Огорожа з композиту та її дешеві альтернативи
15 Вересня, 2020
357  

Огорожа з композиту та її дешеві альтернативи

Панелі з композитної терасної дошки стають все більш популярними не тільки при монтажі настилів, але і при будівництві парканів. Поряд з цілою низкою переваг у композиту є фундаментальний недолік – висока ціна. Тому багато власників ділянок шукають альтернативу ДПК, і іноді знаходять гідні варіанти.

Про переваги огорож з композиту, і про те, чим можна замінити цей матеріал – розповімо нижче.

10

Особливості композитного матеріалу

Дерево-полімерний композит – це матеріал, який поєднує в собі всі позитивні якості пластика і натуральної деревини. До складу ДПК входять:

  • Целюлоза у вигляді волокон і деревної муки.
  • Полімерне сполучне (поліетилен високої щільності HDPE).
  • Пластифікатори.
  • Стабілізатори.
  • Пігменти.
  • Речовини, які мінімізують ризик загоряння.

Такий багатокомпонентний склад може використовуватися для виробництва деталей практично будь-якої форми. Працюють з ним майже так само, як з пластиком – але після полімеризації сполучного і зовнішній вигляд виробу, і його властивості відрізняються.

Зверніть увагу! Для якісного композиту дуже важливо оптимальне співвідношення деревних і полімерних компонентів. Порушення пропорції призведе або до погіршення зовнішнього вигляду і крихкості (якщо використовувати надлишок пластика), або до підвищеної гігроскопічності (при перевищенні пропорції на користь деревного матеріалу).

Конструкція і переваги огорож з ДПК

Для складання секцій парканів, а також для заповнення стулок воріт або хвірток зазвичай використовується терасна дошка з ДПК. Проводять такі панелі шляхом екструзії – при цьому всередині формуються порожнини і ребра жорсткості, що дозволяє зберегти високу міцність дошки при мінімальній її масі. Лицьова поверхня робиться рельєфною для поліпшення зовнішнього вигляду і забезпечення більш ефективного стоку води.

Зовні вироби нагадують дошку з масиву деревини. При цьому вони відмінно підходять для монтажу під відкритим небом, в тому числі і для виготовлення парканів та огорож. Аргументів на користь такого рішення цілком достатньо:

  • Перший – найголовніший – плюс полягає в тому, що деревно-полімерний композит абсолютно несприйнятливий до впливу вологи. Для паркану це дуже важливо – навіть при наявності козирка він все одно буде намокати, тому вологостійкість і стійкість до корозії (яка швидше розвивається у вологому середовищі) дуже важливі.
  • Друга важлива перевага – механічна міцність, яка з часом не знижується. Протягом всього терміну служби ДПК залишається міцним, він не гниє, не розшаровується і не деформується. Зламати терасну дошку теж дуже складно, тому пошкодження огорож з ДПК з’являються лише в одиничних випадках.

  • Негорючість матеріалу теж буде суттєвим плюсом. Ситуації, при яких паркани загоряються, досить рідкісні – але все ж захист від займання зайвим не буде, особливо якщо ділянка знаходиться або в степовій зоні, де є ймовірність загоряння трави, або на охоронній території – там паркани іноді підпалюють вандали.

  • Можливість фарбування ДПК в будь-який колір – величезна перевага з точки зору дизайну. Ви можете вибрати терасну дошку практично будь-якого відтінку, що дозволяє гармонійно вписати огорожу в загальну колірну гаму ділянки.

Мінус ДПК теж добре відомий – це його висока вартість. Поки технологія виробництва витратна і немасова, тому якісна терасна дошка для паркану коштує досить дорого. Дешевий ДПК на ринку є, але і виглядає такий композит не так привабливо, і міцністю оригінального матеріалу не володіє. Крім того, при різких перепадах температури або сильних морозах дешевий матеріал схильний до розтріскування – в першу чергу в місцях кріплення.

6

Альтернативи дерево-полімерному композиту

Висока ціна дерево-полімерного композиту – цілком зрозуміла мотивація для пошуку альтернативних матеріалів. Паркан зазвичай має велику протяжність, терасної дошки на нього потрібно багато, тому витрати виходять великими. Так, служить композитна огорожа десятиліттями, зберігаючи свій ідеальний вигляд – але все одно бюджет може бути обмежений.

Дешеві різновиди ДПК варто відразу виключити з розгляду – із зазначених вище причин. Але і крім них є деякі варіанти, які заслуговують на увагу.

Панелі з ПВХ можуть бути досить міцними – тому їх іноді використовують для виготовлення секцій парканів. До інших переваг пластика можна віднести:

  • Вологостійкість.
  • Низьку горючість (ПВХ плавиться, але сам горить дуже неохоче і швидко згасає).
  • Багату палітру.

На жаль, підходить пластик тільки для виготовлення невеликих секцій, що виконують в основному декоративну функцію. Причина полягає у високій схильності ПВХ до деформацій – навіть при великій товщині ламелі і додаванні в конструкцію ребер жорсткості при значній довжині ламелі будуть деформуватися. Крім того, ПВХ схильні до розтріскування на сильному морозі і температурних деформацій.

Тому пластик навряд чи може вважати прийнятною альтернативою ДПК -ніші у них все-таки різні.

Натуральна деревина

У пошуках дешевшої альтернативи варто повернутися до вихідного пункту – а саме до натуральної деревини. Так, ДПК роблять як імітацію дерев’яних панелей, але, можливо, для вирішення вашого завдання підійде і дерево?

Міцність у деревини трохи нижче, ніж у ДПК (але все одно достатня для більшості випадків), палітра досить багата, обробляти дерево простіше – тому і витрати на монтаж огорожі будуть нижче. Дерев’яні панелі можна розглядати як дешевшу заміну, але врахувати потрібно ось що:

  • Дерево боїться вологи (тому що якби не боялося, ДПК не довелося б винаходити). Баз додаткового захисту деревина набухає, деформується, розшаровується і гниє. Уповільнити ці процеси можна шляхом обробки дерева просоченнями і маслами, повністю зупинити – на жаль, немає.

5
  • Дерево зберігає горючість навіть при обробці антипіренами. Якщо ви живете в пожежонебезпечної зоні, ризик загоряння паркану від сухостою або трави залишається.
  • Натуральна деревина темніє під впливом ультрафіолету. Значить, паркан потрібно регулярно або фарбувати, або обробляти захисними складниками.

Згодом ці недоліки «з’їдять» економію на деревно-полімерному композиті, але в цілому скоротити витрати можна, і досить істотно.

Метал з полімерним покриттям

Нарешті, альтернатива, яка може бути не набагато дешевше, але зате точно не поступиться ДПК за експлуатаційними якостями – метал з полімерним покриттям. До недавнього часу металеві ламелі програвали композитним по дизайну, але з появою текстурних полімерів і технології друку на металі PRINTECH виробники стали випускати ламелі, які зовні не відрізнити від дощок з масиву або панелей з ДПК.

3

Інші плюси металу:

  • Вологостійкість, яка забезпечується нанесенням на сталеву підставу цинкового шару і шару захисно-декоративного полімеру.
  • Висока міцність за рахунок використання товстого (до 1-1,5 мм) металу і включення в конструкцію ребер жорсткості.
  • Максимальна вогнестійкість.
  • Простота монтажу та догляду.
  • Велика палітра (можливе фарбування в будь-який колір по RAL + нанесення текстур і малюнків з каталогу PRINTECH).

Про мінуси ми сказали на самому початку – не завжди металева огорожа буде дешевше огорожі з ДПК. Але великий асортимент виробів в цій категорії дає можливість знайти варіант практично на будь-який бюджет.

Огорожа з композиту не тільки красива, але і надійна. Вартість матеріалу досить висока, тому не завжди на монтаж такої конструкції у власника ділянки є гроші. У таких ситуаціях варто розглянути альтернативи ДПК – добре, що серед них є цілком гідні рішення з меншою ціною.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі