Ворота та хвіртки з терасної дошки
11 Лютого, 2022
562  

Ворота та хвіртки з терасної дошки

vorota-iz=terrasnoy-doski

Пошук оптимального матеріалу для заповнення стулки воріт або хвіртки – завдання непросте. На відміну від секцій огорожі ці деталі постійно знаходяться в русі, тому до них висуваються суворіші вимоги. Крім того, ворота та  хвіртки привертають до себе увагу, так що матеріал повинен бути не тільки практичним, але й гарним.
Цим вимогам відповідають різні матеріали. Але в останні роки для заповнення воріт / хвірток все частіше використовують так звану терасну дошку. Незважаючи на її високу вартість, популярність терасної дошки зростає – тим більше що навіть для широкої стулки воріт потрібно не так багато матеріалу. Про особливості та переваги терасної дошки ми розповімо в нашій статті.

Терасна дошка для заповнення воріт та  хвірток

Традиційно терасної дошкою називали дошку з особливим профілем – для неї були характерні округлені грані і насічка на лицьовій стороні. Робили терасну дошку або з масиву дерева, або з термодревесини (дерево, оброблене при високих температурах).

vorota-iz- terrasnoy-doski

Ситуація на ринку змінилася з появою композиту – ДПК:

  • При виробництві композиту використовують суміш полімерного матеріалу та деревного пилу.
  • Отриманий склад має переваги пластика та дерева: він не боїться вологи, не горить, не ламається, не тріскається – при цьому  практично не відрізняється від натуральної деревини на вигляд.
  •  Терасну дошку з ДПК часто роблять порожнистими (для полегшення ваги) та постачають замковими з’єднаннями по периметру. Це дає можливість збирати з ДПК суцільні практично безшовні щити – так що стулки воріт / хвірток виходять легкими, але водночас  досить надійними та міцними.
vorota-iz- terrasnoy-doski

При виборі матеріалу для воріт або хвіртки не варто економити, купуючи терасну дошку з дешевого композиту. Для такого матеріалу характерно неоптимальний поєднання деревини і полімеру: дошки виходять майже повністю пластиковими і вже скоро втрачають привабливість. Крім того, дешевий ДПК схильний  до вигоряння на сонці та  втрати міцності при перепадах температури.

Суцільні та вентильовані стулки

Конструкція терасної дошки з композиту дозволяє робити стулки воріт та  хвірток як суцільними, так і вентильованими. Найпопулярніші варіанти:

vorota-iz- terrasnoy-doski
  • Суцільна стулка. Збирається з терасних дощок із замковими з’єднаннями «шип в паз». Проміжки  між окремими дошками перекриваються на 15-35 мм за рахунок колючкуватих вставок, так що конструкція отримує додаткову стійкість до деформацій та  продування.
  • Розріджена стулка. Найчастіше терасна дошка розташовується з певними проміжками (від ¼ до 2/3 ширини самої дошки). Такі ворота можуть проглядатися зовні, але в одночас  зазори забезпечують вентиляцію території.
  • Стулка-жалюзі. При невеликих розмірах стулки можливо дворядне розміщення ламелей зі зміщенням – при цьому внутрішній ряд перекривають  зазори між дошками зовнішнього ряду та  навпаки. Якщо ж стулка більша, і дворядне заповнення зробить її дуже важкою – композитні ламелі встановлюють під кутом на спеціальних напрямних. Отримана конструкція нагадує жалюзі та  дозволяє поєднувати повну приватність з гарною  вентиляцією. Зберігається також значна частина природного освітлення.
vorota-iz- terrasnoy-doski

Важливо! При окремому розміщенні терасних дощок на широких стулках (наприклад, при монтажі одностулкових воріт), потрібно обирати терасну дошку з достатньою жорсткістю, яка не буде провисати чи деформуватися під власною вагою.

Переваги терасної дошки як матеріалу для заповнення стулок

Через те, що матеріал той відносно новий, а також з-за складності виробництва якісного деревно-полімерного композиту ціна терасної дошки з ДПК поки ще досить висока. Чому ж такі вироби обирають для заповнення стулок:

  • Перша перевага – це унікальна комбінація характеристик дерева і пластику. Композитна дошка володіє міцністю, стійкістю та  довговічністю, вона досить жорстка (відмінно протистоїть навантаженням на вигин та скручуванню), тому стулки з таким наповненням не деформуються з часом.
vorota-iz- terrasnoy-doski
  • Друга перевага  – вологостійкість. Стулки з заповненням з натурального дерева можуть розбухнути та заклинити, у випадку з ДПК такий розвиток подій повністю виключений
  • Третя перевага – технологічність. Неважливо, робите ви невелику стулку для хвіртки або широку стулку для відкатних воріт – терасна дошка підійде в обох випадках. Те ж стосується і суцільних / вентильованих стулок.
  • Нарешті, головна (на думку багатьох) перевага  терасної дошки з композиту – привабливий зовнішній вигляд. Виглядають такі вироби як дошки з дерева дорогих порід, в одночас  вони не знебарвлюються з часом, не темніють, як звичайна деревина, та  не вимагають захисної обробки. Сама структура терасної дошки теж стає перевагою – рельєфна поверхня стулки виглядає дуже оригінально і дозволяє органічно вписати ворота або хвіртку в будь-який дизайн.
vorota-iz=terrasnoy-doski

Зверніть увагу! При виробництві ДПК до складу матеріалу додають пігменти. Тому палітра у композитної терасної дошки дуже велика, так що знайти потрібний відтінок в рази простіше, ніж у випадку з дошкою з натурального дерева.

Обираючи на користь терасної дошки як основного матеріалу заповнення для воріт або хвірток, ви, звичайно, трохи  підвищуєте витрати на монтаж огорожі. Однак ці вкладання гарантовано окупляться за рахунок зовнішнього вигляду конструкції, та за рахунок довговічної служби.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі