Точковий фундамент для паркану
8 Серпня, 2020
349  

Точковий фундамент для паркану

Точкові або стовпчасті підстави для установки парканів використовують досить часто. Вибір на користь точкової конструкції роблять в першу чергу з економічних міркувань – вона не тільки дешевше стрічкової, але ще і простіше в облаштуванні. При цьому дотримання технології дає можливість зробити точкову підставу досить надійною і довговічною.

tochechnij-fundament

Конструкція точкового фундаменту

Сама назва точкового фундаменту досить повно описує його конструкцію. При його закладці капітальну підставу монтують не по всій довжині огорожі, а тільки під точками опори – стовпами, на яких кріпляться секції і стулки воріт / хвірток.

tochechnij-fundament

Влаштовано таку підставу дуже просто:

  • Кожен опорний стовп заглиблюється в грунт на глибину до 2 метрів (в залежності від матеріалу стовпа, розміру секції і типу грунту).
  • Підстава стовпа спирається на подушку з піщано-гравійної суміші, яка виключає його просідання.
  • Опора фіксується бетонним розчином, який запобігає її зміщення.

При дотриманні технології міцність такої підстави буде цілком достатньою, і вона буде ефективно протистояти як незначним переміщенням грунту, так і вітровим навантаженням.

tochechnij-fundament

Технологія закладки

Одна з ключових переваг точкових підстав – простий монтаж. Роботи займають зовсім небагато часу, при цьому допустити помилку при установці опорних стовпів для паркану досить складно.

Алгоритм наступний:

  • По лінії установки огорожі наноситься розмітка із зазначенням точок монтажу опорних стовпів.
  • По розмітці буряться отвори для установки опор. Глибина отвору повинна бути не менше 1,5-2 м: мінімальне заглиблення опори становить 1 метр, воротні стовпи варто заглиблювати на 1,5 м мінімум, плюс потрібно зробити запас глибини на формування піщано-гравійної подушки.
  • Діаметр отвору вибирають з таким розрахунком, щоб він був приблизно на 100 мм більше діаметра або поперечного перерізу опорного стовпа. Цього буде достатньо щоб сформувати міцний масивний бетонний моноліт.
tochechnij-fundament
  • На дно кожного гнізда засипають шар піщано-гравійної суміші. Матеріал ретельно трамбують з таким розрахунком, щоб усадка його після заливки бетону була мінміальной.
  • У гнізда встановлюють опорні стовпи. Для монтажу огорож використовуються опори з бетону, дерева або інших матеріалів. Кращим вибором будуть стовпи з металевої профільованої або круглої труби з захисно-декоративним покриттям: вони володіють оптимальним поєднанням міцності і корозійної стійкості.
tochechnij-fundament

Зверніть увагу! При використанні стовпів з пористого бетону, деревини або іншого матеріалу, який боїться вологи, перед установкою нижню частину опори потрібно обернути шаром руберойду або іншого матеріалу на бітумній основі.

  • Стовпи ретельно вирівнюють і фіксують розпірками. У гнізда заливають бетон з вологостійкими і морозостійкими присадками. При заливці бетон ретельно ущільнюється штикуванням або вібрацією для видалення надлишку повітря.

Після завершення цих операцій бажано не піддавати стовпи експлуатаційним навантаженням протягом 28 діб (час полімеризації цементного розчину). Використання добавок-затверджувачів для бетону дозволяє скоротити час між закладкою фундаменту і початком монтажних робіт по установці секцій огорожі.

Переваги і недоліки

Точкові стовпчасті фундаменти для паркану часто застосовуються при монтажі панельних металевих огорож: маса секцій такої конструкції невелика, тому стовпчаста підстава буде досить міцною. При цьому у конструкції такого типу є цілий ряд переваг:

  • Невисока матеріаломісткість.
  • Мнімальні терміни монтажу.
  • Можливість установки практично будь-яких опорних стовпів.
  • Простий монтаж на нерівних ділянках.
  • Достатня міцність і довговічність.

Наземну частину такого фундаменту практично не видно, тому маскувати її набагато простіше, ніж підстави інших типів.

tochechnij-fundament

Мінуси конструкції пов’язані з тим, що підстава кожного стовпа в грунті знаходиться відокремлено, без зв’язку з іншими підставами. Саме тому при локальних переміщеннях грунту можливе зміщення частини опор з подальшим перекосом паркану. Це «лікується» попередніми геологічними дослідженнями на місці установки конструкції.

Оманливу простоту монтажу точкового фундаменту теж можна зарахувати до недоліків. Дуже часто його закладку виконують фахівці з низькою кваліфікацією без попередніх розрахунків. При цьому несуча здатність конструкції не відповідає реальним навантаженням, тому практично відразу після установки паркан починає руйнувати фундамент.

tochechnij-fundament

Якщо ж проектування і монтаж точкового фундаменту для паркану будуть виконувати професіонали – то в більшості випадків при невеликих витратах ви отримаєте надійну і довговічну капітальну підставу.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі