, наявність огорожі на ділянці підвищує цінність землі – як  з практичних так і з психологічних міркувань. Тому власникам земельних ділянок  та  нерухомості при рішенні про встановлення огорожі потрібно враховувати перспективу можливого продажу. Тим більше що вигідні варіанти є в рамках практично будь-якого доступного бюджету.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі