Хороший паркан: критерії і вибір
30 Листопада, 2021
463  

Хороший паркан: критерії і вибір

Бажання замовити і встановити собі хороший паркан цілком природно для будь-якого замовника. Це стосується як власників приватної нерухомості, так і тих, хто приймає рішення про встановлення паркану навколо комерційного об’єкта або промислового підприємства. У будь-якому випадку стоїть завдання при мінімальних вкладеннях отримати максимум – як в плані естетики, так і в плані огороджувальних здібностей забору.

І все ж поняття «хороший паркан» формалізовано дуже слабо. Нижче ми спробуємо розібратися, який паркан в принципі можна вважати хорошим, і на що звернути увагу при виборі – як самого паркану, так і компанії, яка буде його виробляти.

zabor

Який паркан можна вважати хорошим?

Якщо зовсім коротко, то хорошим можна вважати паркан, відповідний ряду досить стандартних вимог.

Загальні вимоги до огорож

Різні паркани – наприклад, огородження житлових будинків і огорожі промислових підприємств – виглядають по-різному, але виконують, в принципі, однакові функції. Тому і список вимог до них буде практично ідентичним:

  • Габарити забору повинні бути достатні для того, щоб запобігти несанкціонованому проникненню на огороджену територію.
  • Конструкція повинна бути досить міцною, щоб паркан міг протистояти вітровим, експлуатаційним навантаженням, а також спробам силового злому.

  • Оскільки паркан знаходиться під відкритим небом, він постійно піддається кліматичному впливу. Виходячи з цього для хороших (тобто довговічних) парканів обирають матеріали, які протистоять дії вологи, вітрової ерозії та ультрафіолетового випромінювання.
  • Вогнестійкість забору також входить до переліку вимог до огороджувальних конструкцій. Це особливо актуально в сухому теплому кліматі, а також там, де є ризик контакту огорожі з відкритим полум’ям і / або горючими речовинами (виробничі об’єкти, автостоянки).

А ось вимоги до конструкції, габаритів і зовнішнього вигляду паркану будуть більш індивідуальними. Так, наприклад, там, де необхідний захист від сторонніх поглядів і висока приватність, встановлюють паркани-жалюзі або глухі огорожі висотою більше людського зросту. Паркан біля кафе, ресторану, готелю або житлового будинку повинен органічно вписуватися в колірну гамму фасаду і т.д.

Хороший паркан – це паркан на своєму місці

Як бачите, вимоги до паркану з одного боку універсальні, з іншого – індивідуальні. Найпростіше формалізувати вимоги з урахуванням призначення огорожі:

  • Паркан навколо приватного будинку може бути практично будь-яким. Пріоритетами при виборі конструкції і матеріалу будуть невисока (наскільки це можливо) вартість, практичність, простий догляд і можливість виготовлення в будь-якому кольорі.
  • Паркани навколо об’єктів комерційної нерухомості повинні відповідати приблизно тим же вимогам. Основна відмінність полягає в зносостійкості і можливості виготовлення конструкцій з великими габаритами.
  • Хороший паркан для виробничого або складського підприємства – це перш за все конструкція, яка мінімізує ризик несанкціонованого подолання. Пріоритетами будуть великі габарити, міцність, стійкість до корозії / руйнування, а також необтяжливий догляд. У колірній гамі віддають перевагу немарким відтінкам, тому що огорожу великої площі і протяжності очищати досить складно.

Вибір хорошого паркану

Вимоги до конструкції хорошого паркану ми описали вище. Але при виборі потрібно також враховувати матеріал, з якого він буде виготовлений, і інші аспекти.

Огляд матеріалів

При достатньому рівні культури виробництва хороший паркан можна виготовити практично з будь-якого матеріалу. Але і до бетону, і до деревини, і до металу пред’являються досить суворі вимоги:

  • Для виробництва хорошого залізобетонного паркану використовуються високомарочні цементи і якісна фурнітура. Бажано також використання присадок, що підвищують щільність розчину і знижують його пористість – в цьому випадку бетонний паркан буде менш схильний до руйнівної дії вологи.
  • Незважаючи на те, що деревина використовується для виробництва парканів практично повсюдно, знайти якісне дерево саме для виготовлення огорожі непросто. Щоб паркан прослужив якомога довше, для його виробництва беруть деревину з мінімальною вологістю, яку потім додатково просушують і обробляють волого- і біозахисними просоченнями.

zabor

Вимоги до металу, який застосовується при виготовленні панельних огороджувальних конструкцій, будуть найбільш суворими. Як правило, в якості сировини задіють тонколистовий метал товщиною від 0,4 до 1-1,5 мм з антикорозійним полімерним покриттям. Найбільш важливими якостями хорошої сировини будуть:

  • Висока міцність самого металу.
  • Відсутність різнотовщинності.
  • Збіг фактичної товщини металу номінальним значенням.
  • Якість цинкового протикорозійного покриття.
  • Склад, міцність і візуальні характеристики захисно-декоративного покриття з поліестеру, пурала, ПВДФ або інших полімерів.

Використання якісної сировини – одна з обов’язкових умов виробництва хорошого паркану. А ще – це одна з основних причин, по яким хороший паркан апріорі не може бути занадто дешевим. Якщо говорити про металеві конструкції як найбільш показові, то для їх виготовлення бажана закупівля сировини з Європи (а не більш дешевого металу з Китаю). Собівартість паркану при цьому зростає, але також збільшується і його надійність, і термін служби.

Як вибрати виробника?

Наступний важливий аспект – вибір компанії, яка буде виробляти паркан. Власне, використання якісної сировини саме по собі може служити індикатором відповідального виконавця. Але якщо ви хочете замовити дійсно хороший паркан, то варто врахувати і такі аспекти:

  • Досвід на ринку огороджувальних конструкцій.
  • Наявність власного виробництва (деякі компанії просто збирають замовлення, а виготовлення парканів віддають на аутсорсинг).
  • Стан верстатного парку і періодичність його поновлення.
  • Кваліфікація персоналу.
  • Наявність сертифікатів, нагород та інших документальних підтверджень якості.

Плюсом буде наявність шоу-румів або виставкових зразків у фірмових салонах. Звичайно, утримувати шоу-руми в усіх містах досить накладно, але як мінімум у великих обласних центрах виставкові зразки повинні бути – і ви зможете оглянути їх «вживу».

Чи впливає монтаж на якість паркану?

Щоб паркан вийшов дійсно хорошим, мало його якісно виготовити. Буде також важливий професійний монтаж. Тут теж враховуємо кілька аспектів:

  • По-перше, конструкція повинна проводитися і монтуватися на основі професійно розробленого проекту. Проектування виконують інженери, спираючись на дані вимірів і топографічної зйомки ділянки. Це дає можливість оптимізувати конструкцію огорожі і врахувати особливості грунтів / рельєфу.
  • По-друге, дуже важливою є кваліфікація майстрів, які будуть виконувати установку паркану (будь то монтаж під ключ або кріплення секцій огорожі на готові опорні стовпи). В обох випадках можливі непередбачувані труднощі, і тільки високий професіоналізм монтажників дозволить з ними впоратися, забезпечивши потрібну якість фіксації відображення.

Хороші паркани від українського виробника

Прикладом хороших парканів (у всякому разі, якщо спиратися на наведені в статті критерії) може служити продукція заводу «Мехбуд». Великий асортимент дозволить підібрати паркан практично для будь-якого об’єкта, а строгий контроль якості разом з оновленням верстатного парку та закупівлею тільки європейської сировини забезпечує готовим виробам високу міцність, довговічність і стійкість до корозії. Так що, якщо паркан від «Мехбуд» і через 10 років після установки справно служить і не втрачає зовнішньої привабливості – його можна сміливо зараховувати до «хороших парканів».

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі