Бетонні паркани та їх декорування
8 Лютого, 2022
745  

Бетонні паркани та їх декорування

Огорожа з бетону – це конструкція, яка відрізняється високою універсальністю. Незважаючи на низку недоліків, через які популярність бетонних парканів поступово знижується, вони все ще користуються стабільним попитом – принаймні там, де зовнішній вигляд конструкції не є пріоритетним. Крім того, сьогодні популярність набирає технологія декорування бетонних парканів метлалопрофілем – так що навіть стару конструкцію можна «облагородити», радикально поліпшивши її зовнішній вигляд.

Види бетонних парканів

З початком промислового виробництва бетону його почали активно застосовувати в тому числі і для виготовлення огороджувальних конструкцій. Бетонні паркани використовувалися (і продовжують використовуватися) всюди, при цьому найчастіше зустрічаються такі різновиди:

  • Монолітні огорожі. Такий паркан не збирається з окремих деталей, а заливається на місці. По периметру ділянки зводиться опалубка, потім в неї закладається арматурний каркас. Заливка бетону проводиться пошарово, що дозволяє споруджувати бетонні паркани значної висоти.
  • Плитні збірні паркани. Це – найпоширеніший різновид огорож, який  монтується там, де не важлива привабливість огорожі, а є необхідність надійно захистити територію. Основа такого паркану – низка залізобетонних плит, які кріпляться до вкопаних в землю стовпів або (рідше) встановлюються на спеціальні опорні платформи.
  • Декоративні огорожі з литого бетону. Такі конструкції зазвичай використовуються в якості огорож для приватних домоволодінь. Їх збирають з декількох секцій, встановлених один на одного, причому верхню секцію часто оснащують декоративними прорізами або іншими елементами декору. Останнім часом такі паркани стали виробляти з пофарбованого бетону з додаванням просочень, які роблять поверхню плит більш гладкою – це підвищило декоративний потенціал такого виду огорож
dekor-betonogo-zabora

Переваги огорож з бетону

Популярність парканів з бетону (а сьогодні їх можна зустріти практично на будь-якому об’єкті) пояснюється цілою низкою переваг. До найбільш важливих  переваг можна віднести:

  • Міцність. І монолітні конструкції, і збірні огорожі з залізобетонних плит дуже міцні. Вони витримують значні навантаження, а внутрішнє армування дозволяє паркану зберігати цілісність навіть при частковому руйнуванні бетону.
11 1
  • Великі габарити. Типові залізобетонні плити для парканів роблять досить великими. Завдяки цьому сама огорожа виходить високою, масивною, тому подолати її дуже складно. Декоративні плити з литого бетону мають меншу висоту, але натомість   їх можна стикувати одна з одною. Нарощуючи огорожу до потрібних габаритів
  • Швидкий монтаж. Якщо мова не йде про монолітний паркан, то плитна огорожа монтується досить швидко – допомагають великі габарити окремих панелей. Природно, це справедливо тільки для ситуацій, коли доступна спеціальна техніка, яка і використовується для переміщення елементів огорожі.

Ну, і головна перевага бетонних парканів – доступна ціна. За співвідношенням огороджувальної здатності і вартості такі конструкції знаходяться  серед лідерів ринку. Так що якщо потрібен масивний паркан навколо ділянки з великим периметром, то саме бетонна огорожа підійде як найкраще.

Недоліки бетонних конструкцій

Чому ж такі міцні конструкції поступово втрачають  свою популярність. Попит падає з явної причини: на ринок виходять інші огородження, які володіють перевагами  бетонних парканів, але в цей же час  не мають недоліків, властивих залізобетонним виробам.

dekor-betonogo-zabora

А недоліки  у бетонних парканів все ж є:

  • По-перше, такі конструкції можна монтувати тільки із застосуванням важкої техніки. Як мінімум, потрібна вантажівка для транспортування плит і кран для їх розвантаження /встановлення. Невеликі секції з литого бетону можна монтувати і вручну, але і тут не обійтися без бригади фізично міцних робочих.
  • По-друге, бетон – матеріал, який не завжди добре переносить кліматичний вплив. Тут все залежить від якості розчину, яка, в свою чергу, прямо пропорційна вартості. Дешеві бетонні паркани швидко починають руйнуватися, а після оголення арматури і початку  їх корозії процес багаторазово прискорюється. Запобігти руйнуванню бетону можна, але для цього потрібно закуповувати спеціальні склади та періодично виконувати захисну обробку.

Але головний недолік  бетонної огорожі – це його зовнішній вигляд. Навіть декоративні моделі виглядають не кращим чином. А типовий паркан із залізобетонних плит виглядає дуже непривабливо, тому такі конструкції намагаються встановлювати там, де важливо, наскільки надійно обгороджена дільниця, а не те, як він виглядає.

dekor-betonogo-zabora

Декорування бетонного паркану металевим профілем

У ситуації, коли старий бетонний паркан значно псує зовнішній вигляд ділянки, очевидним виходом буде його демонтаж з подальшим встановленням  нової огорожі. Але це рішення не завжди виправдано з фінансової, а тим більше з практичної точки зору. Своє завдання високий бетонний паркан відмінно виконує, так що його досить просто замаскувати.

Досить практичне і елегантне рішення цього завдання  – одно- або двостороння обшивка бетонного паркану металевим профілем:

  • На бетонну поверхню монтуються направляючі для фіксації сталевих або алюмінієвих ламелей. Направляючі кріпляться анкерами з пластиковою чи металевою гільзою – цього цілком достатньо. Так як навантаження на відрив тут буде мінімальним.
  • На напрямних закріплюються ламелі з оцинкованої сталі з захисно-декоративним полімерним покриттям. Найкраще використовувати профілі «Брус» або «Горизонт» від заводу Мехбуд, оскільки вони дозволяють створити суцільне покриття, повністю закрити  бетонну основу  від сторонніх поглядів, та  від опадів.

Зверніть увагу! Товщина металу ламелей може бути мінімальною, оскільки в якості несучої конструкції тут використовується бетонна огорожа.

  • Ламелі не тільки кріпляться на напрямних, а й стикуються між собою. Замкові з’єднання забезпечують міцність кріплення деталей та герметичність металевого покриття
  • Обшивку можна доповнити цокольним планками, ковпаками, нащільниками, відливами чи іншими додатковими елементами.

Таким чином  можна задекорувати бетонний паркан практично будь-якої форми та  розмірів. Після обробки конструкція буде виглядати в рази більш сучасно, водночас  бетон отримає ефективний захист від кліматичних впливів. Витрати на обшивку бетонного паркану металевим профілем окупляться за рахунок багаторазового збільшення терміну служби всієї огорожі.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі