10 помилок при виборі паркану
7 Лютого, 2022
2306  

10 помилок при виборі паркану

Давайте для початку розберемося, що таке паркан. Інтернет підказує, що паркан – це конструкція, яка виконує функцію позначення і захисту території.
Які бувають паркани? За видами паркани ділять в залежності від матеріалу виготовлення. Найчастіше зустрічаються:
• дерев’яний паркан;
• паркан з профнастилу;
• металеві огорожі;
• паркан, виготовлений з природного каменю;
• паркан з бетонних панелей;
• цегляний;
• сітка рабіца;
• з елементами художньої ковки;
• жива огорожа.
Незалежно від типу паркана і матеріалів його виготовлення, якщо ви не є професіоналом, можете допустити ряд помилок при виборі. Які помилки найчастіше допускають і як їх уникнути – про це піде мова в статті.

ошибки при установке забора

ПОМИЛКА №1

Встановлення в якості паркану неоцинкованої сітки рабіца

Якщо ви вирішили вибрати в якості паркану сітку рабіцю, рекомендуємо вам використовувати оцинковану сітку або покриту поліхлорвінілом. В іншому випадку сітка швидко іржавіє і стає непридатна для використання.

Крім рабиці можна використовувати альтернативи. Наприклад, для огородження спортивних майданчиків, сільськогосподарських угідь та інших територій, де не дуже важлива приватність, а потрібна хороша вентиляція з освітленням, підійде паркан із зварної сітки із захисним полімерним покриттям. За ціною він перевершує рабицю ненабагато, зате служить у рази більше і відрізняється значно більшою міцністю.

ПОМИЛКА №2

Цегельний паркан без фундаменту

Якщо ви віддали перевагу цегляній огорожі, обов’язково подбайте про якісний фундамент, інакше є ризик того, що паркан «попливе», перекоситься. Ще однією умовою, яка є обов’язковою до виконання, є нанесення захисту цегли по верху кладки, інакше є небезпека, що цегла розсиплеться під дією автомобільних вихлопів, туману і вологи.

ошибки при установке забора

ПОМИЛКА №3

Щільність паркану не підходить для місця встановлення

Вибираючи паркан, обов’язково враховуйте місцевість, в якій ви його плануєте встановити. Якщо ваша ділянка знаходиться біля дороги, де велика кількість пилу,  краще не вибирати так звані «ажурні» типи огорож – з великою кількістю отворів. Вони, безумовно, красиві, але будуть погано справлятися із захисною функцією. У таких ситуаціях краще вибирати більш щільні паркани.

У той же час щільністю огорожі не слід зловживати, якщо ваша ділянка має невеликі розміри. Високий і щільний паркан в такому випадку може перетворити ділянку в «коробку» і позбавити сонячного світла.

ПОМИЛКА №4

Вибір неякісного матеріалу

Якими б не були привабливими акційні ціни на паркани, завжди вибирайте тільки якісний матеріал. Запитайте у фахівців, порівняйте відгуки. Паркан – це не тільки елемент декору, який повинен радувати око, а й засіб захисту. Тому потрібно дуже відповідально підійти до вибору матеріалу, з якого він буде виготовлений.

Краще заплатити більше за сам паркан, але заощадити на демонтажі і монтажі, якщо дешевий неякісний матеріал вийде з ладу раніше передбачуваного терміну. Як говориться в прислів’ї: “я не такий багатий, щоб купувати дешеві речі” – якщо ви хочете заощадити, краще купіть дорогу річ, яка довше прослужить.

ошибки при установке забора

ПОМИЛКА №5

Ігнорування нерівностей місцевості

Якщо місцевість, на якій ви збираєтеся встановити паркан, за своїми властивостями далека від рівної – є перепади, або ділянка розташована на схилі – не забудьте це врахувати. Вже при покупці елементів огорожі ви повинні розуміти, яким чином ви будете вирівнювати грунт. Якщо нерівності незначні, то можна «пограти» з фундаментом, але в разі, якщо перепади великі, варто задуматися про ступеневий метод встановлення. Приклад на зображенні:

ошибки при установке забора

ПОМИЛКА №6

Встановлення паркана із дерева в вологій місцевості

Якщо місцевість, на якій знаходиться ваша ділянка, відрізняється вологістю – поблизу є водойми або болотиста місцевість, – вам підійде далеко не будь-який паркан. Вибираючи матеріал, не варто зупиняти свій вибір на дереві, інакше є ризик, що паркан просто згниє. Винятком можуть стати дерев’яні конструкції, які піддавалися спеціальній хімічній обробці, але це досить затратна процедура, яка робить паркан дорожчим. У таких випадках краще вибирати більш стійкі до вологи матеріали.

ошибки при установке забора

ПОМИЛКА №7

Несумісні матеріали

При комбінуванні декількох матеріалів в паркані необхідно також розуміти, наскільки це вдале поєднання. Як ми вже відзначали вище, дерево при впливі вологи може почати гнити. Не варто забувати про цей факт, якщо використовуєте опорні стовпи з дерева. Навіть якщо ви ставите паркан в сухій місцевості, пам’ятайте про наявність ґрунтових вод і опадів. При встановленні дерев’яного стовпа його основу, яка занурюється в землю, необхідно обробити смолою, – це вбереже від гнилі.

І ще одна мудрість про поєднання матеріалів: бетон не кріпиться до дерева. Якщо у вас є комбінація дерева і бетону, подумайте про додаткові кріплення. Дерево і бетон не з’єднуються один з одним, їх легко роз’єднати – саме тому рамки для бетонних форм найчастіше роблять з дерева.

ПОМИЛКА №8

Неправильна висота паркана

Стандартний паркан зазвичай досягає висоти 2,5 – 3 метри. Але якщо однією з основних його функцій є захист від шуму, наприклад, поруч з ділянкою розташована дорога, то потрібно враховувати висоту джерела шуму. Джерело шуму візуально не повинно бути видно за парканом. Але якщо триметровий паркан не забезпечує такого захисту, гнатися за висотою і будувати навколо своєї ділянки цілий саркофаг теж не варто – в такому випадку вам допоможуть спеціальні козирки. Вони виглядають більш естетично, ніж велетенських розмірів паркан, та й за кількістю використаного матеріалу обійдуться дешевше. Приклад шумозахисних екранів:

ошибки при установке забора

ПОМИЛКА №9

Жива огорожа. Чи все ви про неї знаєте?

Такий тип паркану, як жива огорожа, досить популярний за кордоном. Переваги: такий паркан екологічний, ззовні красивий, він є захистом від вітру, диму і вихлопних газів, він довговічний – при правильному догляді може прослужити кілька десятиліть.

Недоліки живої огорожі потрібно усвідомити до того, як зупиняти на ній свій вибір: по-перше, жива огорожа не захищає від вандалів – якщо частина такого паркану буде пошкоджена, відновлення її займе дуже довгий час. По-друге, створення такого забору – це тривалий і копіткий процес. За термінами цей паркан зводиться найдовше. По-третє, якщо ви розраховуєте на високий паркан, його поява займе мінімум 3-4 роки. По-четверте, такий паркан вимагає постійного догляду – підживлення, прополювання, поливу, а також стрижки.

ошибки при установке забора

ПОМИЛКА №10

Боротьба з вітром з допомогою щільних парканів

Якщо ваша ділянка розташована на вітряній території, і ви хочете захиститися від сильних поривів вітру за допомогою паркану, потрібно знати кілька правил. Ні в якому разі не можна вибирати щільний тип паркана, як би вам цього не хотілося. Потік повітря, б’ючись об щільний паркан, створює турбулентність і з ще більшою швидкістю вривається на вашу ділянку. Вибираючи тип паркану для захисту від вітру, краще звернути свою увагу на варіанти з невеликими отворами, через які потоки вітру будуть проходити рівномірно і тим самим не будуть створювати протягів та інших незручностей.

Важливо! Високі глухі паркани при сильному вітрі активно парусять. Це створює додаткове навантаження на каркас та кріплення. Тому, вимушено встановлюючи високий паркан на вітряній ділянці, враховуйте навантаження та кріпіть із запасом міцності.

Вибираючи тип паркану для захисту від вітру, краще звернути увагу на варіанти з невеликими отворами (вентильовані паркани) через які потоки вітру проходитимуть рівномірно, і тим самим не створюватимуть протягів та інших незручностей. Хороші приклади:

  • Паркан «Ранчо». Між сталевими ламелями залишаються проміжки, достатні для циркуляції повітря. При цьому самі ламелі мають значну ширину, тому добре протистоять вітровому навантаженню та знижують інтенсивність дії вітру.
  • Паркан-жалюзі. У цьому випадку, крім зниження інтенсивності, важливим буде ще й зміна напрямку вітру. Діагональні ламелі розтинають суцільно потік, тому навіть при значній силі вітру він буде не настільки руйнівним, і завдасть в рази менше дискомфорту.

ВИСНОВОК

У цій статті ми перерахували лише найхарактерніші помилки, причому досить докладно пояснили, як їх можна уникнути. Але є і досить універсальний рецепт — перед замовленням і тим більше перед встановленням паркану варто проконсультуватися з фахівцями, які мають достатній досвід у реалізації таких проектів. До їхніх рекомендацій краще дослухатися — тоді під час встановлення та експлу

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
5 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі