Огорожа як архітектурна форма
7 Липня, 2018
1290  

Огорожа як архітектурна форма

З точки зору архітектури та ландшафтного дизайну, паркани, огорожі та їх елементи відносяться до так званих малих архітектурних форм. Втім, слово «малий» не повинно вводити в оману, оскільки огорожа може бути і досить великою – але при цьому вона все одно буде грати дуже важливу роль у формуванні зовнішнього вигляду вашої ділянки.

Досить часто, обираючи паркан для приватної території, дачі, громадської або комерційної будівлі власники нерухомості зосереджуються виключно на утилітарних аспектах. Але такий підхід буде виправданим лише в тому випадку, якщо мова йде про промислову територію ,але з застереженнями. Якщо ж ми говоримо про ділянку, зовнішній вигляд якої важливий – то до вибору огорожі потрібно залучати не тільки інженерів, а й дизайнерів.

Дизайнерська функція огорожі

Паркани та огорожі як архітектурні форми виконують цілий ряд важливих функцій:

  • Перша і очевидна обмеження території ділянки. Паркан виступає чіткою межею, яка відділяє одну територію від іншої, навіть в тому випадку, якщо території належать одному власнику або відносяться до водної компанії. Правильний підбір парканів визначає, наскільки ефективно буде виконано зонування простору. Якщо в одному випадку досить фізичного бар’єру (решітчаста конструкція, сітка-рабиця, панельна огорожа типу «Ранчо»), то в іншому – варто встановити суцільний паркан через який не будуть дивитися сторонні.
arxetiktyra-ozragdeniy

Зверніть увагу! Іноді можлива реалізація компромісного варіанту – встановлення огорожі, яка придивляється з одного боку, і майже не поступається суцільним парканам з іншого. Прикладом такої огорожі може служити паркан-жалюзі (дерев’яний або металевий).

  • Наступне важливе завдання – це об’єднання всіх об’єктів на ділянці в єдину систему. При погляді зсередини саме огорожа стає фоном, на якому ми бачимо велику частину об’єктів на ділянці, та й зовні ситуація багато в чому буде аналогічною. Тому щоб уникнути еклектичності огорожу потрібно підбирати так, щоб вона гармоніювала з іншими будовами.
  • Важливо і те, що паркан може об’єднати кілька ділянок. Цей прийом часто використовують в котеджних селищах, особливо при централізованій забудові. Так, проект самого будинку і господарських будівель залишають на розсуд власника, а ось всі паркани на певній території встановлюють з використанням однакового матеріалу та обирають для них однакове забарвлення. Так зберігається баланс між індивідуальністю ділянок і стильною єдністю поселення.
arxetiktyra-ozragdeniy
  • Паркан (а частіше – його опори) – це підстава для встановлення освітлювальних приладів. Відповідно, цю перспективу варто враховувати ще на етапі проектування. Хочете, щоб ділянка була добре освітленою – плануйте встановлення огорожі з високим стовпами. Потрібна приємна напівтемрява – обирайте суцільну огорожу або паркан-жалюзі і встановлюйте софіти з направленим світлом, які будуть давати глибокі тіні.
  • Нарешті, паркан сам по собі може стати елементом ландшафтного дизайну. Дерев’яні огорожі (або огорожі з металевих панелей «під дерево») відмінно гармоніюють і з дерев’яними будівлям, і з зеленими насадженнями. Більш того, паркан може бути скомбінований з клумбою або альпійською гіркою – часто огорожі використовується як опора для кучерявих і повзучих рослин.
  • 1
  • 2
  • 15
  • 5
  • 4
  • 3
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 16
  • 17
  • 18

Продовжувати перерахування дизайнерських функцій парканів та огорож можна досить довго. У будь-якому випадку цілком очевидно: огорожа – це невід’ємна частина архітектурного ансамблю, і тому обирати її потрібно і з урахуванням цих факторів.

Особливості огорож як елементів ландшафтного дизайну

Яким же повинен бути паркан, який буде вписуватися в ландшафтний дизайн. Очевидно, що однозначної рекомендації дати не можна, оскільки різні архітектурні споруди будуть гармоніювати з різними огорожами. Але в цілому в сучасному дизайні сформувалося кілька трендів, які ми і проаналізуємо нижче.

4 1

Габарити та конфігурація

Один з найбільш важливих параметрів вибору паркану – це його габарити. У кожному разі висота огорожі підбирається окремо, але з точки зору дизайну можна виділити три великі групи, які ми і проаналізуємо:

  1. Низькі огорожі – до 1 м у висоту. Використовуються досить часто, але в першу чергу для будівель і ділянок, що знаходяться на території, що охороняється або у віддалених районах. Переваги парканів висотою до 1 метра з точки зору дизайну очевидні: невисока конструкція не блокує огляд, тому добре вписується в загальний архітектурний ансамбль. Такі паркани можна без особливого побоювання робити суцільними, оскільки невеликі габарити стають запорукою того, що конструкція не буде виглядати громіздко.

Важливо! Окрему підгрупу становлять дуже низькі – до півметра – паркани. Але їх рідко використовують в якості основної огорожі – найчастіше такі конструкції встановлюють або всередині ділянки, або за її межами, наприклад, навколо палісадника. При виборі конструкції і стильового рішення оптимальним варіантом буде встановлення зменшеної копії основної огорожі.

2. Огородження середньої висоти – 1,2 -1,5м. Найпоширеніший різновид, який використовується для встановлення по периметру приватних домоволодінь, громадських будівель, комерційних об’єктів і т.д. Висота підбирається з таким розрахунком, щоб не перешкоджати огляду території за парканом, при цьому в ідеалі верхній край повинен візуально знаходитися на одній лінії з нижнім краєм вікон або верхньою лінією цоколя (якщо будівлю побудовано на високому фундаменті). Допускається використання суцільних конструкцій, але вентильовані огорожі (такі як «Паркан», «Ранчо» або «Жалюзі» від заводу «Мехбуд») виглядають набагато краще.

3. Високі паркани (1,8-2 м і вище) будуть доречні в двох випадках. Перший варіант – огорожа досить великої території, на якій низький паркан просто «загубиться». Другий варіант – монтаж суто утилітарної огорожі, наприклад, паркану навколо проммайданчика. У першому випадку дизайнери рекомендують встановлювати або повністю відкритий паркан (ковані грати, паркан), або паркан-жалюзі. Встановленя суцільної огорожі може бути доцільною з практичної точки зору, але з точки зору дизайну – варіант явно програшний. А ось при монтажі огородження на промисловій території суцільна огорожа (наприклад, паркан «Горизонт» з щільно підігнаних сталевих ламелей) буде і виглядати доречно, і з функціями своїми впорається непогано.

arxetiktyra-ozragdeniy

Матеріал огорожі

Матеріал, з якого виготовлені і самі секції паркану, і його опорні стовпи, теж впливають не тільки на функціональні показники конструкції, але і на те, наскільки огорожа буде гармоніювати з архітектурним ансамблем ділянки. Тут можливі такі варіанти:

Бетон – варіант, якій сьогодні використовується в основному при виготовленні функціональних огорож. Ще порівняно недавно були популярні огорожі з литих тонних секцій з фігурними деталями, але все тренди свідчать про те, що такі вироби вже застаріли. Підібрати варіант, який буде виглядати доречно з більш-менш сучасним дизайном ділянки в цьому випадку майже нереально.
Цегла може використовуватися для кладки секцій огорожі, але такі суцільні «паркани-стіни» – це теж пережиток 90-х. А ось застосування цегли для кладки стовпів огорожі та для облицювання цокольної частини (за умови заповнення секцій гратами або металевими ламелями) – рішення цілком підходяще. Більш того, використання декоративного цегли дозволяє «пов’язати» в єдину картину сучасний паркан з будинком або іншим об’єктом в класичному стилі.

7 1
  • Дерев’яні огорожі користуються популярністю в заміському будівництві, але у них є ряд недоліків, пов’язаних в першу чергу з самою структурою деревини. Втім, з цими недоліками доводиться миритися, оскільки для будинку з бруса або колоди, котеджу в стилі «шале» або «фрахверк» складно знайти повноцінну альтернативу дерев’яного паркану.

Зверніть увагу! Останнім часом з’явилися металеві огорожі, які відмінно імітують натуральну деревину (брус або оциліндровану колоду). Використання таких огорож можна сміливо вважати компромісним варіантом: виглядають вони не гірше дерев’яних, з архітектурою в стилі «кантрі» гармоніюють непогано, зате служать в рази довше, ніж огорожі з дошки і бруса.

  1. Металеві ковані решітки, так улюблені дизайнерами ще років 15 назад, сьогодні поступово переміщуються в класичний сегмент Так, вони виглядають непогано, але щоб кування не вибиватися із загального стильового рішення, грати варто ставити тільки по периметру будівлі, побудованого за класичними канонами. Ну, і для наведення порядок ділянки навколо старого будинку, який реставрується, комбінація цегляних стовпів і кованої решітки – це чи не єдиний варіант огорожі.
  2. Паркани із сталевих панелей – вертикальні і горизонтальні, суцільні і вентильовані – один з оптимальних варіантів для встановлення на ділянці з сучасними будівлями. За великим рахунком, сучасна архітектура тяжіє до мінімалізму і вираженню всіх задумів через суворі геометричні форми. Саме тут паркани типу «Ранчо», «Горизонт» або «Жалюзі» будуть виглядати органічно – вони досить прості, в них немає зайвих деталей (навіть кріплення часто роблять прихованим), тому з рівними фасадами, великими заскленими поверхнями та іншими елементами сучасних будинків така огорожа буде поєднуватися дуже непогано.
arxetiktyra-ozragdeniy

Правильний підбір огорожі для ділянки або комерційного об’єкта дуже важливий – причому і з точки зору функціональності, і з точки зору гармонійності всього архітектурного ансамблю. Так, в ідеалі складанням дизайн-проекту повинні займатися професіонали в цій області, але ми сподіваємося, що і ті прості поради, які ми наводимо в статті, допоможуть вам підібрати паркан, який буде максимально органічно виглядати на вашій ділянці!

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі