Комбіновані паркани
22 Лютого, 2022
812  

Комбіновані паркани

kombinirovanue-zaboru

Зазвичай при проектуванні огородження використовується один матеріал – будь то дерево, бетон, цегла чи  метал. Однак використання комбінованих огорож дозволяє розширити функціонал паркану , а головне – забезпечити більш естетичний зовнішній вигляд конструкції.
Нижче ми розберемося, що потрібно враховувати при проектуванні та  монтажі  огорож з комбінованих матеріалів, а також розглянемо найбільш популярні та  практичні варіанти таких споруд.

Що потрібно врахувати при виборі комбінованої огорожі?

Комбіновані паркани більш складні в проектуванні та  монтажі в порівнянні з конструкціями, виготовленими з одного матеріалу. Але в цей же час  вони виглядають більш органічно, та  мають ряд інших переваг. Проектуючи та  монтуючи паркан, потрібно врахувати ряд факторів:

  • При проектуванні нижня частина огорожі повинна бути більш важкою та міцною порівняно з верхньою. Порушення цього правила викличе  швидке руйнування основи  чи  її деформації. Ремонт в цей  час  буде ускладнений  – щоб дістатися до пошкоджених частин, доведеться демонтувати цілу верхню частину.
  • Наступний важливий фактор – міцне з’єднання частин з різних матеріалів. Як правило, верхня частина комбінованого паркану  піддається більшому  вітровому  навантаженню , тому важливо міцно зафіксувати її на нижній частині і прикріпити до опорних стовпів.
  • У різних матеріалів – різні показники температурної деформації. Це потрібно враховувати при монтажі. Легкі деталі повинні зберігати визначену  свободу, інакше при температурному розширенні вони почнуть деформуватися, впираючись в більш масивні елементи.

Що ж стосується зовнішнього вигляду, то тут все залежить від загального коьорового рішення ділянки. Є два стандартних підходи:

  • Робити елементи огорожі з різних матеріалів максимально схожими (наприклад, фарбувати вставки між цегляними стовпами в цегляно-червоний колір).
  • Поєднувати в одній конструкції деталі, виконані в одній кольоровій  гамі, але таким що відрізняються  на декілька відтінків.

Втім, можна комбінувати і зовсім різні кольори – тільки б  вони гармонійно вписувалися в загальну картину.

Бетон + метал

Є кілька варіантів комбінованих парканів , що користуються максимальним попитом. Їх спільна риса – використання металевих ґратчастих або панельних вставок. Такі вставки застосовуються в якості заповнення секцій на масивному цоколі, або використовуються в якості верхньої надбудови над важчими та  міцними  основами.

kombinirovanue-zaboru

Класичний варіант – бетонний паркан з металевими деталями:

  • Основа огорожі – бетонна конструкція (може бути збірною або монолітною).
  • Висота конструкції залежить від проекту. Найчастіше роблять аб цоколь висотою 0,5 м. або основну секцію висотою 1,5 м.
  • У першому випадку на цоколь встановлюється  металева решітка до 1,5 м заввишки, чи  панельна огорожа  (наприклад, «Ранчо», «Горизонт» або «Жалюзі» від заводу Мехбуд.) З такими ж габаритами.
  • У другому випадку поверх бетонної огорожі монтується додаткова металева надбудова 0,5-1 м у висоту. Її майже завжди роблять вентильованою.

Переваги такого рішення є очевидними. Навантаження на фундамент знижується, водночас  паркан отримує необхідну висоту. Металеві огорожі, особливо зібрані із сталевих ламелей, виглядають більш привабливо в порівнянні з бетонними плитами. Так що виглядає паркан більш охайно.

Цегла + метал

Комбінований паркан з цегляної або кам’яної кладки з металевими гратами чи  панельними секціями – більш дороге, але і більш естетичне рішення:

  • Нижня частина конструкції та опорні стовпи робляться з цегляної чи кам’яної кладки.
  • Для кріплення металевих елементів в конструкцію ще на етапі будівництва закладаються металеві вставки.
  • Грати або панельні елементи огорожі кріпляться до закладних з використанням механічних з’єднань. Іноді використовується зварювання, але в цьому випадку важливо ретельно обробити зварений шов для захисту від корозії.
kombinirovanue-zaboru

Габион + металл

kombinirovanue-zaboru

Відносно  нове рішення, яке досить складне  в реалізації – паркан з габиону. Він уявляє собою каркас із сталевої сітки, заповнений  галькою чи щебенем. Суцільний паркан габіонного  типу – дорогий, важкий, та ще й виглядає як кріпосна стіна. Тому його зазвичай «розбавляють» металевими вставками:

  • Спочатку збирається Габіона основа  – опорні стовпи-тумби та  цоколь висотою до метра.  В якості  цоколю може використовуватися не габіон, а дешевша цегляна кладка чи  бетонна плита.
  • До основи та стовпів кріпляться металеві напрямні. Вони служать основою для ґратчастих чи  панельних секцій основного паркану.
kombinirovanue-zaboru

Така комбінація виглядає дуже ефективно за рахунок поєднання класичних (габіон) та  сучасних (ламелі з чіткою геометричною формою) технологій. Міцність біля огорожі такого типу теж вражаюча – особливо при правильному  проектуванні та  виборі надійних деталей.

Інші варіанти комбінованих парканів

kombinirovanue-zaboru

Звичайно, цим переліком варіанти комбінування матеріалів при монтажі огорож не обмежуються. Можливі й інші поєднання:

  • Бетон або цегла + дерев’яні секції (або секції з ДПК).
  • Металевий каркас + дерев’яні або пластикові секції.
  • Металевий каркас + секції з загартованого скла або триплекса.

За великим рахунком, обмеження тут накладають лише фантазія проектувальника та його професіоналізм, що дозволяє органічно поєднувати матеріал з різними експлуатаційними параметрами.

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі