Паркан на етапі проектування будинку
21 Липня, 2023
897  

Паркан на етапі проектування будинку

Більшість  встановлює паркан уже після того, як основна будівля буде побудована. Але якщо для вторинної реконструкції це – єдиний  можливий варіант, то при зведенні новобудови проектування огороджувальної конструкції доцільніше робити на етапі проектування самого будинку. Це дозволить оптимально розподілити ресурси, забезпечивши найкращий результат, та в цей же час  уникнути ряд ризиків.

Питання проектування огорож та  узгодження їх проектів з проектами будинків та інших будівель ми розглянемо в цьому огляді.

proektirovanie-zabora

Етапи проектування огорожі

Без проекту – нехай  й самого простого – можна встановлювати   тимчасові паркани, або легкі огороджувальні конструкції всередині ділянки. Якщо ж стоїть завдання встановити постійну конструкцію,яка буде  захищати та  прослужить мінімум 10-15 років до ремонту, то проект стає необхідністю.

При проектуванні:

  • Уточнюється місце встановлення  паркану – таким чином, щоб воно чітко відповідало межевому плану  та  не порушувало вимог інших документів.
  • Вивчаються грунти на місці монтажу конструкції, що огороджує для визначення оптимальної схеми фундаменту та  запобігання осідань несучого каркасу.
  • Визначається місце закладки воріт / хвіртки.
  • Узгоджується принципова схема конструкції, підбираються геометричні параметри паркану, в першу чергу його висота.
  • Обираються матеріали для огорожі, розробляються кріпильні вузли.
proektirovanie-zabora

На підставі всіх цих дій формується проектна документація. Мінімум – це план огорожі і креслення паркану з докладним описом основних вузлів: фундаменту та  кріплення секції до опор.

Функціональність та візуальна гармонія

Чому ж так важливо проектування паркану  виконувати одночасно з проектуванням самого будинку, а в ідеалі – вписати ці етапи в єдиний комплекс проектних робіт? Аргументів на користь такого підходу кілька:

proektirovanie-zabora
  • По-перше, в обох випадках необхідні дослідження грунту та геодезичні дослідження. Таким чином, проводячи проектні роботи паралельно, ми економимо час та кошти, отримуючи максимально об’єктивну картину.
  • По-друге, при одночасному проектуванні вище ймовірність того, що на ранніх етапах будуть виявлені та усунені потенційні проблеми, пов’язані з особливостями рельєфу, грунту, проходженням комунікацій (магістральні водогони, газопроводи ЛЕП) та  ін.
  • По-третє, проектуючи одночасно і будинок (з його розташуванням на ділянці), та  огорожу ми можемо врахувати законодавчі обмеження, що стосуються мінімальних відстаней від паркану до будинку та інших об’єктів. Це дозволить виключити претензії з боку пожежної охорони та інших контролюючих органів.
  • Також такий підхід дає можливість обрати оптимальну конструкцію огорожі: підібрати висоту та обрати, які секції ставити – суцільні, вентильовані або жалюзі. Взагалі, це можна зробити і пізніше, але набагато зручніше заздалегідь знати, якою буде огорожа: можливо, і в проект будинку доведеться вносити корективи, наприклад, піднімати або опускати рівень вікон або змінювати орієнтацію фасаду.
proektirovanie-zabora
  • Останній аргумент стосується візуальної складової. Паралельна робота над проектом будинку і огорожі, а точніше, їх проектування в ході безперервного процесу дозволяє створити більш органічну картину. Це стосується як кольорової гами об’єктів. Так і ландшафтного дизайну в цілому – навіть на етапі попередньої візуалізації бажано розуміти, як будуть виглядати всі об’єкти на ділянці, щоб правильно розподілити їх за доступною площею.

Якщо ж говорити про більш приземлені аспекти, то практика показує, що при замовленні проектування всієї ділянки під ключ (тобто будинок + господарські будівлі + малі архітектурні форми + зелені насадження + паркан) вартість послуги буде нижче, ніж при замовленні всіх цих робіт окремо. Та й виконання проекту одним підрядником дає можливість уникнути можливих неузгодженостей. Втім, про ризики варто поговорити окремо …

Основні ризики при проектуванні паркану

З переваг паралельного проектування паркану та будинку  логічно випливають й потенційні ризики. Якщо спочатку спроектувати та побудувати будинок, а потім почати думати про паркан, то можна отримати ряд неприємних наслідків:

proektirovanie-zabora
  • Перший нюанс, який очевидний – це відсутність огорожі на етапі будівництва. Так, можна встановити  тимчасовий паркан, але в будь-якому випадку його місце та конфігурація повинні бути визначені заздалегідь.
  • Наступний важливий момент – обмеження. Коли будинок побудований може виявитися, що паркан, який підходить до стін майже впритул, порушує санітарні або протипожежні норми. Власне, це треба було враховувати, обираючи місце для будинку, тому що в зазначеній ситуації поле для прийняття рішень невелике: будинок зносити точно ніхто не буде, паркан рухати в бік вулиці та сусідів теж не вийде. Так що ризик штрафів з боку контролюючих органів буде близький до 100%.
  • Далі – комунікації. Підземне заведення  в будинок труб та  кабелів може перешкодити закладці фундаменту для капітального паркану. Тобто фундамент, звичайно, буде закладено – але так зросте трудомісткість роботи, та при виїмці грунту буде зберігатися ризик пошкодження трубопроводів або кабелів. Ось чому варто заздалегідь знати глибину й конфігурацію фундаменту огорожі, та  при необхідності передбачити в ньому проходи  для комунікацій.
  • Ну, і нарешті, не погодивши два проекти, можна отримати цілий ряд дрібних неприємностей, які стосуються невідповідної конфігурації паркану. Так, наприклад, після монтажу може з’ясуватися, що висота огорожі недостатня, щоб перекрити вікно в ванну кімнату ,її буде добре видно з вулиці. Або навпаки, занадто високий паркан буде закривати гарний  огляд , заради якого, власне, й купувалася заміська ділянка.
    Окремо всі ці ризики взагалі можна усунути, але в будь-якому випадку зросте й трудомісткість реалізації проекту, та рівень витрат. Так що краще спочатку уникнути їх, проектуючи паркан одночасно з самою будівлею.

Оптимальна схема проектування та будівництва

Єдиного рецепту «як правильно» дати не вийде – все залежить і від складності проектування, та від масштабів будівництва. Але в загальних рисах  діяти бажано за такою схемою:

  1. Визначення меж ділянки.
  2. Вибір проекту будинку та його розміщення на ділянці.
  3. Аналіз ґрунтів в місці закладці фундаментів самого будинку і огорожі.
  4. Проектування будинку з одночасним проектуванням огорожі (висота, конструкція, матеріал, кольорова гамма).
  5. Земельні та фундаментні роботи (на цьому ж етапі прокладаються комунікації).
  6. Встановлення тимчасового огородження.
  7. Побудова будівлі до предчистової обробки.
  8. Встановлення огорожі (монтаж каркасу, секцій, додаткових елементів).

Після цього, вже на огородженій, тобто захищеній та  безпечній території можна виконувати чистову обробку будівлі та дрібні роботи з ландшафтного дизайну – висадку зелених насаджень, статутного освітлювальних приладів та ін.

Інтеграція паркану з ландшафтним дизайном

Інтеграція паркану з ландшафтним дизайном – це важливий аспект, який допомагає створити гармонійне та цілісне враження від вашої ділянки. Ось кілька порад, як це можна зробити:

  • Вибір матеріалу паркану: Матеріал паркану повинен відповідати загальному стилю вашої ділянки та будинку. Наприклад, якщо у вас дерев’яний будинок у стилі кантрі, то дерев’яний паркан виглядатиме гармонійно. Якщо ж у вас сучасний будинок з мінімальним дизайном, то сталевий або скляний паркан може бути гарним вибором.
  • Використання рослин: “Живі” паркани з рослин можуть бути чудовим доповненням до вашого ландшафтного дизайну. Ви можете використовувати кучеряві рослини, щоб додати зелені на паркан, або посадити поряд із парканом високі кущі або дерева для створення додаткової приватності.
  • Колір паркану: Колір паркану також відіграє важливу роль. Ви можете вибрати колір, який гармонує з квітами вашого будинку та рослин на ділянці. Наприклад, якщо у вас багато зелені та квітів, то забір нейтрального кольору може бути гарним вибором.
  • Декоративні елементи: Додавання декоративних елементів на паркан може допомогти інтегрувати його в загальний дизайн ділянки. Це можуть бути декоративні ґрати, вазони з квітами, ліхтарі або інші елементи, які відповідають стилю вашої ділянки.
  • Облік рельєфу місцевості: Якщо ваша ділянка має нерівний рельєф, паркан можна спроектувати так, щоб вона слідувала контурам місцевості. Це не тільки допоможе інтегрувати паркан у ландшафт, але й може додати цікаві візуальні ефекти.

Пам’ятайте, що паркан – це не просто огорожа, але й важливий елемент дизайну, який може покращити зовнішній вигляд вашої ділянки та зробити її привабливішою.

  • parkan 1 1
  • parkan 2 1
  • parkan 3 1
  • parkan 4 1
  • parkan 5 1
  • parkan 6 1

Огородження від заводу Мехбуд

Огородження від заводу Мехбуд відрізняються міцністю, довговічністю та естетичністю. Вони можуть бути використані для огородження ділянок, будинків, котеджів, а також для створення різних зон на території.

Жалюзійні огорожі. Елегантні ламелі жалюзійних огорож надають вашому об’єкту вишуканого та сучасного вигляду. Багатий вибір кольорів та стилів дозволяє підібрати оптимальний дизайн, який ідеально впишеться в навколишню архітектуру та ландшафт.

Модельний ряд жалюзійних огорож: КласикСтандартЕксклюзив XLПреміумЕксклюзивЕксклюзив Лего.

Огородження, що вентилюються. Ламелі вентильованих огорож забезпечує гарну вентиляцію та пропускання світла, що сприяє оптимальним умовам усередині огородженої території. Цей тип огорож особливо актуальний для об’єктів, де важлива повітрообмін і збереження свіжості.

Модельний ряд вентиляційних огорож: РанчоРомбоРомбо LightЕль Ранчо.

Глухі огорожі. Ідеальний вибір для створення непроникної та приватної зони на вашому об’єкті. Глухі огорожі надають високий рівень безпеки та конфіденційності. Компактні та міцні панелі гармонійно поєднуються з навколишнім середовищем, наголошуючи на її природній красі.

Модельний ряд глухих огорож: ГоризонтБрусВертикальMehbud Double.

Висновок

Проектувати паркан можна на будь-якому етапі будівництва. Але все ж виконання проектних робіт одночасно з проектуванням самого будинку відкриває більше можливостей  для створення більш органічної картини, та для економії – як в грошовому, так і в часовому еквіваленті. Саме тому доручати роботу над проектом огорожі потрібно професіоналам, здатним врахувати всі нюанси та забезпечити гармонійне поєднання всіх елементів ландшафтного дизайну.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі