Чим фарбувати стовпи для паркану?
3 Лютого, 2022
1215  

Чим фарбувати стовпи для паркану?

Pokraska-stolbov

Огороджувальні конструкції майже завжди встановлюються на каркасі, основу якого складають опорні стовпи. Саме вони відповідають за фіксацію огорожі на фундаменті, а також за надійність, міцність та  довговічність паркану.

Щоб опорні стовпи довгий час зберігали свої експлуатаційні характеристики, за ними необхідно доглядати. Одним  з найбільш важливих заходів по догляду – це періодичне фарбування опор, до яких кріпляться секції.

Навіщо потрібне фарбування?

Фарбувати стовпи, на яких кріпиться паркан, необхідно з кількох причин:

  • По-перше, фарбування дозволяє захистити матеріал стовпа від корозії. Це актуально не тільки для металевих конструкцій з круглої або профільованою труби, але і для бетонних стовпів – у них найчастіше починає руйнуватися матеріал навколо виступаючої на поверхню арматури.
  • По-друге, забарвлення – це ефективний захист від вологи. Дерев’яні стовпи при намоканні можуть почати гнити, крім того, у вологому середовищі розвивається грибок або колонії бактерій. Бетонні і цегляні опори теж руйнуються при регулярному намоканні. При цьому насичення бетону або іншого пористого матеріалу вологою прискорює появу тріщин при сильних пороза.
  • По-третє, забарвлення – це спосіб візуально об’єднати несучу конструкцію з секціями паркану або навпаки, виділити опорні стовпи на тлі прольотів. У будь-якому випадку колір для фарбування потрібно підбирати і з урахуванням естетичних міркувань.
Pokraska-stolbov

Вибір лакофарбового матеріалу

Дерев’яні стовпи

Pokraska-stolbov

Через невеликий  термін служби дерев’яні опори для встановлення  парканів сьогодні використовуються рідко. Втім, обробка захисно-декоративними складами дозволяє частково компенсувати цей недолік, захистивши деревину від:

  • Намокання.
  • Гниття.
  • Поразки деревоточцями.

Для дерев’яних опор найбільш ефективною буде комплексна обробка:

Спочатку на поверхню деревини наноситься комплексне просочення. Вона включає гідрофобізатори (склади, що захищають від вологи), антисептики, фунгіциди та антипірени. Антипірени дуже важливі, оскільки вони знижують горючість дерева.

Pokraska-stolbov

Просочення такого типу роблять або безбарвними, або напівпрозорими, тому дерев’яні стовпи так чи інакше збережуть свою природну текстуру. Якщо вам це не підходить, то після висихання просочення можна пофарбувати стовпи та інші елементи каркаса пігментом для дерева для зовнішніх робіт.

Якщо стовпи будуть сховані за огорожею, або вам просто не є принциповим зовнішній вигляд, то можна використовувати традиційну технологію: випал паяльною лампою з просоченням сумішшю гарячої солярки з відпрацьованим машинним маслом. Виходить не дуже гарно, але стовп прослужить кілька десятків років, не боячись гниття.

Порада! При бетонуванні, а тим більше при вкопуванні безпосередньо в грунт забарвлення та просочування деревини допомагають слабо. Тому для захисту від гниття нижню частину дерев’яної опори спочатку обмазують бітумом, а потім обертають руберойдом або аналогічним матеріалом.

Бетонні та цегляні опори

Опори, складені з декоративної цегли, страждають від висолів (поява негарних  білих розводів), а також від руйнування кладки швів. Тут теж застосовується комплекс заходів:

Pokraska-stolbov
  • Спочатку поверхня обробляється складом від висолів, який пов’язує солі.
  • Потім на цегляні опори наноситься прозорий гідрофобізатор, який проникає в пори матеріалу та  формує водонепроникний шар.

Порада! Не треба фарбувати стовпи з цегли відразу після зведення. Конструкція повинна пройти всі етапи усадки  та повністю просохнути – на це потрібно  від 6 до 12 місяців.

Головна проблема бетону – це його висока пористість. Та й виглядає сіра ніздрювата поверхня «не дуже», тому фарбувати бетонні стовпи не просто бажано, а обов’язково потрібно.

Pokraska-stolbov

Для фарбування краще всього використовувати:

  • Акрилові та латексні фасадні фарби.
  • Силіконові пігменти для зовнішніх робіт.

До того ж фарбувати бетон потрібно навіть в тому випадку, якщо при виробництві стовпів до складу розчину вводяться пігменти. Так, в цьому випадку фарбування не надто сильно змінить зовнішній вигляд конструкції, але натомість фарба (або спеціальний прозорий гідрофобізатор) після полімеризації перекриє більшу частину часу, захистить бетон від згубного впливу вологи.

Pokraska-stolbov

Металеві конструкції

Головний ворог металу – іржа, тому при фарбуванні обирають склади, які найкраще захищають поверхню від окислення. Можуть використовуватися:

  • Цинк-містить фарби, які виступають одночасно і в якості грунтовки.
  • Спеціальні фарби по іржі (їх можна наносити, не видаляючи шар окислів з поверхні металу).
  • Алкідні емалі для металу.
  • Фарби з молотковим ефектом.

Для всіх цих складів характерні загальні ознаки: хороша адгезія з металевою поверхнею та формування шару, непроникного для вологи та кисню.

Pokraska-stolbov

Технологія фарбування: від підготовки до сушіння

Якщо ви вирішите встановити паркан своїми руками, або плануєте оновити опорну конструкцію, то фарбувати стовпи та несучі елементи потрібно правильно. Від дотримання технології залежить не тільки зовнішній вигляд, але і те, наскільки довго фарба буде утримуватися на основі.

Для різних матеріалів стовпа та  для різних фарб технологія може відрізнятися, але загальний алгоритм буде незмінним:

  • Починати потрібно в будь-якому випадку з очищення поверхонь. Для дерев’яних та  бетонних конструкцій досить знепилювання, металевий стовп слід очистити від слабо тримаючої іржі.

Важливо! Старі профільовані або круглі труби можуть проржавіти досить сильно, тому видалення всієї іржі буде просто неможливим. У цьому випадку на поверхню наноситься модифікатор іржі або використовується спеціальна фарба, яка скріплює окислений шар та не дає йому обсипатися, а також зупиняє процес корозії.

Pokraska-stolbov
  • Далі виконуємо ґрунтовку. Перед тим як грунтувати бетонну або цегляну поверхню, їх варто обробити жорсткою щіткою для розтину максимальної кількості пір. У випадку з дерев’яними стовпами роль грунтовки виконує просочення.
  • Після полімеризації грунту  починаємо  фарбування. Фарбу наносимо в кілька шарів, фарбуючи кожен стовп зверху вниз. Намагаємося уникати патьоків: вони призводять до відшарування пігменту.
  • Кожен наступний шар наносимо тільки після повного висихання попереднього. У процесі сушіння фарби на опорних стовпах бажано захистити їх від впливу вологи та попадання пилу. Тому, якщо є можливість, або фарбуйте деталі в закритому приміщенні до встановлення, або хоча б частково накривайте їх.
Pokraska-stolbov

Особливості фарбування металевих стовпів при виробництві

Якщо ви плануєте встановити якісну металеву огорожу з профільованих панелей (наприклад, паркан-жалюзі від компанії «Мехбуд»), то бажано не економити на покупці опорних конструкцій. Кращий вихід в такій ситуації – придбати опорні стовпи з відповідною геометрією, які були пофарбовані в заводських умовах.

Pokraska-stolbov

Найбільш ефективна технологія фарбування каркасу для паркану – нанесення порошкової фарби:

  • Знежирені та поґрунтовані деталі поміщаються в спеціальну камеру.
  • На них під тиском роспилюеться гранульований полімерний пігмент.
  • За рахунок електростатичних взаємодій пігмент «прилипає» до металевої основи, а високотемпературна обробка забезпечує його плавлення та  полімеризацію.

В результаті на поверхні опорного стовпа формується плівка з полімеру з високою адгезією. Таке забарвлення відрізняється високою стійкістю до зовнішніх впливів, разом з тим пігмент не  знебарвлюється та  не вигорає під УФ-променями.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі