Паркан Ранчо – сучасне огородження для будь-якої будівлі
1 Травня, 2023
1443  

Паркан Ранчо – сучасне огородження для будь-якої будівлі

Сьогодні компанії, які виробляють огороджувальні конструкції, пропонують покупцям величезний вибір різних модифікацій – від найпростіших та  доступних за ціною, до найбільш сучасних. Одночас  в модельному ряді є огорожі, які користуються попитом протягом багатьох десятиліть – до них  входить і паркан «Ранчо».

Панельна металева огорожа «Ранчо» виготовляється на заводі «Мехбуд». Особливості та переваги таких парканів  ми розглянемо в нашому огляді.

Особливості конструкції огороджень типу «Ранчо»

Прототипом паркану  «Ранчо» були дерев’яні Жердєві  огорожі, які використовувалися в сільській місцевості для огородженя  пасовищ, вигонів для худоби, городів та ін. Робилися вони традиційно з дерева -добре що  воно було доступнм  – і не відрізнялося ні привабливим зовнішнім виглядом, ні тривалим терміном служби.

Головною перевагою  таких парканів   була простота конструкції: використовуючи довгі жердини, можна було з мінімальними витратами  захистити велику площу. Але захищав такий паркан тільки від руху тварин – людина перелазила  його з легкістю.

В середині минулого століття конструкція Жердєвої огорожі була взята за основу при проектуванні парканів  з горизонтальним розміщенням панелей – спочатку дерев’яних, а потім і металевих. Новий паркан Ранчо вийшов більш надійним та довговічним, гарним  – тому «ранчо» почали застосовувати в якості огорожі для приватних будинків та  комерційних об’єктів.

  • Основу паркану  складають секції з горизонтально розташованих ламелей.
  • Ламелі надійно закріплюються на спеціальних несучих профілях або опорних стовпах.
  • Профіль ламелей передбачає наявність ребер жорсткості – це дозволяє панелям протистояти продільним  та  скручуючим  впливам, мінімізуючи ризик деформацій.

Паркан  «Ранчо» від заводу «Мехбуд»: основні модифікації

Завод «Мехбуд» почав виробництво огорож «Ранчо» вже досить давно – та  практика показує, що такі паркани продовжують користуватися попитом навіть на тлі більш сучасних модифікацій:

Ламелі випускаються в 3 основних розмірах: 100, 130 та  180 мм. Ширина ламелі визначає не тільки зовнішній вигляд паркану , але і його механічні якості – наявність ребер жорсткості запобігає поздовжній деформації вузьких деталей і не дає скручуватися в поперечній площині ламелей максимальної ширини.
Для виготовлення ламелей використовується оцинкована сталь з захисно-декоративним полімерним покриттям.
Паркан «Ранчо» випускається в 6 стандартних кольорах (білий, сірий, темно-сірий матовий, шоколадний, бежевий та  зелений).
Крім того, можливе нанесення на ламелі текстури натурального дерева за технологією PRINTECH або забарвлення деталей в будь-який колір по каталогу RAL.

Популярністю користуються дві модифікації парканів «Ранчо»:

  • Односторонній варіантпередбачає розміщення ламелей з певним зазором таким чином, щоб лицьова поверхня кожної ламелі була звернена назовні. В одночас в огорожі залишаються горизонтальні просвіти, які забезпечують вентиляцію та  не перешкоджають природному освітленню ділянки.
  • Двостороння модифікація – припускає дворядний монтаж ламелей. Панелі розташовуються в два ряди з перекриттям зазорів: внутрішній ряд монтується лицьовою стороною до ділянки, зовнішній – лицьовою стороною до вулиці. Крім підвищення міцності така конструкція забезпечує максимальну приватність та більш ефективний захист від проникнення.

Розмірна сітка

Вище ми відзначали, що паркан «Ранчо» випускається в 3 основних розмірах. Тут же ми докладно охарактеризуємо ключові особливості таких огорож:

  • Рейка шириною 100 мм – найвужча в лінійці. Невеликі розміри рейок знижують ймовірність їх поперечної деформації. При цьому вентильована конструкція з вузьких ламелей візуально виглядає максимально легко, гармонійно поєднуючись з різними ландшафтними елементами.
  • Рейка шириною 130 мм – варіант з проміжною шириною. Ідеальне рішення в тому випадку, якщо стоїть завдання максимально точно імітувати дерев’яну огорожу з жердин чи  планок. Водночас  ламелі шириною 130 мм мають достатню стійкість до деформацій – як поздовжнім, так і поперечним.
  • Рейка шириною 180 мм – варіант з рейкою збільшеної ширини. Крім більшої жорстокості така конструкція має ще й досить солідний зовнішній вигляд. Огорожа виглядає масивно. А міцні рейки забезпечують необхідний запас міцності.

Для дизайнерських огорож можливий також варіант «Комбі». Комбінуючи рейки різної ширини, можна забезпечити потрібний візуальний ефект – при цьому огорожа збереже свої експлуатаційні якості, такі як міцність, надійність та  довговічність.

EL Ранчо: ті ж принципи, нова форма

У 2019 на ринок було виведено новий продукт від заводу «Мехбуд» – паркан EL Ранчо. Він як і його попередник, є вентильованою огорожею з встановлених горизонтально ламелей – але особлива форма рейок робить EL Ранчо дійсно унікальним:

  • На відміну від традиційних прямокутних рейок ламелі паркану EL Ранчо мають трикутну форму.
  • В секціях вони розміщуються попарно, тому рівні і діагональні просвіти між ламелями чергуються.
  • Зовні секція виглядає як ажурна решітка – але при цьому вона зберігає всі переваги панельної вентильованої огорожі.

Вибір на користь EL Ранчо роблять в першу чергу через зовнішній вигляд такої огорожі. Це дійсно нестандартний сучасний варіант паркану: він практичний, надійний та довговічний, при цьому огорожа EL Ранчо буде гармоніювати і з сучасними архітектурними ансамблями, та з будівлями в класичному стилі.
В цілому ж EL Ранчо – це новинка, яка за популярністю вже наздоганяє традиційні рішення.

Для яких об’єктів підійде огорожа?

Вибір об’єкта, для якого підійде паркан «Ранчо», визначається в першу чергу походженням огорож такого типу. Вони розглядалися як паркани для тваринницьких комплексів, так що їх найчастіше встановлюють:

  • Навколо приватних будинків, котеджів і ділянок в сільській місцевості.
  • Навколо заміських об’єктів комерційного призначення – ресторанів, готелів, будинків відпочинку.
  • Навколо зелених насаджень – парків, скверів, дендраріїв.
  • Монтаж двосторонньої модифікації забезпечує підвищення рівня приватності та захист ділянки. Тому «Ранчо» такого типу використовують також для огородження приватних територій, на які небажаний доступ сторонніх.

Паркан Ранчо з висоти пташиного польоту

Але використання «Ранчо» тільки за містом – це стереотип, втрачаючи свою актуальність. Огородження такого типу, пофарбовані в сірий, білий або шоколадний кольори, а також в деякі інші відтінки, відмінно виглядають навіть в сучасному міському середовищі. Тому «Ранчо» обирають також для огородження:

  • Житлових комплексів.
  • Парковок та автостоянок.
  • Майданчиків перед громадськими та комерційними будівлями.

І все ж головна сфера застосування «Ранчо» – це огорожа будівель в котеджних селищах та містечках. На охороних територіях можна безостраху встановлювати навіть односторонні модифікації, не хвилуючись за небажаних гостей.

Чому саме «Ранчо»: огляд переваг

У чому ж полягає секрет популярності парканів  «Ранчо»? Основна причина попиту на такі конструкції – це, звичайно, їх зовнішній вигляд. Конструкція, що імітує дерев’яну огорожу з горизонтальних дощок або брусів, у багатьох випадках виглядає доречніше інших варіантів, і тому обирають «Ранчо» в першу чергу по дизайну.

Але крім зовнішнього вигляду є у парканів такого типу та інші плюси:

  • Простий монтаж. По-перше, конструкція може кріпитися практично на будь-які опорні стовпи, від металевих до цегляних, без додаткового встановлення опорного каркасу. По-друге, зазор між ламелями можна регулювати, та для цього не потрібно купувати спеціальні напрямні з зазначеним  кроком кріплення деталей.

Зверніть увагу! Важливо, щоб зазори були однакові по  всій площі огорожі, тому довіряти монтаж «Ранчо» варто кваліфікованим майстрам.

  • Функціональність. Тут переваги залежать від модифікації паркану. Одностороння модель забезпечить  гарну  вентиляцію (при відсутності протягів та  непоганий захист від вітру). Також вона зберігає природне освітлення, але в одночас  створює досить густу тінь, захищає від сильної спеки та  сліпучих променів. Двостороння модель «Ранчо» – відмінний варіант для тих, кому важлива приватність (секції не є видимим) та  захист від несанкціонованого проникнення.
  • Стійкість до зовнішніх впливів. При виробництві парканів  «Ранчо» завод «Мехбуд» використовує високоякісну оцинковану сталь і полімерні покриття з гарною адгезією та  стійкістю до вологи. Так що секції отримують відмінний захист від корозії мінімум на 25-30 років, а їх поверхня легко відмивається від будь-яких забруднень.
  • Збереження зовнішнього вигляду. Навіть через кілька років після встановлення паркан «Ранчо» буде виглядати не гірше нового. І справа тут не тільки в корозійній стійкості: при фарбуванні деталей використовуються пігменти. стійкі до УФ-випромінювання. Завдяки цьому ламелі не вигоряють та не знебарвлюються, зберігаючи яскравість і насиченість відтінків.

Особливості монтажу

Про те, що швидкий та  простий монтаж огорожі «Ранчо» – це одна з його переваг ми вже сказали. Але на технології встановлення варто зупинитися детальніше:

  • В якості вертикальних несучих елементів огорожі використовуються стовпи «Омега» чи «Квадрат». Як правило, ці стовпи виробляють з оцинкованої сталі з полімерним захисно-декоративним покриттям того ж відтінку, що і сам профіль.
  • Між стовпами закріплюються рейки профілю «Ранчо» обраної ширини. Крок між рейками можна обирати довільний – він залежить від дизайнерських переваг і потреби в природному освітленні / вентиляції ділянки.
  • Конструкція може встановлюватися і без додаткового каркаса. Якщо ж проект огорожі це передбачає, то секції паркану «Ранчо» кріпляться на відпорні стовпи з дерева, металу, цегли та ін. Для кріплення зазвичай не потрібно зварювання – секція надійно фіксується механічним кріпленням.

Перевагами  такої конструкції стає висока швидкість монтажу та  надійність фіксації. При цьому важливо точне дотримання розмірів секцій при виготовленні – тоді при встановлені не доведеться усувати проміжки  або виконувати підгонку деталей.

Висновок

«Ранчо» – це огорожа з високою універсальністю та  хорошими показниками надійності і довговічності. Багата палітра (навіть в стандартному варіанті) та  можливість монтажу ламелей на різній відстані забезпечують огорож значний дизайнерський потенціал. Якщо вам сподобалася ця модифікація паркану – фахівці заводу «Мехбуд» нададуть вам всі необхідні консультації або виготовлять конструкції під ваші вимоги.

І… ще кілька фотографій реалізованих проектів парканів Ранчо від заводу Мехбуд:

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі