Паркан не як у сусіда: як підкреслити свою ділянку
4 Грудня, 2023
2473  

Паркан не як у сусіда: як підкреслити свою ділянку

Огорожа – це не тільки бар’єр на шляху непрошених візитерів, а й елемент ландшафтного дизайну. Багато в чому саме паркан визначає, яке перше враження справить  ваша ділянка на  гостей, тому чимало, проектуючи паркан, прагнуть виділитися – хоча б на фоні сусідів.

Найпростіший спосіб вирішення цього завдання – експерименти з кольором та конструкцією огорожі. Але поряд зі стандартними парканами можна встановити також  досить оригінальні конструкції. Так, за виробництво такого паркану візьметься не будь-яка  компанія, а  вартість буде вищою, ніж у стандартного варіанту. Але при збереженні гарних  експлуатаційних якостей (це – одна з пріоритетних умов) нестандартний паркан буде справжньою окрасою вашого ділянки.

Стандартні огорожі

Для початку розберемося, які паркани можна додати  в перелік  стандартних. Це – конструкції, які використовуються для огородження територій вже досить давно, до того ж  їх монтаж не передбачає ні використання нетрадиційних матеріалів, ні застосування оригінальних інженерних рішень.

zabor-ne-iz-profnastila

Сюди ми віднесемо:

  • Штахетник  (дерев’яний чи  пластиковий).
  • Жердєвий дерев’яний паркан.
  • Бетонний паркан (зі стандартних плит або литих фігурних секцій).
  • Паркани з металевої сітки (рабиця, зварна сітка) або решітка.
  • Цегляні огорожі.
  • Паркани з натурального каменю (кам’яна кладка).
  • Паркани з профнастилу та деякі інші різновиди.

Всі ці огорожі представлені на сучасному ринку у великій кількості, та тому знайти матеріали чи встановити паркан «під ключ» не складе труднощів.
У цю ж категорію – правда, з деякими натяжками – можна включити ще три різновиди огороджувальних конструкцій:

  • Паркани з деревинно-полімерного композиту (ДПК). В принципі, вони монтуються за типовою для паркану схемою, але замість дерев’яних панелей використовуються елементи з деревинно-полімерного композиту – матеріалу, що містить  пластик та  целюлозне волокно. Зовні ДПК виглядає як дерево, але в цей же час  має переваги пластику, головна з яких – вологостійкість, близька до абсолютної.
  • Металеві панельні паркани – вигідно відрізняються від стандартних різновидів комбінацією привабливого зовнішнього вигляду та відмінними експлуатаційними характеристиками. Перевага – їх можна зробити дуже схожими на дерев’яні з використанням покриття «Printech».
  • Литі та ковані огорожі. Виробляються  дрібними серіями, чи взагалі штучно, в індивідуальному дизайні. Коштують досить дорого, але все ж виглядають цілком типово – нехай і коштовно.

Нестандартні рішення для парканів

Поряд зі стандартними варіантами огороджувальних конструкцій можна встановлювати також  нестандартні паркани. Вище ми відзначали, що для них характерна більш висока вартість, водночас виглядають вони досить оригінально.

zabor-ne-kak-u-soseda

Алюмінієвий паркан

Паркани з алюмінію відрізняються від сталевої огорожі панельного типу не тільки більш високою вартістю. У них є ряд важливих експлуатаційних, а головне – дизайнерських відмінностей:

  • Більш висока стійкість до корозії навіть без декоративного покриття.
  • Менша маса поряд з порівнянною міцністю / жорсткістю.
  • Оригінальний дизайн, який разом з характерним блиском полірованого алюмінію або порошковим кольоровим покриттям дозволяє радикально змінити на краще зовнішній вигляд ділянки.

І все ж алюмінієвий паркан буде інноваційним тільки в тому випадку, якщо ви розробити  цікавий проект такого огородження. В іншому випадку у вас вийде стильна, довговічна та  надійна, але все ж – цілком традиційна за формою огорожа.

Паркан-жалюзі

Паркан-жалюзі – ще одне рішення «на грані». Головна його особливість полягає в тому, що замість стандартного рівного розміщення ламелей, з яких складається заповнення секції, при монтажі паркану-жалюзі використовується діагональний монтаж. Завдяки цьому:

  • Зберігається природна вентиляція секції та природне освітлення ділянки за парканом.
  • Зберігається складність в подоланні огорожі.
  • Забезпечується приватність (тобто захист від сторонніх поглядів), порівнянна з приватних порівнювальна с приватністю будь-якого суцільного огородження.
  • Формується цікавий тіньовий малюнок на прилеглих до паркану територіях.

А головне – якісно виготовлені та  правильно змонтовані паркани-жалюзі виглядають дуже стильно і (як мінімум, для нашої країни, де вони ще років п’ять будуть в новинку) незвично. В цей же час велика палітра дозволить підібрати будь-яке кольорове  рішення для створення максимально гармонійної картини.

Огорожа з габіонів

Ще одна конструкція, не дуже типова для нашої країни – паркан з габіонів. Габіон являє собою конструкцію зі сталевої сітки, заповнену великою галькою або гравієм. Таким чином формується практично монолітна огорожа, в якому камені скріплюються не розчиняються, а утримуються разом ґратчастим зовнішнім каркасом.

Раніше габіони використовувалися як оборонні та інженерні споруди. Але спочатку в Європі, а потім та у нас оцінили їх потенціал в якості парканів для приватних будинків:

  • Самі габіони відрізняються високою міцністю та  стійкістю до зовнішніх впливів – зруйнувати їх досить складно.
  • Виглядає така конструкція досить незвично, так що для більшості архітектурних напрямків габіон буде відмінним вибором.
  • Є ще один перевага  – обираючи відтінки каменів, які використовуються для заповнення габіонів, можна регулювати відтінок огорожі та навіть створювати шаруваті візерунки на поверхні секцій.

Скляний паркан

Скло – це матеріал, який, здавалося б, найгірше підходить для облаштування паркану. Але там, де ризик вандалізму невисокий, монтаж скляного огородження буде цілком доречним:

  • По-перше, для такої огорожі потрібен надійний каркас. Зазвичай використовуються металеві стійки з нержавіючої сталі, на яких закріплюються затискачі для скла.
  • По-друге, використовувати для заповнення секцій огорожі звичайне скло категорично не рекомендується: навіть при товщині в 10 та  більше мм воно залишається крихким. Це ж стосується і загартованого (термозміцненого) скла. Оптимальні варіанти – броньоване скло, ламіноване полімерною плівкою, а також триплекс, який розбити дуже складно навіть при цілеспрямованому впливі.
  • По-третє, скло не обов’язково має бути прозорим. Добре показують себе огорожі з матованого скла – вони відмінно пропускають світло, але в цей же час  повністю закривають територію від сторонніх поглядів. Крім того, на скло можна наносити піскоструминний візерунок, який повністю змінить зовнішній вигляд всіх секцій.
    Ще один варіант, ідеальний з точки зору дизайну – дзеркальний триплекс.
sovremennuy-zabor

Коли мова йде про оригінальність огорожі, потрібно мати на увазі, що обмежень тут всього два – ваша фантазія та  вимоги до безпеки. Тому на ділянці можна встановити також  інші конструкції:

  • Живоплоти.
  • Торцеві паркани (зібрані з коротких полін, покладених торцями назовні).
  • Паркани з листового металу з фігурними просічками.
  • Оригінальні дерев’яні огорожі.
    Всі вони будуть вигідно відрізнятися від типових парканів, та водночас  забезпечать ефективний захист вашої ділянки.

Гра кольором

Коли йдеться про створення неповторного вигляду для вашої оселі, паркан — це не просто кордон, це візитна картка вашого стилю. Давайте поговоримо про те, як гра кольором і металом може перетворити ваш паркан на витвір мистецтва.

  • Емоції: Яскраві відтінки можуть додати веселощів та радощів у навколишню обстановку. Замість традиційних нейтральних кольорів металевих огорож, чому б не вибрати щось виразніше? Від сміливих пастельних відтінків до глибоких, насичених кольорів це ваша палітра, ваш вибір.
  • Гра Світла та Тіні: Металеві ламелі паркану, пофарбовані в різні кольори, створюють гру світла та тіні. Під різними кутами і в різний час доби ваш паркан змінюватиме свій зовнішній вигляд, наче витвір мистецтва, що дихає життям.

Переваги яскравості:

  • Естетика та індивідуальність: Яскравий колір підкреслює індивідуальність вашого будинку, роблячи його видатним.
  • Позитивний вплив: Яскраві кольори можуть піднімати настрій і створювати позитивне сприйняття.
  • Яскрава Кордон: Паркан стає не просто огорожею, а твором мистецтва, що межує.

Крім кольору слід звернути увагу на використання екологічних покриттів. Вони не тільки зберігають свіжість кольору довгий час, але й сприяють стійкості до зовнішніх дій.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі