Огородження даху
14 Лютого, 2022
1380  

Огородження даху

Дахи, особливо експлуатовані, повинні в обов’язковому порядку бути обладнані огороджувальними конструкціями. Разом с тим  нормативні документи містять ряд вимог до таких огорож – тому вибір варіантів для встановлення  по периметру покрівлі звужується.

Ще один аспект – зовнішній вигляд та функціональність конструкції. Вони важливі, коли дах використовується не просто як технічний майданчик для доступу до вентиляційних систем або інших комунікацій, а ще й як комерційний об’єкт чи місце для відпочинку.

Про те, якими мають бути огорожі покрівлі, та з яких матеріалів їх можна зробити, ми розповімо в нашому огляді.

Навіщо вони потрібні?

Огородження зазвичай встановлюють на плоских дахах, а також на похилих дахах з невеликим кутом скату. Ці конструкції виконують відразу кілька функцій:

ogragdenie-krushi
  • Перша (основна) – забезпечення безпеки. Правильно сконструйоване та досить надійне огородження оберігає від падіння. Це особливо актуально, якщо на даху можуть виявитися неповнолітні або майданчик на даху використовується як місце для масового відвідування (бар, ресторан, рекреаційна тераса).
  • Другий, не менш важливий аспект – захист покрівлі від опадів та вітру. Так, за це відповідає в першу чергу сам покрівельний матеріал. Але конструкції по периметру даху приймають на себе вітровий тиск та  виступають як заслін від дощових крапель та снігу. Коли покрівля експлуатується, наявність таких огорож значно підвищує комфорт  робочого персоналу, та людей, які там відпочивають.
  • Нарешті, огородження покрівлі – це невід’ємна частина дизайну самої будівлі. Кам’яний парапет, та решітчаста конструкція, й панельна огорожа-жалюзі з металу доповнюють зовнішній вигляд споруди, надаючи їй  завершеності.

Нормативна база

Наявність огорожі на даху, тим більше експлуатованої – це не примха, а обов’язкова вимога. Необхідність встановлення огороджувальних конструкцій відображена в таких документах:

СНиП 31-03-2001 «Виробничі будівлі»
СНиП 31-01-2003 «Будівлі житлові багатоквартирні»
СНиП 31-05-2003 «Громадські будівлі адміністративного призначення»
СНиП 31-06-2009 «Громадські будівлі та споруди»
СНиП 21-01-97 «Пожежна безпека будівель та споруд» та ін.

ogragdenie-krushi

Згідно з вимогами цих та інших документів:

Якщо висота розташування даху перевищує 10 метрів, а кут нахилу становить не більше 12 °, огородження покрівлі повинно обладнуватися в обов’язковому порядку.
Якщо нахил експлуатованої покрівлі становить більше 12 °, огорожу потрібно встановлювати обов’язково при висоті будівлі від 7 метрів.
Мінімальна висота парапету будь-якого даху становить 60 см. Парапети з цегли та каменю з меншою висотою слід нарощувати мінімум до 60 см шляхом  додаткових металевих конструкцій.
На експлуатованих покрівлях висотою до 30 метрів встановлються  огорожі 110 см заввишки та більші, якщо висота перевищує 30 м – мінімум 120 м.

ogragdenie-krushi

Періодично вимоги до огорожі дахів змінюються (зазвичай у бік посилювання), тому перед проектуванням та монтажем бажано проконсультуватися з експертом, а в ідеалі – доручити проектні роботи досвідченим фахівцям.

Вимоги до огорож

Яким же має бути огорожа покрівлі? Якщо систематизувати всі вимоги, то їх перелік буде приблизно таким:

  • Відповідність габаритів конструкції стандартам, які наводяться в нормативних документах.
  • Високий рівень надійності (конструкція повинна витримувати навантаження мінімум 1001-50 кг без деформації та втрати міцності).
  • Також необхідно, щоб огорожа ефективно захищала від падіння: максимальна відстань між його окремими елементами (ламелями, трубами, панелями) не повинна перевищувати 30 см.
  • Ще один важливий аспект – пожежна безпека. Покрівельні огорожі виробляються виключно з негорючих матеріалів, що запобігають  поширенню вогню по дахах в разі пожежі.
ogragdenie-krushi

Крім того, важливі:

  • Корозійна стійкість – від неї залежить довговічність конструкції, термін її служби та збереження міцності при тривалій експлуатації на відкритому повітрі.
  • Простота монтажу. Ця вимога не обов’язкова, але дуже бажана – так ви витратите менше часу та коштів на оснащення даху.
  • Естетичний зовнішній вигляд. Конструкція повинна «вписуватися» в загальну дизайнерську схему, крім того, вона повинна зберігати привабливий вигляд навіть після тривалої експлуатації під дощем, яскравим сонцем та снігом.

Основні різновиди та їх переваги

Як бачите, вимоги до огорожі даху досить суворі. Відповідно, у проектувальника залишається не так багато варіантів для вирішення поставленого завдання. Які ж огороджувальні конструкції можна використовувати?

ogragdenie-krushi
  1. Цегляний або бетонний парапет. Цей варіант використовується як на будівлях старої споруди,так  і на нових об’єктах з великою площею покрівлі. Конструкція зводиться одночасно з самою будівлею, але додатково захищається накладкою з листового металу – інакше швидко руйнуватиметься.
  2. Загратована огорожа. Економ-варіант – огорожа з прутів, профільованих або круглих труб, з’єднаних зварним способом. Якщо потрібно забезпечити максимальну естетичність, то використовуються хромовані труби або труби з нержавіючої сталі.
  3. Тросова огорожа. Це не самостійний  різновид, а скоріше, модифікація гратчастої огорожі. Каркас такої конструкції робиться з круглої або профільної труби, а в якості заповнення натягуються троси.
  4. Панельна суцільна огорожа. Суцільне огородження зі сталевих панелей використовуються там, де потрібно поєднання максимальної безпеки, ізоляції покрівлі та екстатичності. Захисна конструкція збирається з панелей, покритих захисно-декоративним полімером. Разом з тим сам периметр виходить досить міцним, але виглядає цілком охайно.

Зверніть увагу! Додаткова міцність забезпечується за рахунок формування ребер жорсткості в місцях замкового з’єднання панелей. Тим часом самі деталі такого огородження можуть фарбуватися в будь-який колір по RAL, що полегшує реалізацію дизайн-проектів.

5.Панельна вентильована огорожа. Ще один різновид вентильованої огорожі з металопрофілю – вентильована конструкція. На відміну від суцільного варіанту в цьому випадку панелі розташовуються на певній відстані один від одного, щоб забезпечувати вентиляцію та збереження природної освітленості.

Найбільш сучасною модифікацією останнього різновиду вважається дахове огородження-жалюзі. Воно не тільки відповідає найсуворішим вимогам будівельних ГОСТ та СНиП, але і володіє масою інших переваг:

  • Добре провітрюється.
  • Зберігає проникність для сонячних променів, але захищає від перегріву.
  • Виглядає стильно та сучасно.

Огородження-жалюзі від заводу «Мехбуд», так само як і інші конструкції, які монтуються по периметру покрівлі, виробляються з оцинкованої сталі товщиною від 0.5 мм з надійним та довговічним полімерним покриттям, що захищає їх від корозії. До інших переваг таких огорож відноситься різноманітність кольорів та простий монтаж на будь-які основи (найчастіше застосовується анкерне кріплення).

Огородження покрівлі для різних умов: приклади реалізації

ogragdenie-krushi

Вибір конструкції для огорожі даху визначається в першу чергу її висотою та умовами експлуатації. Якщо покрівля використовується тільки технічним персоналом, то досить парапету або гратчастої огорожі мінімальної висоти. Зазвичай реалізується схема: цегляний парапет по периметру + металева захисна накладка + невелика решітка по верху з перилами для захисту персоналу.

Якщо на даху  знаходиться цінне обладнання – вентиляційні установки, кліматична техніка, антени та ін. – то в деяких  випадках виникає необхідність його захисту від вітру. Ці задачі вирішуються встановленням  по периметру суцільного панельного огородження висотою від 110-120см.

ogragdenie-krushi

Експлуатований дах, на якому розташований басейн, ресторан, концертний майданчик або просто тераса для відпочинку, теж повинна бути огороджена. В той же час  раніше використовувалися гратчасті конструкції з нержавіючих труб, які іноді доповнювалися листами триплексу. Сьогодні ж є можливість встановити по периметру покрівлі секції огорожі-жалюзі: так іестетичність не постраждає, та вимоги СНиП будуть виконані, й безпека всіх відпочиваючих буде гарантована по максимуму.

Огорожа даху – це конструкція, яка виконує дуже важливі функції. І до вибору огорожі варто підійти з усією відповідальністю, тим більше що можливостей для встановлення надійних та  гарних  огорож з кожним роком стає все більше.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
1 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі