Стовпи для паркану
4 Лютого, 2022
751  

Стовпи для паркану

Обираючи та встановлюючи огороджувальну конструкцію варто зазначити, що жодний паркан не можна вважати бездоганно зміцненим без наявності гарних опорних стовпів, які, до того ж, надають додаткову родзинку  зовнішньому вигляду вашого паркану. Від стану стовпів залежить довговічність конструкції.

При недостатній міцності опор огорожа може покоситися або взагалі зруйнуватися після першої зими.

Ми проаналізували та  підібрали для Вас добірку відмінних ідей та фотографій найгарніших стовпів для паркану.

А для чого взагалі потрібні стовпи для парканів?

Опорні стовпи для паркану  потрібні для надійної фіксації огорожі, щоб паркан впевнено стояв на своєму місці, виконуючи покладені на нього функції:

  • Захищати  територію від сторонніх поглядів. Власнику будинку надається можливість створити суцільну огорожу, яка буде захищати всю його сім’ю від цікавих очей;
  • Естетичні властивості сучасних парканів дозволяють створити єдиний гармонійний стиль всієї ділянки цілком. Територія являє собою одне ціле, включаючи ваш будинок, ділянку, паркан та стовп;
  • Стовп для паркану служить в якості першого предмета, який бачать люди які приходять до Вас додому. Як правило, їх перше враження про будинок складається на підставі побаченого ними паркану;
  • Ви можете легко встановити межі ділянки, на яку можуть зазіхати люди яких ви б не дуже хотіли бачити на своїй ділянці.
  • Столб виступає в ролі основного несучого елементу паркану.
zabor-galuzi

Вимоги до стовпів для паркану

Якими ж повинні бути стовпи для паркану? За великим рахунком, вимоги до них практично не формалізовані – але все ж ряд критеріїв для вибору можна виділити. Отже, головними будуть:

  •  Несуча здатність. Цей критерій – основний: стовп не тільки утримує секцію огорожі на місці, але й отримує значну частину вітрового навантаження. Це – одна з причин, по якій, наприклад, полімерні матеріали практично не використовуються для виготовлення таких стовпів: вони просто не володіють потрібною комбінацією міцності та  жорсткості.
  • Технологічність. Це важливий параметр, який включає легкість встановлення  та  простоту кріплення секцій до опорних стовпів. Це – не обов’язкова вимога, але якщо потрібно швидко захистити ділянку великої площі, то перевагу віддають максимально практичним конструкціям.
  • Довговічність.Тут важливі такі  аспекти. По-перше, стовп для паркану повинен зберігати свою несучу здатність навіть при тривалому контакті з вологою, діям  ультрафіолету та  перепадам температур. По-друге, під впливом кліматичних чинників стовп повинен зберігати свій привабливий зовнішній вигляд протягом тривалого часу – інакше конструкцію доведеться періодично оновлювати.

До речі, зовнішня привабливість теж входить в перелік  вимог до несучих стовпів  паркану. Але тут важливий не стільки  зовнішній вигляд, а наскільки він гармонує із зовнішнім виглядом секцій та з ландшафтним дизайном в цілому. Так що обирати стовпи потрібно з урахуванням загальної картини.

Нарешті, ціна. Для огорожі ділянки з великою площею  знадобиться багато стовпів, тому замовлення занадто дорогих конструкцій здатне зробити  серйозну дірку в бюджеті. З іншого боку. Дешеві вироби практично ніколи не бувають якісними, так що зайва економія – це джерело потенційних проблем вже в недалекому майбутньому.

Різновиди стовпів для паркану

Напевно сьогодні не для кого не секрет, що на піку популярності зараз кілька видів стовпів. А саме металеві стовпи, бетонні стовпи та  цегляні стовпи. Ми підібрали для Вас цікаву фотодобірку  стовпів кожного виду і давайте зупинимося трохи на кожній категорії стовпів та  розглянемо цікаві фоторішення які ми дуже сподіваємося допоможуть Вам зробити правильний вибір.

Металеві стовпи

Опори з металу є класичним, простим та легко монтуємим  рішенням для вашої огорожі. Незважаючи на всі перераховані характеристики в цей же час вони є  самими  надійними. Стовп виконаний з металу витримує великі навантаження, зберігаючи свій первісний вигляд.
Не варто забувати про те, що такий стовп має  бути вкритий спеціальним антикорозійним покриттям, інакше незабаром зовнішній вигляд конструкції буде зіпсовано.

Раніше в якості металевих стовпів для паркану  використовувалися круглі труби різного діаметру. Але якість металу, та навіть якість протикорозійної обробки залишала бажати кращого, тому термін служби у таки труб був невеликим, да  і паркани часто вимагали ремонту.
Сьогодні використовуються стовпи з круглих або профільованих труб, а в якості основного матеріалу виступають:

  • Оцинкована сталь.
  • Оцинкована  сталь , покрита порошковою фарбою.

Другий варіант дорожче, але проте  такі стовпи значно краще переносять багаторічну експлуатацію, не іржавіють та  не втрачають свій первозданний вигляд.

Крім довговічності у металевих стовпів є й інші переваги:

  • Сучасний дизайн.
  • Простота кріплення практично будь-яких секцій.
  • Невелика маса (легше перевозити та  встановлювати).

Використання стандартних круглих або профільованих труб в якості заготовок полегшує виробництво металевих стовпів будь-якого розміру.

Бетонні стовпи

Якщо потрібно встановити максимально надійну конструкцію, то в якості опори варто обрати бетонні стовпи. Опори з армованого бетону володіють високою міцністю, служать довго і в цей же  час   не бояться вологи (вірніше, бетон може почати руйнуватися, але станеться це мінімум років через 30-40 після встановлення).

В чому ж пастка? Труднощів  з використанням бетонних стовпів дві:

  • По-перше, вони досить важкі. Якщо мова йде про високий паркан, то стовпи для нього буде встановлювати або кран, або бригада робітників з кількох людей. У слабкому грунті закріпити такий стовп теж непросто, тому доведеться витрачати час та кошти на фіксацію опори.
  •  По-друге, зовнішній вигляд стандартного бетонного стовпа залишає бажати ліпшого. Є досить привабливі моделі, які гармоніюють з сучасними парканами, але використання якісного бетону і вдосконалення технології виробництва призводить до їх подорожчання.
  • Але взагалі  бетонні стовпи – це відмінний варіант, який при обмеженому бюджеті цілком має право на існування.

Кам’яні стовпи

Металеві паркани з кам’яними стовпами – це надійність та довговічність. Будівлі виглядають ефектно та  відмінно захищають території. Конструкції служать десятки років без необхідності обслуговування та  ремонту.
Найчастіше встановлюють секції з оцинкованої сталі, профнастилу і кованих елементів. Зустрічаються навіть дуже цікаві комбінації.

Асбестоцементні стовпи

Досить рідкісний матеріал для виготовлення опор для огорожі. Ці стовпчики оптимальні для натягування металевої сітки або легких дерев’яних полотен. За потреби висоту стовпчиків можна подовжити. Подовжують їх за допомогою пластикових або азбоцементних муфт.

ЦЕГЕЛЬНІ СТОВБИ

Зроблені з цегли опорні стовпи додадуть надійності будь-якої конструкції. Їх комбінують із секціями з дерева, профнастилу, металу, металевого штакетника, профільованої труби. Цегляна кладка та акуратні «ковпаки» на верхівках стовпів зроблять Вашу огорожу естетичнішою.

Стовпи з габіонів

Габіон – це спеціальна конструкція, яка є металевою оцинкованою полімерною сіткою, заповненою камінням, гравієм або галькою. Ця споруда вирішує різні будівельні завдання. У кожному випадку розробляється індивідуальний проект з урахуванням особливостей ландшафту та навантаження на конструкцію, що зводиться.

Декоративні блоки

Декоративні блоки для паркану являють собою порожнисті секції з бетону, виготовлені методом вібролиття. Фактури та забарвлення блокових стовпів часто імітують натуральний камінь або цеглу.

Найбільш популярними і привабливими є блоки з імітацією під рваний камінь. Рвані блоки декоровані під розколотий камінь. При цьому вартість бетонних стовпів коштуватиме набагато дешевше, ніж із природних мінералів.

Серед позитивних якостей декоративних блоків із бетону можна відзначити:

  • Надійність. Бетонний стовп з металевим сердечником значний і добротний елемент огорожі.
  • Довговічність. Бетонні вироби служать десятиліттями без втрати зовнішнього вигляду та характеристик міцності.
  • Стійкість до негативних атмосферних впливів: морозу, спеки, вологи.
  • Нескладне встановлення. Установка блокових елементів не складе великої праці. Вони досить легкі та мають правильну форму.

Основним виробником декоративних блоків є JONIEC. Компанія JONIEC є провідним польським виробником бетонних огорож та елементів малої архітектури для саду.

Як бачите вірний вибір стовпів для паркану завдання досить відповідальне. Перед замовленням та встановленням огорожі радимо Вам ретельно вивчити всю інформацію, розглянути всі варіанти опорних стовпів і тільки потім приймати рішення. Ну а якщо вам потрібна грамотна та професійна консультація експерта, то ви сміливо можете звернутися до фахівців заводу Мехбуд. Вони нададуть будь-які консультації по вибору опорних стовпів та підбору їх оптимальної довжини.

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі