Найдорожчі паркани
14 Травня, 2021
1072  

Найдорожчі паркани

Найдорожчі паркани з коли-небудь побудованих

Ми всі любимо огорожі навколо власної території і в цьому немає нічого дивного! Ми їх не тільки встановлюємо, але також і цікавимося історією парканів. Ось кілька цікавих фактів, які можуть допомогти вам більше дізнатися про найдорожчі огорожі в світі:

Паркан на кордоні США і Мексики. Вражаючі 2,4 мільярда доларів вже були витрачені на будівництво 633 миль огорожі вздовж південно-західного кордону країни, і ще 6,5 мільярда доларів буде вкладено в це протягом наступних 20 років. Не кажучи вже про 4,3 мільйона доларів, закладених в бюджет на ремонт.

Велика китайська стіна. Можна з упевненістю сказати, що якби в Китаї були паркани з ланцюгових ланок 2500 років тому, це було б набагато більш рентабельно. При спробі конвертувати його в сьогоднішні гроші витрати сильно розрізняються, але всі згодні з тим, що вартість становить від 1 до 5 мільйонів доларів за милю. Загальна протяжність стіни складає 13 170 миль, а остаточна вартість становить від 13 до 65 мільярдів доларів.

Паркан в Білому домі. Паркан, що оточує Білий дім, ймовірно, є найбільш відвідуваним парканом у Вашингтоні, округ Колумбія, і прилеглих районах, і він скоро стане ще вище. Новий паркан, який з’явився в 2018 році, становить 13 футів 1 дюйма, включаючи кам’яну основу. Саме огорожу 10 футів 7 дюймів, а зверху вжиті заходи щодо запобігання лазання. Вартість цього паркану не оголошена, але можна з упевненістю сказати, що цей паркан кращий.

без названия

Якісна захисна конструкція за визначенням не може коштувати дешево – хоча б тому, що для її виготовлення потрібно використовувати якісні матеріали, та й монтувати паркан повинні професіонали. При цьому паркани, які виходять за межі умовної «середньої цінової категорії», теж мають неабиякий попит. Їх насамперед купують завдяки привабливому зовнішньому вигляду. Крім того, дорогий паркан – це статусна конструкція, яка буде доречною навіть на найбагатшій ділянці. Та й експлуатаційні якості у таких огороджень на висоті, тому зі своїм основним завданням вони справляються відмінно.

Короткий огляд найбільш дорогих парканів на сучасному українському ринку ми наведемо в нашій статті.

Паркани з дерева

Для виготовлення парканів та огорож дерево дорогих порід використовується досить рідко – все-таки це не самий раціональний підхід. Тому в цій категорії огорож складно знайти дуже дорогі варіанти – вартість виробів преміум-класу рідко перевищує 1500-2000 гривень за погонний метр.

без названия 1

У преміум-сегменті представлені такі конструкції:

  • Паркани нестандартної висоти – 2,5 м та більше.
  • Паркани-решітки (з діагональних тонких планок)
  • Паркани-плетінки з вигнутих та закріплених на основі дерев’яних ламелей.

Дерев’яні паркани-жалюзі.

Для всіх цих конструкцій характерні переваги та недоліки стандартних дерев’яних огорож. З одного боку – екологічність. Привабливий зовнішній вигляд та  достатня механічна міцність. З іншого – сприйнятливість до вологи і складність у догляді. При купівлі  дерев’яного паркану-преміум-класу варто  переконатися, що він ретельно оброблений  антисептиками та  вологозахисними складами, інакше навіть дорога конструкція втратить привабливий вигляд вже через кілька місяців.

без названия 2

Окремий різновид представляють нестандартні дерев’яні огорожі – з різьбленням або фігурним фрезеруванням, а також з іншими видами декору. Єдиної схеми ціноутворення тут немає, тому розраховувати вартість потрібно для кожного об’єкта окремо. Але в будь-якому випадку ціна буде високою – це, втім, цілком природно для штучної та дрібносерійної продукції.

Паркани з цегли та каменю

Цегла, особливо якісна, а також натуральний камінь – матеріали самі по собі не дешеві. Але висока ціна цегли та каменю обумовлена не стільки собівартістю матеріалів, скільки високою трудомісткістю роботи.

без названия 3

У преміум-сегменті представлені такі різновиди огороджувальних конструкцій:

  • Паркани, складені з «дикого» каменю. Іноді цей матеріал використовується для кустарної кладки найпростіших огорож. Але використання граніту або інших дорогих та гарних  гірських порід дозволяє створювати гарні  огорожі, які відмінно будуть гармоніювати з будівлями у класичному стилі.
  • Паркани з декоративної (лицьової) цегли. Для економії цей матеріал може використовуватися тільки в якості облицювання, але і в цьому випадку при будівництві досить високої  та  протяжної огорожі витрати виходять великими. Дорожче буде тільки застосування ангобірювання чи  глазурованої цегли, або фігурна кладки – з отворами в огорожі або рельєфом. У другому випадку, до речі, подорожчання буде обумовлено як раз високою вартістю робіт.
  • Габіони. Габіон – це решітчастий  кошик, в який  засипана велика галька або щебінь. Останнім часом на ринку з’явилися габіони з досить демократичною ціною, але і міцність у них невелика. Якщо ви вирішите  встановити масивну Габіон огорожу (та ще й суцільну, без заповнення секцій дешевим матеріалом), то вартість такої огорожі стартуватиме від 1500 гривень за погонний метр.
без названия 4

Як і у випадку з деревом, кам’яні паркани теж можуть бути нестандартними, складеними за індивідуальним проектом. Вартість в цьому випадку буде дуже високою, та й знайти майстра. Який візьметься за реалізацію проекту, буде непросто.

Металеві паркани

Сучасний розвиток технологій обробки металу стрімко здешевлює металеві огорожі. Якщо раніше паркан з металу був доступний тільки дуже багатим людям, то сьогодні сітчасті та гратчасті паркани – мало не найдемократичніші за ціною.

без названия 5

З іншого боку, саме з металу роблять найдорожчі огорожі, тому що можливості цього матеріалу дозволяють реалізувати найскладніші та нестандартні проекти. Сюди варто віднести:

  • Ковані металеві паркани. Художня ковка – це дуже гарно, це практично на століття, але в одночас  це дуже дорого. Якщо мова йде про серійне виробництво, то купити секції можна за 1500-2500 грн. (В перерахунку на погонний метр). Для кування за індивідуальним ескізом з художніми елементами верхньої межі ціни, напевно, немає – на ринку є пропозиції по 5-7 тис. За погонний метр, і це далеко не межа.
  • Литі паркани. Лиття рідко використовується для виготовлення самих секцій, але як декор воно відмінно гармонує з кованими огорожами. Цінова політика в цьому сегменті безпосередньо залежить  від складності лиття, а також від кількості литих елементів в огорожі. Якщо ви хочете прикрасити паркан  досить масивними литими вставками та  навершиями, то вартість буде стартувати з цифри від 2 тисяч гривень за погонний метр.
без названия 6
  • Алюмінієві паркани. Алюміній – легкий, міцний та  стійкий до корозії метал, який того ж можна фарбувати порошковими пігментами. Але в одночас  сам матеріал коштує досить дорого, до того ж для виготовлення огорожі з гарною механічною міцністю потрібно використовувати алюмінієвий профіль з достатньою товщиною стінки. Саме собівартість матеріалу, а також дороговизна якісного  порошкового фарбування зумовлює до того, що ціни на алюмінієві огорожі починаються від 1000-1500 грн. за найпростішу панельну огорожу.
без названия 7
  • Паркани-жалюзі. Ще один різновид досить дорогих, але стильних та  надійних огорож – це паркани-жалюзі. Для їх виготовлення може використовуватися і алюміній. Але частіше секції таких  огорож виробляється з тонкостінного сталевого профілю з ребрами жорсткості та  захисно-декоративним полімерним покриттям. Паркан -жалюзі має високу міцність, при цьому зберігає всі переваги вентильованих огорож, в одночас і зберігає природну освітленість ділянки. Вартість паранів -жалюзі преміум-класу від заводу Мехбуд (лінійки «Преміум» та «Ексклюзив») становить від 2 тис. грн. за квадратний метр.

Висновок

Наскільки виправдана купівля  паркану з досить дорогої цінової категорії. Якщо говорити суто про експлуатаційні якості, то майже завжди ті ж робочі характеристики можна знайти і у більш дешевших моделей. Але там, де пріоритетом є зовнішній вигляд, а також те враження, яке залишає огорожа, дорогі паркани – дерев’яні, кам’яні та металеві – будуть просто незамінні. Так що економити на красі та престижі точно не варто!

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі