Облицювання фундаменту для паркану: варіанти
7 Лютого, 2022
880  

Облицювання фундаменту для паркану: варіанти

При монтажі захисної конструкції на монолітному або збірному фундаменті, а  також при встановленні  паркану на високому цоколі виникає необхідність в оформленні капітальної основи. І справа тут не тільки в естетиці – без додаткового захисту основа буде руйнуватися, і з часом це позначиться на надійності огради.- розповімо в нашій статті.

blizovka-fyndamenta -zabora

Навіщо потрібне облицювання цоколю?

Фундамент або цоколь паркану потребує захисно-декоративної обробки  – це аксіома. Не потрібно захищати конструкцію тільки в тому випадку, якщо всі основи  приховано в грунті (наприклад, при столбчатій основі , коли під кожним опорним стовпом знаходиться невеликий бетонний «стакан). Обробляють фундаменти, зведені з:

  • Бетонного моноліту.
  • Кірпічу.
  • Порістих блоків та ін.
оblizovka-fyndamenta -zabora

Функції цокольного облицювання огорожі очевидні:

  • Основне завдання – захист основи  від впливу вологи та  кліматичних факторів. Абсолютна більшість матеріалів, які використовуються для монтажу фундаментів, має пористу структуру. В пори проникає волога, яка стимулює процес руйнування – а при перепадах температури чи  вітрової ерозії він тільки прискорюється. Будь-яка обробка покликана створити бар’єр між зовнішнім середовищем та  основою  чи  цоколем.
  • Другий важливий аспект – відведення води від грунту, в якому встановлений паркан. Це завдання вирішує цокольна накладка, яку зазвичай роблять  одно- або двосхилою . Вона забезпечує стік води на невеликій відстані від основи, перешкоджаючи розмиву грунту.
  • Нарешті, цокольне облицювання забезпечує естетичну привабливість огорожі. Її можна зробити практично будь-якою – так що і текстура, і кольорова  гамма будуть гармоніювати з загальною картиною.
оblizovka-fyndamenta -zabora

Вимоги до облицювання

Якою ж має бути облицювання цоколю або фундаменту паркану ? Вимог до неї небагато , і вони цілком логічні:

  • Основна вимога – водонепроникність. Оздоблювальні матеріали не повинні пропускати вологу. Інакше облицювання не буде справлятися зі своєю базовою функцією.
  • Друга важлива вимога – корозійна стійкість. Практично весь час обробка контактує з вологим ґрунтом, тому ризик її руйнування в результаті корозії дуже високий.
  • Привабливий зовнішній вигляд теж дуже важливий. Зрештою, навіть в місцях з гранично сухим кліматом основи  парканів  і їх цоколі облицьовують для того щоб вони виглядали більш органічно.
оblizovka-fyndamenta -zabora

Крім того, в список вимог можна записати:
Невелику масу.
Простий монтаж.
Вогнестійкість.
Доступну ціну і т.д.

Керамічна плитка та аналоги

Цоколі й фундаменти найчастіше роблять із цегли чи бетону.
Відповідно, для їх захисту від зовнішніх впливів застосовують традиційні матеріали, використовувані в обробці цегельних поверхонь:

  • Керамічну плитку.
  • Керамогранітних плитку.
  • Клінкер.
  • Плитку з натурального або штучного каменю.

Незважаючи на відмінності цих матеріалів, є у них і спільне – а саме технологія монтажу. Оздоблення цоколю виконується за методом облицювання: поверхні попередньо вирівнюються, а потім на них за допомогою розчину або спеціального клею фіксуються окремі плитки. Стики між плитками заповнюються спеціальним герметизуючим складом.

оblizovka-fyndamenta -zabora

Кам’яне / керамічне облицювання має ряд переваг:

  • Воно гарне  (особливо якщо мова йде про натуральний камінь або керамограніт).
  • Воно довговічна.
  • Камінь та кераміка добре переносять вплив кліматичних факторів.

До недоліків можна віднести:

  • Високу вартість більшості матеріалів – як мінімум, якісний натуральний камінь, керамограніт та  клінкер коштують недешево.
  • Складність облицювання – процес вимагає високої кваліфікації, а довіривши його недосвідченому майстру, складно передбачити результат (плитка може відвалюватися, шви можуть пропускати вологу
оblizovka-fyndamenta -zabora

Ну і сам процес облицювання цоколя (особливо при великій довжині периметра) – справа не швидка.

Металеві деталі облицювання

Другий за популярністю варіант – металеве облицювання. Деталі з оцинкованої сталі з захисно-декоративним полімерним покриттям застосовують в обробці цоколів та  фундаментів різних парканів. Але тут є два варіанти вирішення проблеми:

оblizovka-fyndamenta -zabora
  • Перший, найпоширеніший – використання металевого парапету. Плоский або двосхилий, він відмінно захищає верхню частину основи  від вологи та  механічних пошкоджень. Такий парапет швидко монтується і відмінно комбінується з облицьованими фундаментами – з боків керамічна плитка або клінкер, зверху козирок з металу.
  • Другий варіант – використання метал профілю для обшивки бічних поверхонь (від верхнього краю фундаменту до грунту). Такі вироби теж іноді використовується, але є важливий нюанс: нижній край, що контактує з грунтом, навіть при високій якості захисного покриття рано чи пізно починає іржавіти. Тому використовувати такі вироби можна тільки в гранично сухому кліматі – інакше міняти їх доведеться доволі  часто (термін служби безпосередньо залежить від якості сталевої обшивки).
оblizovka-fyndamenta -zabora

Облицювання гнучкими матеріалами

Матеріал, який сьогодні стрімко набирає популярність в якості одного з варіантів облицювання для цоколя або фундаменту – бітумна (гнучка) черепиця. Так, для її монтажу необхідно підготувати  рівну основу – але крім цього у бітумної черепиці є ряд переваг:

оblizovka-fyndamenta -zabora
  • Доступна ціна (тим більше в порівнянні з іншими варіантами).
  • Висока герметичністю цокольного покриття.
  • Міцна фіксація на основі.
  • Вологостійкість, близька до абсолютної.
  • Механічна міцність.
  • Тривалий термін служби.
  • Велика палітра.

Використання бітумної черепиці для вирішення цього завдання цілком виправдано – тому її все частіше застосовують при оформленні нижньої частини огороджувальних конструкцій.

Альтернатива бітумної черепиці – ондулін. Він володіє схожою структурою, але при цьому відрізняється більшою жорсткістю. Це одночасно і плюс, і мінус: з одного боку, ондулінові облицювання краще протистоїть навантаженням, з іншого – більш жорсткі деталі складніше розкроювати та монтувати.

оblizovka-fyndamenta -zabora

Однак і бітумна черепиця, і ондулін добре впораются  із завданням захисту фундаменту паркану від зовнішніх впливів.

оblizovka-fyndamenta -zabora

Висновок

Основа  паркану – будь то низький фундамент або високий цоколь – потрібно обов’язково захистити її  від впливу вологи. Найпростіше це зробити, змонтувавши облицювання з використанням бітумної черепиці, металу, керамічної плитки або їх комбінацій. Це запобіжить руйнуванню основи , а значить, забезпечить конструкції потрібний запас міцності та  тривалий термін служби.

оblizovka-fyndamenta -zabora
blogred
Про автора:

Редактор Блога

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі