Набірні паркани – розумні рішення для сучасної будови!
27 Січня, 2022
2298  

Набірні паркани – розумні рішення для сучасної будови!

nabornue-zabory

На сьогоднішній день, разом  зі звичайними секційними огородженнями популярністю починають користуватися набірні  паркани. За великим рахунком, набірні конструкції з’явилися раніше секційних – але з впровадженням масового виробництва секцій з фіксованими розмірами частково втратили свою частку ринку.

Нижче ми проаналізуємо особливості конструкції набірних парканів, а також проаналізуємо асортимент виробів такого типу від заводу Мехбуд.

Особливості конструкції набірних  парканів

Набірний паркан – це конструкція, яка збирається за модульним принципом. Чудовою ілюстрацією до нього може служити дитячий конструктор: ви не купуєте окремі секції огорожі, а обираєте основний елемент, та  потім на його основі створюєте огорожу з потрібними параметрами.
Конструктивно набірний паркан  складається з таких елементів:

Основа – стрічковий фундамент або стовбурна  основа, яка забезпечує надійну фіксацію огорожі у грунті.

Несучій каркас – вертикальні стійки, які найчастіше робляться з досить міцної  профилированої труби. Висота стійок та відстань між ними визначаються потрібними параметрами паркану.

  • Набірні елементи – горизонтальні профілі (ламелі), які кріпляться безпосередньо до стійок або до допоміжних елементів (перехідники, кронштейни, «гребінки»).
nabornue-zabory

Також в конструкцію набірного паркану можуть додаватися  додаткові деталі – парапети, водовідливні планки, ковпаки та тощо

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ  НАБІРНИХ КОНСТРУКЦІЙ

Набраний  принцип виготовлення парканів зручний ще й тим, що він дозволяє використовувати різні матеріали. За схемою, описаною вище, можна робити паркани декількох типів:

nabornue-zabory
  • Дерев’яні. Історично саме деталі з натуральної деревини почали використовувати при виробництві набраних огорож. Власне, стандартний штахетник або жердєвій  паркан – це і є набірна  конструкція. Сьогодні цей принцип використовують також при монтажі огорож-жалюзі з дерев’яних планок: деталі просто вставляються в пази, вирізані під потрібним кутом в напрямних або безпосередньо на несучих стійках.
  • Бетонні. Набірний  з бетонних плит порівняно невеликого розміру – досить популярна конструкція огорожі для приватних будинків. Стійки для такої огорожі являють собою бетонні стовпи з вертикальними пазами. При монтажі огорожі вузькі бетонні секції встановлюються в ці пази та  спираються один на одного. Додаткова фіксація не потрібна практично ніколи. Оскільки деталі утримуються під власною вагою.
nabornue-zabory
  • Металеві. Найбільш сучасне і водночас  найбільш технологічне рішення. Для монтажу використовуються ламелі з профільованого металу – оцинкованого або покритого захисно-декоративним полімером. Напрямні можуть мати П-подібну конструкцію або містити  спеціальні кронштейни-гребінки. Ламелі, які встановлюються в паз, фіксуються саморізами, але в ряді випадків допускається монтаж без додаткового кріплення – за фіксацію деталей відповідають або замки-засувки, або спеціальні вставки (спейсери).

Саме металеві набірні  паркани з їх високою універсальністю використовуються в останні роки найчастіше. Причина зростання популярності таких конструкцій -в їх експлуатаційних перевагах.

Переваги набірної конструкції

У набраних металевих парканів є цілий ряд переваг в порівнянні з класичними конструкціями їх окремих секцій:

  • Найголовніша перевага  – гнучкий підхід до вибору габаритів. Замовник може самостійно вирішити, яка висота паркану  йому потрібна, і якою  має бути відстань між стійками. Для реалізації проекту досить буде просто підібрати профілі потрібної довжини в необхідній кількості.

Важливо! Якщо ви захочете з тих чи інших причин «наростити» висоту, зробити це буде простіше, ніж при встановленні   секційної огорожі. Зі стійками доведеться повозитися. А ось встановлення  додаткових профілів багато часу не займе – і в цей же час  нарощенна  частина огорожі не буде виглядати чужеродно.

  • Друга перевага – зовнішній вигляд. Паркани, зібрані з невеликих профілів, виглядають цілком охайно . При цьому потрібно врахувати, що охайний монтаж дозволяє зберегти в ідеальному стані захисне покриття профілю – на відміну від виробництва секційних конструкцій в заводських умовах.
  • Нарешті, доставка набірного паркану у вигляді комплекту деталей вимагає куди менших витрат. Та й зберігати його простіше, так що ви можете купити профіль та стійки заздалегідь, а встановлення паркану виконати тільки після завершення всіх робіт на ділянці.
nabornue-zabory

Огляд асортименту набраних парканів

Поряд з традиційними секційними огорожами асортимент заводу Мехбуд налічує також набірні  паркани. Виробничі потужності підприємства дозволяють виробляти профіль практично без обмежень за розмірами, тому складнощів з підбором конструкції і її монтажем не виникає.
Асортимент набраних парканів включає кілька лінійок.

«Брус»

«Брус» – це складальна  огорожа, яке імітує стіну дерев’яного зрубу з бруса або колоди:

  • Основу конструкції складають ламелі з оцинкованої сталі з полімерним захисно-декоративним покриттям, які зовні майже не відрізняються  від текстури натурального дерева.
  • При монтажі складальної секції ламелі не тільки кріпляться до вертикальних стійок, а й з’єднуються між собою посиленими замками.
  • Формування ребер жорсткості на поздовжніх з’єднаннях панелей полегшує монтаж секцій значної ширини: завдяки підвищеним механічним характеристикам окремі ламелі будуть менш схильними до провисання під власною вагою, та й вітрове навантаження вони переносять значно легше.
    Набірний паркан «Брус» відмінно підійде для огородження приватних будинків, заміських готелів, пансіонатів в лісовій зоні та ін.

“Горизонт”

Конструкція паркану «Горизонт» схожа з конструкцією моделі, описаної в попередньому розділі

  • Паркан  також набирається з горизонтальних профілів, які з’єднуються між собою спеціальними замками.
  • Здвоєні ребра жорсткості та  збільшена товщина металу в місці з’єднання (до 0,9 мм) забезпечують конструкції підвищені характеристики.
  • Зовні паркан трохи відрізняється від «Бруса»: «Горизонт» виглядає солідно та цілком сучасно, а велика кольорова  гамма дозволяє реалізувати будь-яку дизайнерську ідею.

Як і у випадку з «Брусом», профілі для паркану  «Горизонт» можуть мати практично будь-яку ширину. Для того щоб підвищити стійкість огорожі до вітрових навантажень, в конструкцію можуть вводитися додаткові стійки, які з’єднуються з основними профілями із застосуванням прихованого кріплення.

Жалюзі «Стандарт»

У лінійці парканів-жалюзі теж є набіані моделі, та найбільш популярною (не в останню чергу завдяки доступній вартості) є модель «Стандарт»:

nabornue-zabory
  • На відміну від «Бруса» та  «Горизонту», профілі жалюзі «Стандарт» не зливаються один з одним. А закріплюються на опорних стійках.
  • При кріпленні використовуються спеціальні кронштейни, що дозволяють фіксувати всі ламелі суворо під певним кутом.
  • Така конфігурація профілю забезпечує основні переваги парканів -жалюзі: збереження повітропроникності та  прозорості для світла з хорошим рівнем приватності і безпеки.

Відокремлене (тобто баз замкового з’єднання по млинцевим сторонам) розміщення профілів паркану -жалюзі «Стандарт» накладає певні обмеження на габарити конструкцій. Щоб уникнути провисання ламелей під власною вагою, їх довжина не повинна перевищувати 3 м (в ідеалі -2,5-2,7 м).

Зверніть увагу! Теоретично можливе встановлення ламелей довжиною 4 м та навіть більше, але в цьому випадку зі зворотнього боку бажано монтувати додаткові опорні рейки

Жалюзі «Ексклюзив Лего»

Паркан-жалюзі «Ексклюзив Лего» – це ще одна набірна  конструкція з асортименту заводу Мехбуд:

  • Принципова схема пристрою огорожі типова для парканів-жалюзі: основу набраних секцій складають окремі профілі з потовщеного металу, які фіксуються під кутом за допомогою спеціальних напрямних.
  • Завдяки такому розміщенню секції залишаються вентильованими, а простір біля паркану затінюється мінімально. Але при цьому значно знижується проглядність  зовні, та  підвищується загальний рівень безпеки.

Монтаж «Ексклюзив Лего» теж досить простий: конструкцію можна встановлювати як на грунт, так і на підготовлену основу. Більш товсті ламелі (в порівнянні з профілем «стандарт») менш схильні до провисання, але в будь-якому випадку діють ті ж обмеження на їх ширину – не більше 3 м при рекомендованій  довжині до 2,5-2,7 м.

ТЕХНОЛОГІЯ МОНТАЖУ НАБІРНОЇ ОГОРОЖІ

Набірні  огорожі  з профілів різного типу монтуються за єдиною схемою. Технологія встановлення  різних ламелей може відрізнятися, але єдиний алгоритм зберігається. Більш того, від дотримання рекомендованої технології монтажу безпосередньо залежить надійність конструкції та  термін її експлуатації – так що довіряти  встановлення  варто фахівцям з достатньою кваліфікацією.
Перед початком робіт варто приділити увагу проектуванню огорожі. В першу чергу це стосується непрямокутних ділянок, ділянок з великою площею та  територій зі складними грунтами – обводненими, сипучими або кам’янистими. Після того як проект буде готовий, можна приступати до монтажу:

  • Перший етап роботи – встановлення  несучих конструкцій. Для цього або закладається легкий стрічковий фундамент, або окремо бетонується кожен стовп. У другому випадку під опори свердлити отвори, в які вставляються гільзи з руберойду або аналогічного матеріалу – вони захистять несучу конструкцію від вологи.
  • Далі необхідно закріпити на несучих опорах П-образні напрямні. Якщо використовуються спеціальні опорні стовпи, конструкція яких передбачає наявність бокових пазів, то додатково кріпити направляючі не потрібно – сталеві профілі будуть фіксуватися безпосередньо на опорах.
habornue-zabory
  • Наступний етап – розмітка. Вона потрібна, якщо ви плануєте встановлювати набірні  деталі не впритул, а з певним кроком. Розмітка не потрібна, якщо для кріплення деталей використовуються кронштейни-гребінки або окремі ламелі розділяються спеціальними вставками-спейсерами (як у випадку з жалюзі «Ексклюзив Лего»).

На цьому підготовка завершується та можна приступати до формування набірної  секції. Сталеві панелі заводяться в пази, встановлюються на потрібному рівні. Вирівнюються та  фіксуються. Спосіб кріплення визначається конструкцією ламелі. Елементи огорожі можуть фіксуватися на напрямних:

  • За допомогою замків.
  • За допомогою саморізів по металу (відкритим або закритим способом).
  • Без кріплення, за рахунок дистанційних вставок.

Після того як вся секція буде заповнена ламелями, встановленими на потрібній відстані один від одного (або з’єднаних замками на поздовжніх сторонах), монтуються додаткові елементи – парапети, ковпаки верхні накладки на стовпи та ін.

Важливо! Якщо технологія монтажу передбачає використання механічного кріплення, то бажано використовувати саморізи по металу з буром, вкриті корозійно-стійким складом. При монтажі потрібно діяти обережно, щоб не пошкодити захисне полімерне покриття. Конструкції, які встановлюються набірним  способом без кріплення, цього недоліку позбавлені.

Висновок

Набірні паркани з металопрофілю від заводу Мехбуд можуть не тільки стати прикрасою будь-якої ділянки, але і надійно захистити її від несанкціонованого проникнення. Модульна конструкція таких парканів дозволяє обирати потрібні габарити як окремих секцій, так і огородження в цілому – і саме ця гнучкість при проектуванні та монтажі є основною перевагою набраних систем.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі