Як фарбувати паркани з різних матеріалів?
2 Січня, 2022
930  

Як фарбувати паркани з різних матеріалів?

pokraska zabora

Один з етапів догляду за будь-якою огорожею – його фарбування. Фарбувати паркани потрібно або при іх встановлені , чи тоді, коли нанесений заводським способом лакофарбовий шар втрачає цілісність, міцність та привабливий зовнішній вигляд.
Паркани з різних матеріалів фарбують по-різному, основна відмінність полягає в підготовці поверхні та виборі складу. Нижче ми розглянемо особливості фарбування огорожі з різних матеріалів та наведемо рекомендації щодо вирішення цього завдання.

Навіщо фарбувати паркани?

Перш ніж відповісти на питання «як?», Потрібно зрозуміти «навіщо?». Фарбування паркану  – процедура трудомістка, тривала та  вимагає фінансових вкладень, тому слід розібратися, чи потрібно витрачати час і гроші.

pokraska zabora

Фарбувати паркани потрібно для вирішення двох завдань:

  • По-перше, фарбування – це найпростіший (а іноді і єдиний) спосіб поліпшення зовнішнього вигляду огорожі. Необроблений метал, бетон та  іноді дерево виглядають не найкращим чином, але  вписати паркан з цих матеріалів в загальну дизайнерську схему можна, просто пофарбувавши його. Добре, що в більшості випадків вибір відтінків  величезний, та знайти потрібний не викличе  труднощів.
  • По-друге, фарбування – це ефективний захист матеріалу від зовнішніх впливів.  Деревина, бетон, та метал страждають від вологи, перепадів температур, ерозії та  ультрафіолетового випромінювання (нехай і в різному ступені). Нанесення лакофарбових матеріалів формує бар’єр, який захищає основу, продовжуючи термін його використання  та  зберігаючи механічні характеристики.

Вибір технології фарбування, способу підготовки поверхні та  складу, який буде застосовуватися в роботі, безпосередньо обумовлений матеріалом, з якого виготовлений паркан.

Дерев’яні паркани

Деревина, особливо в перші роки після виготовлення деталей для паркану, виглядає досить привабливо. Тому від фарбування часто відмовляються на користь обробки просоченнями, морилками, оліями або на вирішують лакувати  паркан. Але якщо ви хочете приховати текстуру дерева, надати огорожі потрібний колір, а головне – захистити деревину від руйнівного впливу вологи, то дерев’яний паркан обов’язково потрібно фарбувати.

pokraska zabora

Підготовка до фарбування

Фарбують дерев’яні паркани тільки після ретельної підготовки. Вона включає:

  • Просушування. Наскільки можливо, всі дерев’яні деталі потрібно захистити від вологи, інакше вони будуть «замкнені» в деревині під шаром фарби.
  • Шліфування. Всі дерев’яні поверхні потрібно вирівняти, обробивши абразивом (вручну або із застосуванням шліфувальних машин). По-перше, це забезпечить вирівнювання поверхні. По-друге – гарантує гарну адгезію.
  • Попередню обробку. Перед нанесенням декоративного складу деревина обов’язково обробляється засобами, що містять антисептики та вологозахисні компоненти.
pokraska zabora

Для фарбування дерев’яного паркану може використовуватися:

  • Акрилова фарба – універсальний матеріал, що складається з основи та  кольорового  компонента (колір). Закольрував основу до отримання потрібного відтінку, можна пофарбувати дерев’яний паркан в будь-який колір.
  • Масляна фарба – трохи застарілий варіант, який, взагалі , відмінно підійде для обробки деревини. Масляна основа забезпечить додатковий захист від впливу вологи.
  • Емаль – коштує достатньо  дорого (особливо якісна), але забезпечує найбільш стійке покриття.

Порада! Нижні частини дерев’яної огорожі, що контактують з грунтом, часто фарбують іншою фарбою, з підвищеною вологостійкістю. Для цієї мети можуть застосовуватися рідкі склади на каучуковій або бітумній основі – їх завдають смугою висотою до 30 см.

pokraska zabora

При виборі фарби для дерев’яного паркану варто віддавати перевагу складам, оптимізованим для зовнішнього застосування, тобто стійким до дії вологи, прямих сонячних променів та перепадів температур.

Бетонні паркани

Паркани з литого бетону досить популярні – в першу чергу завдяки невисокій вартості. Водночас  у них є один суттєвий  недолік – не найпривабливіший зовнішній вигляд. Тому секції бетонної огорожі фарбуються при виробництві, а й сам власник також може виконати їх фарбування.

pokraska zabora

Підготовка до фарбування

Щойно встановлену бетонну конструкцію фарбувати не варто. Фахівці рекомендують почекати не меньше 6 місяців, а бажано рік – за цей час завершиться усадка бетонних секцій та виникнуть  проблемні ділянки (тріщини, відшарування, висоли).
Підготовка бетонної огорожі до фарбування ведеться за такою схемою:

  • Якщо поверхня знаходиться в гарному  стані, то її достатньо помити під сильним струменем води та  просушити.
  • Поверхня з сильними забрудненнями (особливо проникаючими глибоко в структуру бетону) та залишками старої фарби очищують із застосуванням абразивних матеріалів. Масляні плями видаляють розчинником або вижигають пальником з подальшим видаленням сажі.
  • Тріщини закладають ремонтним складом.

Після очищення бетонний паркан обов’язково обробляють ґрунтовкою. Вона зменшує витрату фарби, збільшує адгезію та  зміцнює основу за рахунок зв’язування частинок бетону на поверхні.

Які склади використовуються?

Для фарбування бетонних парканів зазвичай використовуються водно-дисперсні фарби – акрилові, латексні, водоемульсійні та ін. Кращим вибором буде спеціалізований пігмент для бетону, розрахований на експлуатацію під відкритим небом. Такі склади зберігають свій колір та текстуру протягом 5 років і більше, в той час як дешеві фарби можуть втратити яскравість і почати лущитися вже через 2-3 роки після нанесення.

pokraska zabora

Бренди, які можна застосовувати для фарбування парканів з бетону:

  • Зебра
  • Снєжка
  • Dufa
  • Kolorit
  • Triora
  • Alpina
  • Tikkurila
  • Caparol та ін.
pokraska zabora

У будь-якому випадку фарба на бетон наноситься в два шари. перший шар бажано розбавити до більш рідкої консистенції – він «продублює» ґрунтовку. Другий шар ретельно розтирається по поверхні без підтікань  та  проміжків, забезпечуючи ефективний захист та декорування.

Металеві паркани

Не всі паркани з металу потрібно фарбувати. Деякі різновиди (наприклад, сітки) просто не припускають нанесення пігменту, інші моделі фарбуються  в заводських умовах та  служать максимально довго.
Але в будь-якому випадку без захисту металева поверхня залишатися не повинна. Так що для запобігання появи іржі металевий паркан обов’язково фарбують – або повністю, або частково (там, де з’явилися ознаки корозії або була порушена цілісність захисного заводського покриття).

Підготовка до фарбування

Технологія підготовки залежить в першу чергу від стану металу, з якого виготовлений паркан:

pokraska zabora
  • Якщо на металі добре тримається стара фарба, то новий декоративний шар можна нанести і поверх неї. Для цього поверхню потрібно ретельно зачистити та заматувати – так ми забезпечимо адгезію.
  • Якщо стара фарба почала тріскатися, лущитися або відшаровуватися, доведеться повністю її видалити перед фарбуванням. Для цього застосовується високотемпературна обробка (прогрівання будівельним феном), змив для фарби або обробка металевими щітками-крацовками. Після видалення фарби поверхню обов’язково знежирюється.
  • Найскладніша ситуація пов’язана з підготовкою паркану, який почав іржавіти. Іржу потрібно максимально зчистити, а ті ділянки, на яких не можна видалити оксиди. Потрібно обробити модифікатором для іржі. Після цього на основу наноситься інгібітор корозії, який запобігає подальшому окисленню.
pokraska zabora

Після очищення обов’язково наноситься спеціалізований грунт по металу. На грунтовці економити не слід: від її якості залежить захист паркану  від корозії, та  адгезія фарби (а відповідно, і довговічність декоративного покриття).

Які склади використовуються?

Найбільш ефективно , та  одночасно привабливо виглядають склади для фарбування металів які  виробляються на полімерній основі. Порошкові фарби, що містять  пластизол, пурал, поліестер, ПВДФ або інші полімери, після полімеризації надійно захищають сталеву основу або алюмінієві секції від корозії, водночас  виглядає поверхня дуже гарною. Саме тому їх використовують при промисловому виробництві металевих секцій огорож.

pokraska zabora

Є у цих фарб і недолік – їх неможливо наносити в побутових умовах, тим більше на паркани, які вже встановлені (потрібна спеціальна малярська камера). Тому при фарбуванні огорож з металу використовуються:

  • Алкідні емалі.
  • Спеціалізовані фарби з високим вмістом цинку.
  • Фарби з «молотковим» ефектом.

Наносити їх можна пензлем. Або валиком, але застосування фарбопульта дозволяє знизити витрату матеріалу при збереженні якості фарбування.

pokraska zabora

Висновок

Фарбування будь-якого паркану- це витратний захід, який  потрібно проводити в першу чергу для захисту секцій та несучих конструкцій від впливу вологи. Альтернатива тут одна: ви можете придбати паркан, деталі якого будуть пофарбовані в заводських умовах та зі  застосуванням стійких пігментів,  які довго зберігають яскравість (відмінний приклад – сталеві панельні огорожі від заводу «Мехбуд»). У цьому випадку таке завдання, як фарбування паркану, буде стояти перед вами ще не скоро – мінімум 10 років після встановлення  огорожа збереже свій первозданний вигляд та буде захищена від корозії.

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі