Парапети під паркан-жалюзі
22 Липня, 2019
848  

Парапети під паркан-жалюзі

Parapetu-dlya-zaborov

Паркан-жалюзі – це конструкція, яка має масу переваг. Але в цей же час  похиле розміщення ламелей сприяє активному стоку води при сильних зливах – тому при встановлені  паркану монтаж такої деталі як парапет є як мінімум дуже  бажаним.
Парапети встановлюються і поверх секцій огорожі, та  під секціями. Але якщо у верхній частині монтаж такої деталі необов’язковий (секція сама ефективно відводить вологу), то під основою  паркану  бажано встановити спеціальний елемент. Він може бути виготовлений з різних матеріалів та  мати різну форму, тому перед вибором парапету під паркан-жалюзі варто вивчити наведені нижче рекомендації.

parapetu -dlya-parkany

Призначення парапетів

Parapetu-dlya-zaborov

Парапет – це деталь, яка ставиться над основою та виконує захисну функцію. Монтаж парапету дозволяє вирішити такі завдання:

  • Перша, та найважливіша – відведення вологи, що стікає по секціях паркану-жалюзі, від основи . Якщо огорожа монтується на стрічковому фундаменті або на цоколі з бетону чи  цегли, то парапет тут просто необхідний – інакше основа  дуже швидко зруйнується.
  • Друга функція парапету – дизайнерська. Встановлення додаткового елементу  обмежує паркан знизу, візуально відокремлюючи його і від грунту, і від цокольної  частини. З цієї точки зору доцільно використовувати парапети, чий відтінок гармонує з відтінком самих секцій огорожі або несучих конструкцій.
  • Нарешті, парапет – це ще й деталь, яка перекриває проміжок  між основою  та нижньої ламелью. І нехай габарити цієї деталі невеликі, вона все одно ефективно закриває  отриманий проміжок : це вигідно як  з практичної,  так і з естетичної точки зору.
Parapetu-dlya-zaborov

Вибір форми парапету для паркану  жалюзі

Парапети, які встановлюються на огорожах, можуть мати різну форму. Але якщо мова йде про парапеті під паркан-жалюзі, то вибір конфігурації безпосередньо диктується формою самих секцій:

  • Плоский (П-подібний) парапет – найпростіша конструкція, але вона ефективна тільки при достатній ширині та  високій  вологостійкості матеріалу. Краї парапету повинні виступати за краї огорожі з зовнішньої і з внутрішньої сторони, інакше його ефективність буде невисокою.
  • Односхилий парапет – просте, але при цьому ефективне рішення саме для парканів-жалюзі. Скат повинен бути орієнтований в тому ж напрямку, що і ламелі, з яких складаються секції. В цьому випадку зовні паркан буде виглядати максимально органічно, до того ж волога, що стікає по паркану, буде ефективно відводитися від заснування.
Parapetu-dlya-zaborov
  • Двосхилий парапет – найбільш універсальна конструкція, яка підходить як до традиційних огорож, так і до парканів-жалюзі. Два ската дозволяють ефективно відводити вологу від фундаменту паркану, водночас  виглядає парапет цілком органічно.

Важливо! При проектуванні паркану-жалюзі потрібно врахувати габарити та  конфігурацію парапету. Там, куди буде орієнтований стік, доцільно розмістити дренажні канави або зливоприймачі, інакше є ризик зворотного затікання води під фундамент з подальшим його руйнуванням.

Бетонні парапети

Як ми зазначили вище, парапети для парканів-жалюзі можуть бути виготовлені з будь-якого матеріалу. Найчастіше їх роблять литтям з бетону та аналогічних складів (армовані бетони, полімерцементні суміші):

Parapetu-dlya-zaborov
  • Для виготовлення бетонних парапетів використовуються розчини з високою вологостійкістю, що дозволяє їм витримувати періодичне намокання без руйнування.
  • Деталі виробляються в стандартних розмірах, так що при монтажі їх зазвичай просто підганяють під габарити секції, стикуючи між собою.
  • Бетонний парапет коштує відносно недорого, і водночас  відрізняється великою міцністю.
  • До недоліків такого рішення можна віднести значну масу та складність  монтажу: для встановлення  парапетів доводиться залучати кількох підсобних робітників. Крім того, навіть самий вологостійкий бетон залишається пористим матеріалом, так що його потрібно обробляти спеціальними просоченнями. В іншому випадку спочатку на поверхні можуть з’явитися розводи(висоли), а потім матеріал почне руйнуватися.

Втім, незважаючи на ці недоліки , бетонний парапет – це цілком гідне рішення для паркану-жалюзі.

Кам’яні парапети

Кам’яні парапети – це відмінна альтернатива виробам з литого бетону. Вони можуть бути виготовлені за різними схемами:

  • Саме поширенне рішення – облицювання бетонної заготовки для парапету натуральним каменем або його імітацією. На похилі площини просто вкладаються кам’яні пластини, а проміжки  між ними затираються вологостійким складом.
  • Ще один варіант – виготовлення парапету зі штучного каменю. Склад на основі цементного, полимерцементного або полімерного сполучного з мінеральним наповнювачем після затвердіння в формі не мождиво відрізнити  від кам’яного моноліту, та й по міцності не набагато йому поступає.
  • Нарешті, якщо ви хочете встановити паркан-жалюзі преміум-класу, то його можна виготовити з масиву каменю. Найчастіше використовується граніт та  його похідні – такі вироби виходять практично вічними (справедливості заради, робити їх дуже непросто).
Parapetu-dlya-zaborov
  • Особливу категорію складають парапети з мармуру. Мармур по міцності та  вологостійкості поступається граніту, тому при використанні цього матеріалу для виготовлення парапету його піддають спеціальній обробці. Вироби виходять важкими та досить коштовними  – але в одночас  виглядають просто бездоганно.

Металеві парапети

Parapetu-dlya-zaborov

Ще одна поширена практика – виробництво парапетів з листового металу:

  • Для виготовлення захисних елементів для парканів-жалюзі використовується оцинкована сталь з захисно-декоративним полімерним покриттям.
  • Покриття з пурала, пластизола, поліестеру або ПВДФ захищає метал від корозії. Крім того, використання кольорового пластику дозволяє робити парапети в тій же кольоровій гамі, що й самі секції паркану-жалюзі.
  • Легкі і  міцні металеві парапети монтуються з мінімальними зусиллями, та виглядають як невід’ємні елементи огорожі-жалюзі.

При відносно невисокій вартості ( порівнявно з виробами з каменю), металеві парапети відмінно справляються з основним завданням – захистом основи від вологи. Можливість виготовлення деталей в будь-якій формі дозволяє підібрати конфігурацію, оптимальну для відведення вологи, а полімерне покриття металу надійно захищає його від корозії.

Parapetu-dlya-zaborov

Висновок

Правильно підібраний парапет здатний органічно доповнити зовнішній вигляд паркану-жалюзі та  захистити його від впливу вологи. Бетонні, кам’яні, мармурові та металеві конструкції мають свої особливості – але всі вони допомагають продовжити термін експлуатації самого паркану, та  основи, на якій він встановлений.

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі