Паркан для котеджу VS паркан для таунхауса
4 Жовтня, 2019
655  

Паркан для котеджу VS паркан для таунхауса

zabor-dlya-kotedga

Поряд з традиційними будинками котеджного типу останнім часом популярними стають таунхауси. Експерти пророкують, що пік попиту на таку нерухомість ще попереду, але все одно таунхаусів в Україні вже досить багато – та  з кожним роком стає все більше.
І котеджі, і таунхауси вимагають особливого підходу до благоустрою території. Це не в останню чергу стосується вибору огорожі. Для різних ділянок вимоги до парканів будуть відрізнятися – відповідно, і обирати огорожу потрібно дивлячись  на те, де вона буде встановлена.

Паркани для приватних домоволодінь

В Україні приватні домоволодіння захищаються парканами  з різних матеріалів. В економ-сегменті використовуються дерев’яний штахетник або сітка-рябиця, якщо фінанси дозволяють, то власники встановлюють модульні огорожі з литого бетону. Преміум-сегмент представлений цегляними парканами (суцільними чи  зі вставками з кованої решітки), а також панельними металевими огорожами.

zabor-dlya-kotedga

У будь-якому випадку тут застосовуються конструкції, які поєднують:

  • Привабливий зовнішній вигляд.
  • Практичність.
  • Добрі огороджувальні якості.
  • Стійкість до зовнішніх чинників (волога, вітер, УФ-випромінювання, перепади температур).

Тенденції розвитку галузі такі, що саме останній  різновид огорож – металеві панельні паркани – найактивніше використовується при благоустрої новобудов. Велика частина (50% і більше) котеджних селищ та  таунхаусів, зведених в останні 4-5 років, захищається саме такими парканами. Вибір конструкції визначається особливостями забудови та  планування, тому в галузі вже склалися певні стандарти.

Огородження для таунхаусів

Особливості вибору

Таунхаус – це порівняно нова для України форма житлової забудови, що припускає зведення секційних малоповерхівок, розрахованих на кілька господарів (від 2 до 5). Як правило, таунхауси зводяться на відокремлених територіях, в межах житлових комплексів або селищ з власною інфраструктурою та дорожньою мережею.

zabor-dlya-kotedga

Одна з важливих особливостей таунхаусу – невелика площа прибудинкової території. Як правило, у таких будинків для кожної сім’ї виділена галявина перед фасадом. Іноді може додаватися задній двір з дитячим майданчиком або майданчиком для відпочинку – але він теж рідко буває великим.

Обидва ці чинники – мала площа прибудинкової ділянки та умовне відділення таунхауса від решти міського середовища – впливають на вибір паркану:

  • Висока огорожа тут ні до чого. По-перше, воно порушить саму атмосферу таунхауса, по-друге, прибудинкова територія не потребує особливого захисту від проникнення – на ній все одно нічого немає крім галявини та  клумби з садовими скульптурами.
  • Інша справа – зовнішній вигляд. Огорожа повинна бути охайною, не надто потужною, та  в одночас  вписуватися в кольорову  гаму всього таунхауса. Важлива також  простота догляду за парканом: традиційно таунхаус – це охайне селище, тому для встановлення  тут варто обирати конструкції, які легко очищаються від забруднень.
  • Ще один важливий аспект – однаковість. Зазвичай огорожі в таунхаусі монтуються забудовником – так забезпечується стильова єдність всіх будівель. Для України ця вимога менш актуальна (ми – нація індивідуалістів), але все ж і у нас зазвичай паркани встановлюеться  однакового зразка, а якщо чимось і  відрізняються – то кольором.
zabor-dlya-kotedga

Оптимальні моделі

На батьківщині класичних таунхаусів, в США, для огородження прибудинкових територій використовуються два основні різновиди парканів:

  • Дерев’яні штахетник.
  • Пластикові штахетник.

В силу кліматичних особливостей обидві ці різновиди парканів у нас не дуже популярні. Тому найчастіше при забудові таунхауса монтується металевий панельний паркан з захисно-декоративним полімерним покриттям.

zabor-dlya-kotedga

Висота огорожі рідко перевищує 1-1,2 метра. Вона цілком достатня, щоб виключити випадкових вихід на проїжджу частину дітей або домашніх тварин. Паркани зазвичай роблять вентильованими: суцільні секції тут недоречні, тому що будуть вибиватися з «приміського» стилю.
Найкращий вибір для таунхауса – це панельна огорожа типу «Ранчо». Горизонтальні ламелі, встановлені з певними проміжками, відмінно обмежують ділянку та перешкоджають випадковому виходу за територію. Водночас  паркан залишається легким, та  не псує зовнішній вигляд таунхауса. Перевагою буде і можливість фарбування ламелей практично в будь-який колір, а також – стійкість захисного покриття та простота очищення.

Огородження для котеджів

Особливості вибору

Котеджі в Україні представлені двома різновидами:

  • Індивідуальні будинки, що стоять щодо обособленно.
  • Тіпові будівлі, які зводяться при централізованій забудові котеджного селища.

Є ще й проміжна категорія – будинок знаходиться в котеджному селищі, але будується за індивідуальним проектом, і саме тому відрізняється від сусідніх будівель.
У будь-якому випадку котедж відрізняється від таунхаусу в першу чергу великою площею прибудинкової території. На якій можуть розміщуватися різні об’єкти – від дитячих майданчиків, клумб та грядок до господарських будівель і технічних споруд.
Все це накладає відбиток на вибір паркану:

  • Пріоритет для котеджу, особливо поза котеджного селища – безпека. Від проникнення потрібно захищати не тільки будинок. Але і ділянку з усіма матеріальними цінностями, тому паркан повинен бути високим (від 1,5), міцним та важким для подолання.
  • Наступний важливий фактор – приватність. Все, звичайно, залежить від обстановки в селищі, але захист від сторонніх поглядів точно не буде зайвим. Наскільки ефективним він буде – вирішувати власнику ділянки.
zabor-dlya-kotedga
  • Стійкість до впливу зовнішніх факторів теж важлива. Втім. Тут перелік вимог буде практично стандартним: паркан не повинен руйнуватися при впливі вологи, а кольори не повинні сильно вигоряти на яскравому сонці.
  • Питання, що стосуються зовнішнього вигляду огорожі, зазвичай віддаються на відкуп власнику ділянки. Є поодинокі винятки: в ряді котеджних селищ договір передбачає обмежений вибір конструкцій та  відтінків парканів, які можна встановлювати на території. Втім, в такій ситуації зазвичай забудовник так само, як у випадку з будинками, сам встановлює паркани.

Оптимальні моделі

Обирати паркан для котеджу – і просто, і складно водночас. Основна складність полягає в тому, щоб проаналізувати весь доступний асортимент. Забезпечити приватність та  захист від несанкціонованого проникнення можна різними способами, а ось з сучасним зовнішнім виглядом огорожі та його практичністю буде вже складніше.

zabor-dlya-kotedga

Для сучасних котеджів в класичному, скандинавському або європейському стилі оптимальним вибором буде встановлення  панельних металевих огорож:

  • «Ранчо», як і в випадку з будинками, підійде для котеджних селищ з гарним  рівнем безпеки та  доброзичливими сусідами. Панельний вентильований паркан від 1,5 м заввишки не буде виглядати занадто масивно, в цей же час  відмінно впорається з усіма функціями.
  • Суцільні огорожі – «Брус» або «Горизонт» – ідеальні для неохоронюваних територій. Так, доведеться пожертвувати частиною клумб (біля високого суцільного паркану їм не вистачить сонця), зате приватність і безпеку будуть на висоті.
  • Ну, і універсальне рішення – паркан-жалюзі. Для таунхасів він буде занадто складним. а ось для котеджу така конструкція підійде в самий раз. З одного боку – практично не проглядається стіна, яку складно перелізти. З іншого – збереження огляду зсередини, гарного освітлення та  природної вентиляції.

Висновок

Паркан для таунхауса та паркан для котеджу – це огорожі з різними вимогами до конструкції та експлуатаційних параметрів. Знаючи ці вимоги, можна знайти потрібний  варіант практично для будь-якого ландшафтного дизайну, тим більше, якщо обирати з великого асортименту парканів від заводу «Мехбуд».

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі