Дизайн паркану: від вибору проекту до його реалізації
8 Лютого, 2022
736  

Дизайн паркану: від вибору проекту до його реалізації

Сучасне огорожа повинна бути не тільки надійною  та  практичною. Важливо, щоб паркан був привабливим – як   сам по собі, так і в комплексі з усім архітектурним ансамблем. Ось чому варто підійти до питання встановлення  огорожі комплексно, почавши з вибору конструкції та  закінчивши власне її монтажем на території ділянки.

Вибір паркану

Коли виникає питання про необхідність огорожі ділянки, необхідно «на старті» вирішити, яким має бути паркан. При виборі концепції важливі 3 основних параметри:

  • Матеріал. Від цього безпосередньо залежить і асортимент доступних конструкцій, їх міцність,  термін експлуатації. Про вибір матеріалу для паркану  в цьому блозі ми писали не раз. Тому коротко резюмуємо: дерево – є, але не дуже довговічним, бетон та  цегла – матеріали досить важкі, тому що вимагають масивного фундаменту, метал – не найдешевший, але доволі практичний та  довговічний матеріал.
  • Конструкція. Тут варіанти залежать від того, який саме матеріал ви оберете. Але важливе принципове рішення – чи будете ви ставити глухе огородження або віддасте перевагу вентильованому варіанту. У першому випадку ділянці буде забезпечена максимальна приватність та безпека, у другому – ділянка  буде провітрюватися. Крім того, вентильовані огорожі в більшості випадків виглядають естетичніше та  легше вписуються в ландшафтний дизайн.
  • Висота. Залежить від того, де розташована ділянка і наскільки важливим є захист від несанкціонованого проникнення. Чим вище паркан, тим важче його подолати, але тим дорожче вийде конструкція.
dizain-zabora

Визначившись з основними параметрами, можна створити ескіз огорожі. І тут варто скористатися такою можливістю, як 3D-моделювання. Сучасні професійні програми мають великий функціонал, тому їх можна використовувати для візуалізації майбутнього огородження в комплексі з усім ділянкою.
Можливості 3D-моделювання огорож:

  • Підбір конструкції огорожі з урахуванням місця розташування рельєфу та інших властивостей.
  • Вибір оптимальної висоти огорожі або її окремих  елементів.
  • Вибір кольорової гами з урахуванням забарвлення фасаду, покрівлі та інших деталей.

Навіть найпростіший редактор для 3D-моделювання ділянок дозволить отримати уявлення про те, як буде виглядати ваш майбутній паркан. Коли ж ви доручите рішення задачі професіоналам, то «на виході» отримаєте фотореалістичне зображення – саме так буде виглядати конструкція після її встановлення.

Професійні заміри та проектування огорожі

dizain-zabora

Наступний етап роботи над огорожею – підготовка до виготовлення самого паркану. Навіть на невеликих ділянках бажано професійно виконувати виміри та  створювати проект. Це дасть можливість:

  • Оцінити обсяг підготовчих робіт для встановлення огорожі.
  • Уникнути помилок при плануванні.
  • Замовити секції з габаритами, повністю відповідними габаритами ділянки.

Для замірів території бажано залучати до роботи професійних геодезистів та конструкторів. Пов’язано це з тим, що практично завжди необхідно вносити поправки на непрямокутну форму ділянки, перепади рельєфу та ін. Візуально ці відхилення можуть бути непомітними, але після монтажу паркану  будь-яка кривизна неминуче виявиться. Тому при замірах обов’язково використовуються прилади для нівелювання – так навіть незначні підвищення та  пониження рельєфу будуть враховані в проекті.

dizain-zabora

Після того як виміри будуть зняті, інженери приступають до проектування. На цьому етапі розробляється та  узгоджується комплект проектної документації, який буде використовуватися як  при виготовленні деталей, та при монтажі огородження.

Якісне проектування не менш важливо, ніж якісні виміри ділянки. Воно забезпечує:

  • Врахування особливостей рельєфу.
  • Облік ґрунтових умов (від них безпосередньо залежить, яким буде фундамент для забору) .
  • Облік температурних деформацій різних матеріалів та закладання в конструкцію компенсаційних зазорів для запобігання перекосу.
  • Узгодження конструкції огорожі з іншими елементами ландшафту.
dizain-zabora

Крім того, при проектуванні обов’язково перевіряється, чи не суперечить місце встановлення  огорожі або його габарити чинним нормативним обмеженням. Така перевірка повинна виконуватися фахівцями в області будівельного права, та  вона дуже важлива: навіть незначні порушення можуть стати приводом для судових позовів з боку сусідів та  муніципальних органів.
Після затвердження проекту можливе корегування 3D моделі з урахуванням внесених в ескіз змін. Саме на цьому етапі доцільно підбирати відтінок майбутньої огорожі, а також обирати місце встановлення  додаткових елементів – декору, освітлення та  ін. Якісна 3D-модель не тільки дозволить вам відчути себе власником нового паркану. Але і буде служити орієнтиром для майстрів, які будуть виконувати його монтаж.

Монтаж огороджуючої конструкції,

Про те, що секції огорожі – особливо якщо мова йде про сучасну металеву конструкцію – повинні проводитися на професійному обладнанні, ми говорити не будемо. Це досить зрозуміло : в кустарних умовах неможливо забезпечити потрібну якість, тим більше при використанні металу з антикорозійним полімерним покриттям.
А ось на професійному монтажі іноді воліють економити. І зовсім даремно: дуже часто непрофесійний монтаж стає причиною того, що вже через кілька місяців конструкція деформується та  вимагає ремонту.

dizain-zabora

Підготовка ділянки

Професійна підготовка ділянки до встановлення захисної конструкції виконується  за такою схемою:

  • Розмітка. В ідеалі вона повинна відповідати розмітці, по якій проводилися виміри. Це – одна з причин, з якої проектування та монтаж бажано довіряти одній організації.
  • Земляні роботи – риття траншей під стрічкову основучи  буріння гнізд під стовпчастий фундамент.
  • Встановлення каркасу. Як каркас для металевих парканів майже завжди використовують сталеві труби (круглі або профільовані). Опорні стовпи встановлюють по розмітці, звіряючись з проектною документацією, вирівнюють та  бетонують. При необхідності каркас додатково посилюється поперечними елементами, що підвищують жорсткість конструкції.
dizain-zabora

Важливо! Для монтажу металевих огорож бажано використовувати труби та металопрофіль з захисним покриттям –  оцинковкою чм  оцинковкою та  порошковим забарвленням. Застосування звичайних труб передбачає фарбування деталей після монтажу з періодичним оновленням лакофарбового покриття.

Встановлення огорожі

Власне, фінальний етап – реалізація проекту, розробці якого були присвячені всі попередні розділи. Як орієнтир використовується 3D-модель паркану, створена раніше, а роботи ведуться за кресленнями, погодженими та  затвердженими в ході проектування.

  • Спочатку на несучу конструкцію встановлюються основні елементи огорожі – вертикальні чи  горизонтальні ламелі.
  • Кріплення виконується штатним способом. Найчастіше для фіксації використовується металеве кріплення. Але деякі різновиди парканів припускають монтаж без кріплення – з використанням напрямних-адаптерів.
  • Після монтажу секцій виконується встановлення  додаткових елементів – піддашків , парапетів, накладок та  ін.
    В обраному місці на стовпи кріпляться петлі, на які навішуються стулки воріт / хвірток.

При професійному монтажі обов’язково перевіряється стан встановлених елементів по горизонталі, вертикалі та  площини. Також контролюється відповідність проектних розмірів фактичним – завдяки цьому гарантується відсутність проблем з експлуатацією паркану  надалі.

Дизайн паркану  від професіоналів

Як бачите, встановлення паркану повинно виконуватися кваліфікованими фахівцями. І це стосується не тільки самого монтажу: ще на етапі узгодження конструкції бажано консультуватися з досвідченими майстрами для врахування обмежень та  рекомендацій по використанню різних матеріалів. А такі етапи як створення 3D-ескізу, заміри та розробка проектної документації і зовсім безпосередньо визначають якість та  термін служби конструкції.

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі