Ексклюзивні рішення для оздоблення стовпів для парканів
7 Лютого, 2022
999  

Ексклюзивні рішення для оздоблення стовпів для парканів

Опорні стовпи, на яких кріпляться секції будь-якої огорожі – це не просто несуча конструкція. Вони виступають в якості свого роду рамок, підкреслюючи красу паркану  та  візуально доповнюючи всі елементи. При цьому часто оформленню  цих стовпів не приділяють належної уваги – і зовсім даремно.

Декоративне оздоблення для стовпів огорожі може стати однією з родзинок всього ландшафтного дизайну. Природно, для цього варто використовувати відповідні матеріали, вибрані за певними принципами. Про ці принципи, а також про самих матеріалах ми розповімо в нашій статті.

Чи потрібна обробка?

У 70% випадках стовпи для паркану  обробляти потрібно – це аксіома. Куди простіше вирішити, коли обробка не потрібна. А в ньому немає потреби:

  • Якщо паркан з натурального дерева встановлений на дерев’яних стовпах (їх просто доведеться періодично міняти).
  • Якщо стовпи виготовлені з профільованих чи круглих труб (оцинкована сталь з захисно-декоративним полімерним покриттям).
  • Якщо стовп спочатку складений з декоративної  цегли.
vorota i kalitki

Однак набагато частіше в якості опори використовується  звичайна профильованна труба, чи  простий бетонний стовп. Виглядають вони не найкращим чином, так що їх слід замаскувати. А якщо мова йде про гарну  ділянку  з продуманим ландшафтним дизайном, то й  обробку для стовпів потрібно обирати дуже прискіпливо – виглядати вона повинна на вищому рівні!

Яким повинен бути декоративний матеріал?

zabor-horizont

Вибір декоративних матеріалів для оздоблення  стовпів (та й інших елементів конструкції) досить великий. Тому варто орієнтуватися на базові вимоги до них:

  • Незважаючи на те, що мова йде про декоративну  обробку , пріоритетом буде не зовнішній вигляд, а стійкість до кліматичних впливів. Одна з функцій оздоблювального матеріалу – захист несучої основи стовпа. Тому використовуються тільки рішення з достатньою атмосферостійкістю.
  • Втім, зовнішній вигляд все ж дуже важливий. Матеріал дожен не тільки сам по собі виглядати гарно – він ще й зобов’язаний гармоніювати і з секціями огорожі, і з обробкою стін будівлі. Так що рекомендаціями ландшафтних дизайнерів ні в якому разі не варто нехтувати.
  • Ще одна важлива деталь – технологія монтажу. Як правило, облицювання кріпиться на бетонну поверхню або стовп з рядової цегли. Так що перевагу віддають матеріалами, сумісним з цими поверхнями.
otdelka-stolbov-zabora

Що стосується ціни, то вибір ексклюзивного рішення – це не той випадок, коли потрібно економити. Так, можна знайти матеріал і в середньому ціновому сегменті, і навіть обрати його з бюджетної категорії – але тоді пропаде елемент ексклюзивності і дорогий паркан стане просто «одним з багатьох».

Декоративна штукатурка

vorota Rancho

Один з найбільш популярних матеріалів для обробки стовпів для паркану  – декоративна штукатурка. Але штукатурки бувають різними : можна використовувати найпростішу суміш, а можна – склади з високою пластичністю та високим  декоративним потенціалом.

Умовно всі штукатурні склади можна розділити на такі групи:

  • Мінеральні – наносяться рівним шаром, рельєф і текстуру формує шар з різнокольорових мінеральних гранул.
  • Текстуровані  – мінеральні гранули в товщі штукатурної маси формують рельеф.
  • Пластічні – штукатурка наноситься на стовпи тонкими шарами. Рельєф формується за допомогою спеціальних інструментів.

У двох останніх випадках активно використовуються різні декоративні пігменти. Вони вводяться в сам склад штукатурної маси, а також наносяться поверх оштукатуреного шару після його полімеризації. Саме від вибору пігментів багато в чому залежить декоративний потенціал огорожі – при ексклюзивній обробці використовуються  металлики та  перламутрові склади (традиційно призначені для внутрішніх робіт). Результат прямо пропорційний майстерності оздоблювальників. Тому декоративне оштукатурювання стовпів варто довіряти тільки професіоналам.

Лицьова цегла / камінь

оblizovka-fyndamenta -zabora

Друге популярне рішення – використання облицювання. Але якщо при обробці з мінімальним бюджетом зазвичай використовуються дешеві різновиди каменю, то при реалізації проектів преміум-класу доцільно застосовувати:

  • Декоративні різновиди облицювальної цегли (ангобірована, глазурована, текстурна).
  • Клінкерну та  керамічну плитку для зовнішніх робіт.
  • «Дикий» камінь.
  • Плитки з натурального та штучного каменю – як матові, так і поліровані.
otdelka-stolbov-zabora

Як і у випадку з декоративною штукатуркою, облицювання стовпів для огорожі мусить виконуватися професійно. Найскладніше працювати з диким каменем – необхідно підібрати окремі елементи облицювання так, щоб проміжки між ними були мінімальними, та при цьому виходила органічна картина. На невеликій площі опорних стовпів (на відміну від стіни чи цоколю) зробити це важко – практично всі деталі потрібно підганяти за розміром.

Зверніть увагу! Облицювання стовпів паркану з натурального каменю бажано захистити від зовнішніх впливів, нанісши спеціальний склад. Крім того, така обробка поліпшує зовнішній вигляд поверхні, надаючи їй характерний «вологий» блиск.

Керамограніт

Лідером – якщо не за популярністю, то по естетичним характеристикам – по праву вважається керамограніт. Міцні, щільні поліровані плитки активно застосовують в зовнішній обробці, та опорні стовпи для парканів, воріт та  хвірток не будуть винятком.

otdelka-stolbov-zabora

Переваг у такого рішення дуже багато:

  • По-перше, виглядає така обробка дійсно дуже стильно та  «багато». Щільно підігнані поліровані плитки створюють ефект суцільної поверхні, а текстура натурального каменю доповнює загальну картину.
  • По-друге, таке облицювання і саме не боїться зовнішніх впливів, та надійно захищає від них основу. При мінімальному догляді каркас паркану виходить практично вічним.
  • По-третє, на відміну від натурального каменю керамограніт має однорідну структуру, чітко вивірену форму і однакову товщину по всій площі плитки. Завдяки цьому процес монтажу помітно спрощується – хоч і вимагає певної майстерності.
  • Нарешті, палітра керамограніта для зовнішніх робіт досить широка. Так що можна підібрати матеріал практично з будь-яким відтінком – ніяких складнощів з тим, щоб вписати каркас паркану  в загальний ландшафтний дизайн, не виникне
otdelka-stolbov-zabora

Що ж стосується недоліків , то основним недоліком керамогранитної обробки може вважатися її висока ціна (+ варто врахувати, що професіоналам за облицювання теж доведеться платити). Але коли мова йде про дійсно ексклюзивний варіант, то не варто захоплюватися економією: результат буде повністю виправдовувати всі вкладення.

Висновок

Стовпи для паркану навіть самі по собі можуть бути доволі  привабливими. Забезпечити це можна самими різними способами – благо, на ринку сьогодні доступний великий вибір матеріалів преміум-класу. У всіх рішень є свої особливості, але все ж в преміум-сегменті велика частина матеріалів добре поєднує  експлуатаційні характеристики та  привабливий зовнішній вигляд.

otdelka-stolbov-zabora
author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі